Fokustema
Solvalla
Läs senare

”Vinner Elitloppet om han inte…”

– Man kan förlora lopp på många olika vis. Man kan se att man har en häst som inte räcker eller som är sjuk, men nu är jag fan i mig på väg att åka runt ett Elitloppsfält innan galoppen kommer.
Orden kommer från Jägersrotränaren Per Nordström som galoppödet till trots stämplar ut från årets Elitlopp med en mycket god känsla.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Önas Prince och Per Nordström i behaglig stil i ledningen efter 500 meter av Elitloppsförsöket. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Önas Prince och Per Nordström i behaglig stil i ledningen efter 500 meter av Elitloppsförsöket. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Nyss hemkommen till Sjöbo kan man lätt tro och tänka att Per Nordström ska ”hänga i checken”, vara matt och utslagen, men Sulkysports möts av helt andra tongångar dagen efter att Jägersrotränaren deltagit i sitt första Elitlopp.
– Jag är mer pigg och glad idag än ledsen. Visst kändes det surt efteråt, men samtidigt är jag lika upprymd. Jag vet varför det blev galopp. Vi behöver inte klura och gå till veterinär och vara oroade för skada. Vi har svaret och det är världens enklaste sak att fixa, säger Per Nordström.

Svaret stavas knäkappor. Något som Önas Prince (e. Chocolatier) aldrig tidigare tävlat med i lopp, men som han med facit i hand önskar att han hade utrustat hästen med i Elitloppsfinalen.
– När hästarna går i andra- eller tredjespår bryter de ofta mer än på innerspår där den här hästen med sin startsnabbhet tillbringa stora del av sina karriär. Dessutom hade han stora, rejäla hovar efter att vi sparat på dem så han touchade i. Han var lite svullen på det knäet även idag, men det kommer gå tillbaka. Han sprang glatt i hagen vid hemkomsten, har ätit och druckit jättebra.

Att han tror att det var segern som rök vid galoppen in mot upploppet är han tydlig med.
– Ja, jag tror han vinner loppet om han inte slår på knäet och tappar rytmen. Jag har en häst som kan vinna ett Elitloppet. Det är brutal kapacitet i hästen och ingen som helst tvekan om att han utvecklats till femåringsässongen.

”Klarat 500 meter till”

Vilka vägar han ska ta nu tycks däremot inte vara hugget i sten.
– Det finns två stora huvudmål. Hugo Åbergs på hemmaplan och Jubileumspokalen på Solvalla. Jag vet att det inte kommer bli några lätta lopp, men mot de loppen siktar vi. Sedan får vi se vilka vägar vi ska ta fram dit. Om det blir vanliga Gulddivisionslopp eller femåringslopp. Vi har även fått inbjudan till Oslo Grand Prix och Kymi Grand Prix, men det känns inte jätteaktuellt. Vi får se helt enkelt.

Kentucky River och Per Nordström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nordström presenterade därtill sin Kentucky River (e. Father Patrick) i ett hejdundrade slag i Klass II-finalen som han vann på 1.11,1a/2.140 meter.
– Han har tränat ihop med Önas Prince och nästintill haft samma puls efter jobben. Det är en ruskig skalle på hästen, han bara matar och går och tål träningen. Jag tror faktiskt att han hade klarat av att gå i samma fart i 500 meter till.

Menar du det?
– Ja, och då pratar vi Calgary Games-tider. Jag ryckte inte huvan på honom och han hade ingen tanke av att stanna vid mållinjen.

Och nu?
– Prix Readly Express om tre veckor står vi över. Preliminärt kan det bli start i Rättvik under midsommarhelgen. Jag skulle vilja ha två-tre lopp i kroppen till på honom innan derbykvalen för att låta honom uppleva fler situationer; hästen är ju faktiskt inte så rutinerad, avslutar Per Nordström.