Fokustema
The Red Mile
Läs senare

Världsrekord av Six Pack

LEXINGTON. Six Pack gick världsrekord för treåringar när han vann Kentucky Futurity på The Red Mile förra året. Och världsrekord för fyraåringar i år när han vann storloppet för äldre hästar, Allerage Farms Open. 1.08,0 lyder den nya rekordnoteringen på.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Six Pack och Åke Svanstedt. Foto: Simon Hagen
Six Pack och Åke Svanstedt. Foto: Simon Hagen

Men faktum är att Six Pack (e. Muscle Mass – Pleasing Lady) var snabbare förra året vid den storsegern. Med de 1,07,9 han gick då är han världens snabbaste treåring någonsin.

– Vi får väl se om det rekordet fortfarande lever efter i morgon, skrattar Svanstedt och åsyftar förstås årets upplaga av Kentucky Futurity med svenskägda Greenshoe som huvudrollsinnehavare och den som är närmast aktuell att förbättra Six Packs världsrekord för treåringar.

De 1.08,0 som Six Pack vann på nu kunde varit avsevärt bättre enligt Åke Svanstedt och under de 1.07,6 Homicide Hunter förra året blev den snabbaste travaren någonsin – just i Allerage Farms Open.

Foto: Simon Hagen

– Det gick sakta på bortre långsidan så jag fick gå på tidigare än jag egentligen ville när de stötte bakifrån. Sedan blev Six Pack för ensam till slut och då tappade han fart sista biten. Tillsammans med Zoogin är Six Pack den klokaste häst jag någonsin haft och när han avgjort och förstår att det är klart tar han helt enkelt inte i mer. Med högre tempo under mittendelen av loppet idag så kag kunnat sitta kvar lite längre hade han gått en sekund fortrare, säger Åke Svanstedt.

Loppet försenades av två omstarter när Trolley inte ville vara med bakom bilen, men det bekymrade varken Svanstedt eller Six Pack.

– Nej, så snart hästen förstod att det inte var lopp slappnade han av och lunkade. Inte tyckte jag heller att det blev så farligt när vi fick lite vida spår in i första kurvan från sjundespår. Vi kom ner bra som fjärdehäst, konstaterade Svanstedt.

När han tvingades ut i andraspår på bortre långsidan kom det en sådan där Åke Svanstedt-svepning och Six Pack dundrade till överlägsen ledning 500 kvar. Sista mellantidspålen, 1.200 meter, passerades på 1.07,7 och i det läget låg alltså Six Pack på världsrekordtempo. Men hästen var lite för ensam där framme och när han slappnade av sista 200 meterna rann alltså tiondelarna iväg upp till 1.08,0.

Förstapriset i Allerage Farms Open var 72.500 dollar och Six Pack är inför Breeders Crown uppe i 300.000 dollar i årsinkomst. Sammanlagt har han 18 segrar på 33 starter och om Solvalla lyckas få till ett Elitloppsflyg nästa år för amerikanska hästar är Six Pack huvudspekulant på en av platserna i planet.

– När han satte värtldsrekord förra året gjorde han det i andra heatet, påminner Åke Svanstedt.

Det världsrekord för fyraåringar som Six Pack petade var bara en vecka gammalt, satt just i Lexington av Southwind Chrome (e. Chapter Seven – Counter Pointe).

Fokustema
Propulsion-affären
Läs senare

”Ju mer de blandar, desto mer stinker det”

Italienska travsajten vendopuledri.it går till hårt angrepp mot svensk travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola och vd Maria Croon med anledning av att ST:s utrednings- och säkerhetschef Steen Morten Eidsmo Johansen har fått sparken.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Italienska travsajten Vendopuledri.it attackerar ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola och vd Maria Croon.
Italienska travsajten Vendopuledri.it attackerar ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola och vd Maria Croon.

”Ju mer de blandar, desto mer stinker det”, skriver Vendopuledri.it och går till hård attack mot Marjaana Alaviuhkola och Maria Croon samtidigt som Steen Morten Eidsmo Johansen hyllas för sin insats i samma roll på det norska travförbundet och att det var han som låg bakom avslöjandet av koboltdoparen Fabrice Souloy.

Däremot har inte Vendopuledris journalist Freddy Gets mycket till övers för Alaviuhkola och Croon. Han skriver:

”Johansen har blivit avskedad på dagen. Motivering: olika visioner om framtiden (betyder inte ett dugg) och en plötslig brist på förtroende (betyder mycket). I praktiken har de två onda prästinnorna torpederat honom för att de misstänker att Johansen är den mullvad som sprider allt till landsmannen och journalisten Truls Pedersen (chefredaktör Trav-og Galopp-Nytt, reds. anm.).”

