Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Vårkänslor, ny vd och ungdom till EM

Förra året slutade Makethemark trea i Elitloppet och nu vässas stjärnan för en ny storloppssäong.
Det är en av rubrikerna i fredagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Makethemark börjar bli redo för en ny säsong på tävlingsbanan. Foto: Mia Törnberg
Makethemark börjar bli redo för en ny säsong på tävlingsbanan. Foto: Mia Törnberg

1 Makethemark (e. Maharajah) hade en stark säsong 2019 som innehöll bland annat bronspeng i Elitloppet, seger i St Michel-Ajo i Mikkeli och andrapris i Åby Stora Pris. Nu laddas sjuåringen för en ny säsong i den äldre eliten och igår vässades hästen i ett banjobb på Solvalla. Makethemark sprang 1.17 full väg med en snabbare avslutning.
– Jag hade tänkt att köra 1.18,5, men när han är sida vid sida vill han gå förbi. Hästen är glad och känns bra. När jag kör en sådan här fin häst är det riktigt vårkänsla, sade tränaren Petri Salmela till Solvalla.

Möjlig årsdebut för Makethemark är Rommeheatet söndag den 12 april, vilket är ett försök till Paralympiatravet. Antingen ska hästen gå ett förberedande lopp innan Romme-starten och alternativet är ytterligare ett tuffare jobb inne på Solvalla. En eventuell final i Paralympiatravet går på Åby lördag den 25 april. Hästen vann Rommeheatet med galopp i årsdebuten 2019.

Makethemark har totalt startat 55 gånger (22-12-7) och tjänat nästan 8,7 miljoner kronor. Rekordnoteringen, 1.10,2ak, sprang hästen vid seger i nämnda i St Michel-Ajo.

***

2 Tre banor tävlar på svensk mark idag med start på Solvalla för lunchtävlingar (första start 12.20), innan Bergsåkers breddtrav tar vid 17.45 och Romme kliver in som huvudbana (18.20). Bland hästarna som sticker ut på Romme finns forne Breeders Crown-femman Valley Brodde, som gör årsdebut. Daniel Redéns Ready Cash-son har inte startat sedan oktober.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar i Sverige!

***

3 Jörgen Carlström har utsetts till verkställande direktör och arenachef i Sörmlands Travsällskap och han tillträder tjänsten omedelbart. Han ersätter Per Redelius och den nye vd:n har ett förflutet i Sörmlands Travsällskaps styrelse.
– Jag tar mig an uppgiften med respekt för en komplex, omfattande verksamhet och utmaningar i stort och smått. Jag hoppas kunna förena mina erfarenheter kring entreprenörskap och ledarskap med passion för hästen och hela hästsporten, där jag verkat som aktiv, uppfödare och hästägare i mer än 25 år. Jag ser fram emot att kunna tillföra nya idéer och kontaktnät för att utveckla verksamheten vidare men även säkerställa det fina som byggts av personal, tidigare ledare och styrelser. Det ska bli kul att sätta broddarna i backen, säger Jörgen.

***

4 21-årige Lukas L Svedlund kommer att representera Sverige i Ungdoms-EM, som avgörs i Finland i slutet av juni, rapporterar travronden.se.

Fakta

Lukas L Svedlund

År – Resultat – Inkört (kr)
2016 – 23 st: 0-0-0 – 18.388
2017 – 41 st: 2-0-2 – 77.000
2018 – 34 st: 7-2-4 – 302.900
2019 – 92 st: 15-6-7 – 627.600
2020 – 22 st: 2-1-2 – 116.950

Expandera
– Jag fick förfrågan igår (tisdag red.anm.) från Svensk Travsport och mästerskap kan man inte tacka nej till. Jag körde SM förra året, vilket är det största hittills. Det här blir häftigt, säger Svedlund till tidningen.

Lukas jobbar hos Nicklas Westerholm på Bergsåker och han hade sitt hittills bästa år i sulkyn 2019. Svedlund körde 92 ifjol, vann 15 av dessa och körde in 627.600 kronor.
I mitten av mars skiftar han arbetsgivare från Westerholm till Rommes Jörgen Westholm.

