Fokustema
Gymnasieutbildning
Läs senare

Wången kompenserar för förlorat riksintag

Wången förlorar förmånen riksintag till travgymnasiet nästa läsår. Men det ska inte spela någon roll för eleverna. Wången kommer att ekonomiskt kompensera elever som eventuellt inte får inackorderingstillägg från sina hemkommuner.
Av
Lars G Dahlgren

– Eleverna och sporten ska inte bli lidande av Skolverkets beslut, säger Wångens verkställande direktör Lennart Ivarsson.

I höstas aviserade Skolverket att Wången inte skulle få behålla det som kallas för riksintag. Wången begärde överprövning och att få behålla statusen, men utan att lyckas få fortsatt position som ”specialgymnasium” med riksintag.

Borttaget av riksintag innebär att elevers hemkommuner inte längre behöver bevilja inackorderingsbidrag för gymnasieeleverna på Wången. Lagom till de som nu går ut grundskolans årskurs nio och ska välja gymnasieutbildning till hösten ska göra sina ansökningar har alltså Wången beslutat att alla elever får fortsatt inackorderingsbidrag, antingen från sina hemkommuner eller från Wången.

– Om elevens hemkommun erbjuder ett likvärdigt program, det vill säga naturbruksprogram med inriktning djur, oavsett djurslag, kan kommunen avslå begäran om inackorderingstillägg. Därför har vi beslutat att kompensera eleverna för detta. säger Lennart Ivarsson i ett pressmeddelande.

Regelverket för ansökningar och ersättningsnivåer till gymnasieskolor är komplicerat, men elever från hela landet kan fortsatt söka till Wången precis som tidigare – ingen kommun kan neka en elev att välja Wången.

– Den här utbildningen är unik. Det är bara här eleverna kan ta en internationell hästskötarexamen och här finns även ett antal andra utbildningar som gymnasiet har utbyte av; hovslagarutbildningen och den världsunika universitetsutbildningen för travhippologer. Att vi fick avslag på förlängd riksrekrytering är för oss svårt att acceptera, säger Emma Roos, marknadsansvarig på Wången, i pressmeddelandet.

Inackorderingsvidragets storlek beror på avståndet mellan elevens hemkommun och skolan och varierar därför mellan 1.190 och 2.350 kronor i månaden.

Källa: Pressmeddelande från Wången

 

Fokustema
Investering
Läs senare

Ny banbelysning på Axevalla

Axevalla investerar nio miljoner kronor i ny banbelysning under våren.
Av
Lars G Dahlgren

– Det är den största investering som Axevalla gjort på många år, skriver vd:n Roger Moström i ett pressmeddelande.

Arbetet med den nya banbelysningen börjar under våren och ska vara klart i god till Stochampionatshelgen i juli.

Det är inte bara banbelysningen som moderniseras och förbättras. Även stallbacken ska få ny belysning.

Fokustema
Tisdagstävlingar
Läs senare

Fina hästar i små fält

Nästa tisdag körs Grains lopp på Solvalla. Blott fem treåringar vill tävla om förstapriset på 100.000 kronor.
Av
Ola Lernå
Belker krigade ned Alien Kronos vid senaste mötet. På tisdag möts treåringarna på nytt på Solvalla. Foto Mia Törnberg
Belker krigade ned Alien Kronos vid senaste mötet. På tisdag möts treåringarna på nytt på Solvalla. Foto Mia Törnberg

Vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning, Belker (e. Scarlet Knight) är en av dessa och han ställs bland annat mot Alien Kronos (e. Infinitif). Duon bjöd på en härlig fight i sin senaste start där Belker gick segrande ur striden.

Ytterligare ett treåringslopp, stängt vid 49.000 kronor för ston, har lockat sex hästar med ett förstapris på 70.000 kronor.

Sex fyraåringar kommer ut och tampas om 70.000 kronor där Stoletheshow (e. Dream Vacation) får möta sina krafter med Viking Grace (e. Jimmy William).

Startlistorna till Solvallas tävlingar på tisdag är klara i eftermiddag.

Fokustema
Totomater
Läs senare

Östersundsbutik bästa ombud

I “ATG Sales Awards”, prisas landets bästa spelbutiker i olika kategorier. Ica Kvantum Lillänge i Östersund räknas som den bästa ATG-butiken i landet.

Av
Lars G Dahlgren

Av åtta kategorier är “Årets Butik” det mest prestigefulla priset och i år vannIca Kvantum Lillänge i Östersund.

Juryns motivering lyder:

”ICA Kvantum Lillänge har ett stort fokus på samhällsansvar. Butiken samarbetar med travsporten och det lokala föreningslivet för att stärka sin hemstad. Man engagerar sig i barn och ungdomars liv genom internationella välgörenhetsprojekt. Allt detta blir möjligt med ett starkt driv och ett engagemang utöver det vanliga.”
Halva insatsen från butikens andelsspel på populära spelformer, såsom V75 och V86, går till ett projekt i Nicaragua som stödjer funktionsnedsatta barn. Dessutom arbetar butiken aktivt med aktiviteter tillsammans med den lokala travbanan och hockeylaget.”

Samtliga vinnare ATG Sales Awards 2019:


Årets ATG-butik: Ica Kvantum Lillänge, Östersund
Årets Harrybutik: Snusboa, Stenungssund
Årets Andelsbutik: Direkten Spel på Direkten, Bollnäs
Årets Tillsammansbutik: VinnaTillsammans, Eskilstuna
Årets V75-butik: Direkten Spel på Direkten, Bollnäs
Årets Medlemsbutik: Direkten Stockholms Turaffär
Årets Sverigelottenbutik: City Gross, Norrköping
Årets Telekontantbutik: Tensta Spel och Tobak

Källa: pressmeddelande från ATG