Fokustema
Monté
Läs senare

Världsrekordförsök i både Sverige och USA?

PARIS. Philippe Allaires två montéstjärnor Traders och Arlington Dream är båda aktuella för montéeliten på Solvalla. Arlington Dream kan dessutom tänkas åka till Lexington i oktober och försöka knäcka Moni Makers rekordmiletid 1.11,0.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Kretsen kring Arlington Dream fick jubla ännu en gång.
Arkivbild: Mia Törnberg/Sulkysport
Kretsen kring Arlington Dream fick jubla ännu en gång. Arkivbild: Mia Törnberg/Sulkysport

Världsrekordet i monté, alla kategorier, sattes i Montéeliten på Solvalla 2015 av franske valacken Torre Crepin och lyder 1.10,0. Det lär vara dödsdömt om någon av Philippe Allaires Ready Cash-montéstjärnor Traders eller Arlington Dream kommer till Solvalla i maj. Traders vann ju förra helgen Prix de Cornulier på 1.11,3/2.700 och Arlington Dream har ungefär samma farter i kroppen med ryttare på ryggen som Traders har.

Philippe Allaire sade efter Arlington Dreams seger i ett montélopp Prix d’Amérique-dagen att valacken var aktuell för Montéeliten Elitloppshelgen. Arlington Dreams uppvisningsvinst imponerade även på amerikanska gäster från Hambletonian Society och idag (måndag) rapporterar franske journalisten Gerard Forni att Philippe Allaire fått en förfrågan om att komma till Lexington i höst med Arlington Dream och försöka göra om den (världsrekord)uppvisning Moni Maker svarade för med Julie Krone på ryggen år 2000. Allaire är intresserad.

Traders och Yoann Lebourgeois var överlägsen i Prix de Cornulier på nytt löpningsrekord. Foto Gerard Forni

Traders borde förstås också vara aktuell för en sådan världsrekordattack, men eftersom det är mer omständiga karantänsbestämmelser för att ta in en hingst i USA jämfört med en valack är Arlington Dream mer lämpad för att göra en sådan resa.

Följden skulle kunna bli att Elitloppspubliken på Solvalla får se Cornulier-vinnaren Traders i Montéeliten, vilket förstås skulle vara en attraktion, om Allaire landar i beslutet att ta Arlington Dream till Kentucky och The Red Mile. Då försöker Traders slå världsrekord på Solvalla och Arlington Dream i USA.

Fokustema
SLU
Läs senare

Rune Andersson hedersdoktor

Rune Andersson, i travkretsar mest känd som ”Mellby Gård” och en gång i tiden delägare i Grades Singing och därefter topphästar som Going Kronos, Human Behaviour och senast Stochampionatsvinnaren Mellby Free, har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rune Andersson på Mellby Gård.
Foto: André de Loisted
Rune Andersson på Mellby Gård. Foto: André de Loisted

Åtta personer har utsetts till hedersdoktor vid SLU i år och en av dem är alltså Rune Andersson.

2020 års hedersdoktorer – skriver SLU i ett pressmeddelande – kommer att promoveras först i samband med doktorspromotionen i oktober 2021 i Uppsala på grund av rådande omständigheter. Deras respektive föreläsningar kommer också att hållas i samband med promotionen 2021.

Rune Andersson har utsetts till hedersdoktor vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap och så här presenteras (se nedan!) han av Sveriges lantbruksuniversitet:

”Direktör Rune Andersson, Mellby gård, är en av landets mest framgångsrika företagsledare och entreprenörer. Han blev civilingenjör vid Chalmers 1968 och har haft en lång karriär inom näringslivet, bland annat som koncernchef för Trelleborg AB. Han köpte Mellby gård 1986 och företaget Mellby gård omfattar i dag ett 20-tal företag inom olika branscher. Han har med sitt stora intresse för företagande och entreprenörskap i lantbruket haft stor betydelse för LTV-fakulteten. Hans stöd och intresse har bidragit till framstående vetenskapliga och samverkansinsatser.”

Fokustema
Norrbottens Stora Pris
Läs senare

M-stjärnor till Boden

Både Makethemark och Milliondollarryhme tilldelas varsitt wildcard till storloppet Norrbottens Stora Pris 2020.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det är med stort nöje vi hälsar Makethemark och Milliondollarrhyme välkomna till start i Norrbottens Stora Pris 2020.  Makethemark har slutat tvåa två år i rad bakom Propulsion och gör nu sin tredje start i storloppet.  Milliondollarrhyme satt fast med krafter sparade i Elitloppsfinalen i söndags och tränaren Fredrik B Larsson hälsar att allt är bra med hästen och att man ser fram emot att åter tävla på Bodentravet, berättar David Zimmer i ett pressmeddelande.

Både Makethemark och Milliondollarryhme deltog i Elitloppet i år och bäst gick det för Fredrik B Larssons häst som slutade femma i finalen.

Norrbottens Stora Pris avgörs den 13 juni – första start är klockan 17.35 – och övriga åtta platser tillsätts via startpoäng.

Fokustema
Avel
Läs senare

Propulsion får fortsätta betäcka

För första gången efter Trav-og Galopp-Nytts avslöjande om att Propulsion tävlat nervsnittad gör Svensk Travsport ett officiellt uttalande på travsport.se och klargör att redan födda avkommor efter Elitloppsvinnaren – och de betäckningar som görs i år – inte kommer att påverkas.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Igår berättade Svensk Travsports vd Maria Croon att Propulsion tilldelats startförbud under den utredning som pågår sedan i tisdags kväll.

På sin hemsida skriver Svenskt Travsport:

”Svensk Travsport får också många frågor avseende Propulsions avelsverksamhet och därvidlag har Propulsion fortfarande ett gällande betäckningsbevis, utifrån tidigare genomförd avelsvärdering. En ny avelsvärdering kan, enligt kapitel 25 kap. paragraf 6 Registreringsreglementet, bli aktuell när utredningen är klar. Detta innebär att redan födda avkommor samt de betäckningar som görs i år inte kommer att påverkas, oavsett slutligt beslut i ärendet. Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering.”