Fokustema
Nyhetssvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Vilken häst är bästa spelet i Prix d’Amérique?

V86-jackpot ikväll, en ny proffstränare på Jägersro, kuskar på gång att passera jämna tusental segrar. Det är tre av de intressanta sakerna att läsa om i dagens nyhetssvep. Där ges också ett förslag på vad som kan vara ett intressant spel till fast odds i nästa söndags Prix d’Amérique!
Av
Lars G Dahlgren

1Kvällens V86-tävlingar delas mellan Solvalla (första start kl 18:15) och Åby (18:27). Förra veckan blev det ingen utdelning på sex rätt och 6.211.573 kronor har flyttats till åttarättspotten, vilket såklart gör omgången extra intressant. På förmiddagen idag publiceras Spelstugan till V86 med dragen och avslagen samt ett spelförslag.

Redan nu kan vi varna för Bastian (V86-3). Fyraåringen var lite seg i regidebuten förra veckan, men det är en tuffing som kommer att vara kraftigt förbättrad med täta starter. Ett givet streck som inte blir favorit!

Östersund står för onsdagens lunchtrav (12:20) och här är startlistorna till tävlingarna.

***

241-åriga Patricia Van Der Meer plockade ut proffslicensen på Jägersro under tisdagen. Hon börjar med 30 hästar på träningslistan och fler än hälften är två år unga. Mest namnkunniga är V75-vinnarna Gento (e. Quite Easy U.S.), 1.11,5ak/726.209 kr och Volare Gar (e. Varenne), 1.11,7ak*/501.514 kr.

Hon driver rörelsen med sin sambo Martijn de Haan och paret har en stor tysk hästägare på gång. Den färska proffstränaren tittar även på filialmöjligheter i Stockholmsområdet.

Läs mer om den nyheten här.

***

3Christoffer Eriksson är på väg att bli näste medlem i Tusenklubben. Den 32-årige Jägersrotränaren Eriksson har 12 segrar kvar till milstolpen.

På marsch mot 2.000 segrar är samtidigt Christoffer Erikssons Jägersrokollega Lutfi Kolgjini. Han har sju pinnar kvar dit och ”Ludde” lär väl inte göra verklighet av sin utsaga att sluta köra lopp förrän han når dit. En annan veteran som också har 2.000 inom gripbart räckhåll är Krister Söderholm. Han står på 1.989 segrar.

***

4Med elva dagar kvar till Prix d’Amérique kittlar det att titta på vad spelbolagen har för aktuella fasta odds på sina ”långtidslistor” nu när startlistan är att betrakta som mer eller mindre klar. ATG har inga fasta odds på Pd’A utan lämnar fältet fritt för sina kunder som är intresserade av sådant att istället använda konton på till exempel Svenska Spel eller Unibet för Prix d’Amérique-förtidsspel.

Femårige Face Time Bourbon som ska köras av Björn Goop är klar favorit; 2.75 hos Svenska Spel och 2,60 hos Unibet. Det svensktränade hoppet Propulsion taxeras till 8,50 hos Unibet och 7,50 hos Svenska Spel. Davidson du Pont står i 4,00 hos båda bolagen och dennes stallkamrat hos Jean-Michel Bazire, titelförsvararen Belina Josselyn, har förstås blivit ett hett objekt efter den imponerande segern i Prix de Belgique i söndags. 6,75 hos Svenska Spel nu, medan man fortfarande, om man skyndar sig får man förmoda, kan få 9,00 på Belina Josselyn hos Unibet. Norskfödde Looking Superb står i 12,50 hos båda bolagen medan tvåfaldige Pd’A-vinnaren Bold Eagle numera är reducerad till att tillhöra outsiderskaran; 20,00 hos Unibet och 15,00 hos Svenska Spel.

Uppståndelsen var stor efter Belina Josselyns seger i Prix de Belgique. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Elitloppsvinnaren Ringostarr Treb står i 55 gånger hos Unibet och 40 gånger hos Svenska Spel och de som vill stötta Stefan Melanders pålitlige gulddivisionsvinnare Milligan’s School kan, om denne gör sitt livs lopp och skrällvinner, se fram emot 200 gånger pengarna i återbetalning från Unibet och 125 gånger hos Svenska Spel.

