Fokustema
V86 Solvalla/Åby
Läs senare

Wind Knight flög ifrån

Det var duktigt blött och smutsigt på Åby och snöfall på Solvalla när onsdagens V86-jackpotomgång kördes med en av de högsta av spelets omsättningar någonsin. På Solvalla vann något så ovanligt som en hundraoddsare, Wind Knight och amatören Mats Gunnarsson.
Av
Lars G Dahlgren
Mats Gunnarsson hade gott om tid att göra segergest när hans Wind Knight spuertade ifrpån medtävlarna. Foto: Tommy Andersson, ALN
Mats Gunnarsson hade gott om tid att göra segergest när hans Wind Knight spuertade ifrpån medtävlarna. Foto: Tommy Andersson, ALN

På Åby handlade kvällen mest om avstängde Joakim Lövgren och dennes lärling Bernardo Grasso. Stallet hade tre hästar till start och alla vann. Och på Åby var också banförhållandena ett samtalsämne. Kvalificeringslopppet ställdes in, men banpersonalen fick till ett underlag som det gick att tävla helt okej på.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
5–5–2–4–9–4–11–5
Utdelning:
Åtta rätt: 164.654 kr
Sju rätt: 492 kr
Sex rätt: 45 kr
Omsättning: 36.765.305 kr

Expandera

Infinitus (e. Infinitif – Nevelle Aggerup) har inlett 2019 med två raka segrar. I en hård slutstrid tog Infinitus sista biten på 1.15,7a/2.140 ner ledande Vlad del Ronco som därmed förnekades sin tredje raka seger. Marjons Ivory (e. Quite Easy U.S. – Ivory Glory) rundade fältet och vann på 1.15,8a/2.140. Fyraåriga stoet Nanetta Hill (e. Muscle Hill – Ebony) tog tredje segern i fjärde starten, och tredje raka i Lövgrens regi, på 1.19,7a/2.140.

Ferrari River (e. Raja Mirchi – Just About Enough) galopperade i en trång situation kort efter start men tappade inte speciellt mycket mark och kunde överta ledningen ut på slutvarvet. Conrads Lugauers sexåring var överlägsen på 1.14,6a/1.640 i denna ”lagom-årsdebut” efter att ha haft tävlingsuppehåll sedan oktober.

Victory Lee (e. Joke Face – Hope Face ) vann inget lopp som treåring men har nu inlett fyraåringssäsongen med två raka. Adrian Kolgjinis häst avgjorde knappt mot norska gästen Ecu de Mieloui på 1.16,9a/2.640.

Italienfödde Thriller N.P. (e. Gruccione Jet – Follia Omicida) har gjort fyra starter för Magnus Dahlén med tre segrar som följd. Denna gång knäppte han för Carl Johan Jepson på mållinjen Dontbreakthebank Ås på 1.13,7a/1.640 meter.

Solvalla

Viking Grace (e. Johnny William – Catch Dream) är en fartfylld fyraårig kanadensiska som finns hos Riina Rekila i Finland. I sin andra raka Solvallaseger blev Viking Grace onödigt pigg för Örjan Kihlström i ledningen men hade inga problem att springa undan på 1.15,0a/2.140.

Jörgen Westholm-tränade Wind Knight (e. Scarlet Knight – Glittra C.D.) var på 1.15,6a/2.640 en 108-oddsare i ATG:s totalisator som vann närmast överlägset och med krafter kvar efter att Mats Gunnarsson bjudit sin egen uppfödning ett bra lopp. På V86-spelet rensade han dock inte alls i paritet till sitt vinnarodds. Fem procent av de kuponger som var med fram till Wind Knights seger var också kvar efter den avdelningen.

Freddie Silvåkra (e. Quite Easy U.S. – Bambinas Girl) gjorde bra intryck när han vann lätt från ledningen på 1.14,8/2.140. Torbjörn Jansson körde den Björn Goop-tränade femåringen.

Real Masterpiece (e. Ready Cash – Juliana Lex) avgjorde för Oskar J Andersson efter en löpning på väntan. Bollnäsamatören Joakim Reiser tränar sexåringen.

Rekordomsättningen  på V86 är 44,5 miljoner kronor, satt i januari 2017. Dessutom finns en 37-miljonersomsättning från 2011, innan Xpress-sättet med att köra loppen på två banor ens var påtänkt. Onsdagens omsättning 36,8 miljoner nådde nästan dit.

