Fokustema
Tränarflytt
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Vi är glada för att hon vill satsa”

​Julmyra​ ​Horse​ ​Center fortsätter locka proffs till träningsanläggningen i Heby Kommun.
Under tisdagen meddelande Petter Lundberg att han flyttar till Julmyra och dit ska även Dennis Palmqvist och Rebecca Dahléns rörelse.
En nyckel till flytten är att öka samarbetet med storhästägaren Nataliya Stroy.
Av
Pär Gustafsson
Dennis Palmqvist flyttar i månadsskiftet till Julmyra Horse Center. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Dennis Palmqvist flyttar i månadsskiftet till Julmyra Horse Center. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

När Sulkysport gjorde reportage (nummer 9, 2018) med Dennis Palmqvist och Rebecca Dahlén vintern 2018 tränade paret tio hästar. Nu har stallet växt och totalt finns det 34 hästar på träningslistan.
– Idag håller vi till 20-25 minuter från Julmyra​ ​Horse​ ​Center. Vi har pratat med ägarna och meningen är att vi ska flytta den 1 oktober. Jag hoppas det blir ett lyft för hela rörelsen, säger Solvallatränaren.

Vi har tränat hennes hästar ett par månader och haft stallet uppdelat på två ställen

Dennis Palmqvist och Rebecca Dahlén är inte obekanta med träningsanläggningen. De har samarbete med ryska Nataliya Stroy som har sina travare på Julmyra.
– Vi har tränat hennes hästar ett par månader och haft rörelsen uppdelat på två ställen. Nataliya har nybyggt stall på Julmyra och alternativet för oss var att ha två ställen eller flytta dit. Man kan inte vara på flera platser samtidigt och ha allt samlat blir mindre krångel, berättar Palmqvist.

Passerade en miljon kronor 2018

Dennis plockade ut proffslicensen den 1 december 2018. Förra året tog stallet tolv segrar och sprang in över en miljon kronor. Hittills i år har hästarna noterats för nio vinster och nästan 800.000 kronor inkört.
– På Julmyra finns allt man kan tänka sig i träningsväg och jag vet inget bättre ställe i de här trakterna att träna häst på. Vi hoppas att vi kan kicka upp en nivå till och öka både segerprocenten och inkört per start.

Visa As och Rebecca Dahlén tog en enkel seger i Lars Lindbergs Minne. Foto Simon Hagen

Nataliya Stroy satsar hårt på travsporten och på köpte nyligen ettåringarna Down Under (e. Readly Express-Hot Pants) och Ivanhoe Am (e. Raja Mirchi-Nirvana F.H.) på Sweden International Yearling Sale. Ett drygt dussin hästarna har Stroy i Sverige och i USA samarbetar hon med Andy och Julie Miller.
– Hon satsar i Sverige, Ryssland och USA och ska fortsätta med det. Nataliya är ute efter över att vara med i de stora loppen, men förstår att det tar tid att komma dit. Vi kan det svenska systemet och är glada för att hon vill satsa på oss. Jag skulle tro att jag har 32 hästar på träningslistan när vi flyttar till Julmyra och vi ska ha max runt 40. Nataliya vill inte ha hästarna hos någon stortränare och uppskattar att man har bra koll på samtliga.

Björn Röcklinger, Reijo Liljendahl, Thorsten Tietz, Roman Matzky, Jasmine Ising och Katja Melkko håller till på Julmyra​ ​Horse​ ​Center och den 1 oktober flyttar alltså Petter Lundberg och Dennis Palmqvist dit.

Lundberg blir Solvallatränare

Fokustema
Le Croisé-Laroche
Läs senare

Första årssegern för Earl Simon

Ikväll slog Jarmo Niskanens Earl Simon till i Prix de l'Avenir (€26.000) i Le Croisé-Laroche och hade bästa krutet sparat till upploppet.
Av
Claes Freidenvall

Efter en resa långt ner i kön, med ryggar ute i tredje- och fjärdespår under slutrundan hade Earl Simon (e. Prodigious-Tindrana) inga som helst problem att ha vinna för Franck Ouvrie trots 50 meters tillägg över 2.850 meter.

Earl Simon och Franck Ouvrie (gul dress) spurtar till seger.

Earl Simon gjorde comeback efter sjätteplatsen i Criterium des 5 ans i slutet av augusti och Jarmo Niskanens häst kunde bokföra sig för årets första seger i sjätte försöket. Ägaren Ecurie Skytten kunde glädja sig åt ett förstapris på 11.700 euro.

Fokustema
Hamburg
Läs senare

Bra spårlottning för Redén

Tyska storloppet Grosser Preis von Deutschland (€150.000) avgörs på söndag i Hamburg och flera svenska ekipage åker Bahrenfeld-banan.
Av
Claes Freidenvall
Zephyr Kronos vid en tidigare seger för Örjan Kihlström. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Zephyr Kronos vid en tidigare seger för Örjan Kihlström. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Förstapriset uppgår till 75.000 euro och distansen i fyraåringsloppet är 2.200 meter. Daniel Redén var lyckosam i spårlottningen. Han sitter själv upp bakom Zephyr Kronos från spår tre, medan Kenneth Haugstad kör Maxus från spår fyra.

