Fokustema
Solvalla
Läs senare

VD blir proffstränare

Hon har skött både både en Prix d’Amérique-vinnare och en världsmästare.
Nu tar Sabine Kagebrandt ut proffslicens på Solvalla i början av nästa år, men hon kommer fortsätta sitt arbete som verkställande direktör för Stall Courant.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hell Bent For Am och Sabine Kagebrant. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Hell Bent For Am och Sabine Kagebrant. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Jag har gått tränarkursen för att jag själv behöver utvecklas och bli bättre, men också för att Courants verksamhet blivit större och då sitter det inte i vägen med en A-licens. Kursen har jag även gått i utbildningssyfte för att lära mig mer om hästar och ledarskap, säger Sabine Kagebrant.

Courants verkställande direktör Sabine Kagebrant syns ofta på auktioner runt om i världen. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Vid sidan av sin roll som vd för Stall Courant har Sabine Kagebrant tagit hand om en eller två hästar. Idag finns unghäststjärnan Hell Bent For Am på hennes träningslista.

– Och det är något jag kommer att fortsätta med, men jag lär inte ha tid med fler än en eller två hästar. Jag vill inte bara sitta inomhus och göra pappersarbete. Det skulle bli alldeles för tråkigt och jag tycker alltid att det varit kul att samtidigt kunna hålla på med hästar.

”Rolig och intressant”

Nästan ett år har tränarkursen pågått med start i januari och den har varit uppdelad i tre olika delar.

– Vi har läst ungefär på 75 procents fart och på grund av corona var mycket av undervisningen inledningsvis på distans. Kursen har varit rolig och det har varit intressant att fördjupa sig i olika delar, men också träffa andra personer och utbyta tankar och erfarenhet. Personligen tycker jag att tränarkursen fått lite oförtjänt kritik, men samtidigt tror jag att den blivit lite bättre hela tiden, säger Sabine, och passar också på att ge ett litet tips till de som tänker gå proffskursen i framtiden:

– Om jag ska komma med ett litet förslag så tror jag att det kan vara en fördel att gå Steg 1 i kursen lite tidigare som lärling och inte alltför nära då man ska kliva in som proffs och kanske står med ett fullt stall.

Tagit hand om topphästar

Innan Sabine Kagebrant plockar ut sin tränarlicens har hon jobbat som hästskötare hos flera olika tränare, både i Sverige och utomlands. Jörgen Westholm, Stefan Melander, Björn Goop och sedan hos Giancarlo och Lorenzo Baldi i Italien. De hästar som mest förknippas med Kagebrant är Prix d’Amérique-vinnaren Gigant Neo och världsmästaren Cruzado Dela Noche.

Cruzado Dela Noche efter 2018 års seger i VM på Yonkers Raceway.

— Jag varit mycket utomlands och då har det blivit lite mer ansvar och det har både varit lärorikt och kul.

I januari är det tänkt att Sabine Kagebrant plockar ut sin proffslicens och hennes hemmabana blir Solvalla.