Fokustema
Kusk-VM
Läs senare

VM-titel och 200.000 kronor att vinna

Sammanlagt 500.000 kronor i prissumma tävlar de tolv kuskarna i VM om den närmaste veckan. Vinnaren får 200.000 kronor.
Av
Lars G Dahlgren
VM-kuskarna är laddade inför en vecka då de kör om VM-titeln och 200.000 kronor i prissumma till den som vinner. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
VM-kuskarna är laddade inför en vecka då de kör om VM-titeln och 200.000 kronor i prissumma till den som vinner. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

– Det blir nästan två veckor hemifrån för mig, och kanske speciellt för oss i Nordamerika är det känsligt att vara borta så länge, då tappar man snabbt uppsittningar. Men jag är inte så beroende av ”overnight-uppsittninhgarna” som många andra är och de jag kör mest åt är förstående att jag ville åka över hit och vara med om detta. Jag älskar Sverige och svensk travsport, säger USA:s VM-representant Yannick Gingras.

Fakta

Kusk-VM

Deltagare:

Todd McCarthy – Australien
James MacDonald – regerande världsmästare (Kanada) Doug McNair – Kanada
Rick Ebbinge – Nederländerna
Mika Forss – Finland
Rodney Gatt – Malta
Yannick Gingras – USA
Eirik Höitomt – Norge
Michael Nimczyk – Tyskland
Franck Nivard – Frankrike
Ulf Ohlsson – Sverige
Matthew Williamson – Nya Zeeland

 

Poängberäkning: 19–14–11–8–7–6–5–4–3–2–1
Struken häst ger sex poäng.
Hästarna i respektive lopp är rankade i A- och B-kategori och varje kusk kör under veckan tolv A-rankade hästar och tolv B-rankade.
Prispengar: 200.000 – 100.000 – 50.000 – 35.000 – 25.000 och 10.000 kronor till de som placerar sig sex-tolv.

Expandera

På söndag skulle han till exempel ha kört världsrekordhållaren Homicide Hunter i ett stort lopp på Harrahs Chester.

– Ja, flera av de topphästar jag normalt kör startar medan jag är upptagen av VM. Men som sagt, Ron Burke och Takter-stallet, mina två viktigaste uppdragsgivare, är förstående, säger Yannick Gingras.

Kusk-VM omfattar totalt 24 lopp och det blir lite rockstjärneturné över det hela när de tolv kuskarna, från elva olika länder Efter Elitloppshelgen ger sig ut på roadtrip: måndag Lindesberg, tisdag Eskilstuna, onsdag Rättvik och fredag Gävle, med helg/vilodag torsdag. Gänget bor i Stockholm över helgen, sedan Eskilstuna och avslutningsvis Dalarna.

Kuskarna har alltså ingen provision på vad de kör in i VM-loppen och är inte garanterade mer än 10.000 kronor i ersättning för att de är borta från sina ordinarie uppdrag under mer än en vecka.

– Det fungerar så att deras hemlands förbund betalar resan hit. Sedan står vi (alltså Svensk Travsport, red.anm.)) för uppehället och resor som är knutna till VM medan de är här. Och så finns det en prispott, 50.000 dollar, som fördelas. Den som vinner VM får 200.000 kronor, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

VM börjar på Solvalla under fredagen med tre lopp. Förmiddagen ägnades åt en grundlig genomgång av rutiner och regler. Det är naturligtvis viktigt att VM-loppen ”ser bra ut” eftersom de förväntas nå en bred publik. Under VM är det banornas ordinarie måldomarnämnden som sköter dömandet , men med stöd där det kan tänkas finnas språkförbistringar.

– Engelska är officiellt språk för kusk-VM och i de fall det behövs hjälp med översättningar har kuskarnas hemländers förbund sett till att det finns resurser för det, säger Petter Johansson.

Några av VM-loppen är utskrivna för kallblod, vilket förstås blir en ny bekantskap för några av kuskarna.

– Jag ser verkligen fram emot det här. Sverige och Elitloppshelgen är fantastisk och jag ska njuta av varenda sekund, säger Yannick Gingras.

Fokustema
Hästaffär
Läs senare

Svenskduo köper Ecurie D.

Flera har försökt köpa jättetalangen Ecurie D., men ingen har lyckats.
Fram tills nu.
Sulkysport kan avslöja att den obesegrade treåringen numera finns i svensk ägo!
Av
Emil Persson
Ecurie D. och Björn Goop vid seger på Solvalla för ett par veckor sedan. Nu är hästen såld till svenska ägare. Foto Martin Langels/ALN
Ecurie D. och Björn Goop vid seger på Solvalla för ett par veckor sedan. Nu är hästen såld till svenska ägare. Foto Martin Langels/ALN

Det är Jean Pierre Dubois som fött upp och även ägt danskregistrerade hingsten som inlett med fyra raka segrar i Frode Hamres regi.
Superlativerna har haglat från kors och tvärs efter varje triumf och trots att Ecurie D. (e. Infinitif) 1.13,4am*/270.000 kronor inte är anmäld till något av de klassiska, danska unghästloppen har intresset varit stort från flera hästägare.

