Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

Visslande avslutning!

Lekande lätt vann Lee Harvey Bros Margaretas Tidiga Unghästserie för treåriga hingstar och valacker sedan han blivit släppt till täten i första sväng av stallkamraten Daven Port och Jorma Kontio.
Av
Claes Freidenvall
Lee Harvey Bros och Örjan Kihlström vinner Margaretas Tidiga Unghästserie. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Lee Harvey Bros och Örjan Kihlström vinner Margaretas Tidiga Unghästserie. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Han klev iväg bra från start. Sedan var han gåvillig hela vägen och kändes väldigt stark och fin in i mål, sade Örjan Kihlström.

Lee Harvey Bros och skötaren Inga Perk. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Första varvet gick inte fortare än 1.15,9, men desto bättre fart under hovarna hade Lee Harvey Bros (e. Readly Express-Passionata Face) till slut. Sista 500 meterna klockades till 1.09,2 och segertiden skrevs till 1.14,0a/2.140 meter.

– En komplett häst som inte var tom i mål, fortsatte Kihlström.

Daven Port (e. Cantab Hall) fullföljde piggt till andraplatsen på 1.14,1 från vinnarhålet och tredjeplatsen gick till Power Doc (e. Muscle Massive) på 1.14,3 från andra utvändigt efter ha attackerat i tredjespår i sista sväng.

Lee Harvey Bros inledde karriären ifjol med två vinster och däribland seger i Solvalla Hästägarförenings Tvååringspris. Nu står Readly Express-sonen med fyra vinster på sex starter.

Lillasyster säljs på auktion

Han är undan Passionata Face (e. Muscle Hill), 1.15,0m/88.950 kr, och hennes första avkomma. Hennes ett år yngre syster Naomi Bros finns med i auktionskatalogen till Sweden International Yearling Sale på Solvalla den 17 augusti och tävlingsrätten säljs i dottern till Face Time Bourbon.

Passionata Face är undan Intensity Kronos (e. Viking Kronos), 1.16,4m*/30.500 kr, som också lämnat Guzz Mearas (e. Muscle Mass), 1.09,6ak/4.027.563 kr, och Fortune Mearas (e. Dream Vacation), 1.12,3ak/1.390.000 kr.

Vann från dödens

Örjan Kihlström vann också de fyraåriga stonas division av Margaretas Tidiga Unghästserie med Erin Zet (e. Hard Livin-Ruby) efter ha travat utvändigt om ledande Graces Candy.

Mer Örjan Kihlström blev det i Margareta-serien genom Erin Zet. Foto: Adam Ström/Stalltz.se

Den senare hade inget att sätta emot Daniel Redéns häst, som dock fick jobba för att hålla undan för duktigt spurtande The Primrose (e. E L Titan) efter sen lucka och vinnarhålets Maggiore (e. Googoo Gaagaa). Segertiden för stoet skrevs till 1.13,3a/2.140 meter.

– Erin Zet fick en tung resa med tredjespår i första sväng och dödens resten av loppet, Hon kändes faktiskt pigg och fin hela vägen och inte omöjligt att hon skulle reda ut det i alla fall. Jag tycker att kvällens insats var ett snäpp uppåt och hon var ännu vassare ikväll än vid tidigare starter, sade Örjan Kihlström.

Erin Zet är undan amerikanskan Ruby (e. Explosive Matter), 1.11,2ak*/1.033.598 kr, och hennes första startande avkomma. Ruby har för övrigt en ettårig son efter Call Me Keeper vid namn Pineapple, som bjuds ut till försäljning på Sweden International Yearling Sale på Solvalla den 17 augusti.

Obesegrad efter tre starter

Obesegrad i tre starter är Miss Irma (e. Mister J.P.-Egerie du Coglais) för Björn Goop och mycket var förstås vunnet när hon klev iväg till spets och Per Nordström valde att krypa ner i vinnarhålet med kulldrottningen Islay Mist Sisu i första sväng.

