Fokustema
Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst
Läs senare

Very Kronos med besked

Som väntat fick Very Kronos (e. Ready Cash) vandra den tunga vägen i Silverhästen, men det spelade ingen roll.
Cyber Lane togs ner från utsida på 1.10,9a/2.140 meter med besked.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Svante Båth-tränade Very Kronos och Erik Adielsson plockade ned Cyber Lane och Johan Untersteiner i Silverhästen på Solvalla. Foto Leif Norberg/ALN
Svante Båth-tränade Very Kronos och Erik Adielsson plockade ned Cyber Lane och Johan Untersteiner i Silverhästen på Solvalla. Foto Leif Norberg/ALN

Johan Untersteiners kunde bara konstatera faktum efter årets upplaga av Silverhästen. Cyber Lane (e. Raja Mirchi) fick helt enkelt se sig besegrad av en för dagen bättre häst.
– Det blev ett likvärdigt lopp som på Jägersro då vi lyckades hålla undan för Very Kronos, men han var helt enkelt bättre idag, kommenterade Johan Untersteiner till TV4.

Så var det. Trots att Erik Adielsson hamnade bra till som trea i andraspår valde han att röra sig framåt på första långsidan. Att ”nöta dödens” på Cyber Lane precis som i C.L.Müllers Memorial kändes inte som någon drömtillvaro, men det det brydde sig inte Very Kronos om.
Även om det bara var med huvud som marginal som Very Kronos vann loppet så syntes det redan i slutkurvan hur det hela skulle gå. Very Kronos hade sin dag och vann loppet på den näst snabbaste segertiden i loppets historia. Blott Nahars 1.10,5 har varit snabbare.
– Även om han pullar lite idag och det går fort så förstod jag att han skulle klara det där 1.11-varvet. Sedan att brotta ner Cyber Lane på utsidan är inte enkelt – vi löste det inte senast – men han var riktigt bra idag, sade tränare Svante Båth vars hästen återigen tävlade med skor runt om, något som kan vara värt att nämna i sammanhanget och stärker upp insatsen ytterligare.

Frankrike nästa

Det där ”pullade lite” bekräftade också Erik Adielsson efter loppet.
– Det var som att hästen hade bestämt sig, han ville framåt. Det var längesen han var så vass som idag – det var nog två år sedan – han ville verkligen framåt. Cyber Lane slog oss regelrätt på Jägersro, men kanske att det gynnade oss att det varit lite tuffare tempo idag, sade Erik Adielsson.

Medan Johan Untersteiner överväger att runda av säsongen med med Cyber Lane stundar en utflykt söderöver för Very Kronos.

De svenska framgångarna under årets vintermeeting på Vincennes har – minst sagt – varit begränsade, men i Very Kronos har en vi en blågul springare som kan skapa ändring på den saken!

Bakom tätduon spurtade Antonio Trot (e. Orlando Vici) strålande till tredjeplatsen och Zarenne Fas (e. Varenne) slutade fyra efter att fått dra tåget i tredjespår de sista 800 meterna.

Dubbelt Goop

I nyinstiftade STL Stoeliten final med 300.000 kronor till vinnaren blev det dubbelt Björn Goop. Han körde själv favoriten Mellby Free (e. Muscle Hill) som gjorde ett bra lopp framme i tät, men stallkamraten I Love Paris (e. Steinlager) sprang helt enkelt snabbare.
Från tredje invändigt kom hon fram ett hack då Dear Friend (e. Orlando Vici) flyttades ut i slutkurvan och luckan kom som på beställning in mot upploppet.
Carl Johan Jepson jobbade in sin styrning i hyggligt god tid på 1.11,2a/2.140 meter och Björn Goop fick därmed hem 450.000 kronor från loppet.

I Love Paris och Carl Johan Jepson. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Nya tider – sjuka tider!

Fokustema
Prix de Cornulier
Läs senare

Unique Juni ensam svensk?

Första strykningsomgången till Prix de Cornulier (€700.000) skedde idag och det återstår 23 hästar, varav 18 får plats i loppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jörgen Westholm är tränare till Uptown Yankee. Blir hon enda svenska bidraget i Prix de Cornulier? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jörgen Westholm är tränare till Uptown Yankee. Blir hon enda svenska bidraget i Prix de Cornulier? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

På söndag på Vincennes rids Prix de Cornulier över 2.700 meter och i dagsläget är en svensktränad travare klar för loppet – Jörgen Westholms Unique Juni. Bankar på dörren gör också Malin Bergströms Galactica som är andrareserv.

Av 23 hästar som återstår är fyra redan inkvalade via tre olika löpningar: Gladys des Plaines genom seger i Prix Emile Riotteau (€100.000) och Fado du Chene via vinst i Prix Joseph Lafosse (€85.000).

Fado du Chene vann också Prix du Calvados (€130.000) och därifrån tog sig också duon Freeman de Houelle och Daida de Vandel vidare.

Den definitiva startlstan till Prix de Cornulier blir klar imorgon klockan 12.00.

Anmälda:

Prix de Cornulier (€700.000)
Priser: 315.000-175.000-98.000-56.000-35.000-14.000-7.000 euro.
2.700 meter, monté.

