Fokustema
Tävlingsprogrammet 2018
Läs senare

”Vi ville inte röra onsdagarna”

– I tio års tid har det letats efter något bra sätt att få fart på omsättningen på Solvalla på onsdagarna. Utvecklingen på V86 i år är har varit så bra att vi inte ville röra onsdagarna. Av de förslag som presenterades var det vi nu beslutat som vi tyckte var det bästa.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Ljungkvis. Foto Pressbild
Hans Ljungkvis. Foto Pressbild

Det säger Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist till Sulkysport gällande styrelsebeslutet att Solvalla ska tävla 35 tisdagkvällar nästa år och samtidigt behålls xpress-sax-konceptet på onsdagar med Solvalla som ena banan.

– Man kan säga att Solvalla byter sina nuvarande fredagslunchtävlingar mot tisdagkvällar. Jag kan tänka mg att Solvalla  går mot att ha unghästprofil dessa tisdagar och lägger de mer ”spelbetonande” loppen för äldre hästar på onsdagar i V86-spelet. Så skulle nog jag resonera om jag vore vd och sportchef på Solvalla, säger Hans Ljungkvist.

Beslutet om Solvallas ”egen dag” fattades av ST:s styrelse vid ett telefonmöte igår torsdag och kommunicerades på fredagförmiddagen via travsport.se. ST har fått mycket kritik för en odemokratisk beslutsprocess, där inblandade banor blivit sent informerade om vad som var på gång.

– Vi får nu sätta oss ner och titta på hur kommunikationen skötts och fungerat. Det som det från styrelseperspektivet handlade om var att uppdraget vi delade ut var att förbättra Solvallas tävlingsschema. Detta resulterade i tre förslag som vi behandlade på vårt styrelsemöte i Malmö förra veckan. Av de förslagen fastnade vi för det som nu blev beslutat, men innan vi tog beslutet ville vi ha dialog med förtroenderådet och de banor som direkt berördes om Solvalla skulle få tisdagar. Det handlade om Jägersro, Eskilstuna och Axevalla.

– Detta var klart till igår och då redovisades för styrelsen att vi hade ”grönt ljus” för det förslag som innebar Solvalla tisdag och fortsatt saxning på onsdagar, så då beslutade vi det, berättar Hans Ljungkvist.

Han kommenterar också att alternativet att ge upp saxade V86-or på onsdagar och låta Solvalla får tillbaka de fasta onsdagarna förkastades.

– Det finns många som ville ha den lösningen, men vi vill inte röra onsdagarna när utvecklingen i år varit så bra på V86. Efter tio års olika försök att lyfta spelet på onsdagarna verkar ATG nu ha lyckats, och därför ville vi inte bryta den trenden. ATG redovisar 20 procents tillväxt på V86-konceptet i år. Den samlade bedömningen blev att det beslut vi nu fattat var det bästa utifrån de tre alternativ vi hade.

Beträffande den skarpa kritik ST får från flera håll om att beslutsprocessen varken varit (förenings)demokratisk eller förankrad säger Hans Ljungkvist:

– Det får vi sätta oss ner och titta på nu, hur kommunikation och sådant skötts. Jag läste någonstans att TR:s ordförande Jan Halberg var missmodig. TR var inte en av de instanser vi efter styrelsemötet i torsdags ville förankra detta hos, utan vi gick till de banor som berördes av att Solvalla skulle få tisdagar, Jägersro, Sundbyholm och Axevalla.

Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.