Fokustema
Kuskchampions
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Världens bästa kuskar

Bokslutet vid årsskiftet ger mängder med topplistor och den kanske mest eftertraktade är att bli kuskchampion i sitt hemland.
Av
Ola Lernå
Aaron Merriman vann flest lopp i världen under 2018 och satte nytt segerrekord för Nordamerika då han tog 1.141 triumfer. Sulkysports lista innehåller kuskchampions från 14 länder. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Aaron Merriman vann flest lopp i världen under 2018 och satte nytt segerrekord för Nordamerika då han tog 1.141 triumfer. Sulkysports lista innehåller kuskchampions från 14 länder. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sulkysport har sammanställt kuskchampionaten från de större travländerna, bortsett från Nya Zeeland och Australien där de räknar ”säsong” och inte år.
I Italien tog Antonio di Nardo över från Enrico Bellei som tagit 19 raka championat. I Frankrike blev det ingen ändring gällande ”Sulky d’Or”: Jean Michel Bazire tog 20:e raka championatet!
Nedan hittar respektive landschampion:

 • Belgien: Rik Depuyd 48
 • Danmark: Rene Kjaer 133
 • Finland: Mika Forss 232
 • Frankrike: Jean-Michel Bazire 269
 • Holland: Rick Ebbinge 91
 • Italien: Antonio di Nardo 262
 • Kanada: Louis Philippe Roy 413
 • Norge: Eirik Höitomt 217
 • Schweiz: Marc-André Bovay 32
 • Spanien: Juan Antonio Riera Rossello 64
 • Sverige: Ulf Ohlsson 340
 • Tyskland: Michael Nimczyk 206
 • USA: Aaron Merriman 1.141
 • Österrike: Gerhard Mayr 65
Fokustema
Örebro
Läs senare

Maxus första seger i Sverige

För en vecka sedan vann Missle Hill Fyraåringsstjärnan i Gävle.
Ikväll tog en annan fyraårig USA-import från Daniel Redéns stall hem TeleBolaget Grand Prix i Örebro.
Av
Pär Gustafsson
Maxus tog en överraskande seger i TeleBolaget Grand Prix. Foto Simon Hagen
Maxus tog en överraskande seger i TeleBolaget Grand Prix. Foto Simon Hagen

Det gick undan från början i kvällens lopp. Classichap öppnade första 500 meterna efter 1.08,5 och passerade varvet efter 13,1. Ledaren var tidigt slagen, vilket bäddade för Daniel Redén-tränade Maxus som satt kvar i andra ytter. I slutkurvan kunde han köra rakt fram till lätt seger på 1.12,6a/2.140 meter. En tangering av Uncle Lasses löpningsrekord från 2016.
– Äntligen. Det har varit strul, men han har släppt till den senaste månaden och idag såg han fin ut, sade Solvallatränaren.

Fullträffen var värd 125.000 kronor och det här var Maxus första seger i sjätte försöket hos Daniel Redén.
– Daniel var positiv och vi trodde på bra en bra insats, men jag anade att hästen skulle få svårt att vinna. Allt löste sig så bra som det kunde och samtidigt vann han enkelt, kommenterade Örjan Kihlström.

Maxus (e. Muscle Hill-Gerri’s Joy) deläge Stall Zet i USA och den andra delägaren Christina Takter köpts ut när hästen flyttades till Sverige. På 18 starter i USA tog Maxus fyra vinster, två andraplatser och tre tredjepris. Den tyngsta segern togs ifjol i en division av Bluegrass ($74.000) och under tvååringssäongen slutade han också trea i finalen i William Wellwood och fyra i Peter Haughton Memorial.

Modern Gerri’s Joy (e. Enjoy Lavec), 1.109*/$641.905, vann Merrie Annabelle och Phil Tully Memorial. Hennes bästa avkomma är Hambletonian-tvåan Smilin Eli (e. Muscles Yankee), 1.09,7ak*/5.088.689 kr, som också tränades av Daniel Redén under en period.

