Fokustema
Prix du Bourbonnais
Läs senare

Who’s Who provar igen

På söndag är det dags för nästa kvalificeringsrunda till Prix d’Amérique, Prix du Bourbonnais över 2.850 meter. Pasi Aikios Who’s Who ska vara med igen.
Av
Lars G Dahlgren
Who's Who och Pasi Aikio. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Who's Who och Pasi Aikio. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Aikio var på Grosbois och körde ett snabbjobb med Who’s Who (e. Maharajah – Reality Pride) förra veckan och sade efteråt att han tyckte att hästen är på väg att vakna till. I första loppet i Frankrike, Prix de Bretagne för två veckor sedan, agerade Whoäs Who ringrostigt i sitt första framträdande sedan segern i Solvallas Jubileumspokal i augusti.

De tre främsta i Prix de Bretagne, Davidson du Pont, Chica de Joudes och Looking Superb är alla anmälda till Prix du Bourbonnais också, men de behöver denna gång inte prestera med utgångspunkt att de ska vara med Prix d’Amérique, de är redan klara för det loppet.

Med i leken jämfört med Prix de Bretagne kommer också Bold Eagle efter dennes utflykt till Nordamerika och övertygande seger i Breeders Crown. Bold Eagle är nu på gränsen till fem miljoner euro intjänat (står med 4.923.617 euro) och har fått riktig sniff på att bli vinstrikaste franskstödda travare genom tiderna. Timoko ståtar med 5.006.731 euro.

Från Italien väntas nu också Oslo Grand Prix- och Ulf Thoresens Minneslopp-vinnaren Vitruvio starta efter att Adrian Chip-sonen hade halsproblem när han gästade Vincennes i Prix Marcel Laurent i början av november. På reservlistan finns också norske Cokstile (e. Quite Easy U.S, som övertygat stort sedan han kom till Italien i somras.

Anmälningslista

Följande hästar var, i fallande prissummeordning, anmälda till Prix du Bourbonnais (2.850 meter, samlad prissumma 110.000 euro) på måndagförmioddagen:

 • Bold Eagle
 • Belina Josselyn
 • Billie de Montfort
 • Bilibili
 • Traders
 • Django Riff
 • Uza Josselyn
 • Vitruvio
 • Carat Williams
 • Draft Life
 • Erminig d’Oliverie
 • Davidson du Pont
 • Bahia Quesnot
 • Tony Gio
 • Delia du Pommereux
 • Who’s Who
 • Enino du Pommereux
 • Looking Superb

Reserver:

 • Chica de Joudes
 • Valokaja Hindö
 • Detroit Castelets
 • Calaska de Guez
 • Cokstile
 • Jerry Mom
 • Estola
 • Frisbee d’Am
 • Fakir du Lorault
 • Epic Julry
 • Tsunami Diamant
 • Amarilla de Rabut
 • Violetto Jet

De tre främst placerade hästarna i Prix du Bourbonnais får friplatser till Prix d’Amérique. Startlistan blir klar på torsdag.

 

Fokustema
Gårdagens höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Fick gå tre speeder under vägen”

En rekordsänkning med drygt 1,5 sekunder krävdes för att ta tredje raka segern och kamma hem 60.000 kronor igår.
Av
Claes Freidenvall

Fyraårige Jumeirah Boko (e. Zola Boko-Vitamin M.) svarade för ett härligt intryck när han vann från spets på 1.15,5a/2.140 meter för Thomas Uhrberg.

Fakta

Jumeirah Boko

valack 4 år e. Zola Boko-Vitamin M. e. Egon Lavec
Rekord: 1.17,1m* – 1.15,5am*
Prispengar: 141.000 kr
Resultat: 6 st: 3-0-1
Tränare: Thomas Uhrberg, Jägersro
Körsven: Thomas Uhrberg, Jägersro
Ägare: Så Logistics AB, Höganäs
Uppfödare: Boko Stables Holland B V & M Lindgren
Skötare: Anja Jörgensen

Expandera

Det var ingen promenad i parken för Thomas Uhbergs travare på Åbytravet igår och Jumeirah Boko tvingades till en 1.11-öppning första 500 meterna för att försvara innerspåret.

– Ledningen höll Jumeirah Boko faktiskt ganska enkelt, men vi fick oss en extra körning på hundra meter när Johan Untersteiner (Kadway Tanks) ville ner i rygg och det gjorde att min häst blev extra pigg, sade Thomas Uhrberg.

”Extra körning på hundra meter

Sedan kunde Thomas Uhrberg lugna ner farten – första varvet travades på 1.15,6 – men Jumeirah Boko fick aldrig chansen att vila riktigt någon gång under vägen.

– Jumeirah Boko låg på lite för mycket första varvet och när jag fick stopp på honom kom Mikael J Andersson (Ekås Future) och då tog han i igen. Det var ryckigt och han blev lite för peppad av startbilen.

Trots det kunde Jumeirah Boko hålla undan med en längd på nytt rekord.

– Det var starkt gjort. Han fick ju gå tre speeder under vägen.

