Fokustema
Finland
Läs senare

Vilken prestation, Cokstile!

Norskfödde Cokstile imponerade stort när han vann Finlandia-Ajo (€190.000) från dödens på Vermo i stor stil på nya banrekordet 1.09,6a/1.620 meter efter ha travat 1.08,1 sista halvvarvet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cokstile och Christoffer Eriksson vinner Finlandia-Ajo. Foto: Terhi Piispa-Helisten
Cokstile och Christoffer Eriksson vinner Finlandia-Ajo. Foto: Terhi Piispa-Helisten
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

En resa utan rygg spelade ingen som helst roll för Cokstile (e. Quite Easy-Joystile) när han placerdes utvändigt om ledande Bebi Bi. Drygt 300 meter före mål satte Christoffer Eriksson kniven i ledaren och den italienske travaren hade inget att sätta emot norskfödde Cokstile över upploppet.

Cokstile med skötaren Anu Intonen. Foto: Terhi Piispa-Helisten

– Cokstile är en fantastisk häst som tävlat på en väldigt hög nivå under många år. Han hade ett starkt vintermeeting på Vincennes även om han inte varit topp-topp de senaste fem loppen så har han gjort väldigt bra prestationer i skymundan, sade Christoffer Eriksson till ATG live efter segern.

Bepi Bi tog hand om täten efter 500 meter och klockan visade 1.07,6, men sedan kunde Alessandro Gocciadoro lugna ner farten därframme och kilometern passerade Bepi Bi på 1.10,5.

”Älskar att tävla utvändigt ledaren”

Den höga utgångsfarten spelade ingen roll för Cokstile – han försvann ifrån till en smått överlägsen vinst och på avstånd spurtade Stoletheshow (e. Dream Vacation) in som tvåa och tredjeplatsen gick till Gareth Boko (e. Make It Happen) – båda hästarna noterade 1.10,1.

Cokstile och Christoffer Eriksson segerdefilerar. Foto: Terhi Piispa-Helisten

– Idag var han tillbaka på tusenmetersbana, fick det lopp han älskar allra mest. Cokstile gillar att tävla utvändigt om ledaren och då är han också oftast som bäst. Ett psyke och en kropp av stål gör att Cokstile tål att tävla på den här nivån. Han var som en studsboll när han kom ut på banan i värmningen idag. Jag har inte kört honom på nästan två år och han kändes nästan finare nu, sade Christoffer Eriksson.

Fjärde Elitloppet

Cokstile är därmed klar för sitt fjärde Elitlopp och för två år sedan vann han loppet sedan Propulsion diskats som etta för nervsnittning.

– Cokstile är en häst som alltid kommer tillbaka. Han har suttit fast i Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer och i Gran Premio Costa Azzurra i Turin. Även om han inte fått någon utdelning har det hela tiden känts som har är på rätt väg, sade tränaren Erik Bondo, som också berättade att det inte blir någon mer start innan Elitloppet.

”Inte som han skulle idag”

Andrahandsfavoriten Brambling blev hängande i tredjespår i första kurvan, fick backas sist och kom aldrig in i matchen.

– Han var inte som han skulle idag och fick helt enkelt inte travet att flyta, sade Örjan Kihlström till ATG live.