Fokustema
V86 Solvalla/Åby
Läs senare

Värd att vänta på

– Vi hade bekymmer när vi började starta för han förstod inte tävling alls.
Orden kom från Robert Bergh efter Honore d'Invernes övertygande onsdagsseger.
Fem månader senare kan vi konstatera att hästen lärt sig tävlingens alla regler så pass bra att han kan bli en klassraket på rikstoton.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Prodigious-sonen Honore d'Inverne gick i mål med 2,5 längd till godo till andraplacerade Early Pactol. Foto Sidmakarn
Prodigious-sonen Honore d'Inverne gick i mål med 2,5 längd till godo till andraplacerade Early Pactol. Foto Sidmakarn

Efter att galopperat bort sig i de två första starterna i karriären gick treårige Honore d’Inverne felfritt i det tredje loppet.
Det i Lindesberg i mitten av juni och då resulterade det i seger på 1.19,5/2.140 meter.

Det var ingen insats som skapade rubriker, men undan för undan har han lyft och nu ser valacken riktigt rejäl ut.
Robert Bergh gasade med full kraft efter första kurvan och tvingade helt enkelt Thomas Dalborg att överlåta befälet med sin Fleek Hanover (e. Muscle Massive).
Det gjorde han rätt i för när Honore d’Inverne ryckte undan 400 meter före mål så lämnade han alla övriga på ordentlig efterkälke.
– Hästen har utvecklats bra och gått över till att till och med lite het. Idag hade vi faktiskt huva på honom. Hästen har bra spänst och och lägger mycket mark under sig. Nu gör vi några starter till i år; sedan tar vi och vintertränar och kommer ut i mars-april på nytt, sade Robert Bergh.

Sexårige Stay Alert (e. Ken Warkentin) tog sin första årsseger i V86-inledningen. Dussinet starter behövde han på sig, men som det såg ut denna kväll så stundar fler innan året är slut.
Efter att Peter Untersteiner laddat iväg rejält på första långsidan för att nå tät blev Stay Alert väl ambitiös, men det spelade ingen roll.
– Jag försökte tala om för honom att det var tre varv, men han lyssnade dåligt, sade Peter Untersteiner efter segern på goda 1.14,4a/3.140 meter.

Well Done La Marc (e. Ready Cash) återkom efter fyra månaders tävlingsfrånvaro och vann direkt.
Christoffer Eriksson gästkuskade bakom stoet som sattes i tät efter ett halvvarv varifrån hon kontrade sista 50 meterna när det stod och vägde.
Björn Goop har stoet i sin vård och Färjestadtränaren tog ytterligare två fullträffar utanför V86-spelet på saxbanan Solvalla då såväl Chianti (e. Scarlet Knight) som Ready Ribb (e. Ready Cash) vann lopp.

Flemming Jensen fick nyttja andra kuskar på sina hästar i avstängningsfrånvaron, men de vikarierade med den äran.
Innan V86-spelet tog vid segrade Jörgen Sjunnesson med såväl Awesome Deal (e. S.J.’s Photo) som Stud Muffin (e. Varenne) och inom V86:an dundrade Offshore Man (e. Offshore Dream) runt på 1.10,7a/1.640 meter i lag med Johan Untersteiner.
Nog för att åttaåringen var derbyfinalist år 2013, men det är knappast en överdrift att påstå att han just nu är bättre än någonsin.
– Jag körde ingenting och ändå gick det 1.07 första 500 meterna! Hästen kändes väldigt fin och gåvillig så han fick tuffa på i sitt eget tempo. Det kändes faktiskt rätt så bra hela vägen, sade Johan Untersteiner.

Extra plus i kanten på Åby även till tvåårige Wisdom Teacher (e. Infinitif) som vann på 1.17,8/2.140 meter.
Här har den färska Svampen-vinnaren Marcus Lindgren ytterligare en toppfin yngling med goda framtidsutsikter.

Spitcam tillbaka

När Micael Brobergs ögonsten Spitcam Jubb (e. Campbell Hall) för första gången på över tre månader togs ner i klass och slapp såväl V75-konkurrens som världsmotstånd hade han inga problem att vinna ett sprinterlopp på Solvalla.
Kaj Widell satte sexåringen utvändigt om Star Advisor Joli (e. Look de Star) vilket också var beställt på förhand. 1.11,7a/1.640 meter räckte som segertid.
– En fantastisk häst. Micael sade till mig innan loppet att Spitcam Jubb skulle krossa dem från dödens och han hade rätt, som vanligt, sade Kaj Widell.

Li Hannés Erica (e. Going Kronos) verkar trivas förträffligt med att vara sulky- och sadeltävlande. Även där tog Kaj Widell dödens varifrån hon avgjorde för en klart positiv Unica Gio (e. Donato Hanover).

Faktum är att alla V86-vinnare på Solvalla segrade från utvändigt ledaren. Thorsten Tietz har stallat upp 20 hästar i Sverige över vintern och presenterade en rejäl vinnare i form av Lady Vera (e. Main Wise As).
Den tyska Breeders Crown-tvåan för fyraåriga ston travade inte hundraprocentigt, men styrkan var tillräcklig för att plocka ner Cikoria Frazer (e. Dream Vacation).

Markus B Svedbergs Carmine Am (e. Muscle Hill) fick ett tufft lopp utvändigt ledaren och såg slagen ut gentemot Santiago Kyu (e. Ganymede) mitt på upploppet, men sträckte på sig och kontrade snyggt.

Fakta

V86-RESULTAT 25 OKTOBER

Rätt rad: 4–5–7–5–5–2–5–8

Utdelning 8 rätt: Jackpot
Utdelning 7 rätt: 17.597 kr
Utdelning 6 rätt: 828 kr

Omsättning: 23 467 434 kr

Expandera
Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.