***

5 Tidigare ishockeystjärnan Henrik Zetterberg har köpt en V75-vinnare genom Åbytränaren Robert Bergh, skriver Expressen. Det är femårige Moneykeeper (e. One Too Many), som gjort 26 starter (3-3-5) och tjänat 479.200 kronor.
– Jag frågade Henrik om han inte skulle köpa en starthäst att ha i sommar. Det nappade han på. Jag hoppas att Moneykeeper ska vara ute och starta om en månad ungefär, säger Bergh till Expressen.

Hästen kommer närmast från en kortare sejour hos Anders Zackrisson och Moneykeeper har mestadels tränats av André Eklundh. Hos honom vann hästen förra sommaren ett V75-lopp för fyraåringar på Stochampionats-söndagen.

***

6 Onsdagens V86-omgång blev en favoritparad och utdelningen för åtta rätt stannade på blygsamma 6.518 kronor. Det var ingen utdelning för sex rätt och 6.460.301 kronor går vidare till åttarättspotten onsdag den 11 mars.

Solvalla och Bergsåker delar på tävlingarna och igår eftermiddag blev startlistorna klara.

***

7

A Sweet Dance och Johnny Takter. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Är månne sulkyvirtuosen Johnny Takter på väg att göra comeback i tävlingssulkyn?
Under torsdagen körde han Ola Samuelsson-tränade Missing Tooma i ett provlopp på Jägersro. Takter har inte kört lopp sedan den 2 juni ifjol och då vann han bakom Helena Burmans A Sweet Dance i Andra Testet på Axevalla.

Här kan ni se torsdagens provlopp.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Mot fem miljoner dollar!

Rekordsiffror. Lugauer spenderade mest i Berlin. Byter regi. Två hästar stod över Derbykval. Sikta mot stjärnorna. Finska Kriteriekval. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Nancy Takter tillsammans med sin far Jimmy på auktion i Lexington. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Nancy Takter tillsammans med sin far Jimmy på auktion i Lexington. Foto: Adam Ström/stalltz.se

1 Nancy Takter passerade fyra miljoner dollar som tränare i fredags och nu är hon på väg mot fem miljoner. Igår vann hennes passgångare Tall Dark Stranger (e. Bettor’s Delight) finalen i Kentucky Sire Stakes ($250.000) på 1.07,1 och passade samtidigt på att passera en miljon dollar insprunget i år!

Tall Dark Stranger. Foto: Lisa Photo

Nancy Takters travare och passgångare har dragit in 4.330.583 dollar i år – 87 segrar på 246 starter. Fjolårets rekordsiffror på 4.592.082 dollar lär passeras med råge innan vi skriver 2021. Bara Ron Burke är vassare som tränare i Nordamerika än Nancy Takter. Han passerade elva miljoner dollar igår!

Bakom Nancy Takter i ”svensktoppen” i USA följer Åke Svanstedt ($3.380.433) och Marcus Melander ($2.762.101).

***

2 Conrad Lugauer köpte den näst dyraste ettåringen på Derbyauktionen i Berlin i lördags och det blev också ytterligare några svenska köp.

Matt A Fortuna.

För hingsten Michel F Boko (e. Southwind Frank-Blackberry Hanover) var prislappen 60.000 euro. Bara Matt A Fortuna – också en son efter Southwind Frank – var dyrare och klubban slogs på 65.000 euro.

Peter Untersteiner köpte stoet Parisienne Bo (e. Love You-Olivera) för 20.000 euro. Balzac Trav AB handlade stoet Miss Heuvelland (e. Ready Cash-Miss Love) för 39.000 euro och hon går i träning till Evelina Månsson. Här kan ni läsa mer om den tyska Derbyauktionen.

***

3 Zephyr Kronos (e. Ready Cash-Orange Kronos), 1.09,2ak/1.309.534 kr, började sin karriär på andra sidan Atlanten hos Jimmy Takter och anlände till Daniel Redén ifjol. På 14 starter blev det en seger och nu byter den grundkapable hingsten regi. Fortsättningsvis ska femåringen tränas av Adrian Kolgjiini.