Nu har också affär gjorts och Ecurie D. finns numera i svensk ägo. Bakom köpet står Marko Kreivi från Göteborg (Göteborg Smart Repair Center AB) samt Süleyman Yüksel från Skövde (Global Glide AB).
Den sistnämnde är bland annat känd för att importerat avelshingsten Global Glide (e. Yankee Glide) till Sverige medan Kreivis stora travsatsning är desto färskare. På kort tid har det dock vuxit lavinartat och vid en sökning på Göteborg Smart Repair Center AB på travsport.se dyker det upp 22 hästar av varierande åldrar, men med en sak gemensam. Samtliga är toppstammade, oavsett om det är tävlingshästar eller fölston.
– Jag bestämde mig på allvar under fjolåret att satsa på travet efter att sålt mitt företag och är väl framförallt inställd på avelsbiten, men kommer även bedriva tävlingsverksamhet. Jag är bekant med Johan L Sundgren sedan 90-talet och kommer stötta honom ordentligt när han tar ut proffslicens efter årsskiftet, men Ecurie D. kommer få vara kvar i träning hos Frode Hamre. Det känns rätt med tanke på vilket bra arbete de gjort med hästen, säger Marko Kreivi.

”Känns speciellt”

Efter Ecurie D.:s andra start i karriären började tankarna på att försöka köpa löftet.
– Ja, det var för två-tre månader sen, men jag fick inte med mig någon delägare i första skedet. Det är klart att det inte varit en fördel att det dragit ut på tiden, men nu är affären i alla fall klar vilket känns väldigt bra. Jag har förstått att det var många intresserade så det är klart att de här känns speciellt, medger Kreivi.

Marko Kreivi till vänster tillsammans med V75-aktuella duon Restless och Johan L Sundgren. Foto: MVA Foto

På söndag startar Ecurie D. i Slaget vid Axevalla Hed på Axevalla, men ingen av de nya ägarna kommer finnas på plats!
– Jag befinner mig i Budapest just nu och ska vidare till Italien. Vi båda har haft planer som varit inbokade sen länge och det känns givetvis tråkigt att missa loppet, men jag såg honom på plats vid Åbystarten i juni. Det är en fantastisk individ, det tycks alla vara överens om som kommit nära hästen, avslutar Kreivi.

Till helgen har han ytterligare fyra hästar till start på Axevalla. Under fredagen startar Vikens Dome (e. Symphonic Hanover), under lördagen Restless (e. Ready Cash) och under söndagen testar duon Fleur Mearas (e. Love You) och Jasmin Band (e. Dream Vacation).

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Dreammoko till Björn Goop

Björn Goop har fått in fjolårets Elitloppsfyra Dreammoko i träning.
Av
Emil Persson
Dreammoko flyttas till Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Dreammoko flyttas till Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sexåringen kommer närmast från en tre starter lång sejour hos Wilhelm Paal där han gjorde sin senaste start på Jägersro i tisdags och fick nöja sig med en femteplats på 1.11,8a/1.609 meter.

I fjol hade Timoko-sonen Dreammoko ett betydligt bättre år. Utöver den nämnda fjärdeplatsen i Elitloppet slutade han även tvåa i Gran Premio della Lotteria bakom Urlo dei Venti (e. Mago d’Amore) ihop med just Björn Goop som kusk.
I september vann han även Silverörnen på Solänget med Peter Ingves som tömförare.

Totalt har karriären inbringat 5.423.012 kronor med sex segrar på 54 starter. Det är Jan Stins från Nederländerna som äger sexåringen.

Fokustema
Nederländerna
Läs senare

Breeders Course-kval i Wolvega

Sju hästar gör upp i morgondagens Breeders Course-kval på Victoria Park-banan i Wolvega och vilka som tar sig vidare till finalen på Jägersro står redan klart.
Av
Emil Persson

Det är nämligen bara två hästar som är startberättigade i Breeders Course av de sju deltagarna. Dels Paul Hagoort-tränade Andromeda Font (e. Love You) som ströks i Breeders Course-finalen under Elitloppsdagen och därtill Arquana As (e. Chapter Seven) som tränas och körs av Erwin Bot.

Finalen avgörs på Jägersro under Hugo Åbergs-kvällen den 30 juli över 1.640 meter, men av någon oförklarligt anledning så körs morgondagens kval över 2.100 meter!
I morgondagens lopp stundar 5.000 euro till vinnaren medan finalen lockar med 600.000 kronor.

Startlista Breeders Course-kval Wolvega
2.100 meter, förstapris: 5.000 euro

  1. Jari L Petnic (e. Marco di Jesolo) – Frank Westerveld
  2. Andromeda Font (e. Love You) – André Bakker
  3. Arquana As (e. Chapter Seven) – Erwin Bot
  4. Frosted (e. Father Patrick) – Robin Bakker
  5. Jo Jo Harley (e. Caen Oldeson) – John de Leeuw
  6. Alex HP (e. Ideale Luis) – Rick Ebbinge
  7. Patrick de Haan (e. Yarrah Boko) – Patrick de Haan