Startlista:

Grosser Preis von Deutschland (€150.000)
2.200 meter, autostart.

 1. Inspector Bros – Wim Paal
 2. Zinco Jet – Ulf Ohlsson
 3. Zephyr Kronos – Daniel Redén
 4. Maxus – Kenneth Haugstad
 5. Zabul Fi – Roland Hülskath
 6. Zarenne Fas – Rikard Skoglund
 7. Great Gatsby As – Heinz Wevering
 8. City Guide – Rick Ebbinge
 9. Stoletheshow – Christoffer Eriksson
 10. Emilion – Michael Nimczyk
 11. Staro McMillan – Ken Ecce
 12. Ids Boko – Robin Bakker
 13. Seismic Wave – Jorma Kontio
 14. Officer Stephen – Dion Tesselaar

Här hittar ni några av söndagens andra begivenheter i Hamburg.

Fokustema
V64
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Tänds en stjärna på Mantorp?

I segerlistan finns superstjärnor som Victory Tilly och Scarlet Knight.
Tänds en ny i kvällens final av Sikta Mot Stjärnorna på Mantorp?
Av
Ola Lernå
Johan Untersteiner jagar första inteckningen i Sikta Mot Stjärnorna som avgörs ikväll på Mantorp. Foto Mia Törnberg
Johan Untersteiner jagar första inteckningen i Sikta Mot Stjärnorna som avgörs ikväll på Mantorp. Foto Mia Törnberg

200.000 kronor väntar vinnaren i Sikta Mot Stjärnorna som de senaste två åren tagits hem av ston. Ifjol vann Fanny Chenal och året före Violet Bi. Ikväll är det ett sto (Svecak Palema) som mäter krafterna med tio hingstar över 2.140 meter.
Johan Untersteiners Guzz Mearas (e. Muscle Mass) har lovat massor, men inte riktigt fått den utdelning som väntat. Han var tvåa i långa E3-kvalet, men gjorde bort sig med galopp i finalen. Och senast var han tapper trea i Kriteriekvalet från hopplöst startspår.
– Det är väl en sådan häst som lika gärna kunde haft en eller två miljoner till på sitt konto, men tur förtjänar man. Jag var jättenöjd med honom senast i Kriteriekvalen, men trots en topprestation tog han sig inte vidare, säger Johan Untersteiner.
Ikväll ställs han mot namnkunniga konkurrenter som Zola Key och Admiral As.
– Jag har stor respekt för motståndet, men jag vet att jag har en häst som kan besegra dem. När han nu inte tog sig till Kriteriet ligger det här loppet bra i tiden inför Breeders Crown som blir nästa mål.

”Rörelsen utvecklas”

Johan Untersteiner är nyss hemkommen från Lexington där han köpte två nya hästar. Johan har handlat friskt i höst och fyllt på stallet underifrån.
– Det är förstås ett krav om man vill vara med i toppen och kriga. Jag är nöjd med året, även om vi inte haft de där topphästarna som vunnit Grupp 1-loppen. Det måste till om vi ska nå upp i siffrorna från mina toppår. Jag tycker ändå att min rörelse utvecklas efterhand och jag har fortsatt en hel del idéer om saker som ska göra det ännu bättre, säger Untersteiner.
Han har kört in 11,8 miljoner som tränare och 14,6 miljoner som kusk. Siffror som kan förbättras under kvällen då Johan kör i samtliga V64-avdelningar – och dessutom är väldigt hårt betrodd!
– Är jag? Mina egna har jag förstås bra koll på, men de jag kör åt pappa Peter har jag svårare att bedöma.
Kan du ranka segerchansen inbördes mellan dina sex uppsittningar på V64?
– Då sätter jag Velegance (V64-4) överst. Hon var grym efter galopp senast och utgångsläget är bra positivt. Hon blev för het senast och att inleda bakom hästar är inget negativt för henne. Det är nog bästa chansen trots allt.
Och sedan?
Guzz Mearas (V64-5) har bra läge, känns fin i jobben och jag vet att han kan besegra de här hästarna.
Patch Wibb (V64-1) är också hårt betrodd?
– Det klart att han kan vinna, men från det här läget hamnar han sist från början. Det är en häst med utveckling i, men spåret här är inte alls bra och det kan bli strul på vägen. Nej, han hamnar inte topp tre.
Everton (V64-3) då. Han är omgångens mest betrodda häst!?
– Jag har inte läst på motståndet där tillräckligt. Kan jag komma till spets? Jamen då är mycket vunnet. Det är en bra häst, men ingen man bara åker ut med känslan att han bara vinner.
Mr Magnifique (V64-1) och Cobol Queen (V64-6)?
– Två hästar i rätt så bra slag och den sistnämnda är verkligen värd en seger, men samma här. Det krävs lite klaff på vägen för att det ska räcka hela vägen till seger.
Några ändringar på dina hästar?
– Av de som jag tränar själv (Mr Magnifique, Patch Wibb, Guzz Mearas och Cool McQueen) blir det inga ändringar på. Om det sker något på de Peter tränar vet jag inte ännu.