***

4 De italienska Derbykvalen i lördags blev en stor framgång för Alessandro Gocciadoro med tre försöksvinster och sex hästar i finalen, vilken innehåller 14 hästar. Två av treåringarna behövde inte kvala. Både Blackflash Bar och Barbaresco Grif är direktkvalificerade till finalen den 11 oktober. Nedan hittar ni de 14 italienskfödda treåringarna som tävlar om en totalprissumma på 847.000 euro på Capannelle-banan i Rom.

***

5 Victory Tilly och Scarlet Knight är två av hästarna som vunnit Mantorptravets treåringsfinal Sikta Mot Stjärnorna genom tiderna. För Scarlet Knight var det första starten på svensk mark efter segern i Hambletonian drygt två månader senare. Ikväll är det dags för årets upplaga och en ny häst ska skrivas in i historieböckerna.

Scarlet Knight. Foto: stalltz.se

Årets sju försök har sett lika många vinnare och bland dessa finns Björn Goop-tränade italienskan Balsamine Font (e. Filipp Roc), som är obesegrad felfri i sin svenska regi.

Fyra segrar och tre diskvalifikationer för galopp har det blivit sedan Sverigedebuten i maj. Största segern hittills är treåringsloppet för ston under Jubileumspokalkvällen, Wallenius Cup, där hon noterade sitt rekord 1.11,2ak.

Det saknas inte motstånd på Mantorptravet, där korta E3-vinnaren Globalizer (e. Bold Eagle) jagar revansch efter galopp i Oakskvalet nyligen och har dragit ett fint tredjespår.

Sikta Mot Stjärnorna har körts sedan 1995, då hemmahästen Goal Hammering (e. Pershing) och Carl-Erik Lindblom vann loppet. Hästen tränades av Bengt R Karlsson.

Senaste vinnarna av Sikta Mot Stjärnorna

År/häst (far) – Kusk – Tränare – Segertid

2010 For Life (e. Love You) – Jorma Kontio – Kari Lähdekorpi – 1.15,0a
2011 Coco Chip (e. Chip Chip Hooray) – Åke Svanstedt – Åke Svanstedt – 1.16,3a
2012 Mellby Apollo (e. From Above) – Per Lennartsson – Per Lennartsson – 1.13,6a
2013 Red Rose America (e. Varenne) – Kenneth Haugstad – Jeanette Hansen – 1.14,2a
2014 Explosive de Vie (e. Explosive Matter) – Jim Oscarsson – Jim Oscarsson – 1.13,3a
2015 Rhapsody Ås (e. Infinitif) – Örjan Kihlström – Roger Walmann – 1.13,3a
2016 Comanche Moon (e. Love You) – Erik Adielsson – Stig H Johansson – 1.13,8a
2017 Violet Bi (e. Equinox Bi) – Kevin Oscarsson – Jim Oscarsson – 1.13,6a
2018 Fanny Chenal (e. Love You) – Björn Goop – Björn Goop – 1.13,8a
2019 Guzz Mearas (e. Muscle Mass) – Johan Untersteiner – Johan Untersteiner – 1.12,9

Mantorp (första start 18.20) spelar huvudrollen idag med finalen av Sikta Mot Stjärnorna som toppnummer. Dessutom bjuds ett trevligt snabblopp öve sprinterdistans med hästar som Baron Gift, Jairo, Monark Newmen, Romanqsque och Zack’s Zoomer med flera i startlistan.

***

6 Lunchen serveras i Halmstad (12.20) med bland annat Tomas Malmqvist-tränade Contagious (e. Panne de Moteur) i ett treåringslopp. Stoet har vunnit tre av fyra starter hittills och slog till med vassa 1.14,6a/2.140 meter i senaste starten.

Saxbanan Solänget (17.45) har breddloppsafton och här är startlistorna till måndagens tävlingar.

***

7 På tisdag hålls kvalen till Finskt Travkriterium (€13.200) i Tammerfors. Fem försök och de finskfödda treåringarna slåss om tolv finalplatser.

