Fokustema
Sverigeresan
Läs senare

”Vi behöver höja lägstanivån”

Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg är på tour.
33 banor ska besökas under vintern och våren. Som sällskap och dragplåster har han förre proffstränaren Stefan Hultman.
Premiären i Örebro lockade 100 – men gav Lindberg positiva besked.
– Vi gör det här för att skaffa fler ambassadörer – travsporten är attraktiv på sin högsta nivå, vi behöver höja lägstanivån, säger Johan Lindberg.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Johan Lindberg och förre travtränaren Stefan Hultman gör en Sverige-resa och ska besöka 33 banor under vintern och våren. Foto Mia Törnberg
Johan Lindberg och förre travtränaren Stefan Hultman gör en Sverige-resa och ska besöka 33 banor under vintern och våren. Foto Mia Törnberg

Målbilden för Lindberg och Hultman var att locka 100 personer i genomsnitt. Premiären blev därmed lyckad i Örebro och redan på måndag dyker duon upp i Gävle.
– Egentligen är den här resan uppdelad i två budskap. Dels att träffa ledande personer på banorna, styrelse och tjänstemän, för att ge verktyg och på djupet få fler att tänka Pegasus.
Pegasus är det önskvärda läget för travsporten som togs fram 2016. Pegasus tillsammans med målstyrning och mätning ska förändra ”tänket” runt om på travbanorna.

Utmaningar på gång

– Ingen person eller sällskap eller Svensk Travsport kan göra det här på egen hand. Här behövs att alla drar sin strå till stacken. Jag kommer att utmana besökarna på samtliga banor jag besöker. I Örebro fick alla besökande utmaningen att ta med sig en bekant till banans V75-dag som aldrig tidigare har gått på trav, berättar Lindberg.

Fakta

Urval av Pegasus-målen till 2020

Genomförda kurser i travskolorna:
2016: 3.080
2020: 6.200

Ungdomar
Individer i ponnytrav:
2016: 670
2020: 900

Aktiva
Fler unika individer som tävlar:
2016: 3.800
2020: 4.200

Bredd
Antal B/F-tränare:
2016: 2.700
2018: 2.900

Elit
Betalande besökare på respektive banas stordagar:
2016: 51.700
2018: 158.000
Besökande på respektive banas stordagar:
2016: 313.720
2020: 450.000

Expandera

Vi som börjar bli till åren har sett många ”måldokument” under de senaste decennierna: Trav2010, Horisont 2017 och Framtidens Travsport. Vad skiljer Pegasus från detta?
– Pegasus är inget projekt! Det är ett arbetssätt som ska leva vidare och med flera lager. Förutom målstyrning och mätning har vi också utbildning på hög nivå av bland annat chefer och ordförande på respektive bana. Allt måste hänga ihop för att fungera – verksamheten kan så att säga inte springa fortare än personerna i ledande position.
Att utbilda ambassadörerna och få fram ett ”vi-tänk” är minst lika viktigt som att ha med cheferna på resan.
– Jag hoppas att flera yngre tränare och blivande tränare dyker upp. Dels för att lyssna på Stefan Hultmans fantastiska resa där han berättar både om sina mest positiva upplevelser, men även saker om han ångrat, både som människa och som chef. Men också för att ställa om tankesättet. Det är ingen annan som kommer fixa förändringarna inom Svensk Travsport. Inget sällskap eller ST, det är vi som måste förändra – tillsammans.

Mätningen halvvägs

Mätningen av Pegasus är satt till 2020. Vi är nästan halvvägs – hur har då utvecklingen varit?
Johan Lindbergs senaste mätning är från 19 augusti i år.
– Om några veckor kommer vi ha siffror från årets tre första kvartal, men vår senaste mätning är från augusti.
När det gäller betalande publik på stordagar har den ökat med fem procent. Positiv utveckling har också skett gällande startande ponnykuskar, plus 5,2 procent.
Både när det gäller B/F-tränare och svenska kuskar/ryttare/tränare som startat under året är utvecklingen negativ jämfört med 2017.
– Vi har ett jobb att göra. De hårda mättalen som omsättning, prispengar och antalet spelare har över tid gått stadigt uppåt, men sportens mättal går åt fel håll. Vi gör alltså något som är fel. Vår rundresa är en liten del av det stora arbetet. Det måste göras av alla som verkligen gillar den här sporten och det är målen i Pegasus som nu gäller, säger Lindberg.

