Fokustema
Betäckningsstatistik Norge
Läs senare

Världsmästare betäckte flest

Norska facktidningen Trav-og Galopp-Nytt publicerade nyligen en lista över de populäraste avelshingstarna i Norge under 2018 och den toppas av två norskfödda travare med världsmästaren Papagayo E. som etta med 77 betäckta ston.
Av
Claes Freidenvall
Papagayo E. och Ulf Ohlsson. Duon vann VM-loppet på Yonkers i USA 2015. I år gjorde han avelsdebut i Norge och var populärast av alla hingstar. Foto Hanold/ALN
Papagayo E. och Ulf Ohlsson. Duon vann VM-loppet på Yonkers i USA 2015. I år gjorde han avelsdebut i Norge och var populärast av alla hingstar. Foto Hanold/ALN

Coktail Jet-sonen Papagayo E, 1.09,5ak/8.240.309 nkr, blev världsmästare på Yonkers Raceway för tre år sedan. Han avelsvärderades i Sverige i september 2018 och erhöll 77 poäng, vilket innebär ”ett högt skattat avelsvärde” enligt avelsvärderingsnämndens sett att se på saken.

Fakta

Populäraste avelshingstar 2018

Namn – Antal

 • Papagayo E. – 77 ston
 • Born In the U.S.A. – 73
 • Maharajah – 60
 • S.J.’s Caviar – 33
 • Orlando Vici – 27
 • Executive Caviar – 22
 • Hard Cash – 21
 • Nuncio – 20
 • Nu Pagadi – 19
 • Support Justice – 19
 • Cecena Ås – 18
 • Quite Easy – 17
 • Muscle Hill – 13
 • Brillantissime – 12
 • Canepa Hanover – 12
 • Raja Mirchi – 12
 • Coktail Jet – 11
 • Trixton – 11
 • Muscles Yankee – 10
 • Tobin Kronos – 10
 • Victor Gio – 10

Fotnot: listan upptar de avelshingstar som betäckte tio eller fler ston i Norge 2018.
Källa: Trav-og Galopp-Nytt.

Expandera

Näst populärast var Muscle Hill-sonen Born In the U.S.A, 1.11,9am/2.059.414 nkr. Han nådde upp i 73 ston i Norge och tilläggas kan också att han ombesörjde sex ston i Danmark. Trea på listan var svenskfödde Elithingsten Maharajah (e. Viking Kronos) med 60 ston (42 ston/2017) och därefter var det ett stort hopp ner till S.J.’s Caviar, vilken tillfördes 33 ston. Året innan betäckte han 49 ston och då var han den mest använde avelshingsten i Norge.

Tre nya debutanter – förutom tidigare nämnda duon Papagayo E. och Born In the U.S.A. – tog sig in på listan och det handlar om Executive Caviar (e. S.J.’s Caviar), 1.12,1ak*/2.550.203 kr, ostartade treåringen Hard Cash (e. Ready Cash) och Nuncio (e. Andover Hall), 1.08,7ak/28.660.230 kr, vilka betäckte 22, 21 respektive 20 ston.

3.700 ston betäckta i Sverige

 

Fokustema
Syndikering
Läs senare

Greenshoe till avel nästa år

Greenshoe går till avel nästa år – och stallas upp på Hanover Shoe Farms.
Av
Lars G Dahlgren
Greenshoe. Foto: Simon Hagen/sulkysport
Greenshoe. Foto: Simon Hagen/sulkysport

Det meddelas idag på ustrotting.com.

Syndikeringspriset för sonen till Father Patrick och Donato Hanover-dottern Designed To Be är inte offentliggjort, och den försäljning av betäckningsrätterna som nu startas fullföljs först när hingsten genomgått spermatester i december, men mycket talar för att det blir den högsta syndikeringen i världen någonsin för en travhingst som nu startas. Den är i så fall åtminstone upp mot tiomiljonersstrecket, i dollar!

Det är ännu också oklart om Greenshoe kommer att finnas tillgänglig i Europa med fryst sperma, eller om de (även europeér) som köper betäckningsrätter måste använda dessa i USA. Men det verkar inte bli någon möjlighet till betäckningar med fryst sperma i Europa ”utanför syndikatet”, som fallet är med till exempel Muscle Hill.

– Om Greenshoe kan leverera bra fryst sperma kommer vi erbjuda det i begränsad omfattning med prioritet till de ursprungliga ägarna och de som äger andelar i det amerikanska syndikatet. Vill man vara med och betäcka får man köpa en andel, säger Anders Ström.

Om Greenshoe endast står i avel och inte tävlar som fyraåring förbigår Hanover det som Meadowlands ägare Jeff Gural bestämt, nämligen att hingstarna måste starta även som fyraåringar om deras avkommor ska få tävla på hans banor.

– Reglerna kring det är något oklara och det har givits undantag tidigare, så det är svårt att förhålla sig till. Som jag förstått det hela gäller det inte speciellt många eller viktiga lopp. Jag tror inte alls att det kommer påverka Greenshoes chanser i aveln. Snarare skulle det nog bli negativt för de loppen och banorna, som skulle gå miste om att låta sin publik se de bästa hästarna i framtiden, säger Anders Ström, vilken i Stall Courant äger Greenshoe tillsammans med Hasse Backe, Lasse Granqvist och Morten Langli.