Det mest spännande spelet? Kanske den i Prix Tenor de Baune på 1.11,6/2.700 meter mycket imponerande vinnaren Excellent som står i 20 gånger hos Unibet och inte ens har ett eget odds hos Svenska Spel (sorteras in under ”övriga ”till 9,90).

***

5Rajesh Face (e. Raja Mirchi – Nippy Girl) har inte haft någon lycka med sig på Vincennes i vinter, tre galoppmisslyckanden, och idag får han ge sig ut på en riktig långresa: till Agen-La-Garenne i sydvästra Frankrike, beläget mellan Bordeaux och Toulouse. Där har Adrian Kolgjini hittat en frestande uppgift åt yrvädret Rajesh, ett lopp över 2.625 meter med 22.050 euro till vinnaren.

Antoine Wiels får chansen i sulkyn denna gång och dessutom får Rajesh Face testa att tävla i högervarv, för det är vad som gäller på ovalen som mäter knappt 1.200 meter i omkrets. Loppet körs klockan 15:57 och startlistan kan studeras här.

***

6Readly Express skötare Inga Perk har bytt arbetsgivare. Efter fem år hos Timo Nurmos är Inga nu istället hos Björn Goop på Lökene i Värmland,. På stallgoop.se berättas att Readly Express ägares Rolf Anderssons Derbyhopp i år Fort Knox (e. Muscle Hill – Nice Kronos), sex segrar på åtta starter som treåring, däribland Margaretas Tidiga Unghästserie och Juliloppet i Örebro, tillhör Inga Perks passhästar.

***

7Kallbodsloppen på Vincennes är tillbaka denna vinter (16 och 20 februari) och på lördag körs det norska uttagningsloppet dit, på Bjerke. Paw Mahony provar lyckan med sin Björkeviking (e. Järvsöviking – Björkvona). Den svenska uttagningen till Vincennes kallblodslopp körs på Bollnästravet nästa söndag, den 26 januari.

Fokustema
Prix d'Amérique
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Karriärer lika som bär

PARIS. – Face Time Bourbon är en blandning mellan Bold Eagle och Readly Express.
Det sade Prix d’Amérique-vinnarens tränare Sébastien Guarato när han intervjuades i den franska tv-kanalen Equidia efter sin tredje Prix d’Amerique-seger på fem år.
Av
Lars G Dahlgren
Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato fick för tredje gången de senaste fem åren kliva upp på segrarens podium efter Prix d'Amériqiue. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato fick för tredje gången de senaste fem åren kliva upp på segrarens podium efter Prix d'Amériqiue. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Om man tittar på Bold Eagles, Prix d’Amérique-vinnare som femåring 2016 och sedan också året efter 2017, och den nya storstjärnan Face Time Bourbon så är deras karriärer anmärkningsvärt lika vid deras första Pd’A-segrar.

Bold Eagle vid sin första Prix d’Amérique-seger 2016. Foto: Gerard Forni

Bold Eagle gjorde i Pd’A 2016 sin 24:e start och tog 21:a segern. Face Time Bourbon motsvarande siffror är 19 på 22. Antalet grupp I-segrar fram till Prix d’Amérique var fyra för Bold Eagle, i kronologisk ordning Criterium des 3 Ans, Prix de Selection, Grand Prix de l’U.E.T, Criterium Continental. Face Time Bourbon har en grupp I-vinst till, Europeiskt Treåringschampionat, i övrigt samma som Bold Eagle.

I intjänade euro skiljde det efter hästarnas första Prix’Amerique-segrar endast 20.000 euro mellan de två till Bold Eagles fördel (båda är vid 1,5 miljoner euro), och hör till saken att när han vann 2016 var förstapriset 450.000 euro. Nu är det 405.000.

Face Time Bourbon vid sin Prix d’Amérique-seger 2020. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Jämförelsen mellan de två kullsuveränerna är alltså ofrånkomlig och Sébastien Guarato gör den gärna. Guarato framhåller ill exempel i det sammanhanget att Face Time Bourbon är mer en ren naturtravare än Bold Eagle.

Hru överlägsen Bold Eagle än var sina kullkamarter sedan han kommit till Guarato i mitten av treåringssäsongen så hamnar Face Time Bourbon på plussidan när de jämförs, åtminstone i vissa aspekter. Att de har likartade egenskapsspektra på banan är lätt att konstatera, med den enorma speeden som kännemärke, men Guarato pekar på ett par nyansskillander i Face Time Bourbons favör.

