Fokustema
Inför V86
Läs senare

”Vi har inte vässat något extra i vinter”

Solvallaproffset Hans-Owe Sundberg startar fyra spännande hästar på hemmabanan ikväll.
Hans numera tioårige stjärna Charrua Forlan gör årsdebut och är månne obesegrade treåringen Selected News arvtagaren?
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Charrua Forlan med Hans-Owe Sundberg i sulkyn. Ikväll körs hästen av Rikard N Skoglund. Foto Mia Törnberg
Charrua Forlan med Hans-Owe Sundberg i sulkyn. Ikväll körs hästen av Rikard N Skoglund. Foto Mia Törnberg

Solvallatränaren Hans-Owe Sundberg vann sitt första lopp med Kapten Nibs i oktober 1969. Han fyllde 70 år i vintras och är still going strong. Sundberg har inte kört lopp sedan i slutet av 2018, men han har 24 hästar på träningslistan och plockar fortfarande fram intressanta travare.

Det ska bli spännande att se hur hästen har utvecklats i vinter

Solvalla delar kvällens V86-tävlingar med Åby och Hans-Owe har två hästar på den stora spelformen. Tricky Treat (V86-4) vann ett av nio lopp som treåring och gör första starten som fyraåring.
– Hästen var valpig och ställde till det för sig en del som treåring. Han har varit stor och lite ospänstig, men Tricky Treat gjorde ett par hyggliga lopp när han skötte sig ifjol. Det ska bli spännande att se hur hästen har utvecklats i vinter och även om han fortfarande är lite omogen känns hästen lite rappare. Det är jättesvårt att sia om hur han ska stå sig i årsdebuten, men han visade snabbhet förra året och kort distans kan vara ett plus. Om inte annat för att få igång Tricky Treat, säger Sundberg.

Hans-Owe Sundberg och kretsen kring Charrua Forlan. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Även Charrua Forlan (V86-6) gör comeback. Tioåringen har startat 96 gånger (25-22-9) och tjänat över 4,1 miljoner kronor.
– Hästen hade något skit i kroppen förra säsongen och det blev inte så många starter. Vi får se om vi får igång honom i år. Charrua Forlan har kommit lite till åren och vi har inte vässat något extra i vinter utan han har haft ett lugnt och fint uppehåll. Hästen är i alla fall pigg och glad.

Charrua Forlan gör årsdebut i Dartster F:s lopp, vilket även var fallet 2019 och då slutade han tvåa bakom Sorbet. I comebacken 2018 toppade stjärnan Kentucky Fibbers lopp på huvudstadbanan.
– Han får gå ut i tuffa lopp direkt och det är svårt att säga hur han står sig, men min förhoppning är att hästen tycker att det är skoj. Charrua Forlan brukar tycka det är roligt att börja tävla och han gör alltid sitt bästa. Sedan får vi se hur bra formen är i återkomsten. Vi siktar på att hitta ner i vettigt slagläge och att han får en fin löpning. Det blir barfota fram och förmodligen helstängt huvudlag.

Här är startlistor till onsdagens tävlingar.

Löfte jagar tredje raka segern

På tal om att ta fram fina hästar har Sundberg en intressant treåring i Maharajah-hingsten Selected News (V5-4). Han har vunnit karriärens två första starter och ikväll får han bekänna färg när han bland andra möter Mattias Djuses Usain Tilly.
– Även om jag är part i målet har det sett väldigt bra i de två första loppen. Selected News har dock varit förkyld efter förra loppet och han hade en febersläng när han skulle starta i Margaretas Tidiga Unghästserie i slutet av mars. Han lämnade mat på morgonen när det var tävlingar, vilket han normalt aldrig gör. Det visade sig att hästen hade lite feber, men det gick snabbt över och efteråt har han varit pigg och glad. Vi håller tummarna för att Selected News ska fortsatta att utvecklas.

Även om motståndet inte var så tufft spurtade hästen riktigt bra i årsdebuten

Guardian (V5-3) har slutat etta och tvåa i årets starter.
– Även om motståndet inte var så tufft spurtade hästen riktigt bra i årsdebuten och han höll bra i dödens senast. Allt känns fint i träningen och jag hopps att det finns fortsatt utveckling i honom. Det känns som att han missgynnas av spår fem och sedan blir det ett test hur Guardian klarar lång distans.

