Fokustema
V86
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Varning för farsan!

Igår vann han Oaksrevanschen på Solvalla.
Idag kör han tre V86-lopp på Åby.
Men varnar mest för farsan som befinner sig 47 mil bort.
Av
Ola Lernå
Kevin Oscarsson vann Silverstoet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Kevin Oscarsson vann Silverstoet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Kevin Oscarsson, 24 år, har varit med om mycket under 2019. Från storloppssegrar som Stosprintern (med Zeta Wise As) till att starta ett nytt liv när familjen flyttade in på småländska Blädingeås.
– Oavsett om man bara ska flytta från en lägenhet till en annan är det lite kaosartat. Att flytta en hel gård – ja, då uppstår lite ”småsaker”, säger Kevin Oscarsson.
73 hästar finns i träning hos pappa Jim och som det såg ut under gårdagen när Dontlooseallmoney (e. Bold Eagle) tvålade till årgångskonkurrenterna i Oaksrevanschen så verkar flytten gått relativt problemfritt.
– Hästarna har tävlat bra och alla trivs! Det kommer givetvis ta lite tid att sätta allt, men när alla bitar fallit på plats kommer det här bli grymt bra, säger Kevin.

Tillsammans med Dontlooseallmoney vann Kevin Oscarsson Oaksrevancshen på Solvalla igår. Foto Tommy Andersson/ALN Pressbild

Som trots ett stökigt år vunnit fler lopp (64) och kört in mer pengar (klev över åtta miljoner genom segern med Dontlooseallmoney på Solvalla igår) än 2018.
– Det har förstås varit en stor omställning, men jag är jättenöjd. Det finns alltid småsaker man skulle velat göra om, men överlag är jag jättenöjd och jag har fått chansen bakom fina hästar. Segern i Stosprintern sätter jag främst.

Fri roll i stallet

Kevin har en ”fri mittfältsroll” i Stall Oscarsson för dagen.
– Jag skulle kalla mig för allt-i-allo. Jag försöker avlasta pappa så gott det går och fixa de grejor han inte riktigt hinner med. Det passar mig perfekt eftersom jag hinner åka på lite trav också, även om det är på träningsstallet jag vill lägga mest fokus.

Normalt sett brukar de ha humör och annat, men hon är verkligen harmonisk

Och igår vann han Oaksrevanschen med Dontloosallmoney.
– Jag var supernöjd! Hon var harmonisk, men ändå på alerten. Det var kul att få visa upp henne i det skicket så här sent på året. Det blir en start till, i E3-revanschen på hemmabanan Kalmar nästa fredag, men sedan gör vi bokslut för henne. Det som skiljer henne från andra riktigt bra tävlingsston är att hon är så enkel, normalt sett brukar de ha humör och annat, men hon är verkligen harmonisk och enkel att ha och göra med.

Varnar för farsan

Medan Kevin sticker till Åby ikväll för tre V86-hästar dyker pappa Jim upp på Solvalla. Och Kevin skickar en varning mot huvudstaden.
Crazymonsterheart (V86-6) mötte ett gäng senast som inte var mycket att hänga i granen, men prestationen och intrycket var vasst. Och då kan jag säga att när jag körde henne i sista jobbet var hon kanonfin! Klart bättre än inför starten i Kalmar och efter det jobbet har jag bra feeling. Hon möter så klart bättre motstånd i kväll, men jag tycker och tror att pappa kommer satsa på samma taktik som senast. Vi har skiftat lite vagn på henne emellanåt, men ikväll blir det jänkarvagn som senast.
Kevin kör tre hästar på Åby:
Martin Tooma (V86-1) är en fin häst som springer lite med handbromsen i. Det finns en extraskjuts som kommer när han släpper till. Kanske är det lite för tidigt ännu, men han kan klart bättre än senast då han mötte V75-konkurrens.
Asterix Hornline (V86-5) var positiv senast jag köde och vi satt lite halvfast på V75. Jag tar med mig den positiva känslan gällande formen, men inser förstås att det blir svårt att vinna härifrån.
Normandie Royal (V86-7) har gjort flera topplopp, men senast var det både och. Vi provade i ledningen på lite halvtung bana och 1.12,5 på varvet blev för tufft. Det kändes ändå som att det var mest psykiskt jobbigt och hon är nog helt enkelt bättre bakifrån. Nu åker vi med bakom och förhoppningsvis får vi hjälp med tempot. Hon har sprungit under 1.10 sista varvet i någon start när jag kört och det är en väldigt fartfylld häst, avslutar Oscarsson.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Fick gå tre speeder under vägen”

