Fokustema
Solvalla
Läs senare

”Vet inte vart botten är”

ASVT Trottex Auktionslopp är tveklöst fredagens höjdpunkter när Elitloppshelgen inleds.
Thomas Madsen gästar Solvalla med löftet Value for Moni och andas optimism.
– En häst med härligt steg och flow som jag hoppas kan vara med i lite större sammanhang under året, säger Kalmartränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Thomas Madsen gör resan till Solvalla för att starta två hästar under fredagen samt lördagen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Thomas Madsen gör resan till Solvalla för att starta två hästar under fredagen samt lördagen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Plump i tävlingsdebuten, men en seger och andraplats under maj. Det mesta har varit positivt vad det gäller sättet Value For Moni (e. International Moni) tagit sig an tävling såhär långt.
– Debuten var inte bra i februari, men hon fick en paus efter det och har varit mycket bättre nu under starterna i maj, säger Thomas Madsen.

Närmast kommer stoet från seger på 1.16,8/2.140 meter med tillsynes gott om krafter kvar i tanken.
– Hon gör det man begär av henne och jag vet inte vart botten är i hästen. Hon är förnuftig, gör det lätt och har ett härligt steg och flow.

Föll för mödernet

Value For Moni ropades in för 180.000 kronor på Elitauktionen år 2021 och Madsen hade i allra högsta grad varit med och pekat ut stoet som ett lämpligt objekt.
– Jag hade gett ägaren sex-sju hästar som jag tyckte var intressanta. Det var ju under pandemin som den här auktionen ägde rum, men jag satt med några vänner inne på en restaurang på söder där vi följde det digitalt. Rätt som det var när man uppdaterade så poppade det upp att min ägare hade köpt henne; det gladde mig.

Vad var det du gillade med hästen?
– Mödernet! Value For Monis mamma Udora Jet är helsyster till Ilaria Jet som vann Elitloppsförsök och som senare har lämnat avelshingsten Victor Gio och Unico Gio som vann en Breeders Course-final som treåring.

I dagens lopp handlar det om autostart vilket Value For Moni inte har bekantat sig med i lopp tidigare, men efter hårda förvandlingar med Kalmartravets banpersonal där Thomas Madsen lyckades trycka på ”rätt knappar” lyckades han få till ett test bakom startbilen under tisdagsförmiddagen.
– Det brukar vi ha på onsdagar normalt sett, men det var skönt att ha det avklarat i tid och hon öppnade väldigt fint. Det var till full belåtenhet.

Drar inga växlar

Att Value For Moni lär behöva rekordsänka och det sannolikt rätt så rejält i dagens lopp är Kalmartränaren väl medveten om.
– Men hon får gå med fasta tussar, järnskor och sula precis som tidigare. Jag väntar med att dra växlar för jag både hoppas och tror detta är en häst som kan vara med i lite årgångslopp senare i år. Jag vill inte att hon ska springa över sin förmåga, men att hon kan gå en sekund fortare än vad hon gjorde senast är jag säker på. Jag hoppas hon ska duga långt här, men det är ju trots allt så att det blir första långresan nu. Det kan påverka även om det är en cool häst.

I morgon startar du därtill Call Me Brodda i Stoeliten. Hur är läget där?
– Hon var godkänd, men inte mer senast i Köpenhamn. Hon brukar studsa tillbaka snabbt och nu ska vi korrigera placeringen på jänkarvagnen lite då hon slog i vagnen efter 50 meter senast. Kort distans passar bättre för henne i den här perioden av karriären och nu kommer hon gå barfota runt om för första gången sedan i november. Dessutom blir det goggles-huvudlag nu precis som vid V75-segern i Kalmar i januari och vid andraplatsen i Stoeliten på Solvalla i mars. Motståndet är dock stenhårt och det är spår långt ut; det försvårar det hela, avslutar Thomas Madsen.

>> Här kan du ta del av dagens startlistor till lunchtävlingarna på Solvalla.