Fakta

Här är de bokade datumen

Alla datum för alla banor är inte klara, men här hittar datumen i bokstavordning (per bana)
BERGSÅKER (B) 26 november
BOLLNÄS (Bs) 21 november
DANNERO (D) 3 december
ESKILSTUNA (E) 20 november
FÄRJESTAD (F) 5 december
GÄVLE (G) 8 oktober
KALMAR (Kr) 23 oktober
LINDESBERG (L) 15 november
LYCKSELE (Ly) 13 december
MANTORP (Mp) 11 december
ROMME – (Ro) 12 november
RÄTTVIK – (Rä) 12 november
SKELLEFTEÅ (Sk) 19 november
SOLÄNGET (Sä) 29 november
UMÅKER (U) 28 november
ÅBY (Å) 16 januari
ÅMÅL (Åm) 18 oktober
ÅRJÄNG (År) 22 oktober
ÖREBRO (Ö) 1 oktober
ÖSTERSUND (Ös) 13 november

Expandera
Fokustema
Kallblod
Läs senare

Toppfemåringar på Hagmyren

På Hagmyren körs på fredag Roger N Olssons Minne. Femåriga kallblod gör upp om 100.000 kronor i förstapris.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Två miljonärer är med: Svenske och norske Kriterievinnaren för två år sedan Eld Rask (e. Tekno Odin – Eldsiri) och Guli Roy (e. Briskeby Philip – Åsa Stina), båda tränade av Jan-Olov Persson. De har främst att tampas med fjolårets svenska Derbytvåa Våler Nikolai (e. Åsajerven – Våler Ida).

Fyra av de sju startanmälda är för övrigt tränade av Jan-Olov Persson, men ATG låter ändå loppet ingå i V64-spelet på fredag.

På Hagmyren på fredag körs äben snabbloppet Mack Clowns Minne för varmblod (förstapris 50.000 kronor) där bland annat fjolårets Sweden Cup-vinnare Queer Fish (e. Varenne – Gambari) startar.

Anmälningslista

Roger N Olssons Minne, femåriga kallblod, 2.140 meter. Tillägg vid 395.001 och 725.001 kr. Förstapris 100.000 kr:

2.140
G.G.Pugh – tränare: Robert Wilhemsson
Justus N.A. – Jan-Olov Persson
Nordby Elde – Olle Alsén
2.160
Gui Major – Jan-Olov Persson
2.180
Eld Rask – Jan-Olov Persson
Guli Roy – Jan-Olov Persson
Våler Nikolai – Öystein Tjomsland

Startlistan med kuskar och spår blir klar på måndageftermiddagen.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Dyring i debutvinst

Timo Nurmos gillar att smyga igång sina treåringar och auktionsdyringen Haymitch Am var inget undantag och inledde sin karriär i Lindesberg igår med seger.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Haymitch Am när han såldes som ettåring för 800.000 kronor. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Haymitch Am när han såldes som ettåring för 800.000 kronor. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Ett femtespår bekymrade inte honom det minsta och Jorma Kontio och Haymtich Am (e. Father Patrick-Noblesse Kronos) kunde överta ledningen efter 600 meter. Väl i täten avslutade treåringen sista kilometern på 1.15,2 och vann utan att bottnas på 1.16,9/2.140 meter.

Den insatsen värderades till 20.000 kronor och Haymitch Am såg ut att ha framtiden för sig när han gick ifrån med 3,5 längder över upploppet.

Kostade 800.000 kronor

Haymitch Am såldes på Sweden International Yearling Sale och ropades in av Samuel Palmgren för 800.000 kronor. Modern Noblesse Kronos (e. Viking Kronos), 1.15,2am/142.600 kr, har tre avkommor sedan tidigare, varav två är i livet, men ingen av dem har utmärkt sig något på tävlingsbanan.

Fakta

Haymitch Am

Ljusbrun hingst 3 år e. Father Patrick-Noblesse Kronos e. Viking Kronos
Rekord: 1.16,9m*
Intjäntat: 20.000 kr
Resultat: 1 st: 1-0-0
Ägare: Tumba Byggtjänst AB, Solna
Uppfödare: Am Bloodstock AB, Stockholm
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla

Expandera

Noblesse Kronos ingår i sin tur i en 16 hästar stor barnaskara undan ostartade Frances Lavec (e. Tenor de Baune-Jet Frances Boko), vilken lämnat dubbla E3-vinnaren och Breeders Crown-ettan Kung Lavec (e. Enjoy Lavec), 1.12,3ak*/2.973.000 kr, och Poker Kronos (e. Viking Kronos), 1.11,5ak*/1.213.130 kr.

