Fokustema
Jämtlands Stora Pris
Läs senare

”Volstead och Love Matters bättre hästar”

Volstead och Love Matters fick wildcard i Jämtlands Stora Pris på lördag. Balfour och Queer Fish fick därför maka på sig ur startlistan.
Av
Lars G Dahlgren
Love Matters fick vara med i Jämtlands Stora Pris på Queer Fish bekostnad. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport.
Love Matters fick vara med i Jämtlands Stora Pris på Queer Fish bekostnad. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport.

Östersundstravet, Svensk Travsport och ATG hade frihet att dela ut två wildcards i Jämtlands Stora Pris, till bra och spännande hästar som inte hade startpoäng att komma med. Den möjligheten använde man sig av.

Två av de som hamnade på reservlistan var Elitlopppshästen Volstead (3.715 startpoäng) och Love Matters (1.010 poäng). Volstead togs in i loppet istället för Balfour (3.838 poäng) medan Love Matters fick ta Queer Fish (4.200 poäng) plats.

Att Elitloppshästen Volstead fick vara med istället för Balfour ifrågasätts inte, men däremot har det föga oväntat blivit diskussion runt att Queer Fish, tränad av Bollnäsamatören Magnus Träff, petades till förmån för Stall Zets och Daniel Redéns USA-import Love Matters – inte minst som Redén även har med Heavy Sound i Jämtlands Stora Pris.

– I Jämtlands Stora Pris har vi möjlighet att ge wild card till två hästar. Vi ansåg att Volstead och Love Matters var bättre hästar än Balfour och Queer Fish. Därmed fick de varsin plats i loppet, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Love Matters var med i Sweden Cup Elitloppshelgen. Han var tvåa i försöket och galopperade i finalen i första kurvan när han katapultstartat till ledningen. Queer Fish och Love Matters möttes i Prins Daniels lopp i Gävle veckan före Elitloppet, där Queer Fish slutade fyra och Love Matters galopperade till följd av positionsproblem i slutkurvan.

Startlista

Jämtlands Stora Pris, 2.140 meter autostart, förstapris 700.000 kronor:

  1. Charrua Forlan – Hans-Owe Sundberg
  2. Volstead – Ulf Ohlsson (tränare: Stefan Melander)
  3. Love Matters – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
  4. Trendy O.K. – Alessandro Gocciadoro
  5. Anna Mix – Kim Eriksson (Sofia Aronsson)
  6. Beau Mec – Carl Johan Jepson (Lars Wikström)
  7. Day Or Night In – Johan Untersteiner
  8. Heavy Sound – Kenneth Haugstad (Daniel Redén)
  9. Diamanten – Erik Adielsson (Stig H Johansson)
  10. Readly Express – Jorma Kontio (Timo Nurmos)
Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Nytt segerrekord för Lorentzon

I natt kom 155:e tränarsegern för året och det betyder att fjolårets rekordsiffror passerades. Anette Lorentzon gör sin bästa säsong som travtränare och det var Lights Come On som slog in spiken igår på Yonkers Raceway.
Av
Claes Freidenvall
Anette Lorentzon satte nytt segerrekord som tränare igår på Yonkers Raceway. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Anette Lorentzon satte nytt segerrekord som tränare igår på Yonkers Raceway. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Från spets vann Lights Come On (e. Chapter Seven-Starlit Eyes) för Jason Bartlett och segermarginalen skrevs till hals på 1.12,7/1.609 meter. Hela 44 gånger pengarna delade den treårige valacken ut till sina anhängare. Bland delägarna finns Anette Lorentzon och ACL Stuteri och vinsten var värd 9.500 dollar.

När det gäller segrar slog Anette Lorentzon nytt rekord, men hon har också satt personbästa i pengar under 2019. Hennes stall har hittills dragit in 2.868.122 dollar på 808 starter (155-130-103).

Tidigare har Anette som bäst tränat in 2.248.112 dollar (2018) under en säsong och då gjorde hennes stall 734 starter (154-105-90).

För Lights Come On var det femte årssegern på 18 starter och han har tjänat drygt 100.000 dollar i år.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Suverän under sadel

Stefan Melanders uppfödning Gross Weight bjöd på en suverän uppvisning i Prix de l'Ile de Re (€67.000) under sadel på Vincennes idag för Antoine Voisin.
Av
Claes Freidenvall

Svenskfödde Gross Weight (e. Scarlet Knight-Elma Jet) rundade sina konkurrenter från 25 meters tillägg efter ha travat sista sväng ute tredjespår utan rygg och avgjort tidigt på upploppet.

Gross Weight.

Segertiden skrevs till 1.12,9 över 2.875 meter och förstapriset uppgick till 30.150 euro för den Thierry Duvaldestin-tränade travaren.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.