Jorma Kontio. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Jorma Kontio är på plats för att köra flera hästar. I första försöket sitter han upp bakom Sahara Jaeburn (e. Ready Cash) som jagar sin tredje raka seger. Vidare kör han Thank the Maker (e. Le Monteil) och han har tre vinster på åtta starter. BWT Falcon (e. The Bosses Lindy) är hans tredje uppsittning och Katja Melkkos häst står med två raka vinster.

 

 

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Budgivningen är igång!

Kriterieauktionen har slagit upp portarna. Readly Express-son på Red Mile. Tyskt Derby med svenskt deltagande. Malmqvist laddar med danskt på Vincennes. Lorentzon handlade på USA-auktion. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Josefine Frank och Johan Brandel spanade in ettåringar på Solvallas stallbacke inför Kriterieauktionen. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Josefine Frank och Johan Brandel spanade in ettåringar på Solvallas stallbacke inför Kriterieauktionen. Foto: Adam Ström/stalltz.se

1 Under två dagar har det varit visning på Solvallas stallbacke av ettåringarna som ska säljas på Kriterieauktionen under de kommande två veckorna. Under två soliga dagar har spekulanter kunnat inspektera unghästarna. Igår kväll öppnades online-budgivningen på Kriterieauktionen.

Daniel Parling spanar in Uncle Lasse-dottern Cassiopeia Runes. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Budgivningen avslutas med livesändning (start klockan 18.00 alla dagar) och nedan kan ni se programmet:

 • Torsdag 24 september: 1-85
 • Fredag 25 september: 86-171
 • Lördag 26 september: 171-256
 • Söndag 27 september: 257-340

Värt att noteras i sammanhanget är att ettåringarna från Menhammar Stuteri och Stefan Melanders hästar kommer att säljas den 1 oktober på Menhammar Online Sale med start klockan 19.00.

Auktionskatalogen kan laddas ner här!

***

2 Den 125:e upplagan av Tyskt Travderby (€205.050) hålls på Mariendorf i Berlin idag och Peter Untersteiner är ensam svensk i startfältet. Jörgen Sjunnesson körde Toto Barosso (e. Ready Cash) till en andraplats i kvalet, men i finalen sitter tränaren själv upp bakom Leif Bergwalls treåring.

Keytothehill och Heinz Wevering.

Storfavorit till segern är Arnold Mollema-tränade Keytothehill (e. Quite Easy) och Heinz Wewering. Skulle Keytothehill vinna tar han hem tyska Triple Crown. Tidigare i år har Keytothehill vunnit både Adbell Toddington-Rennen och Buddenbrock-Rennen. Startlistorna hittar ni här!

***

3 Vincennes tävlar idag – första start klockan 13.25 – med flera svenskar på plats. Tomas Malmqvist selar ut sin danska duo Empire och Eric the Eel i fyraåringsloppet Prix de Clermont-Ferrand (€44.000) och de möter bland annat Björn Goops Amelie Grif. Björn Goop startar också egentränade Say That Again i Prix d’Ancenis (€44.000) och agerar lånekusk till bakom Richard Westerinks Holeshot i Prix Dangeul (€37.000).

***

4 Senare på kvällen bjuder Red Mile på finaler i Kentucky Sire Stakes ($250.000) för två- och treåringar med gott om svensktränade travare. Per Engbloms Beads (e. Archangel) jagar femte raka segern i finalen för de treåriga hingstarna och valackerna.

Hypnotic Am. Foto: Adam Ström/stalltz.se

I de treåriga stonas final tar Marcus Melander ut Hypnotic Am (e. Chapter Seven) som kommer från finalseger i New York Sire Stakes ($225.000) och hon möter Per Engbloms Ms Savannah Belle (e. Muscle Hill) och Nancy Takters Panem (e. Father Patrick).

I de tvååriga stonas final startar Jonas Czernyson Menhammar Stuteri-ägda Dutiful (e. Trixton) som vunnit två av de senaste tre starterna.

Störst intresse tilldrar sig finalen för de tvååriga hingstarna och valackerna. Där selar Marcus Melander ut duon Bidensky (e. Father Patrick) och Dancinginthedark M (e. Readly Express). En duo har också Per Engblom; Jula Muscle Pack (e. Muscle Hill) och Mon Amour (e. Muscle Hill).

