Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Vem vill träna en miljonär?

Bland de svenska travtränarna är kön lång – och vissa tränar fler än andra. Här är listan med de tio som har flest miljonärer i stallet just nu!
Det är en av rubrikerna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson

1 Totalt har tio svenska tränare tio miljonärer eller fler i stallet. Värst i klassen är Daniel Redén med hela 27 miljonhästar i ladorna. Han har totalt 74 travare på träningslistan och av miljonärerna är 18 födda i USA, en i Frankrike och resten i Sverige.

Propulsion är en av Daniel Redéns 27 miljonärer. Foto Simon Hagen

Tränare med flest miljonärer

 1. Daniel Redén – 27
 2. Björn Goop – 26
 3. Timo Nurmos – 22
 4. Robert Bergh – 21
 5. Johan Untersteiner – 14
 6. Jörgen Westholm – 13
 7. Jan-Olov Persson – 11
 8. Svante Båth – 10
  Adrian Kolgjini – 10
  Stefan Melander – 10

***

2

Robert Bergh. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Robert Bergh åker till franska rivieran, Cagnes-sur-Mer, idag för att köra sin Angle of Attack (e. Scarlet Knight) i lopp med 17.550 euro till vinnaren. Det handlar om 2.925 meter. Angle of Attack har i vinter gjort två starter på Vincennes utan framgång. Loppet körs 18.12 och här hittar ni startlistan.

Här är startlistan.

***

3 Solvallas Timo Nurmos toppade tränarligan 2019 med 36 miljoner till stallet. Hans fyraåringar bidrog med över tio miljoner och Nurmos var värst bland tränarna för den kullen. Bäste tränare för två- och treåringarna var Svante Båth. Hans treåringar 2019 sprang in över 9,6 miljoner kronor och tvååringarna nådde nästan upp till 1,9 miljoner. Här finner ni de tio bästa tränarna för varje kull.

***

4 Solvalla har stuvat om tävlingsschemat sedan nyår. Borta är tisdagskvällarna och istället serveras en hel del fredagsluncher i huvudstaden. Idag är det dags med åtta lopp på programmet. Kvällsaktiviteterna hålls på Rommetravet och dit följer bland annat Jorma Kontio med när han bland annat kör amatörtränade Red Alert W.F. som ska bryta sviten ”vinst-varannan-gång” med seger!

V64-omgången i Boden under torsdagskvällen avslutade med två nollprocentare och en tvåprocentare. Ingen spelare hittade samtliga sex vinnare och kvällens sexrättspott på V64 är förstärkt med 1.533.023 kronor.

Här är startlistorna till fredagens banor i Sverige.

***

5 Micael Stjernström hade ett framgångsrikt år i sulkyn 2019. Han körde in 2.664.650 kronor, vilket var bäst bland Sveriges amatörkuskar. Däremot var han inte landets segerrikaste amatör. Stjernström fick totalt segerdefilera 29 gånger och han hade Ingvar Nyberg (37 vinster) och Niclas Benzon (32) före sig i den listan.

Driva en mindre rörelse på min nuvarande gård

Nu har Micael Stjernström valt att plocka ut proffslicens på Mantorp igen. Han var proffs på banan 2005 till 2014 och har de senaste åren alltså varit amatör. Stjernström börjar med nio hästar på träningslistan.
– Jag räknar med att även fortsättningsvis driva en mindre rörelse på min nuvarande gård en dryg mil från Mantorptravet, säger Stjernström till banans hemsida.

***

6 På lördag avgörs V75 Champions på Åby och ATG erbjuder spel på kuskarna och jättefavorit är Örjan Kihlström. Han står i låga 2,30, medan Erik Adielsson delar ut 7,50 och Carl Johan Jepson 7,75 i odds. Sämst chans enligt oddssättaren har Ulf Eriksson, som står i 80 gånger insatsen.

Jorma Kontio missar två styrningar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Kusktävlingen avgörs i sex avdelningar och Jorma Kontio får se de två första loppen från sidan på grund av strykningar. Totalt har fyra V75-strykningar rapporterats in: 12 Vikens Dome (V75-1), 9 Diva Sisa (V75-2), Crystal Cool (V75-2) och 6 Bechamel (V75-7). Även Ulf Eriksson och Robert Bergh drabbas.

Här är startlistorna till Åbys V75-omgång.

***

7 Thai Broadway (e. Broadway Hall), 1.10,1ak/5.416.847 nok, ska göra comeback efter över 1,5 års frånvaro. Elvaåringens främsta merit är andrapriset bakom Mosaique Face i Europaderbyt 2013 och samma år blev han tvåa i Breeders Crown-finalen i Eskilstuna och trea i norska Derbyt. Under drygt tre år tränades hingsten av Björn Goop och 2017 var han bland annat tvåa i Klosterskogen Grand Prix och nådde samma placering i Energima Cup på Bjerke.

