Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Xelent start och avslut

Admir Zukanovic är på väg att avrunda sin proffstränarkarriär, men att han alltjämt kan träna fram fina unghästar råder ingen tvekan om.
Under tisdagslunchen övertygade gänglige Xelent Töll vid sin debutvinst på hemmabanan Åby.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Admir Zukanovic kunde göra tummen upp efter att presenterat en fin debutvinnare. Foto Hanold/ALN
Admir Zukanovic kunde göra tummen upp efter att presenterat en fin debutvinnare. Foto Hanold/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Fyra treåriga hästar helt eller deluppgödda av Inge Carlsson i Istorp finns i Stall Dencos ägo varav tre nu har startat.
Efter diskvalifikation i tävlingsdebuten för Ximone Töll (e. What the Hill) och en andraplats i augusti för Xante Töll (e. Solvato) blev nu Xelent Töll (e. Googoo Gaagaa) först ut att vinna lopp av Töll-treåringarna tränade av Admir Zukanovic och det var föga oväntat efter ett starkt kvallopp månaden tidigare.

Fakta

XELENT TÖLL

Treårig svart hingst e. Googoo Gaagaa–Greta Töll e. Spotlite Lobell

St: 1: 1–0–0, 1.17,8m, 30.000 kr

Ägare: Denco HB, Kållered.
Uppfödare: Inge Carlsson & Robert Lindström.

Tränare: Admir Zukanovic, Åby.

Då kom Xelent Töll i mål på 1.18,1/2.140 meter och nu räckte det faktiskt med 1.17,8/2.140 meter för att spåra hem tävlingsdebuten och lägga beslag på segerchecken på 30.000 kronor.
Stefan Persson satt bakom hingsten som såg ut vara typen man fick ”ställa in farten” på och låta gå på i jämn takt. Att låta hästen kvarta in för att avsluta med ett raskt sista halvvarv såg inte direkt ut att vara ett alternativ.
– Han är väldigt stor och gänglig än och inte färdig i kroppen. Hästen har mycket kapacitet, men han är inte riktigt där än. När han blir det kommer han nog bli riktigt bra för det driver för hästen, sade Halmstadkusken.

Modern miljonärska

Modern Greta Töll (e. Spotlite Lobell) 1.12,6ak/1.017.755 kr var en hård och framgångsrik tävlingshäst med nio segrar på 99 starter.
Kenneth Innala och Anders Lindström tränade stoet initialt innan Jenni H Åsberg och senare Jimmy A Åsberg tog över träningen och det var hos de sistnämnda som det tog fart.
Som nioåring bärgade Greta Töll karriärens största seger då hon vann Itaka Sunds lopp på Solvalla, men det ska också sägas att stoet tog dubbla andraplatser i stolop inom STL hos Anders Lindström.
Greta Tölls förstfödda avkomma Selma Töll (e. From Above) 1.12,4ak/764.600 kr har lyckats klart bäst av sex avkommor i startbar ålder följt av Wilma Töll (e. Conway Hall) 1.11,8ak/218.800 kr.
Selma Töll vann precis som sin mor Itaka Sunds lopp för tre år sedan samt ett stolopp inom V75 samma år.