En häst på V75 på söndag

Hans-Owe Sundberg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

På söndag är det finfin V75-jackpot och Hans-Owe startar en häst i omgången. Sigel Garline har bakspår i V75-2.
– Hästen står perfekt inne penningmässigt och när jag såg att det kördes ett klass I-försök över 3.140 meter autostart på Romme har jag väntat in det här loppet, hälsar Sundberg.

Sulkysports Spelstuga med fynd och avslag till kvällens V86-jackpot publiceras klockan 11:00.

Fokustema
Skive
Läs senare

Heart of Steel utklassad

Copenhagen Cup-vinnaren Heart of Steel stod helt utan chans på Skive idag i Jubileumspokalen och tyskfödde Derbyvinnaren hade lekstuga från spets.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Tsunami Diamant vinner i överlägsen stil. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Tsunami Diamant vinner i överlägsen stil. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM FOTO

Robin Bakker körde till täten efter 600 meter med Tsunami Diamant (e. Gustav Diamant-Glide Chip) och från spets försvann han ifrån till en överlägsen seger över upploppet, medan Heart of Steel (fyra) kastade in handduken i sista sväng efter ha travat utvändigt om Tsunami Diamant sista kilometern.

Paul Hagoort-tränade Tsunami Diamant tog andra raka segern på 1.12,2a/2.060 meter och erhöll 40.000 danska kronor. Slide So Easy (e. Quite Easy) spurtade in som tvåa på avstånd på 1.12,7, medan Heart of Steel (e. Cantab Hall) var fyra på 1.12,8.

Robin Bakker och Paul Hagoort tog också hem Pay Dirts Minneslopp för treåringar. Holländske Kilimanjaro (e. Conway Hall-Adena Boko) vann på 1.14,8a/2.060 meter och belöningen var 60.000 danska kronor.

Vann från spets

Stoletheshow håller undan för utvändige Lewis Ale. Kjeld Mikkelsen/KM FOTO

Marcus Lindgrens Stoletheshow (e. Dream Vacation-Abba Hall) höll undan från spets mot Lewis Ale (e. Andover Hall) och Peter Untersteiner i Lord Valentines Minneslopp för femåringar.

Med knapp marginal försvarade sig Stoletheshow för Jeppe Juel på 1.12,3a/2.060 meter – samma tid noterade Lewis Ale som tvåa. Vinsten var värd 60.000 danska kronor.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Toppston nyblivna mödrar

Igår slog Hell Bent For Am in en miljon kronor i finalen i Breeders Course på Solvalla. I förra veckan fick han en lillasyster. Det kan också meddelas att Breeders Crown-vinnaren Unrestricted har fått sin första avkomma efter Ready Cash.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Nalda Nof har blivit mor till ett sto efter Fourth Dimension. Foto: Heidi Laaksonen
Nalda Nof har blivit mor till ett sto efter Fourth Dimension. Foto: Heidi Laaksonen

Nalda Nof (e. Supergill), 1.10,6ak/3.676.609 kr, har blivit mor till en dotter efter unghäststjärnan Fourth Dimension och Anders ”Courant” Ström äger både fadern och modern.

Hell Bent For Am. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Båda står på Hunterton Farm i Kentucky och Nalda Nof ska betäckas med Greenshoe, berättar Sabine Kagebrandt på Stall Courant.

Anders Ström köpte Nalda Nof i januari 2013 efter att hon ropats tillbaka på Prix d’Amérique-auktionen för 250.000 euro. Då hade Supergill-dottern vunnit stoavdelningarna i Gran Premio d’Europa och Gran Premio Continentale.

I aveln har Nalda Nof sin första avkomma i Hell Bent For Am (e. Muscle Hill), 1.11,5ak/1.580.422 kr. Hon har också en svenskregistrerad tvåårig hingst – Federal Reserve (e. Readly Express) – och den tränas av Jonas Moberg på Färjstad.

Vann Breeders Crown

Hans ”Global” Nelén kan också rapportera om ett föl i Frankrike. Unrestricted (e. Muscles Yankee-Drive Through), 1.10,6ak/3.155.630 kr, har nedkommit med en hingst efter Ready Cash och det är hennes första avkomma.

Unrestricted tävlade för Johan Untersteiner och hennes största seger kom i Breeders Crown-finalen som fyraåring med 1.600.000 kronor i förstapris.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
V75 Östersund
Läs senare

Nyförvärv får stanna hemma

Björn Goops italienske nyförvärv Unoicsdue Gnafa’ skulle ha gjort debut på svensk mark i klass I-försöket i Östersund på lördag, men sjuåringen får stanna hemma på grund felaktiga programuppgifter.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant