Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Veijo förstärker med Derbytrean

Derbytrea till Veijo Heiskanen, världens bäste debuterar i ny regi, topplistor, femdagarsauktionen och Elitloppsklass i Italien.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Odd Herakles är tidernas snabbaste norska kallblod. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Odd Herakles är tidernas snabbaste norska kallblod. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Veijo Heiskanen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1Veijo Heiskanen har räknat in ett högkvalitativt nyförvärv till stallet, rapporterar sambon Henna Halme på sociala medier. Det handlar om fyraårige valacken Sahara Peyote (e. Make It Happen), som i sin senaste start slutade trea i finska Derbyt. Detta efter stor markförlust på grund av galopp i inledningen och jumboposition i fältet fortfarande 400 meter från mål. När hästen fick fria tyglar sista 300 bet avslutningen bra och Sahara Peyote travade 1.13,9a/2.620 meter, att jämföra med spetsvinnaren Mascate Match (e. Muscle Mass) som travade 1.13,4.

Sahara Peyote har tränats av Markku Nieminen och tillhör kulltoppen i Finland med 32 starter (7–9–2) och 179.302 euro inspringet. Främsta meriterna förutom förrförra helgens tredjeplats i Derbyt är segern i en tvååringsfinal i Åbo och framför allt finalen i Kymenlaakso-Ajo med 45.000 euro i förstapris i Kouvola förra hösten. Han var även med i Breeders Course-finalen (Treåringseliten) i maj ifjol, där han slutade sexa när Aetos Kronos vann.

***

2Med tio segrar på årets tio starter är Odd Herakles (e. Moe Odin) den obestridige kallblodskungen. På lördag när det är Unionstrav på Färjestad med en hel del norska gäster på V75 är Odd Herakles förstås den store stjärnan. Ändå väntar något nytt för tioåringen. Han har sedan senaste starten i Bollnäs i mitten av augusti lämnar tränaren Lars O Romtveit och finns istället hemma hos delägaren Odd Paulsen.

Här är startlistorna till lördagens V75-omgång med några extra jackpotmiljoner i sjurättspotten.

Här är Sulkysports tipsexpert Emil Perssons tidiga tankar om loppen.

***

3Nästa lördag ska treåringarnas största prischeckar delas ut när Svenskt Travkriterium och Svenskt Trav-Oaks körs på Solvalla. I premiechansens spår blir det fyra miljoner kronor till en premiechansad Kriterievinnare och 2,8 miljoner till det sto som sätter nosen först i Oaks.

Hur har det sett ut hittills i år då? Ja, Breeders Course-vinnarna Hell Bent For Am och Önas Prince är framgångsrikast på hingstsidan, medan E3-vinnaren Barbro Kronos är bästa sto. Hästarna finns med i storloppsfinalerna på Solvalla.

Erik Adielsson och Barbro Kronos. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Vinstrikaste svenskfödda treåriga h/v

Häst (far) – Tränare – Prispengar

 1. Hell Bent For Am (e. Muscle Hill) – Stefan Melander – 1.800.500 kr
 2. Önas Prince (e. Chocolatier) – Per Nordström – 1.390.500 kr
 3. Global Badman (e. Yield Boko) – Daniel Wäjersten – 1.276.000 kr
 4. Hector Sisu (e. Zola Boko) – Petri Salmela – 833.000 kr
 5. Despot Power (e. Readly Express) – Thomas Madsen – 731.500 kr

Vinstrikaste svenskfödda treåriga ston

Häst (far) – Tränare – Prispengar

 1. Barbro Kronos (e. Trixton) – Svante Båth – 1.380.000 kr
 2. Globalizer (e. Bold Eagle) – Jerry Riordan – 1.211.500 kr
 3. Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) – Leif Witasp – 903.500 kr
 4. Aperfecttrip (e. Aperfectyankee) – Jim Oscarsson – 877.000 kr
 5. Malvha Ha (e. Maharajah) – Markus B Svedberg – 850.500 kr

Statistiken gäller treåringar i svensk träning.

