Fokustema
V86 Solvalla/Åby
Läs senare

Värd att vänta på

– Vi hade bekymmer när vi började starta för han förstod inte tävling alls.
Orden kom från Robert Bergh efter Honore d'Invernes övertygande onsdagsseger.
Fem månader senare kan vi konstatera att hästen lärt sig tävlingens alla regler så pass bra att han kan bli en klassraket på rikstoton.
Av
Emil Persson
Prodigious-sonen Honore d'Inverne gick i mål med 2,5 längd till godo till andraplacerade Early Pactol. Foto Sidmakarn
Prodigious-sonen Honore d'Inverne gick i mål med 2,5 längd till godo till andraplacerade Early Pactol. Foto Sidmakarn

Efter att galopperat bort sig i de två första starterna i karriären gick treårige Honore d’Inverne felfritt i det tredje loppet.
Det i Lindesberg i mitten av juni och då resulterade det i seger på 1.19,5/2.140 meter.

Det var ingen insats som skapade rubriker, men undan för undan har han lyft och nu ser valacken riktigt rejäl ut.
Robert Bergh gasade med full kraft efter första kurvan och tvingade helt enkelt Thomas Dalborg att överlåta befälet med sin Fleek Hanover (e. Muscle Massive).
Det gjorde han rätt i för när Honore d’Inverne ryckte undan 400 meter före mål så lämnade han alla övriga på ordentlig efterkälke.
– Hästen har utvecklats bra och gått över till att till och med lite het. Idag hade vi faktiskt huva på honom. Hästen har bra spänst och och lägger mycket mark under sig. Nu gör vi några starter till i år; sedan tar vi och vintertränar och kommer ut i mars-april på nytt, sade Robert Bergh.

Sexårige Stay Alert (e. Ken Warkentin) tog sin första årsseger i V86-inledningen. Dussinet starter behövde han på sig, men som det såg ut denna kväll så stundar fler innan året är slut.
Efter att Peter Untersteiner laddat iväg rejält på första långsidan för att nå tät blev Stay Alert väl ambitiös, men det spelade ingen roll.
– Jag försökte tala om för honom att det var tre varv, men han lyssnade dåligt, sade Peter Untersteiner efter segern på goda 1.14,4a/3.140 meter.

Well Done La Marc (e. Ready Cash) återkom efter fyra månaders tävlingsfrånvaro och vann direkt.
Christoffer Eriksson gästkuskade bakom stoet som sattes i tät efter ett halvvarv varifrån hon kontrade sista 50 meterna när det stod och vägde.
Björn Goop har stoet i sin vård och Färjestadtränaren tog ytterligare två fullträffar utanför V86-spelet på saxbanan Solvalla då såväl Chianti (e. Scarlet Knight) som Ready Ribb (e. Ready Cash) vann lopp.

Flemming Jensen fick nyttja andra kuskar på sina hästar i avstängningsfrånvaron, men de vikarierade med den äran.
Innan V86-spelet tog vid segrade Jörgen Sjunnesson med såväl Awesome Deal (e. S.J.’s Photo) som Stud Muffin (e. Varenne) och inom V86:an dundrade Offshore Man (e. Offshore Dream) runt på 1.10,7a/1.640 meter i lag med Johan Untersteiner.
Nog för att åttaåringen var derbyfinalist år 2013, men det är knappast en överdrift att påstå att han just nu är bättre än någonsin.
– Jag körde ingenting och ändå gick det 1.07 första 500 meterna! Hästen kändes väldigt fin och gåvillig så han fick tuffa på i sitt eget tempo. Det kändes faktiskt rätt så bra hela vägen, sade Johan Untersteiner.

Extra plus i kanten på Åby även till tvåårige Wisdom Teacher (e. Infinitif) som vann på 1.17,8/2.140 meter.
Här har den färska Svampen-vinnaren Marcus Lindgren ytterligare en toppfin yngling med goda framtidsutsikter.

Spitcam tillbaka

När Micael Brobergs ögonsten Spitcam Jubb (e. Campbell Hall) för första gången på över tre månader togs ner i klass och slapp såväl V75-konkurrens som världsmotstånd hade han inga problem att vinna ett sprinterlopp på Solvalla.
Kaj Widell satte sexåringen utvändigt om Star Advisor Joli (e. Look de Star) vilket också var beställt på förhand. 1.11,7a/1.640 meter räckte som segertid.
– En fantastisk häst. Micael sade till mig innan loppet att Spitcam Jubb skulle krossa dem från dödens och han hade rätt, som vanligt, sade Kaj Widell.

