Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Världsrekordhållare säljs

Ulf Ohlsson biter på naglarna? Greenshoes baneman under klubban. Tre dopingfall i Danmark. Topplopp i Italien. Lyckas Fleche Bourbon göra om Ulf Nordins bravad? Travpolitiker får uppdrag av regeringen. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Nytt världsrekord travade It's Academic i onsdags. Foto: Conrad Photo
Nytt världsrekord travade It's Academic i onsdags. Foto: Conrad Photo

1 It’s Academic (e. Uncle Peter-Annapolis) satte nytt världsrekord för treåriga hingstar i onsdags på 800-metersbanan Delaware County Fair med tiden 1.10,3/1.609 meter. Det rekordet stod sig förvisso bara i 90 minuter… Nu bjuds han ut till försäljning på Lexington Selected Mixed Sale den 10 oktober. It’s Academic, 1.10,3*/$210.782, har startat tio gånger (4-4-1) och bara missat pallen vid ett tillfälle.

Marseille. Foto: Curtis Salonick

På samma auktion säljs också Åke Svanstedt-tränade fyraåringen Marseille (e. Muscle Hill-Order By Wish), 1.08,9/$514.791, som besegrade Greenshoe i finalen i Earl Beal Jr. Memorial ($500.000) förra året. Marseille kvalade för övrigt igår på Meadowlands och noterade 1.13,0/1.609 meter efter ha travat sista 400 meterna på 1.08,1. Hela auktionskatalogen kan laddas ner här!

***

2 Italienska storloppet Gran Premio Continentale (€180.000) för fyraåringar var länge ett välbesökt utflyktsmål för blågula tränare. Nu får vi hålla oss till godo med svenskfödda avelshingstar i årets upplaga i Bologna.

I dagens utgåva av det penningstinna medeldistansloppet startar två avkommor efter MaharajahAlrajah One och Allegra Gifont – och båda kommer från Alessandro Gocciadoros maktstall. Alessandro kör den förstnämnde och det kan också noteras av fältets nio hästar tränas sex av Gocciadoro och två av Erik Bondo.

***

3 I Danmark har tre hästar testats positivt för doping, rapporterar det danska travförbundet. Det handlar om koffein i samtliga fall.

Foto: Hans Ripa

Flemming Jensen-tränade Billi Time (e. S.J.’s Photo) var först i mål den 7 augusti på Fyens travbana och ägaren går miste om förstapriset på 10.000 danska kronor.

Rene Feltheims Casino Royal (e. Beardmore) vann också sitt lopp på Fyens travbana den 24 augusti och i det loppet uppgick vinstpremien till 7.500 danska kronor.

Henrik Thomsens Conrad Shadow (e. The Liquidator) var däremot oplacerad när det visade sig att hans dopingprov på Nyköbing Falster innehöll koffein efter ett lopp den 20 augusti.

***

4 Ove Konradsson, tidigare generalsekreterare i Avelsföreningen, idag styrelseledamot i Åby Travsällskap och en av uppfödarna till toppstoet Conrads Rödluva, har av regeringen utsetts som ledamot i Jordbruksverkets styrelse, rapporterar lantbruksnytt.se.

Conrads Rödluva är Ove Konradsson deluppfödare till. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Det känns väldigt intressant, spännande och hedrande. Jag hoppas att min relativt breda erfarenhet av olika delar av de gröna näringarna, samt det faktum att jag har vuxit upp på en gård samt att jag är lantbrukare ska bidra till styrelsens arbete, säger Ove Konradsson i ett utttalande till lantbruksnytt.se.

***

5 Det bjuds på topplopp på flera olika ställen i Europa idag och inte bara på Solvalla. Grupp I-löpningen Prix des Elites (€170.000) för tre-, fyra- och femåriga travare har lockat flera namkunniga sadelhästar. Sébastian Guaratos Fleche Bourbon (e. Saxo de Vandel) vann löpningen ifjol och är på jakt efter sin andra raka triumf.

Ulf Nordin. Foto: stalltz.se

Det är förstås ingen lätt uppgift även om Fleche Bourbon är favorit till segern. Senast någon klarade av att vinna loppet två år i rad var Ulf Nordins Courlis du Pont (e. Opus Dei) 1994-1995.

***

6 Betydligt mindre pengar handlar det om när Baden-banan i Österrike bjuder på säsongsavslutning idag med tvååringsloppet Grosser Badener Zukunfts-Preis (€5.000) som propagandanummer.

Fyra ostartade tvååringar gör upp om förstapriset på 2.600 euro: 1 Joana (e. Odessa Santana), 2 Shining Star (e. Wishing Stone), 3 Don’t Worry (e. Muscle Massive), 4 Melody’s Best Way (e. Conway Hall). Löpningsrekordet har Italiano KP (e. El Nino) och Uros Predan med tiden 1.18,3a/1.600 meter, satt 2018.

