Fokustema
V86
Läs senare

Varning för farsan!

Igår vann han Oaksrevanschen på Solvalla.
Idag kör han tre V86-lopp på Åby.
Men varnar mest för farsan som befinner sig 47 mil bort.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Kevin Oscarsson vann Silverstoet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Kevin Oscarsson vann Silverstoet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Kevin Oscarsson, 24 år, har varit med om mycket under 2019. Från storloppssegrar som Stosprintern (med Zeta Wise As) till att starta ett nytt liv när familjen flyttade in på småländska Blädingeås.
– Oavsett om man bara ska flytta från en lägenhet till en annan är det lite kaosartat. Att flytta en hel gård – ja, då uppstår lite ”småsaker”, säger Kevin Oscarsson.
73 hästar finns i träning hos pappa Jim och som det såg ut under gårdagen när Dontlooseallmoney (e. Bold Eagle) tvålade till årgångskonkurrenterna i Oaksrevanschen så verkar flytten gått relativt problemfritt.
– Hästarna har tävlat bra och alla trivs! Det kommer givetvis ta lite tid att sätta allt, men när alla bitar fallit på plats kommer det här bli grymt bra, säger Kevin.

Tillsammans med Dontlooseallmoney vann Kevin Oscarsson Oaksrevancshen på Solvalla igår. Foto Tommy Andersson/ALN Pressbild

Som trots ett stökigt år vunnit fler lopp (64) och kört in mer pengar (klev över åtta miljoner genom segern med Dontlooseallmoney på Solvalla igår) än 2018.
– Det har förstås varit en stor omställning, men jag är jättenöjd. Det finns alltid småsaker man skulle velat göra om, men överlag är jag jättenöjd och jag har fått chansen bakom fina hästar. Segern i Stosprintern sätter jag främst.

Fri roll i stallet

Kevin har en ”fri mittfältsroll” i Stall Oscarsson för dagen.
– Jag skulle kalla mig för allt-i-allo. Jag försöker avlasta pappa så gott det går och fixa de grejor han inte riktigt hinner med. Det passar mig perfekt eftersom jag hinner åka på lite trav också, även om det är på träningsstallet jag vill lägga mest fokus.

Normalt sett brukar de ha humör och annat, men hon är verkligen harmonisk

Och igår vann han Oaksrevanschen med Dontloosallmoney.
– Jag var supernöjd! Hon var harmonisk, men ändå på alerten. Det var kul att få visa upp henne i det skicket så här sent på året. Det blir en start till, i E3-revanschen på hemmabanan Kalmar nästa fredag, men sedan gör vi bokslut för henne. Det som skiljer henne från andra riktigt bra tävlingsston är att hon är så enkel, normalt sett brukar de ha humör och annat, men hon är verkligen harmonisk och enkel att ha och göra med.

Varnar för farsan

Medan Kevin sticker till Åby ikväll för tre V86-hästar dyker pappa Jim upp på Solvalla. Och Kevin skickar en varning mot huvudstaden.
Crazymonsterheart (V86-6) mötte ett gäng senast som inte var mycket att hänga i granen, men prestationen och intrycket var vasst. Och då kan jag säga att när jag körde henne i sista jobbet var hon kanonfin! Klart bättre än inför starten i Kalmar och efter det jobbet har jag bra feeling. Hon möter så klart bättre motstånd i kväll, men jag tycker och tror att pappa kommer satsa på samma taktik som senast. Vi har skiftat lite vagn på henne emellanåt, men ikväll blir det jänkarvagn som senast.
Kevin kör tre hästar på Åby:
Martin Tooma (V86-1) är en fin häst som springer lite med handbromsen i. Det finns en extraskjuts som kommer när han släpper till. Kanske är det lite för tidigt ännu, men han kan klart bättre än senast då han mötte V75-konkurrens.
Asterix Hornline (V86-5) var positiv senast jag köde och vi satt lite halvfast på V75. Jag tar med mig den positiva känslan gällande formen, men inser förstås att det blir svårt att vinna härifrån.
Normandie Royal (V86-7) har gjort flera topplopp, men senast var det både och. Vi provade i ledningen på lite halvtung bana och 1.12,5 på varvet blev för tufft. Det kändes ändå som att det var mest psykiskt jobbigt och hon är nog helt enkelt bättre bakifrån. Nu åker vi med bakom och förhoppningsvis får vi hjälp med tempot. Hon har sprungit under 1.10 sista varvet i någon start när jag kört och det är en väldigt fartfylld häst, avslutar Oscarsson.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Efterlängtat för Enya