Going Kronos-avkommor tvåa och trea

Tvåa i kvällens lopp i Örebro slutade Jerry Riordan-tränade Betting Gangster (e. Going Kronos). Hästen galopperade i en trång situation 1.300 kvar och kom strålande tillbaka. Tredjepriset gick till Robert Bergh-tränade Mellby Glader (e. Going Kronos), som hängde med godkänt i händerna på Per Lennartsson.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Elvaåringar får vara med i Prix d’Amérique

Nästa år får elvaåringar tävla vidare i Frankrike! Men endast vintermeetinget ut.
Av
Lars G Dahlgren
Elvaåringar får tävla februari ut, lägre prispengar i montéloppen, och 4,5 miljoner euro mindre i prispengar totalt. Det är nyheter i årets franska vintermeeting. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Elvaåringar får tävla februari ut, lägre prispengar i montéloppen, och 4,5 miljoner euro mindre i prispengar totalt. Det är nyheter i årets franska vintermeeting. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Det bestämdes när det franska förbundet hade sitt septembermöte, då vintermeetingets ramar fastställdes. En intressant nyhet är alltså att den kull som faller för åldersstrecket vid årsskiftet, ”V-hästarna”, ges två månaders respit och får fortsätta tävla även i januari och februari som elvaåringar.

Gällande det största och viktigaste loppet, Prix d’Amérique, skulle det kunna innebära att Sébastien Guaratos trotjänare Valko Jenilat (e. Kepler) kan vara med en gång till där.

En annan nyhet är att det görs en liten omfördelning mellan sulkylopp och monté. Nuvarande fördelning är att 32,2 procent av prispengarna går till montéloppen. Den nya procentsatsen blir 28,8. Motiveringen är att det är fler startande hästar i sulkyloppen.

Sammanlagt kommer det franska vintermeetinget på Vincennes att omfatta 90 tävlingsdagar och fördela 36,6 miljoner euro i prispengar, 49.100 euro i snitt per lopp. Det är en kraftig sänkning jämfört med 2018-19, då 41,1 miljoner euro delades ut och medelprissumman per lopp var 54.280 euro. Detta var i sin tur en sänkning jämfört med 2017-18 med 8,8 procent av prispengarna.

Nerdragningarna av prispengarna i år är en följd av att det franska stora hästspelsbolaget PMU hade flera förlustår i följd som täcktes upp av fonderade medel, och till i år var man tvungen att dra i bromsen och sänka kostnaderna kraftigt för både administration och i tävlingssystemet. PMU har rensat i produktfloran, och man har nu kunnat börja se positiva effekter av det. Spelet på hästar har till och med augusti ökat med 0,5 procent, men PMU har för den skull tappat 1,2 procent totalt.

Eftersom PMU samtidigt sänkt sina egna kostnader förväntas det franska travförbundet dock överträffa budget med 2,5 miljoner euro och göra ett positivt resultat på 3,7 miljoner euro – första gången på sju år som LeTrot visar plusresultat i så fall.

Fokustema
Yonkers International
Läs senare

Bahia Quesnot och Sobel Conway klara

Flygplanet med europeiska hästar till Yonkers International den 12 oktober håller sakta men säkert på att fyllas. De senaste att bli klara är fransyskan Bahia Quesnot och den nu i Finland tävlande svenskfödde Sobel Conway.
Av
Lars G Dahlgren
Bahia Quesnot åker till Yonkers International. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport.
Bahia Quesnot åker till Yonkers International. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport.

Sobel Conway (e. Conway Hall – Jasmine Broline) såldes i slutet av juni från Peter Untersteiners stall till Kari Lähdekorpi i Finland, där hästen gått i träning hos Harri Koivunen. Sobel Conway, fortfarande hemmahörande i silverdivisionen i Sverige klassmässigt, har gått verkligt bra i sin nya miljö, med tre segrar på fem starter och nyligen vann han för Olli Koivunen på 1.09,7a/1.600 meter.

– Vi åker, fast det inte blev så bra med Pastore Bob ifjol. Kanske Hallandsmästaren (30 september, reds.anm.) på vägen dit, har Kari Lähdekorpi twittrat gällande inbjudningen till Yonkers International.

Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier – Queen Ines), tvåa bakom Propulsion i Mastersfinalen på Vincennes i lördags, är också klar, som fransk representant.

Följande åtta hästar beräknas i nuläget vara klara för Yonkers International med 500.000 dollar till vinnaren: Atlanta, Bahia Quesnot, titelförsvararen Cruzado Dela Noche, Guardian Angel Ås, Slide So Easy, Sobel Conway, Uza Josselyn, Zacon Gio.