Face Time Bourbons aktion får samma effekt som en galoppörs

En är aktionen:

– Face Time Bourbons aktion får samma effekt som en galoppörs, han kommer ner väldigt djupt i steget samtidigt som det när han skjuter ifrån blir väldigt långt och svävande.

En annan, för en häst mycket viktig aspekt är hovarna.

– Det var länge omöjligt att ta av alla fyra skorna på Bold Eagle. Face Time Bourbons hovar är nästan onaturliga, de växer så mycket och fort att han behöver verkas ner även mellan barfotastarter.

 

Fokustema
PDA
Läs senare

39.870 var på Vincennes

Nästan 40.000 var på plats på Vincennes igår för att se Prix d'Amérique – och alla siffror under dagen var positiva jämfört med året innan.
Av
Ola Lernå
Segerfirande inför 39.870 åskådare på Vincennes. Foto Mia Törnberg
Segerfirande inför 39.870 åskådare på Vincennes. Foto Mia Törnberg

39.870 såg Prix d’Amérique 2020, vilket var en tioprocentig ökning jämfört med året före.
Omsättningen i loppet var 18,9 miljoner euro, en ökning med 2,1 procent och banomsättningen landade på 1,89 miljoner, vilket var plus 13 procent.

Dessutom ökade totalomsättningen under dagen för att landa 33,7 miljoner euro – en ökning med 13,5 procent.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Dagen efter dagen PDA

Dagen efter Goops fantastiska triumf i Paris är kallbloden på väg. Vilken avelshingst var vassast i Sverige förra veckan och börjar de europeiska travförbunden äntligen närma sig. Det och mycket mer hittar du i dagens sju nyheter vid sju.
Av
Ola Lernå

1 Eftersnacket, segerkoncept och bortförklaringar. Prix d’Amérique blev en grymt spännande lopp som vanligt i flera kapitel, men till slut bara en vinnare. Björn Goop överlistade sina konkurrenter vid andra segern i världens största travlopp och är han månne den bäste svenske kusken någonsin?

Och här kan du se Prix d’Amérique 2020 igen!

2 Love You är inte bara en framstående avelshingst, utan också en framgångsrik morfar till nybakade Prix d’Amérique-ettan Face Time Bourbon och dubble Pd’A-vinnaren Bold Eagle. Förra veckan hade han fem vinnande avkommor i Sverige och lika många vinnare hade Scarlet Knight och S.J.’s Caviar.

Love You toppar hingstligan i Sverige i år med flest antal vinnare. Efter gårdagen är uppe i 17 vinster, följd av Maharajah och Ready Cash med 16 respektive 15 ettor på svensk mark.

***

3 Det blev svenskt passande nog även i Helen A Johanssons Pris då Johan Untersteiner visade samma taktiska skicklighet som Björn Goop när han satte dit Dear Friend. Du kan läsa om och se loppet här.

***

4 För de som inte är mätta på franskt trav efter helgen så kör Vincennes med flera  ”eftersläckande” svenskar. Inledande (klockan 13:50) Prix Rethel (€37.000) över 2.860 meter är svensktätast för dagen:

5 De europeiska centralförbunden möttes i Paris och äntligen verkar det börja hända saker?! Såväl tuffare skrivning i reglementet gällande drivning som en gemensam databas för Europas länder verkar på gång – redan 2020! Du kan läsa mer här.

***

6Ängsborken och Guldtopp tog de två första platserna i gårdagens kallblodslopp i Bollnäs och är därmed berättigade till plats i de två kallblodsloppen på Vincennes den 16 och 20 februari. Om de vill vara med vill säga. Annars går platsen vidare till loppets trea, fyra, och så vidare. De två övriga platserna tillsätts genom anmälan och seedning.
Det norska laget till Vincennes är redan klart: Wellek (tränare Kjell Lövdal), Brenne Banker (Frode Hamre), samt Öystein Tjomslands duo Magnums Othello och Langlands Odin.

Det finska kvalet körs på Vermo på onsdag (de fyra bästa därifrån får chansen på Vincennes) och blott sex hästar ville vara med och kvala:

7 Det är dagen efter vinterns dagen D i Paris och två svenska travbanor dukar upp till tävlingar. Mantorp (12.20) är först ut till lunch, medan Färjestad (18.20) tar över kvällsaktiviteterna. Här är startlistorna ill dagens tävlingar!
Länk startlistor