Fokustema
Fyraåringsläget ston
Läs senare

Walmann har slutat tro

Hon vann inget, men var bäst ändå. Caddie Lisieux (e. Ready Cash) vann trots allt åtta lopp på 15 starter fjol, men så fort det vankades stora finaler knöt det sig. Även om hon var tvåa i Breeders Crown och tjänade mer i sin sista start som tvåa, än vad hon gjort vid sina åtta tidigare segrar under året.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Caddie Lisieux med Örjan Kihlström. Foto Hanold/ALN
Caddie Lisieux med Örjan Kihlström. Foto Hanold/ALN
Vinstrikaste treåriga svensktränade ston 2016
Häst
FaderTränareIntjänat
Darling Mearas
Cantab Hall
Stefan Persson, Halmstad
3.582.500 kronor
Rhyme Broline
Celebrity Secret
Svante Båth, Solvalla
1.900.500 kronor
GentaGentlemanBjörn Goop, Färjestad
1.735.000 kronor
Snabbaste treåriga svensktränade ston 2016
Häst
FaderTränareTid
Caddie Lisieux
Ready Cash
Roger Walmann, Solvalla
1.11,3a
High Beam Hanover (US)
Cantab Hall
Jerry Riordan, Halmstad
1.11,7a
Darling Mearas
Cantab Hall
Stefan Persson, Halmstad
1.11,7a

– Vintern har varit väldigt fin för henne och på onsdag är det dags för spännande årsdebut. Det känns som hon har utvecklats, säger Roger Walmann.
Du tror att hon får utdelning under året?
– Jag har slutat att tro saker. Men jag hoppas däremot att hon ska få det. Jag tycker att hon är bland de absolut bästa i kullen och jag hoppas att hon får visa det, säger Roger Walmann.

Darling Mearas med lagerkransen runt halsen. Foto Leif Norberg/ALN

Efter fullträffen i Svenskt Trav-Oaks och bronspengen i Breeders’ Crown utsågs Darling Mearas (e. Cantab Hall) till årets sto ihop med Galactica. Stefan Persson verkar tillfreds med hur vintern har löpt på.
–Vi tog en veterinärgenomgång på henne och lät henne vila i fem veckor, sedan har vi tränat på och låtit henne gå mycket i den nya backen vi har här i Halmstad. Allt har bara varit bra och nu är tanken att vi ska börja lätta på träningen.
Märker du någon skillnad på henne?
– Jag hoppas att hon har lagt på sig något kilo till, men det är svårt för mig att säga och bedöma som ser henne varje dag. Dessutom är hon ingen riktigt matmonster. Hon springer i vilket fall inte alls och kotar över lika mycket nu som i fjol.

Ett banjobb runt månadsskiftet ligger i planen och därefter kan årsdebuten komma att ske i Örebro den 13 april när Närkebanan står som värd för Breeders’ Crown.
– Så är grundplanen och visst kan det bli Drottningens Pokal, men vi stressar inte på utan allt måste fortsätta kännas riktigt bra. Det är väl inget att hymla om att Stochampionatet på Axevalla är det stora målet för året, säger den Skarabördige Axevallatränaren.

 

Rhymes årsdebut inget aprilskämt

Breeders-vinnaren Rhyme Broline (e. Celebrity Secret) har redan hunnit vara inne på Bergsåker och gått sitt ”finslipande” jobb inför årsdebuten.
– Hon traskade 1.16,5/1.600 meter på tilltalande vis. Jag har redan bestämt årsdebuten för henne, det blir i Margaretas Tidiga Unghästserie den 1 april på Solvalla.
Hon var igång redan som tvååring, finns det mer utveckling?
– Det tror jag, men då får man också vara lite försiktig. Vi kommer att smyga med henne, lyckas vi fullt ut tror jag att hon får ett fint år på tävlingsbanan, säger Svante Båth.

Fuxan Genta (e. Gentleman) började karriären i somras med fyra raka segrar. Sedan knep hon andrapriset i Oaks bakom Darling Mearas och slog som premiechansad in 1,4 miljoner kronor. Hon galopperade i Breeders Crown-semifinalen och fick då gå till tävlingsuppehåll.
– Det har inte varit några problem med Genta, hon har tränat på fint hela vintern. Siktet är inställt på årsdebut i början av april, säger Björn Goop.
Genta står kvar i alla stora årgångslopp utom Grand Prix de l’U.E.T. och Björn räknar med att hon kommer att spendera sin säsong i dessa.
– Det är i alla fall målet. Vi siktar på att lägga tyngdpunkten och formtoppen under andra senare delen av säsongen.

Förra året var High Beam Hanover (e. Cantab Hall) det näst snabbaste treåriga stoet, på delad plats med Darling Mearas, med sina 1.11,7a/1.609 meter. High Beam Hanover är USA-född, men svensktränad och får därmed vara med på vår lista. Hon har hittills tjänat 441.150 kronor och tävlade hela förra året på svensk mark. Hon är dessutom anmäld till Pokalloppen, samt Sprintermästaren/Stosprintern.
– Jag ser inte High Beam Hanover som ett av de bättre stona i kullen, men det är en trevlig dam. Hon tar inte ner till exempel Darling Mearas i en head-to-head-duell. Hon har tränat på fint i vinter och kommer göra en nyttig säsong, berättar tränaren Jerry Riordan.

Tomas Malmqvist har spännande hästar i varje årgång. Bland fyraåringarna sticker kanske Uncertain Age (e. Jocose) ut lite extra eftersom hon vann den långa E3-finalen på Sundbyholmstravet i fjol.
– Hon har vuxit väldigt mycket vilket gläder mig för hon var inte så stor tidigare. Drottningens Pokal blir hennes första större uppgift och jag gillade intrycket av henne i ett jobb i förra efter 1.23/3.000 meter.

Storlopp i Sverige 2017, fyraåringar
Datum
LoppBanaFörstapris
13 maj
KungapokalenÅbyca 900.000 kronor
13 maj
DrottningpokalenÅbyca 900.000 kronor
6 juli
SprintermästarenHalmstadca 900.000 kronor
8 juli
StosprinternHalmstadca 550.000 kronor
19 juli
FyraåringstestetEskilstuna300.000 kronor
20 juliNorrlands Grand PrixBergsåker300.000 kronor
22 juli
Stochampionatet
Axevalla
1.000.000 kronor
2 september
Svenskt Travderby
Jägersro
2.000.000 kronor
2 september
Derbystoet
Jägersro
1.000.000 kronor
1 oktober
Europaderbyt
Solvalla
200.000 euro
12 novemberBreeders CrownEskilstuna
ca 800.000 kronor
25 novemberSolvalla Grand PrixSolvalla
400.000 kronor
Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Toppsto debuterar i ny regi

Hon kvalade in till tre stora finaler i Sverige ifjol som treåring.
På tisdag debuterar miljonärskan och ett av kullens vinstrikaste ston, Chablis Ribb, i ny regi.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Josefine Ivehag med sin tidigare stjärna Rock Me. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) har hela karriären tränats av Rättviks Leif Witasp,. Samtidigt har B-tränaren Josefine Ivehag med licens på Axevalla stått som delägare i det leasade stoet.

Ifjol kvalade Chablis Ribb in till båda E3-finalerna efter försökssegrar (trea som bäst i finalen av långa E3), samt till Oaks. Över en miljon kronor sprang hon in under treåringssäsongen efter bland annat fem segrar.

Efter att ha slutat oplacerad i uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal i slutet av april lämnade Chablis Ribb Leif Witasp och tog istället plats i Josefin Ivehags stall.

På tisdag på Solvalla blir det debut för den nya tränaren i ett blott fem hästar stort fält med fyraåriga ston över sprinterdistans. Förstapriset är 60.000 kronor och Chablis Ribb, som får Carl Johan Jepson i sulkyn, drog perfekta innerspåret.

Motståndet kommer från Timo Nurmos-duon Marion Fouty Bon (e. Mister J.P.) och Queen Ratzeputz (e. Miscle Hill) samt Alessandros Gocciadoros Bressa du Kras (e. Irving Rivarco) och Sybille Tinter-tränade Namanga Bo (e. Maharajah).

På Solvalla på tisdag startar också fjolårets fyraåriga drottning på svenska banor, Daniel Redén-tränade Diana Zet (e. Hard Livin), i ett stolopp. I sitt senaste framträdande galopperade hon i Prins Daniels Lopp på Solvalla.

Här är startlistorna till Solvallas tävlingar på tisdag.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Hela stallet har lyft sig”

Jörgen S Erikssons Dollar Doc visade prov på bra löpskalle då han höll stången i tisdagens långlopp på Axevalla.
– En efterlängtad seger och det känns som hela stallet har lyft sig, säger Jörgen S Eriksson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Eskilstunatränarens springare gjorde sin blott tredje start för året och kurvan har onekligen varit den rätta. Efter en tredjeplats i årsdebuten blev hästen tvåa i den efterföljande starten och nu kom segern.
– Han fick aldrig vila någon gång. Det var körningar hela vägen, men hästen kämpade på. Han kändes riktigt fräsch och fin, säger Jörgen S Eriksson.

Dollar Doc är därmed fortsatt obesegrad när han gått i ledningen. Detta var fjärde tillfället.
– Han biter ifrån sig bra när han får hästar omkring sig.

Att hästen skulle få en lite längre paus efter fjolårets sista start i december var bestämt, men uppehållet blev aningen längre än vad som var tänkt.
– Jag kände i sista starten i fjol att han var ganska sliten. Jag hade inga direkta planer så då bestämde vi oss för att ta ett break helt enkelt. Tanken var att han skulle komma ut i mars-april igen, men han fick en hovböld bak som vi håller på och jobbar med fortfarande. Det är i princip bra nu och snart ska vi kunna köra barfota runt om också som det känns. Hästen har snälla ägare som låter oss vänta ut honom.

”Klass I framöver”

Vilka vägar han ska ta framöver är inte riktigt bestämt i nuläget.
– Jag satt och tittade lite grann igår. Det finns en möjlighet att gå för Margaretas tidiga Unghästserie den 1 juli, men det lär behövas mer startpoäng för att komma med i det loppet än vad min häst har. Därför blir det nog så att vi åker till Årjäng om tio dagar och försöker kvala in till ett finallopp som körs längre fram i sommar. Finalen körs med voltstart vilket min häst inte är så van vid, men han känns starkare och mer travsäker nu. Sedan är jag inte främmande för att gå för Klass I framöver.

Hästens sexårige helbror Ready Doc (e. Ready Cash) hade ett fint fjolår med dryga halvmiljonen intjänad, men i år har det gått sämre. På sex starter har det blivit en andraplats som bäst. Något som dock kan ändras på nu på fredag då hästen startar i Bollnäs.
– Det är småsaker som gjort att han inte har fått till det. Vi får se om det kan släppa ordentligt för honom snart också. Han känns helt okej i träningen och jag tycker att hela stallet har lyft sig med fina prestationer bara sista veckan så vi hoppas att han åker med på det av bara farten, avslutar Jörgen S Eriksson.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fullt fokus på fyraåringar

Dagens morgonsvep handlar bland annat om fyraåringsstjärnor i såväl Sverige som Italien, men bland annat mycket berörs även att en svensk guldhäst ska pröva lyckan i Frankrike.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hur ska man göra för att slåss om en tätplacering i nästa års Elitlopp på Solvalla? Jo, vinna fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. I år är det dags för årets upplaga – den tredje i ordningen – och resultaten i Elitloppet drygt elva månader senare har varit minst sagt starkt när det gäller vinnarna i Prix Readly Express.

  • 2019: Svante Båth-tränade Attraversiamo (e. Kiss Francais) vann Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140 meter, fortsatte med att vinna Svenskt Travderby i september – och sluta tvåa i Elitloppet bakom Cokstile 2020!
  • 2020: Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) spetsvann lekande lätt Prix Readly Express på 1.11,8. han vann Sprintermästaren och slutade tvåa i Svenskt Travderby – innan han för några veckor sedan slog till med seger i Elitloppet 2021!

Vem av kvällens tolv deltagare är mogna att göra samma resa som Attraversiamo eller Don Fanucci Zet? Mest meriterade inför årets Prix Readly Express är fjolårets Breeders Crown-vinnare Mister Hercules (e. Trixton), Kriterietvåan San Moteur (e. Panne de Moteur) och Breeders Course-vinnaren Hell Bent For Am (e. Muscle Hill).

***

2 Efter tio år som lärling hos Björn Goop väljer nu 28-årige Anton Sverre att ta ut proffslicens, skriver Travronden. Sverre tar ut licens redan om två veckor så från och med 1 juli kan han titulera sig proffstränare.
– Jag blir proffstränare på Färjestad och ska hålla till på Peter Cederins gård, två och en halv mil utanför Karlstad. Det här är en familjesatsning och jag gör det tillsammans med min sambo. Svärfar kommer vara ett viktigt bollplank för mig, säger Sverre till Travronden och när han säger svärfar så syftar han på Peter Cederin vars dotter Helena alltså är sambo med Anton Sverre.

I inledningsskedet beräknar han att ha sju-åtta hästar på sin träningslista.

***

3 Solvalla (första start 18.30) bjuder på fina onsdagstävlingar även vid sidan om huvudnumret Prix Readly Express. Första Jubileumstestet för femåringar ser bland annat Reijo Liljendahls högkapable italienare Admiral As (e. Ready Cash) och Svante Båths fyrfaldige miljonär Global Adventure (e. S.J.’s Caviar).

Admiral As ska starta i onsdagens femåringslopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svenskfödda duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Indigo Sisu (e. Chocolatier) ställs mot fyra italienare och två jänkare i ett uttagningslopp till korta varianten av Breeders Course med final på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.
Vid sidan om Solvalla blir det även breddlopp på Hagmyren (första start 17.45) på onsdagskvällen.

Startlistorna till dagens tävlingar finner du här.

Och du förresten! Förra veckan var det stor V86-succé för Sulkysport. Full pott med åtta rätt och över 53.000 kronor i utdelning för systemförslaget till Vaggeryds tävlingar. Idag vid lunchtid kommer Emil Persson med sina drag, avslag och spikar till kvällens omgång på Solvalla.
Sulkysports andelssystem hos Vinna Tillsammans gav 2.127 kronor tillbaka på satsade 110 kronor.

Här går det att köpa andelar till kvällens V86-omgång!

***

4 Alessandro Gocciadoro är ständigt i farten och aktuell både på svensk mark och hemma i Italien. På Solvalla luftar han Cash Maker (e. Donato Hanover) respektive Zap di Girifalco (e. Dream Vacation) och på Capannelle-banan i Rom dyker fyraåringsstjärnan Bengurion Jet upp.

Maharajah-sonen övertygade stort då han vann Fyraåringseliten i Köpenhamn under Lunden-banans Copenhagen Cup-dag och ska nu genrepa inför Grupp I-loppet Gran Premio Tino Triossi (€154.000) som likaså avgörs i Rom den 29 juni.

Motståndarna är blott fem till antalet, men innehåller såväl  Bleff Dipa (e. Mister J.P.) som vann fjolårets Derby del Trotto (€847.000) som Bristol Cr (e. Owen Cr) som vann Gran Premio Mipaaf (€407.000) som tvååring.

Startlista
2.100 meter autostart

  1. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
  2. Black Beauty Key – Vincenzo Luongo
  3. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
  4. Bristol Cr – Gaetano di Nardo
  5. Bonjovi Mmg – Dario Battistini
  6. Birba Caf – Enrico Bellei

***

5

Vagabond Bi och David Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett av fjolårets stora utropstecken Vagabond Bi (e. Varenne) har haft svårt att återfinna fjolårsformen. Nu görs en satsning söderut med hopp om att hästen ska passa väl in i franska lopp istället för att behöva tävla mot elitskiktet här hemma i Sverige.
– Det är struligt att som amatör stå som tränare på hästen i Frankrike när det är snabba ryck så nu tar vi hjälp av Fredrik Wallin som hjälper mig med allt där nere. Resan startar på fredag och vi siktar mot ett lopp i Caen på tisdag, säger David Persson.

Då handlar det om Prix de Corneville (€31.000) över 2.200 meter autostart för sju, åtta- och nioåriga hästar som högst tjänat 185.000 euro.

***

6 Det blev 8.000 norska kronor i böter för Ole Johan Östre efter söndagens uppmärksammade händelse på Bjerke där han efter galopp körde ikapp fältet och ”punktmarkerade” en konkurrent under 400 meter som därmed stod utan chans att attackera.

Det var Joakim Rasmussen och Hat Trick som Östre och hans Almond Paste slogs om samma spår med, men domarna ansåg tydligt att Rasmussen hade rätt till spåret. Östre tilldelades 3.000 norska kronor i böter för snäv körning och ytterligare 5.000 norska kronor i böter för osportsligt uppträdande.
– När en häst galopperar ska kusken ta hästen utåt i banan och bort från fältet så fort det är möjligt, men Östre väljer att inte göra det. Istället kör han upp till Rasmussen och lägger sig på utsidan. Det är vad vi menar är osportsligt upptränade, säger Bjerkes huvuddomare Morten Arnesen till TGN.no.

***

7 Gott om svenskintresse är det ont om i Frankrike denna onsdag. Såväl tävlingarna i Chartres som Vichy har premiumstatus och sänds i den franska trav- och galoppkanalen Equidia, men den enda svensktränade hästen som syns i listorna är Ron Kuipers Gentile Hollandia (e. Niky) som dyker upp i Prix France Adot 28 (€19.000) för femåringar.