Fokustema
V86
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Varning för farsan!

Igår vann han Oaksrevanschen på Solvalla.
Idag kör han tre V86-lopp på Åby.
Men varnar mest för farsan som befinner sig 47 mil bort.
Av
Ola Lernå
Kevin Oscarsson vann Silverstoet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Kevin Oscarsson vann Silverstoet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Kevin Oscarsson, 24 år, har varit med om mycket under 2019. Från storloppssegrar som Stosprintern (med Zeta Wise As) till att starta ett nytt liv när familjen flyttade in på småländska Blädingeås.
– Oavsett om man bara ska flytta från en lägenhet till en annan är det lite kaosartat. Att flytta en hel gård – ja, då uppstår lite ”småsaker”, säger Kevin Oscarsson.
73 hästar finns i träning hos pappa Jim och som det såg ut under gårdagen när Dontlooseallmoney (e. Bold Eagle) tvålade till årgångskonkurrenterna i Oaksrevanschen så verkar flytten gått relativt problemfritt.
– Hästarna har tävlat bra och alla trivs! Det kommer givetvis ta lite tid att sätta allt, men när alla bitar fallit på plats kommer det här bli grymt bra, säger Kevin.

Tillsammans med Dontlooseallmoney vann Kevin Oscarsson Oaksrevancshen på Solvalla igår. Foto Tommy Andersson/ALN Pressbild

Som trots ett stökigt år vunnit fler lopp (64) och kört in mer pengar (klev över åtta miljoner genom segern med Dontlooseallmoney på Solvalla igår) än 2018.
– Det har förstås varit en stor omställning, men jag är jättenöjd. Det finns alltid småsaker man skulle velat göra om, men överlag är jag jättenöjd och jag har fått chansen bakom fina hästar. Segern i Stosprintern sätter jag främst.

Fri roll i stallet

Kevin har en ”fri mittfältsroll” i Stall Oscarsson för dagen.
– Jag skulle kalla mig för allt-i-allo. Jag försöker avlasta pappa så gott det går och fixa de grejor han inte riktigt hinner med. Det passar mig perfekt eftersom jag hinner åka på lite trav också, även om det är på träningsstallet jag vill lägga mest fokus.

Normalt sett brukar de ha humör och annat, men hon är verkligen harmonisk

Och igår vann han Oaksrevanschen med Dontloosallmoney.
– Jag var supernöjd! Hon var harmonisk, men ändå på alerten. Det var kul att få visa upp henne i det skicket så här sent på året. Det blir en start till, i E3-revanschen på hemmabanan Kalmar nästa fredag, men sedan gör vi bokslut för henne. Det som skiljer henne från andra riktigt bra tävlingsston är att hon är så enkel, normalt sett brukar de ha humör och annat, men hon är verkligen harmonisk och enkel att ha och göra med.

Varnar för farsan

Medan Kevin sticker till Åby ikväll för tre V86-hästar dyker pappa Jim upp på Solvalla. Och Kevin skickar en varning mot huvudstaden.
Crazymonsterheart (V86-6) mötte ett gäng senast som inte var mycket att hänga i granen, men prestationen och intrycket var vasst. Och då kan jag säga att när jag körde henne i sista jobbet var hon kanonfin! Klart bättre än inför starten i Kalmar och efter det jobbet har jag bra feeling. Hon möter så klart bättre motstånd i kväll, men jag tycker och tror att pappa kommer satsa på samma taktik som senast. Vi har skiftat lite vagn på henne emellanåt, men ikväll blir det jänkarvagn som senast.
Kevin kör tre hästar på Åby:
Martin Tooma (V86-1) är en fin häst som springer lite med handbromsen i. Det finns en extraskjuts som kommer när han släpper till. Kanske är det lite för tidigt ännu, men han kan klart bättre än senast då han mötte V75-konkurrens.
Asterix Hornline (V86-5) var positiv senast jag köde och vi satt lite halvfast på V75. Jag tar med mig den positiva känslan gällande formen, men inser förstås att det blir svårt att vinna härifrån.
Normandie Royal (V86-7) har gjort flera topplopp, men senast var det både och. Vi provade i ledningen på lite halvtung bana och 1.12,5 på varvet blev för tufft. Det kändes ändå som att det var mest psykiskt jobbigt och hon är nog helt enkelt bättre bakifrån. Nu åker vi med bakom och förhoppningsvis får vi hjälp med tempot. Hon har sprungit under 1.10 sista varvet i någon start när jag kört och det är en väldigt fartfylld häst, avslutar Oscarsson.