Kommande onsdag starter Thai Broadway i ett snabblopp på just Bjerke där han har spår fem över 1.609 meter autostart. Hästen tränas numera av amatören Aleksander Rishovd och det är Gunnar Austevoll som sköter tömföringen.

Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Kvallopp utan banveterinär

Djurskyddet inte så viktigt för Svensk Travsport. Skillnad på vagnar och vagnar. Krock uteblir. Sadelhäst snabbast i Europa. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall

1 Från 1 mars ska travprogrammen innehålla sulkyinformation, men det är ingen nyhet. Redan 1977 markerades det med en stjärna (*) när en häst startade med en så kallad modesulky.

Sunol – den sista världsrekordhållaren höghjulad vagn.

Den verkliga revolutionen skedde 1892 när en lätt vagn med låga hjul och luftfyllda däck ersatte den höghjulade sulkyn. Sunols världsrekord på 1.19,7 (20 oktober 1891) förvandlades till 1.17,1 för Nancy Hanks den 28 september 1892 över den engelska milen.

Idag heter världens snabbaste travare Homecide Hunter och han ståtar med rekordet 1.07,6.

Info i banprogram 1977.

***
2 Sju hästar har travat 1.10,0 eller snabbare i världen i år, varav sex gjort det på amerikansk mark och en i Frankrike. I tisdags noterade Tight Lines (e. Yankee Glide) 1.09,2 på tusenmetersbanan Dover Downs och tidigare i år har JL Cruze (e. Crazed) travat samma tid på milebanan Meadowlands. Övriga tider står Home’n Dry (1.09,8), Pappy Go Go (1.09,8), Lindy the Great (1.10,0) och Winning Lyric (1.10,0) för.

Europas snabbaste travare heter Bilibili (e. Niky) och han noterade sitt rekord 1.10,0/2.175 meter under sadel i Prix de l’Ile-de-France (€170.000) den 2 februari på Vincennes.

***

3 Peter Untersteiners Adde S.H. vann försök och slutade sexa i finalen av Sprintermästaren förra året. Ikväll på Åby (första start 18.20) jagar han andra årssegern i ett sprinterlopp. Här är startlistorna till Åbys tävlingar ikväll!

***

4 Ifjol ”krockade” Svampen med finalen i Breeders Course – sex dagar mellan loppen – och i år har förutsättningarna ändrats. Storloppsprogrammet för tvååringarna ser ut enligt följande: final Breeders Course 30 september, Svampen 24 oktober, Svensk Uppfödningslöpning, försök 4 november och final 21 november.

***

5 Endast fem tävlingsdagar återstår av vintermeetinget 2019-2020 på Vincennes (20, 21, 23, 26 och 29 februari) och idag tävlas det på den franska huvudstadsovalen med första start klockan 13.50. Björn Goop är i farten och inleder dagen med tre hästar i Prix du Chantal (€50.000) och kör själv Bryssel. Han startar också J.S. Apollo och Tellmeastory.

Dessutom bjuds det på revanschmöte för kallbloden utan svenskt deltagande. I söndags vann H.V. Tuuri, men idag blir det kuskbyte och han körs av Eric Raffin. Samtliga startlistor till Vincennes tävlingar hittar ni här!

***

6 Banveterinärer är ett krav för att kvalificeringslopp ska få genomföras i Sverige, men det gäller tydligen inte ponnysporten – se Hewy nedan! Svenska Ponnytravförbundet (SPTF) ingår som en BAS-organisation i ST, men tydligen är inte djurskyddet – eller hästvälfärden – så viktigt för Svensk Travsport när det gäller de minsta hästarna…

***

7 Alf ”Krocken” Kårvall, född i Huli, avled i tisdags i en ålder av 87 år. Lärling hos Per Larsson, Kalle Svensson på Bergsåker, privattränare hos Stig Engberg på Hagmyren och senare proffs på Axevalla innan han fick avsluta sin karriär redan 1972 på grund av ledvärk i sina händer.

Alf Kårvall vann runt 300 lopp och körde hästar som Git Boy, Girl Bulwark, Loka, Zabrina, Noon Bulwark och Pavor. Bakom nämnda Zabrina tog för övrigt Stig H Johansson sin första seger – Alf vann sitt första lopp 1958 med Grock Bulwark.

I en intervju i Sundsvalls tidning i samband med sin 80-årsdag deklararerade Alf sitt stora intresse:

”Trav har varit hela min existens, ja, allting!”

 

Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Protester stoppar banbygge?

