Fokustema
Hambletonian
Läs senare

Världsrekord av valack – och katastrof för Sixpack

Det blev världsrekord i första Hambeltonianförsöket. Fältets enda valack Crystal Fashion vann på 1:50.1/5, kilometertid 1.08,5. Snabbare har ingen treårig valack travat. Det andra försöket vann auktionsdyringen Tactical Landing! Åke Svanstedts favorit Six Pack kom bort helt efter att Åke Svanstedt hamnat helt fel med hästen i sista kurvan.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Tactical Landing gjorde sin första säsong som avelshignst förra året och betäckte 140 ston i Nordamerika. Foto: Lisa Photo
Tactical Landing gjorde sin första säsong som avelshignst förra året och betäckte 140 ston i Nordamerika. Foto: Lisa Photo

Donato Hanover gick 1.08,5 i Lexington 2007 som treåring, samma dag som Giant Diablo också satte världsrekord, även det 1.08,5. I år har Åke Svanstedts Six Pack sänkt hingstvärldsrekordet till 1.08,4.

Fakta

Finalfältet i Hambletonian

1.609 meter autostart, förstapris 500.000 dollar

  1. Classichap – Trond Smedshammer
  2. Tactical Landing – Jimmy Takter
  3. Crystal Fashion – Tim Tetrick (Jim Campbell)
  4. Alarm Detector – Trevor Henry – (Benoit Baillargeon)
  5. Fashionwoodchopper – David Miller (Jim Campbell)
  6. Hat Trick Habit – Brian Sears (Scott di Domenico)
  7. Atlanta – Rick Zeron
  8. Met’s Hall – Andy Miller (Julie Miller)
  9. Evaluate – Örjan Kihlström (Marcus Melander)
  10. Patent Leather – Yannick Gingras (Jim Campbell)
Expandera

Den som bäddade för att Pinkmans valackvärldsrekord för treåringar blev petad ur rekordtabellen var Hambletonianfältets enda sto, Atlanta (e. Chapter Seven – Hemi Blue Chip) som Rick Zeron drog i rena vansinnestempot med: 1.06,5 första 800 meterna och. 1.07,5 första 1.200!

Fältet var därför utspritt tidigt. Atlanta hade stort försprång in på upploppet när dessutom den bakomvarande Lawmaker galopperade, men Zeron hade brukat stoet för hårt och mitt på upploppet undslapp sig Meadowlands löpningsreferent Ken Warkentin att Atlanta kommit till ”a complete stop!”

Riktigt så illa var det inte, men Atlanta tappade farten så mycket att Crystal Fasion (e. Cantab Hall – Window Willow) krigade på styrka ner Atlanta kort före mål. Detta efter att ha följt som femma i det utdragna fältet.

– Jag körde för finalplats en bit bak, men när jag petade till honom bet han i och jagade ifatt det där stoet. Det var ”pretty special”, sade segerkusken Tim Tetrick.

Jim Campbell tränar Crystal Fashion. som kom till Hambletonian med tre raka segrar och som tidigare i sommar har vunnit storloppet Earl Beal J:r i Pennsylvania. Campbell fick för övrigt ihop tre finalister i årets Hambletonian.

Crystal Fashion och Tim Tetrick tar hem det första försöket i Hambletonian. Foto: Lisa Photo

Atlanta höll andraplatsen och trea slutade Met’s Hall (e. Cantab Hall – Met’s Inn) medan Örjan Kihlström smög in Marcus Melander-tränade Evaluate (e. Andover Halöl – Blaithin) till fjärdeplatsen. Den femte finalplatsen knep Hat Trick Habit (e. Donato Hanover – Habit’s Best).

Jimmy Takters två hästar, Wolfgang och Zephyr Kronos missade finalen. Svenskfödde Zephyr Kronos galopperade i första kurvan och Wolfgang var loppets besvikelse – tidigt slagen efter att ha följt som trea i den utdragna raden bakom Atlanta.

Desto bättre gick det för Jimmy Takter i det andra försöket. Tactical Landing (e. Muscle Hill – Southwind Serena), som kostade 800.000 dollar på auktion 2016 och som kom till Takter som omeriterad efter tvååringssäsongen, spurtade till vinst på 1.52:2 (1.09,9) i ett lopp där alla meriterade och betrodda hästar kom bort.

Allra värst var det för Åke Svanstedts världsrekordsållare Six Pack som blev fast bakom en tröttnande häst när han skulle attackera i sista kurvan, och när Six Pack sedan desperat kastades fram på innerspår på upploppet krokade han till slut ihop med den tröttnande ledaren Classichap.

Inte heller för Marcus Melanders Fourth Dimension gick det bra; hästen hade auktionsproblem i rygg ledaren och galoppen i sista kurvan var inte oväntad.

Tactical Landing, helbror till superstoet Mission Brief, kom helskinnad förbi alla incidenter och spurtade till seger före Patent Leather (e. Brodway Hall – Designable), Fashionwoodchopper (e. Donato Hanover – Woodchopper) och Alarm Detector (e. Cahpter Seven – Final Countdown). Femte finalplatsen fick Trond Smeddshammers Classichap (e. Chapter Seven – Classical Flirt).

– Det här är Hambletonian, en massa skit händer, sade Jimmy Takter.