Li Hannés Erica (e. Going Kronos) verkar trivas förträffligt med att vara sulky- och sadeltävlande. Även där tog Kaj Widell dödens varifrån hon avgjorde för en klart positiv Unica Gio (e. Donato Hanover).

Faktum är att alla V86-vinnare på Solvalla segrade från utvändigt ledaren. Thorsten Tietz har stallat upp 20 hästar i Sverige över vintern och presenterade en rejäl vinnare i form av Lady Vera (e. Main Wise As).
Den tyska Breeders Crown-tvåan för fyraåriga ston travade inte hundraprocentigt, men styrkan var tillräcklig för att plocka ner Cikoria Frazer (e. Dream Vacation).

Markus B Svedbergs Carmine Am (e. Muscle Hill) fick ett tufft lopp utvändigt ledaren och såg slagen ut gentemot Santiago Kyu (e. Ganymede) mitt på upploppet, men sträckte på sig och kontrade snyggt.

Fakta

V86-RESULTAT 25 OKTOBER

Rätt rad: 4–5–7–5–5–2–5–8

Utdelning 8 rätt: Jackpot
Utdelning 7 rätt: 17.597 kr
Utdelning 6 rätt: 828 kr

Omsättning: 23 467 434 kr

Expandera
Fokustema
Startlistor 24–28 augusti
Läs senare

24–28 augusti: Multijackpot, Danskt Derby och V86 Express

I helgen är det toppsport både på Bergsåker och på Charlottenlund i Danmark.
Här är startlistorna till Bergsåkers dubbla V75-omgångar, Danskt Travderbyt samt ytterligare 13 banor lördag till onsdag.
Av
Redaktionen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan du ladda ned och kolla in startlistorna från lördag till onsdag.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Lördag: Åmål (11.10), Bergsåker V75 med multijackpot (14.45), Mantorp (18.30)
Söndag: Skellefteå (11.00), Hagmyren (11.10), Charlottenlund V75 (12.45)
Måndag: Östersund (12.20), Halmstad V64 (18.20), Eskilstuna (18.25), Färjestad (18.30)
Tisdag: Romme (12.20), Solvalla V64 (18.20), Axevalla (18.30)
Onsdag: Solvalla/Åby V86 (18.15)

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Fokustema
Drivningen i Tingsryd
Läs senare

Fiore utan körspö i tre månader?

Christian Fiore kan komma att köra utan körspö i tre månader! Detta förslag har kommit upp på bordet efter att Halmstadlärlingen stängdes av fyra veckor för oreglementsenlig drivning i ett lopp i Tingsryd i söndags.
Av
Lars G Dahlgren
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN

Halmstadtravet har idag (torsdag) skickat ut ett pressmeddelande där man redogör för de handlingar som gjorts av ledningen på Christian Fiores hemmabana efter den uppmärksammade drivningen av vinnande Taiga Woodland i söndags.

”Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt tre månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag”, skriver Halmstadtravets verkställande direktör Dag Ekner, sportchef Jan-Olof Molin och måldomare Mats Kvint.

Kontakt har även tagits med Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola med följden att föreslaget om ”att frivilligt avstå körspö” tas upp i styrelsen redan under nästa veckas Derbyhelg.

Halmstadtravets ledning anser att påföljden – 6.000 kronor i böter och fyra veckors avstängning – var för lågt satt, även om den följde reglementets mallar och skrivning. Halmstadtravet har fått besked från ST:s chef Ulf Hörnberg att ST:s uppfattning är att påföljden står i relation till det som skett utifrån nuvarande reglemente, men stannar alltså inte vid det utan ville att Christian Fiore på något sätt skulle ”sona hårdare” det han gjort i det aktuella loppet. Det var detta som resulterade i förslaget att Christian Fiore frivilligt skulle avstå att ha med sig körspö ut i loppen under en tidsperiod efter att avstängningen avtjänats.

Detta är förstås inte oprobelamatiskt ur vare sig sportslig eller spelmässig synvinkel. Till exempel kan ju då Fiore inte på samma sätt som sina medtävlare i loppen använda körspöet som korrigeringsmedel för att till exempel få hästen mer framåt i situationer där den bryter, skyggar eller är ”ofokuserad”.