Såväl Awkward Situation som Enya Gustafsson avlade sina maiden under måndagskvällen när duon chockade spelarkåren.
– Det löste sig perfekt och det här var en efterlängtad seger, sade 20-åringen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Awkward Situation och Enya Gustafsson avlade båda maiden under måndagskvällen. Foto Lennart Kihlman/ALN
Awkward Situation och Enya Gustafsson avlade båda maiden under måndagskvällen. Foto Lennart Kihlman/ALN

För Zola Boko-dottern Awkward Situation handlade det om karriärens 23:e start och för Enya Gustafsson var det hennes 68:e lopp som kusk. Som det såg ut under måndagskvällen på Färjestad var det svårt att förstå att ingen av dem hade vunnit lopp tidigare.

Enya disponerade det taktiska helt perfekt från start till mål. Spets, släpp, perfekt ut i andra utvändigt halvvarvet före mål och attack vid utgången av slutkurvan var det helt optimala upplägget som gav seger.
– Man måste köra såhär med henne. Då har hon en vass kortspeed, men jag hann ändå bli lite orolig för de kom fort till slut, säger Enya Gustafsson.

Mikael Fellbrandt äger alltjämt stoet som gjorde karriärens första 16 starter i hans regi.
– Som jag uppfattat det visste han inte riktigt vad han skulle göra med henne, men jag ville ha en häst att köra så vi har hittat en bra lösning att hon är här. Det har gått allt bättre hela tiden och jag känner att jag börjat lära mig hur hästen fungerar.

Ny start på torsdag

Pappa Mikael Gustafsson står som tränare till stoet, men Enya är noga med att det är hela familjen som är delaktiga i arbetet till vardags.
– Vi har åtta hästar hemma. Utöver våra egna hästar så jobbar jag extra i proffsstall på helgerna och även en del vardagar då det behövs extrapersonal.

På torsdag är det återigen dags för Gustafsson att svinga sig upp i sulkyn. Då bakom stallets egna Laramie Flow på Åby.
– Hon är tio år gammal nu och gör så gott hon kan, men jag har inga segerförhoppningar. Jag kör snällt och hoppas vi kan få med oss en peng, avslutar Enya Gustafsson.

Awkward Situation gav 65 gånger pengarna hos ATG. Lyckas Enya överraska även på torsdag så skulle det sannolikt handla om en ännu större överraskning.

Fokustema
Debutseger
Läs senare

Habitats första vinnare

Avelshingsten Habitat har fått sin första vinnare. Igår på Mantorp segrade treårige Lucifer Sam för Peter Untersteiner.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Habitat. Foto: Helene Gregory
Habitat. Foto: Helene Gregory

Med åtta längder utklassade Lucifer Sam (e. Habitat-Vision B. Happy) sina motståndare i ST:s Unghästserie och i sulkyn satt tränaren Peter Untersteiner. Segertiden skrevs till 1.17,3/2.140 meter och förstapriset uppgick till 40.000 kronor.

Fadern Habitat (e. Conway Hall-Habit’s Best), 1.09,5ak/9.638.269 kr, köptes för stora pengar till Sverige för fem år sedan efter bland annat vunnit både Yonkers Trot ($500.000) och Dexter Cup ($133.170).

Någon större lycka har dock inte Habitat haft som tävlinghäst på svensk mark, varken hos Peter Untersteiner eller nuvarande tränaren Fredrik Persson.