I Duidigt körs Tweejarigen Stakes (€9.900) och sju tvååringar kommer till start: 1 Lluc Boko (e. Yarrah Boko), 2 Louis Mon Ami (e. Caen Oldeson), 3 Lincoln Transs R (e. Muscle Massive), 4 Lucina (e. Classic Photo), 5 Leonie F Boko (e. Muscles Yankee), 6 Lucas (e. Quite Easy), 7 Lion’s Wish (e. Muscle Mass). Här är distansen 1.609 meter autostart och vinnaren kvitterar ut 4.500 euro.

***

7 När Trotting Masters ställdes in på grund av coronapandemin skapades ett ”öppet” svenskt mästerskap för äldre hästar i form av STL Open. I eftermiddag är det dags för STL Open med 750.000 kronor till vinnaren på Solvalla. Dessutom bjuds det två uttagningslopp till Europaderbyt.

Ulf Ohlsson nagelbitare? Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Solvalla (första start 13.00) är förstås huvudbanan med V75-spel. Den svenska travdagen drar dock igång på förmiddagen med Danneros breddloppstävlingar (första start 11.10).

Det är säsongsavslutning i Ådalen efter 17 tävlingsdagar och med breddlopp som avslutning kanske det inte är speciellt spännande i championstriden?

Helt fel! Ulf Ohlsson, som tävlar på Solvalla, leder på elva segrar och sju andraplatser. Tvåan Magnus A Djuse med tio segrar kör inte heller på Dannero, men det gör däremot trean Jimmy H Andersson. Hela sju uppsittningar har Bergsåkerskusken som behöver en trippel för att lura Ohlsson på titeln.
Här är startlistorna till söndagens tävlingar. 

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Lottat till Breeders Crown

Finalerna i Breeders Crown för tre-och fyraåringar avgörs i Eskilstuna den 8 november.
Nu är lottningen klar!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Berghs Derbyvinnare Hail Mary är klar för Breeders Crown-final. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Robert Berghs Derbyvinnare Hail Mary är klar för Breeders Crown-final. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Fyra finaler hålls på Sundbyholmstravet med 800.000 kronor i förstapris den 8 november och dubbla prissumman för de hästägare som betalat in till premiechansningen.

Startlistor:

Treåriga hingstar/valacker:
Namn – Tränare (ordning spåren drogs i)

 1. Mister Hercules-Daniel Redén (4)
 2. Selected News-Hans-Owe Sundberg (1)
 3. Bandido Gar-Susanne Richter (2)
 4. San Moteur-Björn Goop (3)
 5. Manny Muscle-Reijo Liljendahl (5)
 6. Revelation-Robert Bergh (6)
 7. Hulken Sisu-Jerry Riordan
 8. Custom Cheval-Henry Rogemoen (11)
 9. Hector Sisu-Petri Salmela (7)
 10. Gilmore Trot-Mattias Djuse (8)
 11. Elegant Ima-Geir Vegard Gundersen (9)
 12. Big Top Lindy-Stefan Melander (10)

Treåriga ston:
Namn – Tränare (ordning spåren drogs i)

 1. Eagle Eye Sherry-Björn Goop (1)
 2. Bank Wise As-Reijo Liljendahl (3)
 3. Global Brilliance-Peter Untersteiner (2)
 4. Barbro Kronos-Svante Båth (5)
 5. Hill’s Angel-Björn Goop (6)
 6. No Business-Oscar Berglund (7)
 7. Crashed Eggs-Roger Walmann (9)
 8. M.T. Perette-Mattias Djuse (12)
 9. Loaded Maria-Markus B Svedberg (4)
 10. Fabulous Pellini-Svante Båth (8)
 11. Maggiore-Conrad Lugauer (10)
 12. Florist-Jim Oscarsson (11)

Fyraåriga hingstar/valacker:
Namn – Tränare (ordning spåren drogs i)

 1. Guzz Mearas-Johan Untersteiner (2)
 2. Power-Robert Bergh (3)
 3. Hail Mary-Robert Bergh (1)
 4. Ultion Face-Adrian Kolgjini (4)
 5. Admiral As-Reijo Liljendahl (6)
 6. Brother Bill-Timo Nurmos (8)
 7. Gulfstream Am-Conrad Lugauer (9)
 8. Bythebook-Svante Båth (10)
 9. Rackham-Christoffer Eriksson (5)
 10. Fort Knox-Björn Goop (7)
 11. Global Adventure-Svante Båth (11)
 12. Jareth Boko-Micael Broberg (12)

