– Blir någon fälld för brott mot djurskyddslagen eller djurplågeri omfördelas prispengarna och de hästar som slutade efter den som dömts flyttas upp i resultatlistan. Om kusken inte blir fälld, eller polisundersökningen läggs ner, då betalas pengarna ut till den som är anmäld, säger ST:s jurist Göran Wahlman.
Enligt paragraf 33 i Tävlingsreglementet för Svensk Travsport gäller följande:
”Om allmän domstol genom lagakraftvunnen dom dömt tränare/körsven för djurplågeri eller brott mot djurskyddslagen i samband med travlopp ska hästen fråndömas vunnet pris.”
För att få ut prispengar innebär det att hästägaren i så fall behöver driva ärendet mot körsvennen.
– Om hästägaren tycker att det är en skadeståndsgrundande handling av kusken så får den gå på den personen ifråga. Vi har haft några dopingfall där hästägaren tycker att tränaren har förfarit vårdslöst och då har de gått på tränaren, säger Wahlman, och fortsätter:
– Ett av de fall jag kommer ihåg gällde en Jan-Olov Persson-häst (Åkre Lurifax, reds. anm.) för rätt länge sedan i Frankrike. Då tog hästägaren Persson till rättegång, men det slutade med någon förlikning mellan hästägaren och försäkringsbolaget.
Gemensam ansvarsförsäkring
Samtliga kuskar och tränare som har svensk tränarlicens har, enligt Göran Wahlman, en gemensam central ansvarsförsäkring:
– Om en hästägare eller tredje man blir drabbad ekonomiskt eller på något annat sätt betraktas varit vårdslösa då har alla som tävlar en försäkring.
- Hur länge kan Svensk Travsport hålla in prispengar för hästägaren i drivningsärenden?
– Tills dom faller, om förundersökning läggs ner eller om åklagaren beslutar att inte väcka åtal. Ibland tar en del ärenden flera år innan det traskar igenom det juridiska systemet. Vi har några fall nu som ligger och väntar på besked.
Nära att bli av med körspöet
Nuvarande reglemente har gällt i cirka 15 år och Göran Wahlman berättar varför:
– Vi införde det när Jordbruksverket drev hårt på att travsporten skulle bli av med körspöet för ”att det gick att tjäna pengar för att piska hästen till vinst”, som saken uttrycktes. Istället införde vi detta i reglementet så att de som driver för mycket inte kommer att tjäna någonting på att ha driva och då fick vi också behålla spöet.
***
Fotnot: Åkre Lurifax testade positivt den 27 februari 2005 på Vincennes för omeprazol och hästen fråndömdes prispengarna i loppet på 89.695 kronor. Hästens ägare ansåg att Persson handlat oaktsamt och slarvigt och krävde ersättning av prispengarna som hästen tjänade. Efter inställd rättegång i tingsrätten slutade hela historien med en förlikning 3,5 år senare – i september 2008.