Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Vilket tungviktsmöte!

Världens två snabbaste travare på milebana genom tiderna möts på lördag i ett kvallopp – ja, ni läste rätt! – på Meadowlands. Det handlar om Ron Burkes nyförvärv Homicide Hunter och Åke Svanstedts Six Pack!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Homicide Hunter och Brian Sears vid seger på Red Mile ifjol på nytt världsrekord. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Homicide Hunter och Brian Sears vid seger på Red Mile ifjol på nytt världsrekord. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Valacken Homicide Hunter (e. Mr Cantab-Evening Prayer) travade 1.07,6/1.609 meter på Red Mile den 6 oktober ifjol och blev världens snabbaste travare genom tiderna i regi Chris Oakes.

Six Pack. Foto: stalltz.se

Dagen efter slog Åke Svanstedts Six Pack (e. Muscle Mass-Pleasing Lady) till på 1.07,9 när han vann Kentucky Futurity, vilket var den näst snabbaste tiden på milebana och världsrekord för treåriga hingstar.

Risken, eller möjligheten (stryk det som önskas), är att de båda hästarna kommer att stöta på varanda i tävlingssammanhang under 2019.

Homicide Hunter har bytt tränare efter sitt senaste kvallopp – 24 april – på Pocono Downs och har lämnat Chris Oakes, vars dopingregister inte är någon rolig läsning. Han har 26 tunga dopingdomar i USA, så kallade ”major rulings”.

Nu har USA:s främste tränare Ron Burke övertagit träningen och på lördag gör Homicide Hunter sitt första framträdandet för Ron Burke.

Takter gör comeback

På lördag gör kvalar också Manchego (e. Muscle Hill) och Nancy Johansson har satt upp Jimmy Takter (!) som kusk på det fyraåriga stoet, som vann på 1.08,4 ifjol!

Jimmy Takter är uppsatt att köra kvallopp med Nancy Johanssons Manchego på lördag. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Marcus Melander luftar också flera av sina treåringar. Svenskfödde Green Manalishi kvalar och det gör även Giampanzee för andra veckan i rad.

– Brian Sears ville köra honom bakifrån senast eftersom han hade mest gått i spets i New York Sire Stakes ifjol. Han gick med ett öppet huvudlag i lördags, säger Marcus Melander.

Giampanzee, utsedd till Årets Tvååring i USA, ställs mot Peter Haughton Memorial-vinnaren Don’t Let’em, som numera finns i Nancy Johanssons regi.

Här hittar ni startlistan till Meadowlands kval på lördag!

Fakta

Världens snabbaste travare på milebana:

  • Homicide Hunter – 1.07,6 – Red Mile 2018
  • Six Pack – 1.07,9 – Red Mile 2018
  • Hannelore Hanover – 1.08,0 – Red Mile 2017
  • JL Cruze – 1.08,2 – Meadowlands 2015
  • Plunge Blue Chip – 1.08,2 – Meadowlands 2018
  • Impinktoo – 1.08,2 – Red Mile 2018
  • Plunge Blue Chip – 1.08,2 – Red Mile 2018
Expandera
Fokustema
Triamcinolonacetonid
Läs senare

Nytt positivt A-prov

Under tisdagen meddelade Svenskt Travsport om två positiva A-prov. Idag rapporterar förbudet om ytterligare ett fall.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är amatörtränade Malkin som lämnat ett positivt prov efter V75-segern i Gävle på skärtorsdagen. Hästen lämnade ett blodprov efter fullträffen och analysen visar förekomst av substansen Triamcinolonacetonid.

Malkin, som har hunnit vinna ytterligare ett lopp, har tills vidare startförbud och B-provet har skickats till Frankrike för analys.

Fakta

  • Triamcinolonacetonid är en glukokortikoid, vilka används för att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer.
  • Triamcinolonacetonid finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. För hund och katt finns inregistrerade utvärtes läkemedel som innehållande substansen.
  • Triamcinolonacetonid finns på humansidan inregistrerat i kutana sprayer, nässprayer, örondroppar, krämer och injektionslösningar. Injektionslösningarna har länge använts i hästpraktik. Svensk Travsport har anmodat om stor försiktighet vid användning av substansen, vilken framgår av Karenstids- och förbudslistan.

Fast för doping efter hårprov

Positivt A-prov av 1.10-travare

Fokustema
NZB Bloodstock Standardbred
Läs senare

Majestic Son-hingst i topp

Det är inte bara i Sverige som det ska hållas unghästauktioner på nätet i år. Nya Zeelands auktion NZB Bloodstock Standardbred ”All Ages Sales” hölls under åtta dagar och tog slut idag. En son till Majestic Son blev dyrast av de 19 travare som bjöds ut.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Av årsfölen betaldes det mest för en Majestic Son-hingst undan Cyclone Dani (e. Muscles Yankee) och klubban slogs på 15.000 nyzeeländska dollar, eller 89.000 svenska kronor.

Avkomma efter Majestic Son som var dyrast på NZB Bloodstock Standardbred-auktionen

Ostartade modern Cyclone Dani har sin främsta avkomma i Cyclone Chief (e. The Pres), 1.18,5/$46.218, som vunnit fyra lopp och som varit tvåa i finalen i Grupp I-loppet Australasian Breeders Crown.

Näst dyrast var en dotter till What the Hill, vilken har sin första kull ute till försäljning i år. För ett sto undan ostartade Della’s Spur (e. Pegasus Spur) betalades 10.000 nyzeeländska dollar och det var hennes första avkomma. Modern är helsyster med storstjärnan Speeding Spur, 1.10,1*/$678.875, vinnare av Great Southern Star 2016 och Rowe Cup 2018.

Av 148 utbjudna hästar såldes 138 för totalt 1.042.310 dollar och snittet för travare och passgångare blev 7.553 dollar. Dyrast blev en passgångarhingst efter Art Major för 52.500 dollar.

Samtliga resultat från auktionen, som hölls i regi gavelhouse.com, hittar ni här!

Fokustema
ASVT Internetauktion
Läs senare

Toppstammad valack dyrast

Valacken Vitro Diablo blev dyrast på ASVT:s internetauktion igår och han såldes till Norge för 220.000 kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Öistein Andresen köpte Vitro Diablo (e. Bold Eagle-Chanson d’Inverne), 1.12,5ak/268.000 kr, för 220.000 kronor. Den fyraårige valacken har startat nio gånger (2-2-1) och båda segrarna tog han som treåring i Peter Untersteiners regi.

Vitro Diablo är undan Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak*/2.353.507 kr, som tävlade för Peter Untersteiner och Jori Turja och vann 21 lopp på 64 starter. I avelsboxen har hon sin överlägset bästa avkomma i Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.

Näst dyrast var Stella Newmen (e. Symphonic Hanover-Lady Value), 1.10,4ak/1.107.345 kr, och Håkan Karlsson i Eskilstuna betalade 138.000 kronor för det åttaåriga stoet. Hon har tränats i Danmark av Flemming Jensen, vunnit 15 lopp på 52 starter.

Stella Newmen är halvsyster med Fredrik Perssons Derbytvåa Monark Newmen (e. Orlando Vici), 1.10,0ak/4.590.840 kr.

Totalt såldes 13 av 18 utbjudna hästar för 825.000 kronor.

Samtliga resultat från ASVT:s internetauktion hittar ni här!

Sport