Miss Irma och Björn Goop tog tredje raka segern på lika många starter. Foto: Adam Ström/stalltz.se

På upploppet letade Per Nordström lucka förgäves med Islay Mist Sisu och Miss Irma kunde vinna säkert på 1.14,4a/2.140 meter efter 1.13,3 sista kilometern.

– På papperet var det en tuff anmälan, men hon är inte anmäld till några årgångslopp och det här loppet var väldigt bra för henne att kunna tävla om stora pengar. Jag har tittat flera gånger de senaste veckorna om hon skulle komma med i loppet. Miss Irma har en bra inställning och är lik sin pappa Mister J.P, sade Björn Goop.

Robert Bergh och Cintra (e. Bird Parker) spurtade in som tvåa efter en resa i andra utvändigt, medan Islay Mist Sisu (e. Beer Summit) aldrig fick chansen som trea.

300.000 kronor rikare

Björn Goop, Annika Kleberg och Margareta Wallenius-Kleberg. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Miss Irma fyllde på sitt konto med 300.000 kronor efter ha tjänat 80.000 riksdaler vid sina två tidigare triumfer.

– Hon kom till oss Frankrike i februari och hade kvalat, men var inte riktigt färdig. I mars åkte hon hem till Sverige och sedan har hon tränat på. Vi väntade med debuten ett tag, men hon har känts fin hela tiden, fortsatte Goop.

Miss Irma är en dotter till ostartade Egerie du Coglais (e. Jasmin de Flore), som är undan Une Coglaise (e. Goetmals Wood), 1.20,0/€830, vilken har sin främst avkomma i Fast Coglaise (e. Ulysse), 1.16,9/€14.650.

”Ett ton kvar i linorna”

Staro Obrigado (e. Lavec Kronos-Staro Fairytale) toppspurtade till seger i Margaretas Tidiga Unghästserie för fyraåriga hingstar och valacker och höll undan knappt för närgångne Marre’s Dreamboy på 1.12,3a/2.140 meter.

Staro Obrigado och Steen Juul håller undan för Marre’s Dreamboy. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Steen Juul satt i femte utvändigt med Sören Kolbergs fyraåring och fick draghjälp sista 700 meterna ute i tredjespår innan attacken sattes in i vida spår vid ingången till upploppet.

– Vi satt där vi satt och hoppades på att det skulle bli tempo. Runt sista kurvan hade jag ett ton kvar i linorna, sade Steen Juul efter triumfen värd 300.000 kronor.

Marre’s Dreamboy (e. Maharajah) föll med flaggan i topp som tvåa och Piccadilly (e. Father Patrick) gjorde det duktig som trea efter ha dragit upp spurten i tredjespår 600 meter före mål.

Kostade 80.000 kronor

Sören Kolberg köpte Staro Obrigado på Kriterieauktionen 2018 för 80.000 kronor. Modern Staro Fairytale (e. Cantab Hall), 1.19,6m*/20.000 kr, lämnade tävlingsbanan obesegrad och vann sin enda start.

I avelsboxen fick hon fyra avkommor och samtliga har kommit till start. Själv är Staro Fairytale en dotter till storstjärnan Handbag (e. Ditka Hanover), 1.12,5ak/4.215.965 kr, som tävlade för Stig Lindmark och Roger Walmann.

Fokustema
V75-jackpot Örebro
Läs senare

V75-jackpot: ”Nästan osannolik”

Karriärens bästa år som tränare 2023 och raketstart på det nya året.
Fyller Maria Törnqvist på årets segertåg med vinst i lärlingsloppet när det är stor V75-jackpot i Örebro?
Så här säger hon om sin trio.
Av
Mathias Hedlund
Maria Törnqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Maria Törnqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hästen det handlar om är fint stammade, femåriga stoet Gelato Pellini (e. Trixton), vars mamma Jullan (e. Juliano Star), 1.13,3am*/1.571.814 kr, tävlade duktigt i Stig H Johanssons regi. I avelsboxen har hon bland annat blivit mor till Julia Palema (1,5 miljoner).