***

4Tre av sex kallblodslopp väntar på kvällens V64-omgång på huvudbanan Bollnäs (första start 18.20). Ett lopp för treåringar och ett för fyraåringar finns bland annat på kallblodsmenyn och i treåringsloppet jagar femman i svenska Kriteriet, Jan-Olov Persson-tränade Guli Em (e. Moe Odin) fjärde årssegern.

Förutom Bollnäs tävlas det till lunch i Skellefteå (12.20) och här är startlistorna till tisdagens tävlingar i Sverige.

***

5Det drar ihop sig för nästa stora unghästauktion i Sverige. Torsdag till söndag nästa vecka väntar Kriterieauktionen som, precis som övriga auktioner, sker via internet. Katalogen består av 340 hästar och alla utom de 30 anmälda från Menhammar Stuteri säljs alltså nästa veckoslut. Menhammars ettåringar går istället under internetklubban på torsdagen veckan efter, den 1 oktober.

På torsdag och fredag kommer cirka 250 av auktionshästarna att visas upp på Solvalla och föranmälan krävs för att komma och besikta ettåringarna.

Här är alla hästar på Kriterieauktionen.

***

Vivid Wise As. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

6Tre av årets Elitloppshästar, kryddat med fjolårets vinnare av Elitloppet och Italiens kanske bästa äldre häst. På söndag smäller det i Turin i storloppet Premio Costa Azzurra (€220.000) över sprinterdistans med startbil.

Alessandro Gocciadoro mönstrar en kvartett i det sju hästar stora fältet med toppnumret Vivid Wise As och Vitruvio. Gennaro Casillo kontrar med en norskfödd duo i Elitloppstvåan Cokstile och Cheif Orlando. Den sjunde hästen är Holger Ehlerts Zacon Gio, som vann VM-loppet på Yonkers förra hösten.

Startlista Premio Costa Azzurra (€220.000)

1.600 meter autostart:

Häst (far) – Kusk – Tränare

 1. Vivid Wise As (e. Yankee Glide) – Giuseppe Pietro Maisto – Alessandro Gocciadoro
 2. Cokstile (e. Quite Easy) – Antonio di Nardo – Gennaro Casillo
 3. Zacon Gio (e. Ruby Grif) – Roberto Vecchione – Holger Ehlert
 4. Vitruvio (e. Adrian Chip) – Alessandro Gocciadoro – Alessandro Gocciadoro
 5. Cheif Orlando (e. Orlando Vici) – Francesco Tufano – Gennaro Casillo
 6. Vaprio (e. Adrian Chip) – Rene Legati – Alessandro Gocciadoro
 7. Zlatan (e. Napoleon Bar) – V.P. Dell’annunziata – Alessandro Gocciadoro

***

7Norska proffstränaren Jane Helen Stareng gick i backen i en otäck olycka på Bjerkes Derbydag i söndags, när hennes Gentle Design galopperade och hjulet hakade i en konkurrents kort efter start. Jane Helen blev liggande på banan länge innan hon fördes vidare till sjukhus med bland annat hjärnskakning. Det rapporterar norska Trav- og Galopp-Nytt.

För Gentle Design (e. svenskfödde Gentle Tilly) är karriären som tävlingshäst över. Hon skenade runt efter att Jane Helen åkt ur vagnen och fick ett styggt sår i bröstet. Hon kan dock räddas för en karriär som fölsto.

Fokustema
Inför Kriteriet & Oaks
Läs senare

Vinst varannan gång för Nurmos?

Sju segrar på de 15 senaste upplagorna av Svenskt Travkriterium.
Det går inte att räkna bort Timo Nurmos.
– Man får inte glömma Henry Flyer Sisu. Vi förlorade lottningen, men hoppas vi vinner loppet istället, säger Timo Nurmos till TV12.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Timo Nurmos lät Henry Flyer Sisu sträcka ut rejält i värmningen inför Kriteriekvalet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Timo Nurmos lät Henry Flyer Sisu sträcka ut rejält i värmningen inför Kriteriekvalet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Timo Nurmos är kungen av Kriteriet i Sverige under 2000-talet. Sedan 2006 har han sju triumfer: Marquis du Pommeau 2006, Sahara Dynamite 2007, Red Hot Dynamite 2009, Chelsea Boko 2012, Readly Express 2015, Villiam 2017 och Inti Boko 2018.

