Fokustema
The Red Mile
Läs senare

Världsrekord av Six Pack

LEXINGTON. Six Pack gick världsrekord för treåringar när han vann Kentucky Futurity på The Red Mile förra året. Och världsrekord för fyraåringar i år när han vann storloppet för äldre hästar, Allerage Farms Open. 1.08,0 lyder den nya rekordnoteringen på.
Av
Lars G Dahlgren
Six Pack och Åke Svanstedt. Foto: Simon Hagen
Six Pack och Åke Svanstedt. Foto: Simon Hagen

Men faktum är att Six Pack (e. Muscle Mass – Pleasing Lady) var snabbare förra året vid den storsegern. Med de 1,07,9 han gick då är han världens snabbaste treåring någonsin.

– Vi får väl se om det rekordet fortfarande lever efter i morgon, skrattar Svanstedt och åsyftar förstås årets upplaga av Kentucky Futurity med svenskägda Greenshoe som huvudrollsinnehavare och den som är närmast aktuell att förbättra Six Packs världsrekord för treåringar.

De 1.08,0 som Six Pack vann på nu kunde varit avsevärt bättre enligt Åke Svanstedt och under de 1.07,6 Homicide Hunter förra året blev den snabbaste travaren någonsin – just i Allerage Farms Open.

Foto: Simon Hagen

– Det gick sakta på bortre långsidan så jag fick gå på tidigare än jag egentligen ville när de stötte bakifrån. Sedan blev Six Pack för ensam till slut och då tappade han fart sista biten. Tillsammans med Zoogin är Six Pack den klokaste häst jag någonsin haft och när han avgjort och förstår att det är klart tar han helt enkelt inte i mer. Med högre tempo under mittendelen av loppet idag så kag kunnat sitta kvar lite längre hade han gått en sekund fortrare, säger Åke Svanstedt.

Loppet försenades av två omstarter när Trolley inte ville vara med bakom bilen, men det bekymrade varken Svanstedt eller Six Pack.

– Nej, så snart hästen förstod att det inte var lopp slappnade han av och lunkade. Inte tyckte jag heller att det blev så farligt när vi fick lite vida spår in i första kurvan från sjundespår. Vi kom ner bra som fjärdehäst, konstaterade Svanstedt.

När han tvingades ut i andraspår på bortre långsidan kom det en sådan där Åke Svanstedt-svepning och Six Pack dundrade till överlägsen ledning 500 kvar. Sista mellantidspålen, 1.200 meter, passerades på 1.07,7 och i det läget låg alltså Six Pack på världsrekordtempo. Men hästen var lite för ensam där framme och när han slappnade av sista 200 meterna rann alltså tiondelarna iväg upp till 1.08,0.

Förstapriset i Allerage Farms Open var 72.500 dollar och Six Pack är inför Breeders Crown uppe i 300.000 dollar i årsinkomst. Sammanlagt har han 18 segrar på 33 starter och om Solvalla lyckas få till ett Elitloppsflyg nästa år för amerikanska hästar är Six Pack huvudspekulant på en av platserna i planet.

– När han satte värtldsrekord förra året gjorde han det i andra heatet, påminner Åke Svanstedt.

Det världsrekord för fyraåringar som Six Pack petade var bara en vecka gammalt, satt just i Lexington av Southwind Chrome (e. Chapter Seven – Counter Pointe).

Fokustema
Gårdagens höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Fick gå tre speeder under vägen”

En rekordsänkning med drygt 1,5 sekunder krävdes för att ta tredje raka segern och kamma hem 60.000 kronor igår.
Av
Claes Freidenvall

Fyraårige Jumeirah Boko (e. Zola Boko-Vitamin M.) svarade för ett härligt intryck när han vann från spets på 1.15,5a/2.140 meter för Thomas Uhrberg.

Fakta

Jumeirah Boko

valack 4 år e. Zola Boko-Vitamin M. e. Egon Lavec
Rekord: 1.17,1m* – 1.15,5am*
Prispengar: 141.000 kr
Resultat: 6 st: 3-0-1
Tränare: Thomas Uhrberg, Jägersro
Körsven: Thomas Uhrberg, Jägersro
Ägare: Så Logistics AB, Höganäs
Uppfödare: Boko Stables Holland B V & M Lindgren
Skötare: Anja Jörgensen

Expandera

Det var ingen promenad i parken för Thomas Uhbergs travare på Åbytravet igår och Jumeirah Boko tvingades till en 1.11-öppning första 500 meterna för att försvara innerspåret.

– Ledningen höll Jumeirah Boko faktiskt ganska enkelt, men vi fick oss en extra körning på hundra meter när Johan Untersteiner (Kadway Tanks) ville ner i rygg och det gjorde att min häst blev extra pigg, sade Thomas Uhrberg.

”Extra körning på hundra meter

Sedan kunde Thomas Uhrberg lugna ner farten – första varvet travades på 1.15,6 – men Jumeirah Boko fick aldrig chansen att vila riktigt någon gång under vägen.

– Jumeirah Boko låg på lite för mycket första varvet och när jag fick stopp på honom kom Mikael J Andersson (Ekås Future) och då tog han i igen. Det var ryckigt och han blev lite för peppad av startbilen.

Trots det kunde Jumeirah Boko hålla undan med en längd på nytt rekord.