Fokustema
Syrakusa
Läs senare

Orsi Mangelli-trea på Sicilien

På Syrakusas 1.400-metersbana avgjordes treåringsloppet Gran Premio Mediterraneo (€40.040) idag och längsta strået drog Aramis Ek för Alessandro Gocciadoro.
Av
Claes Freidenvall
Alessandro Gocciadoro var i farten med storloppsseger idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro var i farten med storloppsseger idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Aramis Ek (e. Nad Al Sheba-Freedom Ek) segrade på 1.13,1a/1.600 meter och bakom Alessandro Gocciadoros travare slutade Antony Leone (e. Libeccio Grif) tvåa och Akela Pal Ferm (e. Maharajah) trea på 1.13,2 respektive 1.13,4.

Aramis Ek håller undan till seger.

Ledande Akela Pal Ferm, skuggad av Americo Jet, hade 30 meter ner till Aramis Ek på sista bortre långsidan, men efter ha öppnat första kilometern på 1.13,5 började Aramis Ek hämta in meter för meter. På upploppet avgjorde Aramis Ek säkert mot ledande Akela Pal Ferm och höll också undan för duktigt spurtande Antony Leone.

Vinnarens mor Freedom Ek (e. Bon Vivant), 1.14,9/€19.855, är helsyster med duon Caballero, 1.14,6/€162.572, och Diuk Ek, 1.14,5*/€82.590.

Själv har Freedom Ek varit framgångsrik med avkommor som Gran Criterium-trean Zelante Ek (e. Saxo de Vandel), 1.13,4/€83.847, Pinky Ek (e. Varenne), 1.13,5/€55.366, Skylark Ek (e. Everest Ås), 1.13,9/€48.850, och Ubi Ek (e. Varenne), 1.13,3*/€40.754.

Aramis Ek har fått ihop drygt 90.000 euro och dagens seger i Gran Premio Mediterraneo är hans första GP-triumf. Totalt har det blivit sex vinster på 20:e starter i karriären.

Fokustema
Österrike
Läs senare

Framgångsrik uppfödare ur tiden

Österrikes mest framstående uppfödare under 2000-talet Johann Hochstaffi – mannen bakom Venus-hästarna – har gått ur tiden. Han dog igår 77 år gammal.
Av
Claes Freidenvall

De senaste elva åren har Johann Hochstaffi varit ledande uppfödare i Österrike. Nu kommer hans son Andreas se till att verksamheten i Ledenice, nära gränsen till Tjeckien, fortsätter att drivas.

Johann Hochstaffi.

Förra året drog Johann Hochstaffi in 48.394 euro i uppfödarpremier i Österrike, medan tvåan Alois Moser kom upp i 5.484 euro.

Bland många av Johann Hochstaffis uppfödningar ska Xea Venus (e. Charmy Skeeter-Xea Lobell), 1.11,4/€247.563, nämnas i första hand. Hon är Österrikes vinstrikaste och snabbaste sto genom tiderna med vinst i Stoderbyt och flera andra unghästlöpningar av rang i sitt hemland, men också en vinnare på Vincennes i Prix Titania.

Fokustema
Efter tre år
Läs senare

Solvallas banchef slutar

Solvallas banchef Marcus Stjernström har sagt upp sig.
Av
Lars G Dahlgren

– Jag väljer att flytta till kärleken som bor i Skåne, säger Marcus Stjernström till travronden.se.

Marcus Stjernström blev banchef på Solvalla i februari 2017. Hans tid på posten blir precis tre år lång – han ska nämligen jobba kvar till månadsskiftet februar-imars nästa år.

Enligt Solvallas verkställande direktör Jörgen Forsberg är arbetet med att rekrytera en ny banchef igång.