Byggstopp för Flyinge-ridbana efter protester? Extrachans att vara med i Derbyt och Uppfödningslöpningen. Kampanj för att nå 2.000 åskådare. Det är tre av de sju punkterna i dagens nyhetssvep.
Av
Lars G Dahlgren

1Riks- och utbildningsanläggningen Flyinge Kungsgård i Skåne, som drivs med medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse och därigenom i praktiken av travsportens ”extraskatt” på 55 miljoner kronor årligen till HNS, är på väg att bli inblandat i ett bråk som tagit kommunpolitiska dimensioner. Det handar om en stor byggnation av en ridbana där Flyinge sålt mark till en entreprenör.

För anläggandet av denna ridbana ska enorma mängder schaktmassor – tillståndet omfattar 200.000 ton – köras dit med lastbil och byggas upp till en hög vall. Det har nu fått både byinvånarna och kommunpolitiker i Lund att gå i taket. Nu höjs röster om att försöka stoppa det pågående bygget, åtminstone tillfälligt för att klara ut saker och ting. Sydsvenska Dagbladet har i flera artiklar, liksom bland annat även sajten Hippson.se, berättat om detta. I en artikel erkänner ordföranden i byggnadsnämnden, Klas Svanberg (m) att Lunds kommun kanske varit lite för snabb och vidlyftig i tillståndsgivningen gällande anläggandet av ridbanan.

***

2Svensk Travsport glömde först att ta med Uppfödningslöpningen och Derbyt när man i mitten av januari påminde om att sista anmälningsdagen till dessa storlopp var månadsskiftet januari-februari via travsport.se. I inbjudan till storloppen står det tydligt att 31 januari  är sista anmälningsdag. Nu har Jägersro gått ut med vad som kan kallas en möjlighet till efteranmälan, så att 29 februari i praktiken som gäller för årets Uppfödningslöpning och Derbyt 2022, om man missade att anmäla sin häst född 2018 till dessa storlopp för senast en månad sedan. ”För att få första insatsen dragen på februariavräkningen via ST måste man anmäla till loppet i januari, annars kommer det inte med på avräkningen. Men eftersom betaldatum för första insatsen är sista februari har det alltid gått att, direkt via Jägersros bankgiro, också anmäla till storloppen under februari”, förklarar Jägersros sportchef Mats Ahlkvist.

***

3 Solvalla (start 18.15) och Bergsåker (start 18.27) delar på kvällens expresstrav med V86. Bland annat plockar Reijo Liljendahl ut sitt amerikanska nyförvärv, fyraåriga stoet Matter of Fact (e. Explosive Matter – Chips N’Caviar) 1.10,9ak/693.302 kr, som gör Europaderbut mot äldre hästar i ett stolopp på Solvalla. Matter of Fact tävlade i regi Marcus Melander som unghäst, innan hon kom till Sverige i september. Lunchtravet körs i Kalmar (start 12.20). Här är startlistorna till onsdagens tre tävlingsdagar på svensk mark.

***

4Axevalla kampanjar via Facebook för att nå över 2.000 i publiksiffra på V75-dagen på lördag. Förra året räknades 1.875 travsjälar in på västgötaovalen denna V75-omgång.
Till Mantorp i lördags kom 1.749 personer. Det kan vara värt att påminna om vad publik- och omsättningssifforrna dessa februariveckor var 2015, några månader innan ATG tvingade fram en omgörning av tävlingsschemat på lördagar för att passa in i ett nytt tv-sändningsschema.

 • Kalmar lördag 14 februari 2015: publiksiffra 3.187 (ska alltså jämföras med Mantorps 1.749 i lördags).
 • Gävle lördag 21 februari: 3.018 (ska jämföras med vad det blir på Axevalla på lördag).
 • V75-omsättningar: Kalmar 14/2 2015: 92.618.175 kronor (det var jackpot den lördagen). Mantorp 15/2 2020: 81.198.645 kr (utan jackpot).
 • Gävle 21/2 2015: 88.981.521 kr (jackpot). Axevalla 22/2 2020: ?

Jackpotar ansågs 2015 schablonmässigt av ATG ”vara värt” elva miljoner kronor i ökad omsätttning. Ååtminstone var det den siffran som användes när V75-omgörningen schemamässigt analyserades av ATG självt i augusti 2016.

***

5 Menhammars redan tionde födda föl för året såg dagens ljus igår: Ett hingstföl efter Villiam och Unaffected Laugh (e. Maharajah – Giggling). Det är Unaffected Laughs, vilken är syster med miljonärerna Parodie (e. Viking Kronos) och Omelette (e. Varenne) och stammar tillbaka på Ourasi-dottern Ourasine, första föl.