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Elitloppshäst i comeback

Efter en sejour i Norden under april till juni är det dags för Bahia Quesnot att kliva ut på tävlingsbanan i födelselandet på nytt.
Av
Emil Persson
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Det är i fredagens Grupp III-lopp Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer (€66.000) som Junior Guelpa låter sitt toppsto göra comeback. Scipion du Goutier-dottern som närmast kommer från en andraplats i Oslo Grand Prix kliver ut på skor runt om i återkomsten och möter blott sex hästar nere på den franska Rivieran.

Startlista Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer
2.925 meter voltstart

  1. Brosnan Jet – Quentin Seguin
  2. Baldi Star – Steve Stefano
  3. Creature Castelets – Jean Charles Feron
  4. Viking Fromentro – Nicolas Ensch
  5. Colonel Bond – Pierre Vercruysse
  6. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  7. Balbir – Mickaël Cormy
Fokustema
Comeback
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Därför tar Båth båten

Han har vunnit Svensk Uppfödningslöpning, Breeders Crown-final och och tangerat världsrekord.
När den fyrfaldige miljonären Global Welcome gör årsdebut i kväll så sker det från 60 meters tillägg på Gotland.
Sulkysport undrar kort och gott varför Svante Båth tar båten?
Av
Emil Persson
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg

– Det fanns inte hur många lopp som helst som passade. Det var detta eller att starta i Eskilstunas Fyraåringstest och… ja, jag tror det fanns något i Kalmar också. Då ligger detta bäst i tiden och möjliggör att vi får tre veckor till Breeders Crown i Mantorp den 31 juli samt ytterligare tre veckor efter det till Derbykvalen om allt rullar på som vi hoppas att det ska göra, säger Svante Båth.

Säsongen skulle ha inletts redan i april, men en ömmande has spökade.
– Han var tjock i hasen och halt, men inga fel jag att finna på varken ultraljud eller röntgen. Vi fick i alla fall dra i handbromsen och stå över Kungapokalen. Nu känns han bra i träningen och har gått 1.15/1.600 meter på ett bra vis. Det kan vara både för och nackdelar med det här inför hösten. Nu kommer vi med en fräsch häst som inte är tagen inför den här perioden av året så får vi se om vi kan ha igen det helt enkelt.

Något säger mig att resultatet i kväll inte är det allra viktigaste för din del, eller?
– Jag vill se ett snabbt upplopp och krut i grejerna. Sen är det klart att hästen är så bra så jag tror att han kan greja det och vinna, gärna för mig, men det viktigaste är att intrycket är det rätta, avslutar Svante Båth.

Fokustema
V86 Visby
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Köpte V86-häst för 7.000 kr

Visby-amatören Jonny Lehrberg driver en liten travrörelse på Gotland där han tränar och äger sex hästar. Ikväll startar han ett riktigt intressant sto på V86.
Av
TOBIAS NILSSON
Visbyamatören Jonny Lehrberg delar sin tid mellan att träna travhästar och arbeta som svetsare. Foto ALN
Visbyamatören Jonny Lehrberg delar sin tid mellan att träna travhästar och arbeta som svetsare. Foto ALN

Jonny Lehrberg har endast sex hästar på sin lista, och den som just nu lyser mest är One Too Many-dottern Önas Nelly.

– Formen känns bra och i senaste starten, hittade vi att hon behöver hjälp med stängerna på vagnen och hon kommer vara ännu bättre nu, säger Jonny.

Jonny äger ”Nellys” bror Zip It (e. Dream Vacation – Super Nettie) och när han fick reda på att Nelly var till salu blev han intresserad.

– Hon var för dyr när jag var intresserad av henne första gången. Sedan jag fick syn på henne igen på ASVT’s internetauktion och givetvis blev jag intresserad. Jag loggade in 21:40 (20 minuter innan auktionsstopp) och höjde budet med 1.000 kronor, berättar Visbytränaren.

Priset blev billiga 7.000 kronor och hittills i karriären har hon gjort sex starter och första segern kom i den näst senaste starten på Visby, segermarginalen skrevs till hela tre längder och totalt har auktionsfyndet tjänat 85.500 kronor.

Startar i Diamantstoet

Nu startar ”Nelly” i Booze Of Mines Lopp – Diamantstoet med hela 125.000 kronor i första pris och Jonny låter nöjd. Ett förstapris är mer pengar än vad Visbytränarens märr totalt tjänat i karriären.

– Hästen har bra form och är rätt startsnabb. Från spår två kommer hon få ett bra lopp och jag både tror och hoppas att hon är med och gör upp om segern.

På frågan vad Jonny gör förutom travet kom det oväntade svaret.

– Jag jobbar halvtid som svetsare och hästarna har jag mer som bisyssla, berättar Jonny.