 

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Första segern för toppstammad

Efter två raka andraplatser avlade You Could Be Mine maiden på Sundbyholm under tisdagskvällen.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
You Could Be Mine såldes för 570.000 kronor på Sweden International Yearling Sale 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
You Could Be Mine såldes för 570.000 kronor på Sweden International Yearling Sale 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Trixton-dottern You Could Be Mine ropade Roger Walmann in för 570.000 kr på Sweden International Yearling Sale 2018 och i april debuterade hon med ett andrapris i Örebro. Hästen följde upp samma placering i ett lopp på Mantorp i början av maj och igår kom äntligen första fullträffen.

I händerna på Örjan Kihlström tog You Could Be Mine ledningen direkt och hon vann lätt med gott om krafter i behåll på 1.18,4/2.140 meter. Det här var ett E3 Bonus-lopp för ston och segerchecken uppgick till 40.000 kronor.

Storebror är kulletta i Italien

Treåringen är undan Linda di Casei (e. Uronometro), 1.10,3ak/€860.490, som firade stora framgångar och deltog i Prix d’Amerique hos Alessandro Gocciadoro. Stoets första avkomma Axl Rose (e. Love You), 1.11,3ak*/4.965.339 kr, är ett år äldre än You Could Be Mine och kulltopp i Italien hos just Gocciadoro. Hästarna är uppfödda av Johan Sjöstrand och Magnus Jernemyr och efter You Could Be Mine såldes fölstoet vidare.

Axl Rose vann Gran Premio Allevamento som tvååring. Förra året toppade han Gran Premio Nazionale, Gran Premio Città di Napoli, Gran Premio Marangoni och Gran Premio Orsi Mangelli, men i Derbyt galopperade han i ledningen med mindre än 1.000 meter kvar.

Gårdagens vinnare är svenskfödd och anmäld till alla större lopp i Sverige.

Fakta

You Could Be Mine

Kön: brunt sto
Född: 27 april 2017
Härstamning: Trixton-Linda di Casei
Intjänat: 80.000 kronor
Resultat: 3 st: 1-2-0
Rekord: 1.17,5m
Ägare: SRF Stable
Uppfödare: Johan Sjöstrand & Stall SEFREMA HB
Tränare: Roger Walmann, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla

Expandera
Fokustema
V86 Bollnäs
Läs senare

Hur är stjärnans form?

Guli Anna var bäst bland stona som treåring, men efter en strulig vinter och galopp i årsdebuten är frågan given.
Hur står det egentligen till med formen inför kvällens start i Hälsingehambon?
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Guli Anna och Stefan Johansson vid segern i Kriteriestoet 2019. Foto Hanold/ALN
Guli Anna och Stefan Johansson vid segern i Kriteriestoet 2019. Foto Hanold/ALN

Stefan Johansson hymlar inte om att vintern inte alls blev som han hade hoppats på.
– Nej, det var ingen bra förkylning alls. Jag har haft många förkylda hästar i mitt stall och hon har varit en av de som varit hårt drabbad. Att förbereda henne på det vis jag hade önskat har inte varit möjligt, medger Umåkertränaren.

När stoet väl kunde sättas igång och tränas gick det inte alls som han hade förväntat sig.
– Hon var väldigt hetsig och bråkig. Det fungerade inte alls för henne, men vi hittade en annan gård att flytta henne till från och med den 1 april. Efter det lugnade hon ner sig och började må bra igen, sedan dess har det flutit på, men jag vill ändå säga att hon är väldigt lite tränad i vinter. Samtidigt är hon lättränad, fysiken har hon ändå i ordning i grund och just nu känns allt bra, säger Johansson.

Hon kändes stark i det skedet och hade säkert varit bland de tre främsta annars

Vid årsdebuten i början av april blev det galopp.
– Det var mitt fel. Jag blev för ivrig helt enkelt när jag såg att luckan var på väg att komma och hästen kom ur balans när jag försökte byta spår. Hon kändes stark i det skedet och hade säkert varit bland de tre främsta annars.

Så du är inte orolig över formen?
– Nej, jag säger inte att hon har toppform för det ska hon inte ha i det här skedet heller, men jag fick ett kvitto på att hon är längre kommen i alla fall än vad jag kanske hade trott. Det här är inte det viktigaste loppet i år och jag är väldigt mån om att ge henne en bra upplevelse. Vi ska ha häst i många år och jag kommer köra snällt med henne så att psyket inte tar stryk. Det är klart att det är stora pengar att köra om här och att jag gärna vinner, men det viktigaste för mig är att hon fortsätter kännas bra. Spontant tror jag det blir svår att plocka in 20 meter på hästarna som står på startvolten.

Skor på nu?
– Ja, det är ett litet minus, men det slet så mycket på hovarna i Skellefteå att jag inte tycker mig ha något alternativ, avslutar Stefan Johansson.

Startlistor till dagens tävlingar.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Andra raka för Lorentzon

Anette Lorentzon kunde räkna in en vinnare igår på Scioto Downs när Look In My Eyes vann för Elliott Deaton
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Anette Lorentzon vann lopp igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Anette Lorentzon vann lopp igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

En resa i vinnarhålet var vägen till vinst för den treårige valacken och Look In My Eyes (e. Lionhunter-Guilt Free) avgjorde med 1,5 längder på 1.12,1/1.609 meter.

Anette Lorentzon både äger och har fött upp Look In My Eyes och det var andra raka vinsten. Gårdagens vinst var värd 4.500 dollar.