Kantats av en del problem

För Jumeirah Boko var det tredje raka segern, men karriären har kantats av en hel del problem och starten igår var blott den sjätte för den fyraårige valacken.

– Jumeirah Boko kvalade tidigt som tvååring och har varit fin hela tiden, men sedan hade han halsinfektioner och lite andra problem under fjolåret. Ägarna har varit väldigt tålmodiga och nu har det släppt för hästen, som både har styrka och ett fint psyke.

Hästen bjöds ut som ettåring på Kriterieauktionen, men ropades tillbaka för 100.000 kronor. Under en period ägdes Jumeirah Boko av Marcus Lindgrens Marlin Capital AB, men i slutet på oktober 2017 köptes han av Så Logistics AB i Höganäs.

Mormor tvåa i Stochampionatet

Zola Boko-sonen är undan Egon Lavec-dottern Vitamin M, 1.13,2ak*/187.000 kr, som gjorde nio starter och vann fyra lopp. Jumeirah Boko är hennes första avkomma och även hennes treåring Kailua Boko (e. Zola Boko), 1.15,3ak*/66.829 kr, har startat och vunnit lopp.

Vitamin M. är i sin tur undan Stochampionats-tvåan Alltid V.G. (e. Spotlite Lobell), 1.12,2ak*/1.870.500 kr, som har sin främsta avkomma i dubbelmiljonären Alkalizer Am (e. Olimede) och hon har också lämnat Carmine Am (601.500 kr) och Frequency Am (446.000 kr).

Fokustema
Snabbjobb
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Toppfyraåringar i jobb

Reijo Liljendahl lassade av ett gäng högintressanta fyraåringar för snabbjobb på Solvalla. En av dem var Hambletonian-hästen Gerry (e. Muscle Hill).
Av
Ola Lernå
Admiral As, med sex segrar på åtta starter, närmar sig årsdebut som fyraåring. Foto ALN (arkivbild)
Admiral As, med sex segrar på åtta starter, närmar sig årsdebut som fyraåring. Foto ALN (arkivbild)

Gerry har rekordet 1.09,6, satt som fyra i Stanley Dancer Memorial ifjol. I försöket till Hambletonian, där han blev utslagen, satt Örjan Kihlström i sulkyn.
Han hade sällskap av lika gamla Demon Onthe Hill (e. Muscle Hill) med 1.11,3-rekord och även han med dryga miljonen intjänat.
Gerry satt i ledningen, Demon Onthe Hill i rygg och duon löste 1.20/2.100 meter med 1.16 sista rundan och betydligt snabbare sista 500 på bra sätt.
– Dom bara sprang på, det kändes fint, sade Reijo Liljendahl.
Nästa tur innehöll Admiral As (e. Ready Cash) och The Bald Eagle (e. Bold Eagle). Den förstnämnde med sex segrar på åtta starter ifjol, den sistnämnde var bland annat tvåa i Sommarfavoriten.
Med Admiral As i ledning och The Bald Eagle i rygg avverkades 2.100 meter efter 1.19 med 1.16 sista rundan.
Samtliga fyra hästar är anmälda till såväl Kungapokalen som Sprintermästaren. Kvalen till Kungapokalen körs i år fredag 24 april på Åby.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Åtta hästar i Prix de Selection

Inga fyraåringar tar chansen i årets upplaga av Prix de Selection och det betyder att fem- och sexåringarna startar från distansen 2.200 meter.
Av
Claes Freidenvall
Face Time Bourbon och Björn Goop. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Face Time Bourbon och Björn Goop. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Face Time Bourbon (e. Ready Cash) och Björn Goop är ute efter sin andra raka seger i Prix de Selection (€200.000) – Grupp I-loppet som avslutar vintermeetinget 2019-2020 på Vincennes.

Sedan Thierry Duvaldestin valt att plocka bort Falcao de Laurma på grund av feber ser det ut att vara spel mot ett mål för Sébastien Guaratos Prix d’Amérique-vinnare.

Åtta hästar startar i Prix de Selection och Face Time Bourbon har chansen att bli den fjärde hästen som vinner loppet två gånger. Une de Mai var först ut och vann 1968 och 1970. Hon har följts av Fakir du Vivier (1974-1975) och Mon Tourbillon (1983-1984).

Dessa tre hästar tävlade som äldre på svensk mark – frågan är om Face Time Bourbon kommer att göra samma sak?

Startlista:

Prix de Selection (€200.000)
Priser: 90.000-50.000-28.000-16.000-10.000-4.000-2.000 euro.
2.200 meter.

 1. Fairy White (e. Ouragan de Celland) – Yoann Lebourgeois
 2. Fleche du Yucca (e. Prodigious) – Jean-Philippe Dubois
 3. Fighter Smart (e. Uniclove) – Mathieu Mottier
 4. Etonnant (e. Timoko) – Eric Raffin
 5. Frisbee d’Am (e. The Best Madrik) – Alexandre Abrivard
 6. Express Jet (e. Goetmals Wood) – Pierre Vercruysse
 7. Enino du Pommereux (e. Coktail Jet) – Matthieu Abrivard
 8. Face Time Bourbon (e. Ready Cash) – Björn Goop
Sport