Fokustema
V86
Läs senare

Varning för farsan!

Igår vann han Oaksrevanschen på Solvalla.
Idag kör han tre V86-lopp på Åby.
Men varnar mest för farsan som befinner sig 47 mil bort.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Kevin Oscarsson vann Silverstoet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Kevin Oscarsson vann Silverstoet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Kevin Oscarsson, 24 år, har varit med om mycket under 2019. Från storloppssegrar som Stosprintern (med Zeta Wise As) till att starta ett nytt liv när familjen flyttade in på småländska Blädingeås.
– Oavsett om man bara ska flytta från en lägenhet till en annan är det lite kaosartat. Att flytta en hel gård – ja, då uppstår lite ”småsaker”, säger Kevin Oscarsson.
73 hästar finns i träning hos pappa Jim och som det såg ut under gårdagen när Dontlooseallmoney (e. Bold Eagle) tvålade till årgångskonkurrenterna i Oaksrevanschen så verkar flytten gått relativt problemfritt.
– Hästarna har tävlat bra och alla trivs! Det kommer givetvis ta lite tid att sätta allt, men när alla bitar fallit på plats kommer det här bli grymt bra, säger Kevin.

Tillsammans med Dontlooseallmoney vann Kevin Oscarsson Oaksrevancshen på Solvalla igår. Foto Tommy Andersson/ALN Pressbild

Som trots ett stökigt år vunnit fler lopp (64) och kört in mer pengar (klev över åtta miljoner genom segern med Dontlooseallmoney på Solvalla igår) än 2018.
– Det har förstås varit en stor omställning, men jag är jättenöjd. Det finns alltid småsaker man skulle velat göra om, men överlag är jag jättenöjd och jag har fått chansen bakom fina hästar. Segern i Stosprintern sätter jag främst.

Fri roll i stallet

Kevin har en ”fri mittfältsroll” i Stall Oscarsson för dagen.
– Jag skulle kalla mig för allt-i-allo. Jag försöker avlasta pappa så gott det går och fixa de grejor han inte riktigt hinner med. Det passar mig perfekt eftersom jag hinner åka på lite trav också, även om det är på träningsstallet jag vill lägga mest fokus.

Normalt sett brukar de ha humör och annat, men hon är verkligen harmonisk

Och igår vann han Oaksrevanschen med Dontloosallmoney.
– Jag var supernöjd! Hon var harmonisk, men ändå på alerten. Det var kul att få visa upp henne i det skicket så här sent på året. Det blir en start till, i E3-revanschen på hemmabanan Kalmar nästa fredag, men sedan gör vi bokslut för henne. Det som skiljer henne från andra riktigt bra tävlingsston är att hon är så enkel, normalt sett brukar de ha humör och annat, men hon är verkligen harmonisk och enkel att ha och göra med.

Varnar för farsan

Medan Kevin sticker till Åby ikväll för tre V86-hästar dyker pappa Jim upp på Solvalla. Och Kevin skickar en varning mot huvudstaden.
Crazymonsterheart (V86-6) mötte ett gäng senast som inte var mycket att hänga i granen, men prestationen och intrycket var vasst. Och då kan jag säga att när jag körde henne i sista jobbet var hon kanonfin! Klart bättre än inför starten i Kalmar och efter det jobbet har jag bra feeling. Hon möter så klart bättre motstånd i kväll, men jag tycker och tror att pappa kommer satsa på samma taktik som senast. Vi har skiftat lite vagn på henne emellanåt, men ikväll blir det jänkarvagn som senast.
Kevin kör tre hästar på Åby:
Martin Tooma (V86-1) är en fin häst som springer lite med handbromsen i. Det finns en extraskjuts som kommer när han släpper till. Kanske är det lite för tidigt ännu, men han kan klart bättre än senast då han mötte V75-konkurrens.
Asterix Hornline (V86-5) var positiv senast jag köde och vi satt lite halvfast på V75. Jag tar med mig den positiva känslan gällande formen, men inser förstås att det blir svårt att vinna härifrån.
Normandie Royal (V86-7) har gjort flera topplopp, men senast var det både och. Vi provade i ledningen på lite halvtung bana och 1.12,5 på varvet blev för tufft. Det kändes ändå som att det var mest psykiskt jobbigt och hon är nog helt enkelt bättre bakifrån. Nu åker vi med bakom och förhoppningsvis får vi hjälp med tempot. Hon har sprungit under 1.10 sista varvet i någon start när jag kört och det är en väldigt fartfylld häst, avslutar Oscarsson.

Fokustema
Travhästägarna
Läs senare

Utesluts Åby Travhästägareförening?

Igår valdes Tony Löfqvist till ny ordförande i Åby Travhästägareförening och tidigare i år tog han plats i styrelsen i Åby Travsällskap. Samtidigt riskerar den hästägarförening han nu företräder att uteslutas ur Riksförbundet Travhästägarna.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

På årsmötet i Åby Travhästägareförening igår behandlades en motion om att banans hästägarförening skulle lämna NÄT (Nationell samverkan för hästägare), men den motionen vann inte gehör, utan togs enhälligt avstånd ifrån.