”Propulsion-utredaren” fick sparken

Fler huvuden bör rulla

Fokustema
Sundbyholm
Läs senare

Stjärnor gör comeback

Kommande onsdag i Eskilstuna körs som bekant Fyraåringstestet med flera topphästar och i snabbloppet gör både Heavy Sound och Who’s Who comeback.
Nu är spåren klara till båda loppen.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Who’s Who skriker ut sin glädje att få börja tävla igen! Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Who’s Who skriker ut sin glädje att få börja tävla igen! Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Startlista
2.140 meter autostart
Förstapris: 60.000 kronor
Häst – Körsven

 1. Sliding Home – Jorma Kontio
 2. Heavy Sound – Kenneth Haugstad
 3. Jake – Daniel Redén
 4. Who’s Who – Pasi Aikio
 5. Highspeed Call – Torbjörn Jansson
 6. Nappa Scar – Per Lennartsson
 7. Ajlexes Cubano – Emilia Leo
 8. Diamanten – Erik Adielsson
 9. Chianti – Björn Goop

ICA Maxi Eskilstuna Fyraåringstest
2.640 meter autostart
Förstapris: 200.000 kronor
Häst – Körsven

 1. Jasons’s Camden – Carl Johan Jepson
 2. Exodus Brick – Jörgen Westholm
 3. Jareth Boko – Kaj Widell
 4. Rotate – Magnus A Djuse
 5. Brother Bill – Jorma Kontio
 6. Ultion Face – Adrian Kolgjini
 7. Green Manalishi – Ulf Ohlsson
 8. Aetos Kronos – Johan Untersteiner
 9. Ecurie D. – Björn Goop
 10. Tabasco C.D. – Joakim Grandlund

Fyraåringstestet ett kanonlopp

Fokustema
Sundbyholm
Läs senare

Fyraåringstestet ett kanonlopp

Fyraåringstestet i Eskilstuna på onsdag blir ett kanonlopp: Ecurie D., Aetos Kronos, Brother Bill och Green Manalishi finns i startlistan!
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Ecurie D. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Ecurie D. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Att danskfödde, norsktränade (Frode Hamre) och svenskägda (Global Glide AB & Smart Repair Center AB) efter tio starter obesegrade Ecurie D. skulle starta i Fyråaringstestet har varit känt, och när den mörka anmälningslistan ”avtäcktes” nu på torsdagsmorgonen stod det klart att Ecurie D. kommer att åtminstone behöva lämna vilopulsläget för att besegra de jämnåriga konkurrenter som också är ute efter förstaprisets 200.000 kronor.

Ecurie D. (e. Infinitif – To Soon) har inte startat sedan han vann Fyraåringseliten Elitloppshelgen på 1.09,2a/1.640 meter och ska efter detta lopp fortsätta till Hugo Åbergs Memorial den 28 juli är det tänkt.

Kungapokalssegraren Aetos Kronos (e. Bold Eagle – Will Of A Woman) har startat en gång efter storloppsseger på Åby, Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) fick då revansch på Aetos Kronos för Kungapokalen då han vann Prix Readly Express på Solvalla, före Aetos Kronos och Green Manalishi.

Green Manalishi (e. Muscle Hill – Naga Morich) väntar fortfarande på sin första seger i Sverige. Efter galoppen i starten i Sprintermästaren senast får den tiofaldiga miljonären nu för första gången ge sig i kast med Derbydistansen 2.640 meter.

Kriterietvåan Brother Bill (e. From Above – Clear As A Bell) årsdebuterar och gör sitt första framträdande sedan han avslutade treåringstävlandet i stor stil med att vinna Breeders Crown.

Anmälningslista

Fyraåringstestet, Eskilstuna onsdag 15 juli, 2.640 meter autostart. Förstapris 200.000 kronor (sänkt från 300.000 kronor de senaste åren):

 • Aetos Kronos – tränare: Jerry Riordan
 • Brother Bill – Timo Nurmos
 • Ecurie D. – Frode Hamre
 • Exodus Brick – Jörgen Westholm
 • Green Manalishi – Stefan Melander
 • Jareth Boko – Micael Broberg (a)
 • Jason’s Camden – Daniel Redén
 • Rotate – Stefan Melander
 • Tabasco C.D. – Stefan Granlund
 • Ultion Face – Adrian Kolgjini

Startlistan med spår och kuskar blir klar under torsdageftermiddagen