I sammanhanget kan också nämnas att Frances Lavec är mormor till avelshingsten Djali Boko (e. Ready Cash-Lucky Lavec), 1.10,7ak*/1.868.487 kr, och Niccolo’ Lavec (e. Scarlet Knight), 1.11,5ak/€227.603.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Elitloppet och 16 startförbud!

Så blev lottningen till Elitloppet. Green Manalishis lillasyster startar. Segermaskin redo för comeback. 16 startförbud! Hit åker Cyber Lane! Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hela 16 startförbud delades ut igår på Vaggerydstravet. Foto: Privat
Hela 16 startförbud delades ut igår på Vaggerydstravet. Foto: Privat

1 Solvallas sportchef Anders Malmrot topprankade Earl Simon och Propulsion i Elitloppet, men båda hästarna drog ”Svarte Petter” och ska försöka ta sig till final från spår åtta! Så här föll lottningen ut och här är alla startlistorna till Elitloppshelgen!

***

2 Det börjar röra på sig bland landets unga hästar. Ikväll på Färjestad blir det tre treåringslopp, sedan nolloppet för ston delats då det lockat 23 anmälda hästar. Mest intressant på förhand? Tiofaldige miljonären Green Manalishis lillasyster Nagamori Hall (e. Cantab Hall-Naga Morich) förstås!

Green Manalishi. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Nagamori Hall ägs av sin uppfödare Lennart Ågren och tränas av Daniel Redén. Hon kvalade i slutet av april i Gävle på 1.16,7 med tränaren i vagnen. Så här sade Daniel i Sulkysports serie Treåringskullen i mars:

”Hade tyvärr en mycket jobbig sjukdom som föl och är därför allmänt svårbedömd. Det är i nuläget omöjligt att veta hur hon kommer att tåla eventuellt tävlande, men peppar, peppar, så har hon så här långt tagit åt sig träning på positivt sätt. Det är en jättefin häst som blir spännande att se på banan så småningom.”

I ett E3 Bonus-lopp dyker snackhästen Mister Hercules (e. Trixton) upp från innerspår bakom bilen. Daniel Redéns treåring, som är lillebror till unghäststjärnan Mister J.P. kvalade på 1.14,6 (!) på Solvalla och följde upp med överlägsen debutseger på Romme. Nu väntar livets andra start.

***

3 Det är kvantitet i fokus när Eskilstuna (första start 12.20) har lunchtävlingar idag. Tio lopp på programmet – och hela sju av dem med 15 hästar bakom startbilen. Hela V4-omgången består exempelvis av 15-hästarsfält och spårtrappa.

Färjestad (18.20) är kvällsbanan och i ett stolopp årsdebuterar hemmaamatören Berne Gustafssons segermaskin Polly Avenue (e. Chocolatier). Det sexåriga stoet vann i debuten som treåring, men var sedan borta till femåringssäsongen där det blev sju segrar på nio försök. Nu är hon redo för comeback.

Här är startlistorna till måndagens tävlingar!

***

4

Cyber Lane. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Johan Untersteiners Derbyvinnare Cyber Lane (e. Raja Mirchi–Sybaris Hanover), 1.09,7ak/10.882.485 kr, fick ingen inbjuden till Elitloppet och istället ger sig sjuåringen ut sig på Norrlandsturné. Planen är att starta i Jämtlands Stora Pris den 6 juni och Norrbottens Stora Pris en vecka senare. Förstapriset uppgår till 500.000 kronor både i Östersund och i Boden.

***

5 Hela 16 startförbud delades ut i Vaggeryd igår och det var ingen vacker syn. Av startförbuden ansåg banans måldomarnämnd att tolv hästar svarade för ”dåliga prestationer”, varav fyra travade orent.

***

6

Ringostarr Treb och Jerry Riordan efter segern i Elitloppet 2018.

Elitloppsvinnaren Ringostarr Treb hade sin första segrande avkomma på svensk mark igår. I Vaggeryd segrade Beatles Boy Treb (u. O’Hara Treb e. Running Sea) för Gustav Johansson och den treårige hingsten ingår i Ringostarr Trebs första kull, vilken innehåller endast två avkommor och båda är födda i Italien.

Jerry Riordan-tränade Beatles Boy Treb vann på 1.17,9a/2.140 meter och för den insatsen belönades han med 10.000 kronor.

***

7 En dryg miljon dollar i spel i fredags och ännu mer i lördags. Scioto Downs har öppnat starkt sedan det tilläts att tävla i staten Ohio och lördagens tävlingar – tolv lopp – omsatte 1.120.275 dollar när Scioto Downs enbart bjöd på passgångarlopp.