En rekordsänkning med drygt 1,5 sekunder krävdes för att ta tredje raka segern och kamma hem 60.000 kronor igår.
Av
Claes Freidenvall

Fyraårige Jumeirah Boko (e. Zola Boko-Vitamin M.) svarade för ett härligt intryck när han vann från spets på 1.15,5a/2.140 meter för Thomas Uhrberg.

Fakta

Jumeirah Boko

valack 4 år e. Zola Boko-Vitamin M. e. Egon Lavec
Rekord: 1.17,1m* – 1.15,5am*
Prispengar: 141.000 kr
Resultat: 6 st: 3-0-1
Tränare: Thomas Uhrberg, Jägersro
Körsven: Thomas Uhrberg, Jägersro
Ägare: Så Logistics AB, Höganäs
Uppfödare: Boko Stables Holland B V & M Lindgren
Skötare: Anja Jörgensen

Expandera

Det var ingen promenad i parken för Thomas Uhbergs travare på Åbytravet igår och Jumeirah Boko tvingades till en 1.11-öppning första 500 meterna för att försvara innerspåret.

– Ledningen höll Jumeirah Boko faktiskt ganska enkelt, men vi fick oss en extra körning på hundra meter när Johan Untersteiner (Kadway Tanks) ville ner i rygg och det gjorde att min häst blev extra pigg, sade Thomas Uhrberg.

”Extra körning på hundra meter

Sedan kunde Thomas Uhrberg lugna ner farten – första varvet travades på 1.15,6 – men Jumeirah Boko fick aldrig chansen att vila riktigt någon gång under vägen.

– Jumeirah Boko låg på lite för mycket första varvet och när jag fick stopp på honom kom Mikael J Andersson (Ekås Future) och då tog han i igen. Det var ryckigt och han blev lite för peppad av startbilen.

Trots det kunde Jumeirah Boko hålla undan med en längd på nytt rekord.

– Det var starkt gjort. Han fick ju gå tre speeder under vägen.

Kantats av en del problem

För Jumeirah Boko var det tredje raka segern, men karriären har kantats av en hel del problem och starten igår var blott den sjätte för den fyraårige valacken.

– Jumeirah Boko kvalade tidigt som tvååring och har varit fin hela tiden, men sedan hade han halsinfektioner och lite andra problem under fjolåret. Ägarna har varit väldigt tålmodiga och nu har det släppt för hästen, som både har styrka och ett fint psyke.

Hästen bjöds ut som ettåring på Kriterieauktionen, men ropades tillbaka för 100.000 kronor. Under en period ägdes Jumeirah Boko av Marcus Lindgrens Marlin Capital AB, men i slutet på oktober 2017 köptes han av Så Logistics AB i Höganäs.

Mormor tvåa i Stochampionatet

Zola Boko-sonen är undan Egon Lavec-dottern Vitamin M, 1.13,2ak*/187.000 kr, som gjorde nio starter och vann fyra lopp. Jumeirah Boko är hennes första avkomma och även hennes treåring Kailua Boko (e. Zola Boko), 1.15,3ak*/66.829 kr, har startat och vunnit lopp.