Under sina år i Sverige har också Habitat verkat som avelshingst och igår hade han sin första segrande avkomma. Lucifer Sam ingår i hans första och enda kull, vilken innehåller 29 hästar.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Elithästar till start och till salu

Elitloppshästar till start och en topphäst till salu.
Tisdagen får anses vara osedvanligt händelserik såhär i Covid-19 tider då det är stiltje på en hel del kanter...
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Jeannie Klarsson & Mia Törnberg/Sulkysport
Foto Jeannie Klarsson & Mia Törnberg/Sulkysport

1 Det har radats upp 1.10-tider den senaste veckan och varför skulle de inte kunna bli en ny redan ikväll? På Sundbyholmstravet kliver två tidigare Elitloppshästar ut på banan i ett sprinterlopp med startbil. Det hanlar om franske Dreammoko (Björn Goop) och Daniel Redén-tränade Sorbet. Eskilstuna (första start 18.20) får sällskap under kvällen av Jägersro (start 18.30), medan lunchtävlingarna serveras på Romme (start 12.20) med åtta lopp på programmet. Här är startlistorna till tisdagens tävlingar!

Sorbet startar på Sundbyholm ikväll. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

***

2 På tal om topphästar. I dag är det dags för ASVT:s internet-auktion där ett ytterst bekant namn dyker upp. År 2017 vann Umaticaya (e. S.J.’s Photo) Fyraåringseliten för ston i regi Alessandro Gocciadoro på 1.10,2a/1.609 meter, men karriären som äldre har inte riktigt blivit vad man kanske hade förväntat sig. Efter försäljning till Norge var stoet en period i Frode Hamres regi innan hon sedan årsskiftet finns i Adrian Kolgjinis regi. Det är Lutfi Kolgjini AB som säljer stoet som sannolikt kommer tilldra sig väl så stort intresse som avelssto som tävlingshäst.
Bland de 60 hästar som finns ute för försäljning syns bland annat även Joe Martini (e. Judge Joe) 859.100 kr/1.10,2ak som närmast kommer från en sjundeplats i lördagens bronsdivisionsfinal.

***

3 Gävletravet meddelar på sin hemsida att man flyttar Lars Axelssons lopp och Sören Erikssons lopp från skärtorsdagen till lördag den 17 oktober.
– Som nuläget är kör vi tävlingarna utan publik, vilket betyder att vi inte kan uppmärksamma våra tidigare tränare Lars Axelsson och Sören Eriksson på ett värdigt sätt. Därför väljer vi att flytta de här loppen till vår STL-dag 17 oktober då vi förhoppningsvis tävlar som vanligt med publik på plats och med Lars och Sören på plats vid segerceremonierna, säger Gävletravets Sportchef Mathias Gustafsson.

De loppen som Lars Axelsson och Sören Eriksson var utskrivna för 9 april kommer dock att köras enligt propositionerna som vanligt.

***

4SRF Stable lämnar ett tråkigt besked via sitt Twitter-konto. Andover Hall-sonen Exodus Hanover 2.956.259 kr/1.10,5ak har fått lämna jordelivet efter en hagolycka. Nioåringen tränades av Roger Walmann och Daniel Redén på svensk mark och noterade triumfen i 2015 års Grosser Preis von Deutschland som karriärens största seger.

Exodus Hanover. Foto: stalltz.se

***

5 Från gårdagens klarmarkerade startlistor tar vi med oss ett extra spännande namn. Robert Berghs Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) som avslutade fjolåret med vinst i Kriterierevanschen och inledde säsongen med en enkel seger på Bergsåker kommer till start på Umåker på söndag. Det handlar om Ung i Norr där han möter fem konkurrenter i strid om 35.000 kronor. Söndagens startlistor finner du här.

Robert Bergh, sulky, Travkusk, Travtränare, Sulkysport, Travsport
Power på lördag och så Hail Mary på söndagen. Robert Bergh har en spännande helg framför sig då han startar fyraåringstoppar. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

***

6 Världsrekordhållaren tillika European Championship for 3 year olds-vinnaren Ecurie D. (e. Infinitif) kommer göra årsdebut om två veckor.
– Jag har funnit ett fyraåringslopp för Ecurie D. på Solvalla onsdag 15 april. Loppet har ett förstapris på 60.000 kronor, säger Frode Hamre till tgn.no.

***

7Mer från samma sajt. DNT:s generalsekreterare Svein Morten Buer har smittats av Corona-viruset Covid-19. Därmed får han arbeta hemifrån tills vidare.
– Min dotter har konustateratssmittad och jag tror det är via henne jag har blivit sjuk. Jag hade lite torrhosta och feber i förra veckan, men nu är jag bra igen och jobbar på hemifrån, säger Buer till TGN.no.