Dit har Gelato Pellini en bra bit att vandra, men hennes vinterform går inte av för hackor och sent omsider börjar Maria Törnqvists travare få utdelning på sitt kunnande.
– Vi tyckte redan förra året att hon hade kapacitet att kvala in till Stochampionatet, men det häxade hela året. Det var stolpe ut med startspår och lopputveckling. Det var jobbigt att inte få utdelning, men nu fått det, sade Maria till V65 Direkt.

Maria Törnqvist-tränade Gelato Pellini och Dwight Pieters. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sedan slutet av november har sex starter givit tre segrar och ytterligare två pallplatser, däribland en tredjeplats i ett diamantstoförsök från spår tolv över sprinterdistans.
– Hon har hållit formen länge, verkligen länge, och att begära att det ska hålla i sig är nästan osannolikt, men hon känns jättefin hemma och finns ingen anledning att tro att hon tappat formen, sade Maria.

Nu har hon dragit fjärdespår bakom bilen tillsammans med Julian Cordeau i lärlingsloppet (diamantstoet) över medeldistans.
– Att det varit 1.600 meter i senaste starterna är mer en tillfällighet. Hon är start och snabb och tål att göra jobb utvändigt. Ledningen vore en fördel och startsnabbheten är god. Normalt kan hon öppna rejält och spår fyra-fem i Örebro är gynnsamt.

Tänt till av montéstart?

Törnqvist plockar även ut en duo i bronsdivisionen (V75-7), men där var inte Fru Fortuna nådig. Spår elva och tolv blev utfallet av spårlottningen för Fighter Simoni (e. Orlando Vico) och Bold Request (e. Bold Eagle).
– Fighter Simoni gillade att tävla under sadel senast. Han är stark och om det blir hårt tempo så är han stark till slut. Han gillar att spurta och gå bakifrån. Jag är övertygad att äldre hästar tycker det är roligt att tävla under sadel som omväxling när man kan rida mer spårsnålt när inte vagn bakom sig. Det var bra för hästen när han fick gå invändigt.

För Bold Request är utgångsläget inte alls passande.
– Han är en frontrunner. Jag gillar hästen jättemycket och han har väldigt hög lägstanivå, men har fräschörproblem. Jag ställde av honom i tid förra säsongen för att träna och jag hoppas att han håller ihop bättre i år, sade Maria Törnqvist till V65 Direkt.

***

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck

Sulkysport Stora V75 – 15 andelar á 250 kr/styck

Fokustema
Danmark
Läs senare

Extreme närmar sig start

Efter snart två års frånvaro från tävlingsbanan börjar danske stjärnan Extreme äntligen närma sig comeback i sin nya regi.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Extreme med sin tidigare tränare Steen Juul. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Extreme med sin tidigare tränare Steen Juul. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Träningen av Extreme går enligt plan, och vi har nu gjort ett schema när han kommer tillbaka till tävlingarna. Naturligtvis beroende på vädret under den kommande perioden, säger Flemming Jensen till travservice.dk.

Flemming Jensen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Flemming Jensen har lagt upp schemat för Extreme (e. Chocolatier-Swiss Watch), 1.09,7ak*/3.176.738 dkk. I slutet av mars ska han gå ut i ett provlopp och den 5 april är comebacken i Ålborg planlagd till.

För Flemming Jensen kvalade Extreme den 27 november förra året i Ålborg på 1.19,1/2.140 meter med ett galoppinslag. Senaste starten skedde i Paralympiatravet 2022 och då slutade han tvåa bakom Who’s Who i regi Steen Juul och bjöds in till Elitloppet.