Det ska också nämnas att banveterinären på Tingsrydstravet, inspekterade Taiga Woodland efter loppet men kunde inte hitta några märken från kuskens drivning och att Svensk Travsport satt Fiore på den speciella bevakningslista som innebär att varje drivningsförseelse han gör sig skyld til framöver automatiskt medför avstängning (terminologi för det: alla Fiores drivningar utöver vad reglementet tillåtet klassas som tredjegångsförseelse).

Halmstadstravets pressmeddelande i sin helhet

 

”Angående drivningen på Tingsryd

Vi har fått frågan hur vi har tänkt agera gällande Christian Fiores drivning vid söndagens tävlingar på Tingsryd. Vi har gjort följande:

Vi träffades på måndagen och tittade på loppets slutskede ett antal gånger. Detta med bästa tänkbara bilder. Efter det hade vi en överläggning och vi konstaterade då att vi anser att straffet är för lite i relation till det vi ser. Då tar vi även hänsyn till tidigare i år då Christian Fiore dömdes hos oss för dåligt uppförande i en dom som även inkluderade hanteringen av en unghäst på banan. De enda som skulle kunna agera innanför ett regelverk är dock ST centralt. 

Vi tog därför kontakt med ST i form av Ulf Hörnberg tisdag morgon. De hade redan haft fallet uppe tidigare samma morgon. På frågan om de avser att fastställa ett strängare straff är svaret nej. Deras uppfattning är att straffet står i relation till det som skett utifrån det reglemente som finns för närvarande. 
Frågan ställs nu också om vi kan få deras mandat att agera hårdare utifrån att Christian Fiore har sin licens kopplad till oss. Här trycker vi även på att vi vill kunna väga in det tidigare straffet från oss i år. Svaret är nej från ST även kring detta. 

4.  Då återstår om vi skulle agera helt utanför regelboken som i fallet med de fyra italienska kuskarna. Det är inte aktuellt då vi var den enda banan i landet som i det fallet tog ställning.

Med detta sagt gjorde vi ytterligare två saker.  

Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt 3 månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag.

Vi har även varit i kontakt med ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola och framfört våra synpunkter. Hon har lovat att ST:s styrelse skyndsamt kommer att ta upp frågan. Med frågan ställd om nuvarande reglemente täcker in det vi önskar när vi även i en framtid avser att tävla med hästar. 
För Halmstadtravet

Dag Ekner, Jan-Olof Molin samt Mats Kvint”

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Rivierans topplopp

Lördagens Grand Prix du Departement des Alpes-Mari (€150.000) i Cagnes sur Mer har samlat ett litet, men naggande gott startfält.
Av
Emil Persson
Jean Michel Bazire, Bel Avis och Kirsi Mannine efter segern i Gran Premio della Lotteria. På lördagkväll jagar de en ny storloppsseger söderöver. Foto Gerard Forni
Jean Michel Bazire, Bel Avis och Kirsi Mannine efter segern i Gran Premio della Lotteria. På lördagkväll jagar de en ny storloppsseger söderöver. Foto Gerard Forni

Bland de nio som gör upp om segerpremien på 67.500 euro över 1.609 meter autostart syns bland annat den färska Sto EM-tvåan Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier) som redan är tillbaka på fransk mark efter Solvallastarten den 14 augusti.

Hon stöter bland annat på Lotteriavinnaren Bel Avis (e. Ganymede), 2017 års Europaderbyvinnare Drole de Jet (e. Coktail Jet) samt unghäststjärnan Vivid Wise As (e. Yankee Glide) vilken övertygade stort vid debutvinsten i Alessandro Gocciadoros regi.

Startlista Grand Prix du Departement des Alpes-Mari
1.609 meter autostart, samlad prissumma: 150.000 euro

  1. Tessy d’Ete – Franck Nivard
  2. Bel Avis – Jean Michel Bazire
  3. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  4. Desir Castelets – David Bekaert
  5. Vivid Wise As – Alessandro Gocciadoro
  6. Valokaja Hindö – Christophe Martens
  7. Romanesque – Jean Charles Feron
  8. Drole de Jet – Pierre Vercruysse
  9. Voyager Grif – Giampaolo Minnucci