Vitamin M. är i sin tur undan Stochampionats-tvåan Alltid V.G. (e. Spotlite Lobell), 1.12,2ak*/1.870.500 kr, som har sin främsta avkomma i dubbelmiljonären Alkalizer Am (e. Olimede) och hon har också lämnat Carmine Am (601.500 kr) och Frequency Am (446.000 kr).

Fokustema
Snabbjobb
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Toppfyraåringar i jobb

Reijo Liljendahl lassade av ett gäng högintressanta fyraåringar för snabbjobb på Solvalla. En av dem var Hambletonian-hästen Gerry (e. Muscle Hill).
Av
Ola Lernå
Admiral As, med sex segrar på åtta starter, närmar sig årsdebut som fyraåring. Foto ALN (arkivbild)
Admiral As, med sex segrar på åtta starter, närmar sig årsdebut som fyraåring. Foto ALN (arkivbild)

Gerry har rekordet 1.09,6, satt som fyra i Stanley Dancer Memorial ifjol. I försöket till Hambletonian, där han blev utslagen, satt Örjan Kihlström i sulkyn.
Han hade sällskap av lika gamla Demon Onthe Hill (e. Muscle Hill) med 1.11,3-rekord och även han med dryga miljonen intjänat.
Gerry satt i ledningen, Demon Onthe Hill i rygg och duon löste 1.20/2.100 meter med 1.16 sista rundan och betydligt snabbare sista 500 på bra sätt.
– Dom bara sprang på, det kändes fint, sade Reijo Liljendahl.
Nästa tur innehöll Admiral As (e. Ready Cash) och The Bald Eagle (e. Bold Eagle). Den förstnämnde med sex segrar på åtta starter ifjol, den sistnämnde var bland annat tvåa i Sommarfavoriten.
Med Admiral As i ledning och The Bald Eagle i rygg avverkades 2.100 meter efter 1.19 med 1.16 sista rundan.
Samtliga fyra hästar är anmälda till såväl Kungapokalen som Sprintermästaren. Kvalen till Kungapokalen körs i år fredag 24 april på Åby.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Åtta hästar i Prix de Selection

Inga fyraåringar tar chansen i årets upplaga av Prix de Selection och det betyder att fem- och sexåringarna startar från distansen 2.200 meter.
Av
Claes Freidenvall
Face Time Bourbon och Björn Goop. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Face Time Bourbon och Björn Goop. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Face Time Bourbon (e. Ready Cash) och Björn Goop är ute efter sin andra raka seger i Prix de Selection (€200.000) – Grupp I-loppet som avslutar vintermeetinget 2019-2020 på Vincennes.

Sedan Thierry Duvaldestin valt att plocka bort Falcao de Laurma på grund av feber ser det ut att vara spel mot ett mål för Sébastien Guaratos Prix d’Amérique-vinnare.

Åtta hästar startar i Prix de Selection och Face Time Bourbon har chansen att bli den fjärde hästen som vinner loppet två gånger. Une de Mai var först ut och vann 1968 och 1970. Hon har följts av Fakir du Vivier (1974-1975) och Mon Tourbillon (1983-1984).

Dessa tre hästar tävlade som äldre på svensk mark – frågan är om Face Time Bourbon kommer att göra samma sak?

Startlista:

Prix de Selection (€200.000)
Priser: 90.000-50.000-28.000-16.000-10.000-4.000-2.000 euro.
2.200 meter.

  1. Fairy White (e. Ouragan de Celland) – Yoann Lebourgeois
  2. Fleche du Yucca (e. Prodigious) – Jean-Philippe Dubois
  3. Fighter Smart (e. Uniclove) – Mathieu Mottier
  4. Etonnant (e. Timoko) – Eric Raffin
  5. Frisbee d’Am (e. The Best Madrik) – Alexandre Abrivard
  6. Express Jet (e. Goetmals Wood) – Pierre Vercruysse
  7. Enino du Pommereux (e. Coktail Jet) – Matthieu Abrivard
  8. Face Time Bourbon (e. Ready Cash) – Björn Goop
Sport