Fokustema
Alpina VM
Läs senare

Wångenhästar i VM-event

Det pågående alpina VM:et i Åre hade i lördags besök av travhästar och elever från travskolan Wången. Våghalsiga extremskidåkare drogs genom en bana av hästar ridna av Wångenelever.
Av
Lars G Dahlgren
Bildtext: Hippologstudenten Vilma Sivars och Wångens varmblod Flickas Honey drog Henrik Windstedt till segern. Foto: Jan M Lundahl
Bildtext: Hippologstudenten Vilma Sivars och Wångens varmblod Flickas Honey drog Henrik Windstedt till segern. Foto: Jan M Lundahl

Grenen kallas skijoring och handlar om att åka mellan portar, ta ringar och klara hopp längs en 250 meter lång bana.

Henrik Windstedt, själv Årebo och en av världens bästa extremskidåkare med sju vinster i extrem-NM och seger i prestigefyllda Freeride World Tour bakom sig, vann.

Bildtext: Henrik Windstedt vann skijoring-tävlingen under alpina VM i Åre. Foto: Jan M Lundahl

600 kubikmeter snö hade lagts på bilvägen genom Åre by. Wångens gymnasieelever och hippologstudenter red i full galopp och höll koll på både hästar och skidåkare. Wången ställde upp med fyra hästar, varmblodstravarna Flickas Honey och Mellby Vargtass och två kallblodstravare; Järvsö Vilja och Soltuns Kosmos.

Hippologstudenter ansvarade för att välja ut och träna hästarna inför tävlingen. Studenterna tog fram en speciallösning för att fästa det tjocka rep skidåkarna håller i.

– Hästarna drar med hjälp av en loksele. Repet som åkaren håller i är fäst i en ring bakom sadeln. I ringen har vi satt en quick release gjord för vattensporter. Ryttaren kan då snabbt lossa repet om det behövs. Det får ju inte trassla in sig i hästen eller omgivningen om åkaren tappar greppet, förklarar Vilma Sivars, ryttare i segerekipaget och förstaårsstudent på hippologprogrammet på Wången.

Källa: pressmeddelande från Wången

Fokustema
Grovt olaga hot
Läs senare

Travlärling hotade sambo med hagelgevär

En travlärling sitter häktad sedan några veckor tillbaka för att hotat sin sambo i bostaden med ett hagelgevär.
Av
Claes Freidenvall

I stämningsansökan står bland annat:

”X har i den gemensamma bostaden hotat sin sambo med brottslig gärning på ett sätt som är ägnat att framkalla allvarlig rädsla för egen eller annans säkerhet. Hotet har skett i närvaro av parets gemensamma barn.

Hotet består att X först brutit sönder en dator över ena knäet samt slagit sönder en tv med sin ena hand. Därefter har X från vapenskåpet hämtat ett hagelgevär och i vardagsrummet hållit vapnet mot sig själv och hotat att skjuta sig och senare uttalat sig att ”skjuta huvudet av dem allihopa”.

Brottet är att bedöma som grovt eftersom hotet påtagligen förstärkts med hjälp av vapen samt att det skett mot en närstående i den gemensamma bostaden i närvaro av deras gemensamma barn och att gärningen innehållit flera moment under en viss tidsperiod.”

Personen ifråga har suttit häktad sedan X anhölls av polisen för några veckor sedan och riskerar flera års fängelse.

Fokustema
Investering
Läs senare

Ny banbelysning på Axevalla

Axevalla investerar nio miljoner kronor i ny banbelysning under våren.
Av
Lars G Dahlgren

– Det är den största investering som Axevalla gjort på många år, skriver vd:n Roger Moström i ett pressmeddelande.

Arbetet med den nya banbelysningen börjar under våren och ska vara klart i god till Stochampionatshelgen i juli.

Det är inte bara banbelysningen som moderniseras och förbättras. Även stallbacken ska få ny belysning.

Fokustema
Tisdagstävlingar
Läs senare

Fina hästar i små fält

Nästa tisdag körs Grains lopp på Solvalla. Blott fem treåringar vill tävla om förstapriset på 100.000 kronor.
Av
Ola Lernå
Belker krigade ned Alien Kronos vid senaste mötet. På tisdag möts treåringarna på nytt på Solvalla. Foto Mia Törnberg
Belker krigade ned Alien Kronos vid senaste mötet. På tisdag möts treåringarna på nytt på Solvalla. Foto Mia Törnberg

Vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning, Belker (e. Scarlet Knight) är en av dessa och han ställs bland annat mot Alien Kronos (e. Infinitif). Duon bjöd på en härlig fight i sin senaste start där Belker gick segrande ur striden.

Ytterligare ett treåringslopp, stängt vid 49.000 kronor för ston, har lockat sex hästar med ett förstapris på 70.000 kronor.

Sex fyraåringar kommer ut och tampas om 70.000 kronor där Stoletheshow (e. Dream Vacation) får möta sina krafter med Viking Grace (e. Jimmy William).

Startlistorna till Solvallas tävlingar på tisdag är klara i eftermiddag.

Sport