Det gör det förstås extra intressant när Riksförbundet Travhästägarna håller årsstämma i Stockholm den 19 augusti. Där ska bland annat en motion, undertecknad av sex av landets hästägarföreningar och däribland sammankallande Anders Holmqvist i Travhästägarnas valberedning, behandlas om uteslutning av travhästägarföreningar som är anslutna till NÄT. En av dem är Åby Travhästägarförening…

Hästägarföreningar vill utesluta oliktänkande

Fokustema
Scancal Plays Minne
Läs senare

Antonio Tabac till Boden igen

Norrbottens Stora Pris-vinnaren Antonio Tabac återvänder till Boden nästa onsdag, för Scandal Plays Minne.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är 100.000 kronor i förstapris i snabbloppet, som ingår i Bodentravets V86-omgång. Jörgen Westholm låter alltså Norrbottens Stora Pris-vinnaren göra 85-milaresan norrut en gång till och planen är att Mika Forss ska köra Antonio Tabac (e. Crazed – Grace Tabac) liksom vid storsegern i juni.

Sedan dess har Antonio Tabac gjort två storloppsstarter i FInland, Kymi GP och St. Michel Ajo, med en matlapp som utdelning.

Anmälningslista

Scandal Plays Minne, Boden onsdag 12 augusti, 2.140 meter autostart. Förstapris: 100.000 kr:

 • Antonio Tabac – tränare: Jörgen Westholm
 • Balfour – Robert Bergh
 • Brooklyn Hill – Petri Salmela
 • Callela Leonard – Petteri Joki
 • Eder Bob – Anna Näslund (a)
 • Hesiod – Petri Salmela
 • Marciano – Gabriella Laestander (a)
 • Nobel Amok – Robert Bergh
 • Stay Alert – Ari Aatsinki (a)
 • Top Of The World – Ari Aatsinki (a)
 • Workout Wonder – Jarno Kauhanen (a)

Startlistan med kuskar och startspår blir klar under torsdageftermiddagen

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Fjärde raka för Conquest Ås

Anette Lorentzons Conquest Ås är inne i ett riktigt segerstim för dagen och i natt tog den treårige valacken sin fjärde raka försöksvinst i Excelsior Series ($15.000) på Saratoga Raceway.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Anette Lorentzons Conquest Ås tog fjärde raka vinsten i natt och är obesegrad under 2020. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Anette Lorentzons Conquest Ås tog fjärde raka vinsten i natt och är obesegrad under 2020. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Ledningen var segermelodin på 800-metersbanan och med två längder gick Conquest Ås (e. Conway Hall-Cordele Ås) odriven ifrån sina motståndare för Jason Bartlett. Segertiden skrevs till 1.12,5/1.609 meter och äger gör uppfödaren ACL Stuteri.

Conquest Ås.

Samtliga vinster för Conquest Ås i år har kommit i Excelsior Series. Hans mor Cordele Ås (e. Kadabra) har tidigare lämnat Counsellor Ås (e. Conway Hall), 1.11,0ak/779.161 kr, och Jessica Ås (e. Jailhouse Jesse), 1.13,5ak/182.115 kr.

Segervana vinnare

På Saratoga Raceway hölls det också två försök i New York Sire Stakes ($74.500) för treåriga hingstar och valacker. Jason Bartlett spetsvann det ena med Jim Campbell-tränade Hobbs (e. Credit Winner-Cruella de Ville) och det var fjärde raka triumfen, varav tre kommit i försök i New York Sire Stakes.

En dryg längd var segermarginalen för lasixtävlande Hobbs på 1.12,1. Här slutade Åke Svanstedt-tränade och Stall Zet-ägde Take the Credit (e. Credit Winner) trea på 1.12,2 efter en resa i tredje inner. Hobbs är undan Cruella de Ville (e. Yankee Glide), 1.12,6/$31.126, som också lämnat Full Rights (e. RC Royalty), 1.11,7/$92.404.

Trond Smedshammer och Chaptiama (e. Chapter Seven-Crediama) tog ”bara” sin tredje raka seger i New York Sire Stakes och från tät gick valacken undan med närmare två längder på 1.12,2.

Chapitama. Foto: Melissa Simser-Iovino

Chaptiama är undan Crediama (e. Credit Winner), 1.10,7*/$238.359, vilken finalvann Empire Breeders Classic ($225.000).

Modern har sin andra avkomma i Chaptiama och hennes första är namngiven Halliama (e. Conway Hall), 1.11,3/$54.866.

Crediama ingår i samma syskonskara som Macaria Hanover ($292.337) och Menard Hanover ($292.337) och deras mor Mama B (e. Mr Lavec) tog vinnarrekordet 1.11,6 och tjänade 130.206 dollar.

Moderns starka syskonskara

Två försök hölls också i Indiana Sire Stakes ($38.500) för tvååriga hingstar och valacker på Hoosier Park i natt. Ron Burke-tränade Brookview Bolt (e. Swan For All-Witty’s Winner) vann med drygt en längd från spets på 1.13,5 för Sam Widger.

För Brookview Bolt var det andra vinsten i tredje starten. Han kostade 52.000 dollar på Hoosier Yearling Sale förra året och han är Witty’s Winner (e. Jailhouse Jesse), 1.11,3*/$95.757, första avkomma. Modern ingår i samma syskonskara som Mission Accepted ($813.465), March Awareness ($452.154) och Wittyville ($330.270).

I det andra försöket höll Melanie Wrenns Swingforthefences (e. Swan For All-Sunday Yankee) och Peter Wrenn undan med en kvarts längd från spets för Jamie Macombers Swan For All-duo All the Truth och D Swan On Call på 1.13,1.

För Swingforthefences var det andra raka försökstriumfen i Indiana Sire Stakes. Han köptes i Harrisburg förra året för 100.000 dollar och är undan Sunday Yankee (e. Muscles Yankee), 1.14,1/$1.875, som också lämnat Miss Sue V ($292.252) och Holier Than Thou ($152.778).