Nu står han inför en ny segerchans i treåringarnas största lopp och Timo Nurmos andas optimism när det gäller Bold Eagle-sonen Henry Flyer Sisu.

– Hästen har utvecklats väldigt bra sedan han började tävla, han var trög innan och växte sent, men sedan han började starta har han gjort det bra, sade Timo Nurmos till TV12.

Dessutom var han inte tom i mål, det var fantastiskt gjort

Henry Flyer Sisu svarade för en mycket stark insats i kvalet, där han gick i tredjespår utan rygg sista 900 meterna och plockade ned mycket mer betrodda tätduon Hell Bent For Am och Mister Hercules.

– Många sade att det var det tuffaste försöket av alla, och sättet han gjorde det på med nästan hela sista varvet i tredjespår och ta dem på bra sätt. Dessutom var han inte tom i mål, det var fantastiskt gjort, sade Timo.

Hästen tävlar med samma utrustning som i kvalet, barfota runt om.

– Det är en lite småtrög häst som inte tar i när det är värmning, men sedan visar han härlig inställning i loppen. Han är väldigt speedig också. Man får inte glömma de te lopp han gjort hittills, de tuffa loppen som han gjort på väldigt bra sätt.

Anmäld barfota runt om i Oaks

Obesegrad efter fem starter – så ser statistiken ut för Timo Nurmos bidrag i Oaks. Hoboken Am (e. Muscle Hill) har gjort allt rätt sedan hon debuterade i Lindesberg i mitten av juli. I Oakskvalet joggade hon ifrån till mycket lätt seger efter tidig ledning.

– Hon är en väldigt fin typ av häst och bra exteriör, en stor fin märr, sade Timo.

Hoboken Am och Jorma Kontio. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hoboken Am har tävlat med skor i alla starter hittills, men till Oaks är hon anmäld barfota runt om.

– Hon har gått med lätta skor, aluminium, i de senaste två starterna och det är inte helt bestämt att det blir barfota runt om i Oaks. Jag måste veta väder och bana innan, men jag hoppas på fin bana. Hon har visat att hon kan öppna bra, det finns det andra hästar som kan också, men kusken kommer att ladda från början, sade Timo.

Han har en Oaksseger i Sverige sedan tidigare, med Early Southwind (e. Super Arnie), och den segern ligger så långt som 14 år tillbaka i tiden.

Dags att börja en segerrad med Hoboken Am?

Fokustema
Försäljningar
Läs senare

Lugauer köper Derbytvåa

Jerry Bengtsson har sålt Derbytvåan Ferrari Sisu, 1.11,2am*/3.397.500 kr, till Conrad Lugauer.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ferrari Sisu är såld till Conrad Lugauer. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Ferrari Sisu är såld till Conrad Lugauer. Foto Simon Hagen/Sulkysport

– Det är ett led att minska ner antalet hästar. Idag har jag 22-23 hästar i min ägo, säger Jerry Bengtsson.

Köpeskillingen är på en miljon kronor för Ferrari Sisu (e. Djali Boko-Merja Sisu), som vunnit sju lopp och senast Victory Tillys lopp på Solvalla på rekordtiden 1.11,2a/2.140 meter,

– Jag har ägt Ferrari Sisu till hundra procent, men sålt ut ett antal tävlingsandelar i honom. De som satsade 905 kronor får runt 1.700 kronor nu, fortsätter Bengtsson.

Jerry Bengtsson har tre ettåringar ute till försäljning på Kriterieauktionen och till Åbys mixedauktion har han anmält Matilda Cash (e. Djali Boko-Credifice), 1.11,2ak/223.800 kr.

– Hon gick en 1.11-tid för tre starter sedan, tillägger Jerry.

Hårdsatsar på aveln

Även om det ser ut på papperet som att Jerry Bengtsson ska dra ner så kommer det hästar underifrån.