***

6Hästägaren Roy Bendz, Sikroma Horse AB, har flyttat fyra hästar från Magnus Dahlén till Fredrik Persson. Det handlar om The Real Star (valack sex år e. Quite Easy U.S. – Jullan Star) 1.12,9am/664.800 kr, Anna S.H. (sto fem år e. Muscle Massive – Jullan Star) 1.12,0ak/330.600 kr, Pagano (valack sex år e. Nu Pagadi – All American Star) 1.14,4am*/318.000 kr och Arvid S.H. (e. valack fem år e. Scarlet Knight – Stargirl) 1.15,1am/158.800 kr. Alla fyra stammar tillbaka på familjen Bendz lyckade avelssto Classic Almahurst (e. Arndon – Cassatt Almahurst) som gett upphov till bland annat miljonärerna Stargirl (e. Juliano Star – All American Girl), All American Chill (e. Giant Chill – Classic Almahurst), Dacke Håleryd (e. Goetmals Wood – All American Chill) och All American Boy (e. Buvetier d’Aunou – Classic Almahurst).

***

7 Vagninfo, vilken införs den 1 mars, i all ära, det finns andra saker som Svensk Travsport kan fixa till när man ändå håller på och jobbar med informationen till spelarna. Efter licensomgörningarna vid årsskiftet finns det inte längre i banprogrammen med om hästen är i träning hos en proffslicensinnehavare, eller om tränaren i huvudsak bedriver travsporten på ledig tid med att träna egenägda hästar.

Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Ny medlem i Tusenklubben ikväll?

Tusen kusksegrar kan tas ikväll på hemmabanan Jägersro, anmälan till Mohawk Million och Fredrik Wallin är nominerad till "Årets Prestation". Det är några av Sulkysports rubriker vid sju.
Av
Cecilia Kristoffersson

1Tusenklubben kan få en ny medlem denna vecka – kanske redan ikväll på Jägersro. Christoffer Eriksson har två pinnar kvar tills milstopen passeras och denna vecka är han i elden tisdag, onsdag (Kalmar), torsdag (Åby) och i V75 på Axevalla på lördag.

Ikväll på hemmabanan Jägersro har Eriksson följande tre vapen i sin jakt på att nå 1.000 segrar:

Lopp 2: Wild Jupp (tränare: Claes Bengtsson (a))
Lopp 5: Wood Lane (egentränad)
Lopp 10: Undine Face (egentränad)

***

2 Idag går första anmälningsfristen ut till ”Mohawk Million”. Ägare får köpa en plats i tvååringsloppet som ska köras på Mohawk 26 september med en miljon US-dollar i förstapris.
55.000 dollar ska slantas in och minst nio platser måste säljas (den tionde platsen går till vinnaren av William Wellwood). Ytterligare 55.000 dollar ska satsas 1 juni. Blir det fler än nio sålda platser kommer det bli lottdragning som ska genomföras innan 15 mars enligt loppets propositioner.

***

3 Fartfyllda italienska stoet Umaticaya, som vann Fyraåringseliten för ston 2017 på 1.10,2 i regi Alessandro Gocciadoro, köptes nyligen av Lutfi Kolgjini. I väntan på avelskarriär tävlar hästen vidare och ikväll på Jägersro gör hon andra starten i Adrian Kolgjinis regi i snabbloppet. Här är startlistorna till Jägersros kvällstävlingar (första start 18.20) och lunchtravet i Gävle (start 12.20).

***

4 Häng med på Pär Gustafssons tidiga tankar till V75; ”Puro ramar in, ett fuxigt drag, ett sto som har samlat ihop till första vinsten på svensk mark och en varning i högsta klassen.”

***

5 Vid Gästriklands Idrottsgala är Fredrik Wallin nominerad till Årets Prestation med nomineringen ”Vann under året segrar i anrika storlopp som Stochampionatet och Drottning Silvias Pokal med hästen Activated och i stora tvååringsloppet Svampen med Sayonara. Hans år var resultatmässigt det bästa en Gävletränare noterat.”

***

6www.assisesletrot2020.com heter en fransk sajt som öppnades igår. Vad är det då för speciellt med den? Jo, där ska det franska travförbundet samla upp – som man hoppas – tusentals förslag och idéer på hur fransk travsport ska kunna förbättras och utvecklas i vad som kan liknas vid en nationell brainstorming. Det är det franska travförbundets nya ordförande Jean-Pierre Barjon som är idégivaren till denna gigantiska ”digitala förslagslåda”.

***

7 Vintermeetinget tuffar på på Vincennes och i dagens första lopp, Prix de Fontainbleau, som startar 13.50 drabbar Björn Goops Majestic Man samman med Adrian Kolgjinis Kennedy.

 

***