Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Vilket tungviktsmöte!

Världens två snabbaste travare på milebana genom tiderna möts på lördag i ett kvallopp – ja, ni läste rätt! – på Meadowlands. Det handlar om Ron Burkes nyförvärv Homicide Hunter och Åke Svanstedts Six Pack!
Av
Claes Freidenvall
Homicide Hunter och Brian Sears vid seger på Red Mile ifjol på nytt världsrekord. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Homicide Hunter och Brian Sears vid seger på Red Mile ifjol på nytt världsrekord. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Valacken Homicide Hunter (e. Mr Cantab-Evening Prayer) travade 1.07,6/1.609 meter på Red Mile den 6 oktober ifjol och blev världens snabbaste travare genom tiderna i regi Chris Oakes.

Six Pack. Foto: stalltz.se

Dagen efter slog Åke Svanstedts Six Pack (e. Muscle Mass-Pleasing Lady) till på 1.07,9 när han vann Kentucky Futurity, vilket var den näst snabbaste tiden på milebana och världsrekord för treåriga hingstar.

Risken, eller möjligheten (stryk det som önskas), är att de båda hästarna kommer att stöta på varanda i tävlingssammanhang under 2019.

Homicide Hunter har bytt tränare efter sitt senaste kvallopp – 24 april – på Pocono Downs och har lämnat Chris Oakes, vars dopingregister inte är någon rolig läsning. Han har 26 tunga dopingdomar i USA, så kallade ”major rulings”.

Nu har USA:s främste tränare Ron Burke övertagit träningen och på lördag gör Homicide Hunter sitt första framträdandet för Ron Burke.

Takter gör comeback

På lördag gör kvalar också Manchego (e. Muscle Hill) och Nancy Johansson har satt upp Jimmy Takter (!) som kusk på det fyraåriga stoet, som vann på 1.08,4 ifjol!

Jimmy Takter är uppsatt att köra kvallopp med Nancy Johanssons Manchego på lördag. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Marcus Melander luftar också flera av sina treåringar. Svenskfödde Green Manalishi kvalar och det gör även Giampanzee för andra veckan i rad.

– Brian Sears ville köra honom bakifrån senast eftersom han hade mest gått i spets i New York Sire Stakes ifjol. Han gick med ett öppet huvudlag i lördags, säger Marcus Melander.

Giampanzee, utsedd till Årets Tvååring i USA, ställs mot Peter Haughton Memorial-vinnaren Don’t Let’em, som numera finns i Nancy Johanssons regi.

Här hittar ni startlistan till Meadowlands kval på lördag!

Fakta

Världens snabbaste travare på milebana:

 • Homicide Hunter – 1.07,6 – Red Mile 2018
 • Six Pack – 1.07,9 – Red Mile 2018
 • Hannelore Hanover – 1.08,0 – Red Mile 2017
 • JL Cruze – 1.08,2 – Meadowlands 2015
 • Plunge Blue Chip – 1.08,2 – Meadowlands 2018
 • Impinktoo – 1.08,2 – Red Mile 2018
 • Plunge Blue Chip – 1.08,2 – Red Mile 2018
Expandera
Fokustema
Frankrike
Läs senare

Elitloppshäst i comeback

Efter en sejour i Norden under april till juni är det dags för Bahia Quesnot att kliva ut på tävlingsbanan i födelselandet på nytt.
Av
Emil Persson
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Det är i fredagens Grupp III-lopp Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer (€66.000) som Junior Guelpa låter sitt toppsto göra comeback. Scipion du Goutier-dottern som närmast kommer från en andraplats i Oslo Grand Prix kliver ut på skor runt om i återkomsten och möter blott sex hästar nere på den franska Rivieran.