– Det var starkt gjort. Han fick ju gå tre speeder under vägen.

Kantats av en del problem

För Jumeirah Boko var det tredje raka segern, men karriären har kantats av en hel del problem och starten igår var blott den sjätte för den fyraårige valacken.

– Jumeirah Boko kvalade tidigt som tvååring och har varit fin hela tiden, men sedan hade han halsinfektioner och lite andra problem under fjolåret. Ägarna har varit väldigt tålmodiga och nu har det släppt för hästen, som både har styrka och ett fint psyke.

Hästen bjöds ut som ettåring på Kriterieauktionen, men ropades tillbaka för 100.000 kronor. Under en period ägdes Jumeirah Boko av Marcus Lindgrens Marlin Capital AB, men i slutet på oktober 2017 köptes han av Så Logistics AB i Höganäs.

Mormor tvåa i Stochampionatet

Zola Boko-sonen är undan Egon Lavec-dottern Vitamin M, 1.13,2ak*/187.000 kr, som gjorde nio starter och vann fyra lopp. Jumeirah Boko är hennes första avkomma och även hennes treåring Kailua Boko (e. Zola Boko), 1.15,3ak*/66.829 kr, har startat och vunnit lopp.

Vitamin M. är i sin tur undan Stochampionats-tvåan Alltid V.G. (e. Spotlite Lobell), 1.12,2ak*/1.870.500 kr, som har sin främsta avkomma i dubbelmiljonären Alkalizer Am (e. Olimede) och hon har också lämnat Carmine Am (601.500 kr) och Frequency Am (446.000 kr).

Fokustema
Snabbjobb
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Toppfyraåringar i jobb

Reijo Liljendahl lassade av ett gäng högintressanta fyraåringar för snabbjobb på Solvalla. En av dem var Hambletonian-hästen Gerry (e. Muscle Hill).
Av
Ola Lernå
Admiral As, med sex segrar på åtta starter, närmar sig årsdebut som fyraåring. Foto ALN (arkivbild)
Admiral As, med sex segrar på åtta starter, närmar sig årsdebut som fyraåring. Foto ALN (arkivbild)

Gerry har rekordet 1.09,6, satt som fyra i Stanley Dancer Memorial ifjol. I försöket till Hambletonian, där han blev utslagen, satt Örjan Kihlström i sulkyn.
Han hade sällskap av lika gamla Demon Onthe Hill (e. Muscle Hill) med 1.11,3-rekord och även han med dryga miljonen intjänat.
Gerry satt i ledningen, Demon Onthe Hill i rygg och duon löste 1.20/2.100 meter med 1.16 sista rundan och betydligt snabbare sista 500 på bra sätt.
– Dom bara sprang på, det kändes fint, sade Reijo Liljendahl.
Nästa tur innehöll Admiral As (e. Ready Cash) och The Bald Eagle (e. Bold Eagle). Den förstnämnde med sex segrar på åtta starter ifjol, den sistnämnde var bland annat tvåa i Sommarfavoriten.
Med Admiral As i ledning och The Bald Eagle i rygg avverkades 2.100 meter efter 1.19 med 1.16 sista rundan.
Samtliga fyra hästar är anmälda till såväl Kungapokalen som Sprintermästaren. Kvalen till Kungapokalen körs i år fredag 24 april på Åby.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Åtta hästar i Prix de Selection

Inga fyraåringar tar chansen i årets upplaga av Prix de Selection och det betyder att fem- och sexåringarna startar från distansen 2.200 meter.
Av
Claes Freidenvall
Face Time Bourbon och Björn Goop. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Face Time Bourbon och Björn Goop. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Face Time Bourbon (e. Ready Cash) och Björn Goop är ute efter sin andra raka seger i Prix de Selection (€200.000) – Grupp I-loppet som avslutar vintermeetinget 2019-2020 på Vincennes.

Sedan Thierry Duvaldestin valt att plocka bort Falcao de Laurma på grund av feber ser det ut att vara spel mot ett mål för Sébastien Guaratos Prix d’Amérique-vinnare.

Åtta hästar startar i Prix de Selection och Face Time Bourbon har chansen att bli den fjärde hästen som vinner loppet två gånger. Une de Mai var först ut och vann 1968 och 1970. Hon har följts av Fakir du Vivier (1974-1975) och Mon Tourbillon (1983-1984).

Dessa tre hästar tävlade som äldre på svensk mark – frågan är om Face Time Bourbon kommer att göra samma sak?

Startlista:

Prix de Selection (€200.000)
Priser: 90.000-50.000-28.000-16.000-10.000-4.000-2.000 euro.
2.200 meter.

  1. Fairy White (e. Ouragan de Celland) – Yoann Lebourgeois
  2. Fleche du Yucca (e. Prodigious) – Jean-Philippe Dubois
  3. Fighter Smart (e. Uniclove) – Mathieu Mottier
  4. Etonnant (e. Timoko) – Eric Raffin
  5. Frisbee d’Am (e. The Best Madrik) – Alexandre Abrivard
  6. Express Jet (e. Goetmals Wood) – Pierre Vercruysse
  7. Enino du Pommereux (e. Coktail Jet) – Matthieu Abrivard
  8. Face Time Bourbon (e. Ready Cash) – Björn Goop
Sport