Namn (kön/ålder/far) – Tränare

 • Bahia Quesnot (s 10 e. Scipion du Goutier) – Junior Guelpa
 • Feeling Cash (h 6 e. Ready Cash) – Philippe Allaire
 • Fado du Chene (h 6 e. Singalo) – Julie Le Mer
 • Dexter Fromentro (h 8 e. Qwerty) – Pierre Levesque
 • Etoile de Bruyere (s 7 e. Kenor de Cosse) – Charles Dreux
 • Bilooka du Boscail (s 10 e. Look de Star) – Yves Hurel
 • Looking Superb (h 8 e. Orlando Vici) – Jean-Michel Bazire
 • Etonnant (h 7 e. Timoko) – Richard Westerink
 • Carla du Chatelet (s 9 e. Jag de Bellouet) – Sébastien Guarato
 • Daida de Vandel (s 8 e. Real de Lou) – Laurent-Claude Abrivard
 • Unique Juni (s 8 e. Uptown Yankee) – Jörgen Westholm
 • Jerry Mom (h 8 e. Ready Cash) – Luc Roelens
 • Gladys des Plaines (s 5 e. Opus Viervil) – Gilles Curens
 • Dayana Berry (s 8 e. Scipion du Goutier) – Jean-Michel Bazire
 • Crepe de Satin (s 9 e. Le Retour) – Stéphane Provoost
 • Flamme du Goutier (s 6 e. Ready Cash) – Thierry Duvaldestin
 • Flicka de Blary (s 6 e. Sam Bourbon) – Thomas Levesque
 • Freeman de Houelle (h 6 e. Vigove) – Franck Leblanc

Reserver:

 • Dynamit Marceaux (s 8 e. Ready Cash) – Jonathan Groizeau
 • Galactica (s 9 e. Super Photo Kosmos) – Malin Bergström
 • Altea de Piencourt (s 11 e. Ni Hop Ped d’Ombree) – Junior Guelpa
 • Dynasty Peji (s 8 e. Prodigious) – Damien Bonne
 • France Bresil (s 6 e. Vaillant Cash) – Pierre-Emmanuel Mary
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Ny framgång för Lubrano

Tre dagar efter att Pacific Face vunnit Gulddivisionen på Jägersro följde Giuseppe Lubrano upp med att presentera ett fint treårssto på samma bana.
– Jag håller Al's Boozy Suzy högt och tror det finns mycket kvar att utveckla i henne, säger Åbytränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Giuseppe Lubrano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Giuseppe Lubrano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Faktum var att tisdagens spetstriumf var hennes andra seger inom loppet av 13 dagar. Vid debutvinsten på Åby travade hon 1.17,2/2.140 meter, men nu räckte det med 1.19,2/2.140 meter för att kamma hem segerchecken på 30.000 kronor.
– Banan var krävande, jag tror den kan ha varit två sekunder tyngre än vanligt. Precis som i debuten sprang hon bara och lekte och väntade på de andra. Thomas Uhrberg som körde samma sak, säger Giuseppe Lubrano.

Crazed-dottern kvalade på 1.18,3 halvvägs in i december som tvååring och Lubranos grundtänk var att hon skulle kommit igång ännu tidigare.
– Hon har varit lovande hela tiden och tanken var att hon skulle startat som tvååring, men hon kom in i en växtperiod. Jag fick ta det lite lugnt med henne under fyra månader. Hästen har varit i mitt stall sedan första stund, jag har kört in henne och gjort allt jobb med hästen och tror det finns mycket kvar att utveckla.

Dubbla storlopp?

Fakta

Al's Boozy Suzy

3-årigt brunt sto e. Crazed-Nancy Tilly e. Offshore Dream

2 st: 2–0–0, *1.17,0m

Intjänat: 60.000 kr

Tränare: Giuseppe Lubrano, Åby
Ägare: Barqusen KB, Bohus
Uppfödare: Lasual Stable KB, Bohus

Expandera
Nu spänner han bågen och tar sats mot Margaretas tidiga Unghästserie på Solvalla den 6 februari. Där tävlar stona i en egen klass i jakten på de 300.000 kronor som vinnaren belönas med.
– Är allt bra med henne nu efter det här loppet så ska hon starta där. Pacific Face är ju dessutom inkvalad till Gulddivisionsfinalen, det vore kul att kunna starta båda i de stora loppen den dagen.

Åbytränaren har verkligen rivstartat året. Stallet har gjort sju starter vilket resulterat i tre segrar, tvåa andraplatsen och lika många tredjeplatser.
– Jag har ytterligare en treåring som var tvåa i förra veckan på Åby och tycker att vi fått en bra start med Arno dell’Est (e. Exloit Caf) som vi köpt in och gjort andelshäst av. Han har varit tvåa och trea i de två senaste starterna och jag är nöjd med hur bra hästarna går, men hoppas givetvis få in fler i träning nu när vi visar upp bra resultat, säger Åbytränaren.

Fokustema
Danmark
Läs senare

Det går åt rätt håll

Inte sedan 2013 har det fötts så många travare i Danmark som 2020.
Hittills har det registrerats in 463 föl.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Uppåt i Danmark.
Uppåt i Danmark.

Travservice.dk i Danmark berättar om den glada nyheten. För fyra år sedan var det bottenrekord och då såg endast 363 föl dagens ljus. Nu har den siffran bättrats på, vilket är glädjande på alla sätt och vis.

Inregistrerade föl i Danmark:

År – Antal föl

 • 2010 – 668
 • 2011 – 581
 • 2012 – 527
 • 2013 – 527
 • 2014 – 449
 • 2015 – 397
 • 2016 – 380
 • 2017 – 363
 • 2018 – 421
 • 2019 – 455
 • 2020 – 463

Källa: trav.dk.