Alla startlistorna hittar ni här!

***

5 Årets tolfte och sista tävlingsdag väntar på Smålandsbanan Vaggeryd, där det 25:e kuskchampionatet ska delas ut. Halmstadtränaren Peter Untersteiner är den store dominanten sedan banan invigdes i mitten av 1990-talet, men i år lämnar han fältet öppet i kampen om championatet. Peter är nämligen i Berlin idag för att köra treårige Toto Barosso (e. Ready Cash) i tyska Derbyt.

Peter Untersteiner väljer Berlin före Vaggeryd och säger ”hej då” till championatet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Fyra kuskar står på fyra segrar vardera inför avgörandet i eftermiddag: André Eklundh, Carl Johan Jepson, Johan Untersteiner och Claes Svensson.

Eklundh toppar med flest andraplatser, medan Johan Untersteiner kör flest hästar, fem, att jämföra med Eklundhs och Jepsons fyra uppsittningar. Claes Svensson kör två hästar.

Bakom dessa är varken Peter Ingves eller Stefan Persson helt avhängda med tre segrar och tre uppsittningar sista tävlingsdagen.

Här är alla champions på Vaggeryd: Peter Untersteiner 14, Claes Svensson 2, Stefan Söderkvist 2, Erik Adielsson 1, Kim Eriksson 1, Kenneth Haugstad 1, Carl Johan Jepson 1, Jörgen Sjunnesson 1, Dan Widegren 1.

***

6 Galoppbanan Bro Park är dagens huvudbana i spel-Sverige och travet får nöja sig med lunch- och saxbaneformatet i eftermiddag. Dannero (första start 12.20) är först ut och hela sex av loppen har 15 hästar i startlistan.

Umåkeramatören Catarina Norqvist har tagit sin kelgris From The Mine (e. From Above) hela vägen till gulddivisionen och nu är lillasyster Love of Mine (e. Adrian Chip) på gång. Efter över två års bortavaro vann stoet direkt i sin comeback och idag på Dannero jagar hon andra raka segern.

Smålandsmästaren är eftermiddagens höjdare i Vaggeryd (14.00) och det lär gå undan med tolv hästar i silverdivisionsklass i startlistan i kamp om 100.000 kronor. Här är startlistorna till söndagens travtävlingar.

***

7 Hela 278 ettåringar gick under klubban i fredags på Ohio Selected Jug Sale och två travare ropades in av Anette Lorentzon.

För hingsten Ferretti (e. Creatine-Ferrari Of) var prislappen 32.000 dollar. Modern Ferrari Of (e. Credit Winner), 1.12,2/$100.802, är känd på våra breddgrader som mor till Formula One (e. Yankee Glide), 1.09,8ak/4.384.941 kr.

Prislappen för stoet Cream Puff Mama (e. Uncle Peter-Celebrity Cream) var 14.000 dollar. Modern Celebrity Cream (e. Muscles Yankee), 1.14,7/$5.987, har tidigare lämnat Creampuff MacDaddy (e. Ken Warkentin), 1.10,3/$566.054.

Dyrast av travarna blev Bamboo (e. Long Tom-Love to Win) för 80.000 dollar. Fadern som tränades av Marcus Melander har sina första ettåringar ute till försäljning i år.

Bamboos mor Love to Win (e. Valley Victor), 1.12,0/$84.999, är helsyster med Blue Spark, 1.09,7/$215.238.

Näst dyrast var stoet Carefree Highway (e. What the Hill-Margie) för 70.000 dollar. Hon är undan Margie (e. Angus Hall), 1.11,3/$267.502.

Resultaten från auktionen hittar ni här!