Det finns – självklart – en veterinärklausul gällande den regeln, avseende om hästen är skadad. Den användes till exempel när Tactical Landing i år gick till avel. Det lär väl dock vara svårt att hävda den klausulen med Greenshoe, när syndikeringen nu startas innan treåringssäsongen ens är över och det samtidigt deklareras att fenomenet endast ska göra tre eller fyra lopp till:

Kentucky Sire Stakes-finalen på söndag, Kentucky Futurity den 6 oktober, Breeders Crown i slutet av oktober och sedan eventuellt TVG-finalen på Meadowlands i slutet av november.

 

Fokustema
Örebro
Läs senare

Maxus första seger i Sverige

För en vecka sedan vann Missle Hill Fyraåringsstjärnan i Gävle.
Ikväll tog en annan fyraårig USA-import från Daniel Redéns stall hem TeleBolaget Grand Prix i Örebro.
Av
Pär Gustafsson
Maxus tog en överraskande seger i TeleBolaget Grand Prix. Foto Simon Hagen
Maxus tog en överraskande seger i TeleBolaget Grand Prix. Foto Simon Hagen

Det gick undan från början i kvällens lopp. Classichap öppnade första 500 meterna efter 1.08,5 och passerade varvet efter 13,1. Ledaren var tidigt slagen, vilket bäddade för Daniel Redén-tränade Maxus som satt kvar i andra ytter. I slutkurvan kunde han köra rakt fram till lätt seger på 1.12,6a/2.140 meter. En tangering av Uncle Lasses löpningsrekord från 2016.
– Äntligen. Det har varit strul, men han har släppt till den senaste månaden och idag såg han fin ut, sade Solvallatränaren.

Fullträffen var värd 125.000 kronor och det här var Maxus första seger i sjätte försöket hos Daniel Redén.
– Daniel var positiv och vi trodde på bra en bra insats, men jag anade att hästen skulle få svårt att vinna. Allt löste sig så bra som det kunde och samtidigt vann han enkelt, kommenterade Örjan Kihlström.

Maxus (e. Muscle Hill-Gerri’s Joy) deläge Stall Zet i USA och den andra delägaren Christina Takter köpts ut när hästen flyttades till Sverige. På 18 starter i USA tog Maxus fyra vinster, två andraplatser och tre tredjepris. Den tyngsta segern togs ifjol i en division av Bluegrass ($74.000) och under tvååringssäongen slutade han också trea i finalen i William Wellwood och fyra i Peter Haughton Memorial.

Modern Gerri’s Joy (e. Enjoy Lavec), 1.109*/$641.905, vann Merrie Annabelle och Phil Tully Memorial. Hennes bästa avkomma är Hambletonian-tvåan Smilin Eli (e. Muscles Yankee), 1.09,7ak*/5.088.689 kr, som också tränades av Daniel Redén under en period.

Going Kronos-avkommor tvåa och trea

Tvåa i kvällens lopp i Örebro slutade Jerry Riordan-tränade Betting Gangster (e. Going Kronos). Hästen galopperade i en trång situation 1.300 kvar och kom strålande tillbaka. Tredjepriset gick till Robert Bergh-tränade Mellby Glader (e. Going Kronos), som hängde med godkänt i händerna på Per Lennartsson.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Elvaåringar får vara med i Prix d’Amérique

Nästa år får elvaåringar tävla vidare i Frankrike! Men endast vintermeetinget ut.
Av
Lars G Dahlgren
Elvaåringar får tävla februari ut, lägre prispengar i montéloppen, och 4,5 miljoner euro mindre i prispengar totalt. Det är nyheter i årets franska vintermeeting. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Elvaåringar får tävla februari ut, lägre prispengar i montéloppen, och 4,5 miljoner euro mindre i prispengar totalt. Det är nyheter i årets franska vintermeeting. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Det bestämdes när det franska förbundet hade sitt septembermöte, då vintermeetingets ramar fastställdes. En intressant nyhet är alltså att den kull som faller för åldersstrecket vid årsskiftet, ”V-hästarna”, ges två månaders respit och får fortsätta tävla även i januari och februari som elvaåringar.

Gällande det största och viktigaste loppet, Prix d’Amérique, skulle det kunna innebära att Sébastien Guaratos trotjänare Valko Jenilat (e. Kepler) kan vara med en gång till där.

En annan nyhet är att det görs en liten omfördelning mellan sulkylopp och monté. Nuvarande fördelning är att 32,2 procent av prispengarna går till montéloppen. Den nya procentsatsen blir 28,8. Motiveringen är att det är fler startande hästar i sulkyloppen.

Sammanlagt kommer det franska vintermeetinget på Vincennes att omfatta 90 tävlingsdagar och fördela 36,6 miljoner euro i prispengar, 49.100 euro i snitt per lopp. Det är en kraftig sänkning jämfört med 2018-19, då 41,1 miljoner euro delades ut och medelprissumman per lopp var 54.280 euro. Detta var i sin tur en sänkning jämfört med 2017-18 med 8,8 procent av prispengarna.

Nerdragningarna av prispengarna i år är en följd av att det franska stora hästspelsbolaget PMU hade flera förlustår i följd som täcktes upp av fonderade medel, och till i år var man tvungen att dra i bromsen och sänka kostnaderna kraftigt för både administration och i tävlingssystemet. PMU har rensat i produktfloran, och man har nu kunnat börja se positiva effekter av det. Spelet på hästar har till och med augusti ökat med 0,5 procent, men PMU har för den skull tappat 1,2 procent totalt.

Eftersom PMU samtidigt sänkt sina egna kostnader förväntas det franska travförbundet dock överträffa budget med 2,5 miljoner euro och göra ett positivt resultat på 3,7 miljoner euro – första gången på sju år som LeTrot visar plusresultat i så fall.