– Nästa år väntar mina ston föl efter Muscle Hill, Tactical Landing, Campo Bahia och Ringostarr Treb. Dessutom har jag köpt en livstids betäckningsrätt i Face Time Bourbon. Det är en spännande tid som väntar, säger Bengtsson.

Nästa år kommer han att nyttja den till Stosprinter-trean Maggie Cash (e. Djali Boko-Credifice), 1.10,3ak/850.542 kr.

Fokustema
Inför Svenskt Trav-Oaks
Läs senare

Storloppsfinalist i första kullen

En dålig känsla inför kvalen har vänts till en positiv känsla inför finalen.
I Ester Wibb har Jasmine Ising plockat fram sin första klassiska storloppsfinalist redan från den första, egentränade årskullen.
– Normalt sett är det två hästar som är för tuffa i det här loppet, men jag tror att Ester Wibb kommer göra sin bästa insats hittills, säger Jasmine Ising.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jasmine Ising och Ester Wibb. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Jasmine Ising och Ester Wibb. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Snart kan 30-åringen skriva proffstränare på sitt cv och det epitetet har hon onekligen gjort sig förtjänt utav.

Stallets hästar vinner lopp i parti och minut – 21 på 70 starter i år – och figurerar allt oftare i de större sammanhangen.

Ester Wibb och Oskar J Andersson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Att en klassisk årgångsfinalist skulle kunna gå att plocka fram ur kullen födda 2017 tycks inte överraska henne, men förberedelserna inför Ester Wibbs Oakskval hade varit allt annat än optimala.
– Hon har varit tidig och fin hela tiden, men sedan har det kanske funnits andra hästar av våra treåringar som jag tyckt haft större kapacitet. Dessutom hade jag en ganska dålig känsla inför Oakskvalet. Efter E3 Consolation så fick hon en träningsperiod och skulle ha ett lopp i kroppen inför Oakskvalet, men hon blev sjuk en period för några veckor sedan och saknade den där genomköraren, säger Jasmine Ising.

Bästa hittills

Oakskvalet blev istället tänkt som ett lopp i kroppen inför framtiden, men resulterade i en säker säker från ledningen. Plötsligt var Ester Wibb (e. Orlando Vici) i final och ska kampera om 2,8 miljoner kronor på lördag.

– Hon hade fått ett rundbanejobb i sig, men jag trodde inte att hon skulle gå ut och prestera så bra som hon gjorde. Av träningen att döma så känns det som att hon tagit loppet bra, men hon har inte gått så tufft.

Jag tror att hon kommer prestera sin bästa insats hittills i karriären

Hur ser du på lördagens lopp?
– Jag tycker att det är två hästar som sticker ut i Hoboken Am och Barbro Kronos. De kan bli svåra att besegra, men jag har en god känsla kring Ester Wibb och tror att hon kommer prestera sin bästa insats hittills i karriären.

”Tillåter banan så…”

Stallets målbild har på intet vis varit att ”hetsa fram” hästarna till tidiga starter. Däremot har man kommit över tidiga individer, menar Ising.
– Vi har aldrig pressat dem för att vara tidiga, men många har visat fin talang och kommit igång tidigt. Nu har vi en lite mindre kull med tvååringar, men de ser också fina ut och har gjort allt rätt hittills. Vi ställer dem inte inför någon stor prövning så då är det svårt att veta exakt hur de kommer prestera, säger Ising.

Jasmine Ising och Oaksfinalisten Ester Wibb tillsammans med sambon Patrik Fernlund och dottern Alicia. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Den tvååring som startat hittills i år från stallet – Icicle (e. Raja Mirchi) – tangerade banrekordet på 1.15,8/1.640 meter direkt i senaste framträdandet i Gävle så att återväxten likaså tycks vara tryggad råder ingen tvivel om.

Men först – Oaksfinalen som därtill kan kryddas med en spännande balansförändring.
– Om banan tillåter vilket är lite osäker just nu då det varnas för att det kan komma mycket regn så är tanken att vi ska låta henne tävla barfota runt om för första gången. Det tror jag kan ge en växel till, avslutar Ising.

Krönika