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Kallt med kallt i Örebro

Breddlopp utan hemmaekipage. Finalfältet spikat i Dam-SM. Mascate Match mot ny titel. En svenskfödd vinnare på tio år. Hur trötta är Svensk Travsport? Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Örebrotravet bjuder på breddlopp för kallblod nästa vecka. Foto: stalltz.se
Örebrotravet bjuder på breddlopp för kallblod nästa vecka. Foto: stalltz.se

1 Tolv breddlopp på Örebro varav ett kallblodslopp (!) utan startande hemmaekipage. Intresset för att starta i breddlopp med 10.000 kronor i förstapris på torsdag var stort och ett lopp för kallblod har också banan lyckats pressa in i programmet. Man kan förstås fråga sig varför en bana som Örebrotravet överhuvudtaget kör breddlopp för kallblod…

***

2 Igår kördes det sista uttagningsloppet till Dam-SM med final på Åbys stora mästerskapsdag den 10 oktober och nedan kan ni se de tolv ekipage som är klara för finalen. 2.140 meter autostart är förutsättningarna och förstapriset är 110.000 kronor.

Regerande mästare är Susanne H Osterling, som förra året triumferade med Robert Bergh-tränade Caligula. Susanne vann även finalen 2014 med Saxo Holmsminde. Igår blev hon klar för en ny final i Dam-SM efter ha slutat tvåa med Topnotch Loss bakom Caroline Åkerlund och Dollar Hornline på Östersundstravet.

Inkvalade till Dam-SM:

Häst (far) – Kusk – Tid – Uttagningslopp

 • Self Explosive (e. Explosive Matter) – Rebecca Dahlén – 1.13,6 – etta i Eskilstuna
 • Spartak Face (e. Viking Kronos) – Hanna Lähdekorpi – 1.13,0 – etta på Åby
 • Tastefochocolatier (e. Chocolatier) – Hanna Olofsson – 1.15,2 – etta i Umeå
 • Jackpot Band (e. Gift Kronos) – Therese Boström – 1.14,5 – etta i Bollnäs
 • Rally Gunnar (e. Mythical Lindy) – Linda Sedström – 1.14,2 – etta i Örebro
 • Dollar Hornline (e. Ready Cash) – Caroline Åkerlund – 1.15,1 – etta i Östersund
 • Running Like Hell (e. Pastor Stephen) – Helena Liberg Carlson – 1.13,8 – tvåa i Eskilstuna
 • Global Viscount (e. S.J.’s Caviar) – Henriette Larsen – 1.13,4 – tvåa på Åby
 • Pacino Brave (e. El Glide) – Karariina Palomäki – 1.15,4 – tvåa i Umeå
 • Showtimejackflower (e. Ken Warkentin) – Jenny A Björk – 1.14,5 – tvåa i Bollnäs
 • Untilwemeetagain (e. Zola Boko) – Sofia Adolfsson – 1.14,3 – tvåa i Örebro
 • Topnotch Liss (e. Infinitif) – Susanne Osterling – 1.15,1 – tvåa i Östersund

***

3 Försöken i Villinmiehen Tammakilpa (€3.000) – motsvarar Stochampionatet i Sverige – avgjordes i Lappeenranta i torsdags och fyraåringskullens suverän Mascate Match (e. Muscle Mass) löste sin uppgift för Pekka Korpi på 1.15,6a/2.100 meter.

Mascate Match vann Finskt Travderby. Nu kan hon vinna finska Stochampionatet också. Arkivbild: Mia Törnberg/Sulkysport

Snabbast av försöksvinnarna var Le Cannibale-dottern Roseland på 1.15,5, medan Zola Boko-stonas Moonlight Velvet och She Rains vann på 1.15,9 respektive 1.16,3.

Finalen avgörs den 26 september och lockar med 52.500 euro i förstapris. Finalen har redan spårlottats:

 • Moonlight Velvet (e. Le Cannibale)
 • Roseland (e. Zola Boko)
 • Mascate Match (e. Muscle Mass)
 • She Rains (e. Zola Boko)
 • Adanna (e. The Bosses Lindy)
 • Believe Your Dream (e. Pastor Stephen)
 • Arctic Emma (e. Express Duo)
 • First Class Lady (e. S.J.’s Caviar)
 • Arctic Desert (e. The Bosses Lindy)
 • Brave Dame Vivian (e. Brad de Veluwe)
 • Muckelymimmy (e. Muscle Hill)
 • African Queen (e. Andover Hall)

***

4 Till minne av Unionsupplösningen mellan Sverige och Norge har Unionstravet körts sedan hundraårsjubileet 2005. Färjestad är bas för den svenska delen och Unionskampen är ett av de allra största loppen för kallblodseliten årligen.

