Fokustema
Rättvik/Kalmar
Läs senare

Vilken comeback av Hail Mary

1.10,1 över sprinterdistans från dödens.
Hail Marys debut i Daniel Redéns regi slutade med succé.
– Vilken jäkla häst, men det visste vi ju, sade Daniel Redén.
Av
Mathias Hedlund
Hail Mary. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Hail Mary. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Efter succésäsongen som fyraåring – tolv segrar på 14 starter! – med triumferna i Svenskt Travderby och Breeders Crown som toppnummer hos Robert Bergh hade Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) en tyngre femåringssäsong, som tog slut efter att Hail Mary galopperade i Jubileumspokalen på Solvalla i augusti.

I mitten av december kom beskedet.

Hästen bytte tränare från Bergh till Daniel Redén.

Efter knappt fem månader hos sin nye tränare var det dags för efterlängtad comeback på tävlingsbanan i Rättviks sprinterlopp på fredagskvällen – och vilken comeback det blev!

Efter att Hail Mary sett ut att äga banan i långvagn tillsammans med tränare Redén var det jänkarvagn på till loppet och Örjan Kihlström i sitsen.

Hail Mary öppnade sin vana trogen raskt, men kunde inte stå emot raketstartande Disco Volante (e. Scarlet Knight) och Seismic Wave (e. Explosive Matter) i en blixtrande inledning, där Disco Volante tog täten. Manus A Djuse var offensiv bakom Seismic Wave och ut ur första sväng gjorde han sitt drag och kunde köra till ledning.

Travade 1.08,3 sista 700

1.08,3 visade klockan första halvvarvet innan Hail Mary klev fram på utsidan. Efter att täthästarna fått pusta lite – 1.11,4 första kilometern – sattes farten upp igen på sista bortre långsidan och Hail Mary lade press på ledaren. Tätparet hängde av konkurrent efter konkurrent och till slut kunde bara en annan Googoo Gaagaa-son, Bythebook, haka på.

Fast när det gällde seger handlade det bara om en häst sista 250 meterna. Via 1.08,3 sista 700 meterna klev Hail Mary ifrån i mycket imponerande stil och klockan visade 1.10,1a/1.640 meter. Seismic Wave höll starkt till andraplatsen på 1.10,3 och Bythebook var också mycket positiv trea på 1.10,5 i debuten för Alessandro Gocciadoro och i första starten sedan Breeders Crown-semifinalen som fyraåring – för över 1,5 år sedan!

– En skaplig pålle, sade Örjan Kihlström med ett brett leende i ATG Live direkt efter loppet.

Han utvecklade:

– Jag är inte chockad. Daniel har låtit nöjd med hästen, så det var ingen överraskning, det är en väldigt bra häst i grund och botten. Det var ett väldigt skönt besked att han var så fin som Daniel hade hoppats. Hästen är flegmatisk och gör precis det man begär av honom.

Daniel Redén. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Tränare Redén var både nöjd och kanske lättad efter comebacken.

– Vilken j-la häst, men det visste vi ju. Vi har jobbat hårt med honom och fick ett kvitto när han gjorde ett banjobb på Solvalla, men han ska visa det i lopp också, sade Daniel Redén till ATG Live.

I loppet tävlade Hail Mary barfota fram och med boots på båda framhovarna, plus boot på ena bakhoven.

– Jag vill att han ska arbeta mer med bakkärran och det gör man mycket i sanden, sade Daniel inför loppet.

Nu återstår att se hur den fortsatta matchningsplanen för Hail Mary blir. Men en sak är säker. Debuten kunde inte ha slutat på bättre sätt.

”Sweden Cup verkar spännande”

Även Kalmar bjöd på ett snabblopp även sprinterdistans på fredagskvällen med sex hästar bakom startbilen. När Sweetman (e. Gift Kronos) galopperade direkt i starten flög Harran Boko (e. Maharajah) och Simon Mitman till ledningen efter 200 meter – bar för att även han ta till galopp.

Hastigt och lustigt för Joakim Lövgrens Racing Mange (e. Orlando Vici). Ekipaget kunde inte försvara spets från innerspår, men mitt i första sväng satt ändå Racing Mange behändigt i front.

– Jag tänkte när vi drog innerspår att vi kunde vinna loppet, men inte hålla ledningen. Nu blev det perfekt för vår del, sade Joakim Lövgren i vinnarcirkeln.

Väl i spets och med värsta konkurrenterna borta blev det rena lekstugan när Racing Mange gled undan i fin stil på 1.11,6a/1.640 meter. Ett skönt besked efter den skrala insatsen från andra utvändigt i comebacken på Jägersro i början av april. Då slutade Racing Mange bland de sista i mål efter nio månaders frånvaro.

– Jag var lite förvånad efter plattmatchen, men hade inget att ta på och hittade ingenting efteråt. Idag satt bitarna på plats och han blev aldrig utmanad, sade Lövgren.

Racing Mange. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Fortsättningen kan stavas Solvalla. Dock inte Elitloppet, där Racing Mange blev sexa i finalen för två år sedan.

– Sweden Cup verkar spännande. Mange kom igång sent efter sin skada och jag håller det loppet som aktuellt efter den här insatsen.