Fyraåriga ston:
Namn – Tränare (ordning spåren drogs i)

 1. Mahma Lane-Peter Untersteiner (1)
 2. Mascate Match-Pekka Korpi (2)
 3. Grande Diva Sisu-Per Nordström (3)
 4. Gina Mearas-Johan Untersteiner (5)
 5. Ghostintheshell-Timo Nurmos (6)
 6. Groupie Doll-Jörgen Westholm (8)
 7. Orlando-Fredrik Wallin (9)
 8. Dontlooseallmoney-Jim Oscarsson (12)
 9. Ganga Bae-Stefan Melander (4)
 10. Milady Grace-Daniel Redén (7)
 11. Golden Tricks-Daniel Redén (10)
 12. Global Allegiance-Mattias Djuse (11)
Fokustema
Italien
Läs senare

Zacon Gio fällde Face Time – igen

Precis som i fjolårets Gran Premio Unione Europea så besegrade Zacon Gio (e. Ruty Grif) självaste Face Time Bourbon (e. Ready Cash) i finalen av Gran Premio della Lotteria (€660.000).
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Zacon Gio besegrade Face Time Bourbon i Gran Premio della Lotteria. Foto: Gerard Forni
Zacon Gio besegrade Face Time Bourbon i Gran Premio della Lotteria. Foto: Gerard Forni

Tränaren Holger Ehlert och körsvennen Roberto Vecchione räknade båda hem sin första seger i Europas näst största sprinterlopp och de gjorde det efter att Zacon Gio (e. Ruty Grif) anfört varje meter av loppet.
Innerspår bakom bilen är för de allra flesta inget drömläge på Agnanobanan i Neapel, men Zacon Gio öppnade oerhört snabbt och höll utan minsta problem upp ledningen.

Björn Goop hamnade som fjärdehäst i andraspår med Face Time Bourbon, en position som blev för långt bak och som var direkt avgörande för utgången.

Goop hade inte heller mycket till val än att acceptera sin position och försöka lösa loppet via en långspurt á 700 meter. Alessandro Gocciadoro tog nämligen dödspositionen med Vernissage Grif (e. Varenne) och låste därmed den positionen.

Face Time Bourbon – som tävlade med skor runt om i såväl försök som final – höll storstilat, men kom aldrig närmare än en längd.

Tredjeplatsen tog den av Giuseppe Maisto-körde och Alessandro Gocciadoro-tränade Vivid Wise As (e. Yankee Glide) efter att kommit ner i vinnarhålet och Sebastien Guaratos Billie de Montfort (e. Jasmin de Flore) spurtade in som fyra i lag med Gabriele Gelormini.

Segertiden skrevs till 1.10,5a/1.600 meter vilket var en tangering av Timone Ek (e. Mr Vic) löpningsrekord från år 2017. Förstapriset uppgick till 234.600 euro.

För Zacon Gio var detta karriärens fjärde Grupp I-seger och den näst mest penningstinna bakom fjolårets fullträff i International Trot på Yonkersbanan i New York.

Fokustema
Italien
Läs senare

Lotterian: Nya kuskar bakom stjärnhästar

Spårvalen är gjorda till finalen av Gran Premio della Lotteria.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Finalen av Gran Premio della Lotteria beräknas starta kl. 16:45.
Finalen av Gran Premio della Lotteria beräknas starta kl. 16:45.

Alessandro Gocciadoro har fått skaka fram nya kuskar då han kvalade in tre hästar själv till finalen av Gran Premio della Lotteria.
Han kommer själv att köra försöksvinnaren Vernissage Grif och anlitar Giuseppe Maisto bakom Vivid Wise As samt Antonio di Nardo bakom Vitruvio.

1.600 meter autostart, samlad prissumma: 660.000 euro

Spår / hästens namn / kusk (tränare)

 1. Zacon Gio – Roberto Vecchione (Holger Ehlert)
 2. Billie de Montfort – Gabriele Gelormini (Sebastien Guarato)
 3. Vernissage Grif – Alessandro Gocciadoro
 4. Face Time Bourbon – Björn Goop (Sebastien Guarato)
 5. Frisbee d’Am – Anthony Barrier (Richard Westerink)
 6. Vivid Wise As – Giuseppe Maisto (Alessandro Gocciadoro)
 7. Zefiro Gual – Antonio Greppi (Enrico Fiaschi)
 8. Arazi Boko – Santo Mollo (Alessandro Gocciadoro)
 9. Vitruvio – Antonio di Nardo (Alessandro Gocciadoro)

Finalen har en beräknad starttid kl. 16:45.

Lotterian: Försöken avgjorda

Krönika