Odd Heraklest. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det är inte så konstigt. Här har det nämligen slagits världsrekord! 2016 svarade Tekno Odin (e. Moe Odin) för en närmast osannolik prestation när han efter tuff resa landade på 1.19,1a/2.140 meter tillsammans med Öystein Tjomsland. Detta efter att ha inlett första varvet på 1.17,4 för att ta täten av Solör Stegg.

Årets stora stjärna i fältet är fjolårsvinnaren Odd Herakles (e. Moe Odin), som lämnat tränaren Lars O Romtveit och numera återfinns hos delägaren, och amatören, Odd Paulsen. Odd Herakles startar i Unionkampen för femte året i rad. Förstapriset är 300.000 kronor.

Noterbart är att blott en svenskfödd häst vunnit de senaste tio åren, Jörgen Westholms Odin Tabac. Årets svenska trio i loppet är Björs Frej, Eldvin och Titan Tabac.

Senaste vinnarna av Unionskampen:

År, vinnare (far) – Körsven – Tränare – Segertid

2010 Voje Nido (e. Moe Odin) – Åsbjörn Tengsaried – Geir Flåten – 1.25,0
2011 Gomnes Tornado (e. Spikeld) – Gunnar Austevoll – Björn Gulbrandsen – 1.24,3
2012 Stjerne Faks (e. Järvsöfaks) – Tom Erik Solberg – Kåre Refsland – 1.24,3
2013 Tekno Odin (e. Moe Odin) – Öystein Tjomsland – Öystein Tjomsland – 1.21,2a
2014 Gylden Balder (e. H.G.Balder) – Kai Johansen – Jeanett Marie Dagsvold – 1.22,1a
2015 Lome Brage (e. H.G.Balder) – Per Oleg Midtfjeld – Bengt Erik Persson – 1.20,9a
2016 Tekno Odin (e. Moe Odin) – Öystein Tjomsland – Öystein Tjomsland – 1.19,1a
2017 Odin Tabac (e. Moe Odin) – Oskar J Andersson – Jörgen Westholm – 1.20,4a
2018 Myhreng Jerker (e. Krageboen) – Olav Mikkelborg – Olav Mikkelborg – 1.21,3a
2019 Odd Herakles (e. Moe Odin) Tom Erik Solberg – Lars O Romtveit – 1.20,3a

***

5 Pasi Aikio-tränade Who’s Who har kommit tillbaka fint i sommar efter en mindre lyckad vinter på Vincennes i Paris, där satsningen mot Prix d’Amérique fick avbrytas. Fyra starter på svensk mark i sommar har givit seger i långloppet på Jägersros Åbergs-kväll och pallplatser i både Åby Stora Pris och Sundsvall Open Trot.

Nu står han inför en lämplig uppgift i Unionsloppet på Färjestads stordag (första start 14.45) i eftermiddag. Där möter för övrigt Derbyvinnaren Who’s Who en annan vinnare av travets blå band, Johan Untersteiners Cyber Lane (e. Raja Mirchi).

Lördagskvällen avslutas med elva breddlopp i Bollnäs (17.45) och här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

6 Italienska prestigeauktionen ITS Yearlings hålls den 28-29 september i Treviso. För att få tillträde dit krävs att man kan uppvisa ett formulär som visar att man inte drabbats av Covid-19 plus en giltig legitimation.

***

7 För snart tre veckor sedan kunde Sulkysport berätta om den slapphet/okunskap (stryk det som önskas) som råder hos Svensk Travsport när det gäller att föra in hästar med korrekt stamtavla i förbundets databas.

Den 27 april sattes italienske Zucchero Roc i träning hos Björn Goop och sedan dess har inte Svensk Travsport lyckats att fylla i hästens mormor (Zoom Image), inte heller hennes far (Balanced Image) eller mor (Catch and Realease). Hur trötta får ett travförbund vara?

 

Krönika