Fick ett år på sig

Tyvärr drabbades han av en skada samma vecka som Elitloppet skulle köras och tvingades strykas från starten. Drygt ett år senare – i juni 2023 – flyttades Extreme till Flemming Jensen. Den nye tränaren fick ett år på sig för att försöka få Extreme i stridbart skick och i samband med flytten sade delägaren Peter Willhelmsen till travservice.dk då:

– Flemming har antagit utmaningen och vi har gett honom fram till den 1 april 2024. Om Extreme inte är tillbaka då måste vi inse att hans tävlingskarriär är över.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Bästa möjliga start

Har man en mor som själv blev miljonärska och därtill är syster till en derbyvinnare får man per automatik förväntningar på sig.
Av August Zonetts tävlingsdebut att döma så har han förutsättningar för att leva upp till det!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Wäjersten kunde dra på smilbandet efter torsdagens toppkväll på Bergsåker. Bland de fyra
segergodsen fanns debutanten August Zonett. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Wäjersten kunde dra på smilbandet efter torsdagens toppkväll på Bergsåker. Bland de fyra segergodsen fanns debutanten August Zonett. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Daniel Wäjersten hade en riktig toppkväll på Bergsåker med fyra tränarsegrar på lika många försök.

Den hundraprocentiga kvällen inleddes med seger för treårige August Zonett (e. Pojke Kronos) som utan omsvep löste sin uppgift i Svensk Travsports Unghästserie.

Fakta

August Zonett

Treårig svartbrun valack e. Pojke Kronos–Ester Zonett e. Pine Chip

St: 1: 1–0–0, 1.18,3m, 50.000 kr

Ägare: Stall Zonett.
Uppfödare: Tomwik AB, Sundsvall.

Tränare: Daniel Wäjersten, Bergsåker.

Från springspår uppträdde hästen som en rutinerad tävlingshäst, pep till tät med lätthet och joggade ifrån sina konkurrenter med två längder för att komma hem på 1.18,3/2.140 meter.

Underlaget bedömdes som lätt, men flera aktiva uttryckte under kvällen att banan var lite krävande och tungsprungen så tidsnoteringen var nog lite vassare än vad den ser ut att vara.

Triumfen var värd 50.000 kronor och redan på onsdag väntar ny start för August Zonett hemma på Bergsåker.
– Han kvalade redan i november, har alltid legat i framkant och har rätt uppfattning. Vi kom iväg bra från start och nådde ledningen. Vi fick bestämma en bit och han gick undan på ett fint sätt, sade Daniel Wäjersten i Bergsåkers vinnarcirkel.

Supersto

August Zonett har toppstammade Pojke Kronos (e. Donato Hanover-Flicka Kronos) som far och är den förste av totalt åtta avkommor till hingsten att ha startat från hans kull född år 2021.

Totalt finns det 181 avkommor efter Pojke Kronos bland vilka Otroligosåfin, 1.11,5ka/949.500 kr – som vann i Östersund för tio dagar sedan och snart passerar miljon intjänat – nått längst.

August Zonetts mor Ester Zonett (e. Pine Chip) 1.12,6ak/1.472.197 kr vann 14 av 68 starter under sin karriär som bland annat innehöll en tredjeplats i Sto-SM år 2011 bakom Dileva Käll samt Global Kitten.

Därtill vann hon fyra STL-lopp och Grand Prix de Noel (€30.000) i franska Bordeaux.

August Zonett är hennes sjätte avkomma och bland de tidigare är det två som gjort avtryck i form av Klara Zonett (e. Maharajah) 1.13,2ak/419.900 kr samt Elsa Zonett (e. Pojke Kronos) 1.13,2ak/200.200 kr.

Ester Zonett är i sin tur halvsyster till superstoet Hilda Zonett (e. Spotlite Lobell) 1.10,5ak/15.434.377 kr, men det finns ytterligare en miljonär med i syskonskara i form av Palmer Zonett (e. Lindy’s Crown) 1.12,0ak/1.602.126 kr.

August Zonetts stamtavla på BreedersBible.com.