Startlista Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer
2.925 meter voltstart

 1. Brosnan Jet – Quentin Seguin
 2. Baldi Star – Steve Stefano
 3. Creature Castelets – Jean Charles Feron
 4. Viking Fromentro – Nicolas Ensch
 5. Colonel Bond – Pierre Vercruysse
 6. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
 7. Balbir – Mickaël Cormy
Fokustema
Comeback
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Därför tar Båth båten

Han har vunnit Svensk Uppfödningslöpning, Breeders Crown-final och och tangerat världsrekord.
När den fyrfaldige miljonären Global Welcome gör årsdebut i kväll så sker det från 60 meters tillägg på Gotland.
Sulkysport undrar kort och gott varför Svante Båth tar båten?
Av
Emil Persson
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg

– Det fanns inte hur många lopp som helst som passade. Det var detta eller att starta i Eskilstunas Fyraåringstest och… ja, jag tror det fanns något i Kalmar också. Då ligger detta bäst i tiden och möjliggör att vi får tre veckor till Breeders Crown i Mantorp den 31 juli samt ytterligare tre veckor efter det till Derbykvalen om allt rullar på som vi hoppas att det ska göra, säger Svante Båth.

Säsongen skulle ha inletts redan i april, men en ömmande has spökade.
– Han var tjock i hasen och halt, men inga fel jag att finna på varken ultraljud eller röntgen. Vi fick i alla fall dra i handbromsen och stå över Kungapokalen. Nu känns han bra i träningen och har gått 1.15/1.600 meter på ett bra vis. Det kan vara både för och nackdelar med det här inför hösten. Nu kommer vi med en fräsch häst som inte är tagen inför den här perioden av året så får vi se om vi kan ha igen det helt enkelt.

Något säger mig att resultatet i kväll inte är det allra viktigaste för din del, eller?
– Jag vill se ett snabbt upplopp och krut i grejerna. Sen är det klart att hästen är så bra så jag tror att han kan greja det och vinna, gärna för mig, men det viktigaste är att intrycket är det rätta, avslutar Svante Båth.

Fokustema
V86 Visby
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Köpte V86-häst för 7.000 kr

Visby-amatören Jonny Lehrberg driver en liten travrörelse på Gotland där han tränar och äger sex hästar. Ikväll startar han ett riktigt intressant sto på V86.
Av
TOBIAS NILSSON
Visbyamatören Jonny Lehrberg delar sin tid mellan att träna travhästar och arbeta som svetsare. Foto ALN
Visbyamatören Jonny Lehrberg delar sin tid mellan att träna travhästar och arbeta som svetsare. Foto ALN

Jonny Lehrberg har endast sex hästar på sin lista, och den som just nu lyser mest är One Too Many-dottern Önas Nelly.

– Formen känns bra och i senaste starten, hittade vi att hon behöver hjälp med stängerna på vagnen och hon kommer vara ännu bättre nu, säger Jonny.

Jonny äger ”Nellys” bror Zip It (e. Dream Vacation – Super Nettie) och när han fick reda på att Nelly var till salu blev han intresserad.

– Hon var för dyr när jag var intresserad av henne första gången. Sedan jag fick syn på henne igen på ASVT’s internetauktion och givetvis blev jag intresserad. Jag loggade in 21:40 (20 minuter innan auktionsstopp) och höjde budet med 1.000 kronor, berättar Visbytränaren.

Priset blev billiga 7.000 kronor och hittills i karriären har hon gjort sex starter och första segern kom i den näst senaste starten på Visby, segermarginalen skrevs till hela tre längder och totalt har auktionsfyndet tjänat 85.500 kronor.

Startar i Diamantstoet

Nu startar ”Nelly” i Booze Of Mines Lopp – Diamantstoet med hela 125.000 kronor i första pris och Jonny låter nöjd. Ett förstapris är mer pengar än vad Visbytränarens märr totalt tjänat i karriären.

– Hästen har bra form och är rätt startsnabb. Från spår två kommer hon få ett bra lopp och jag både tror och hoppas att hon är med och gör upp om segern.

På frågan vad Jonny gör förutom travet kom det oväntade svaret.

– Jag jobbar halvtid som svetsare och hästarna har jag mer som bisyssla, berättar Jonny.