Fokustema
Guldstoet
Läs senare

Xerava C.D. pallade för tryckare

Xerava C.D. verkar ha det mesta och inte ens två hårda tryckare inledningsvis och en öppning under 1.10 första halvvarvet satte käppar i hjulet på Hans R Strömbergs treåring i Guldstoet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Xerava C.D. och Mats E Djuse segerdefilerar efter Guldstoet. Foto: Malin Albinsson/MVA Foto
Xerava C.D. och Mats E Djuse segerdefilerar efter Guldstoet. Foto: Malin Albinsson/MVA Foto
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– En väl tuff öppning, men hon stod pall, sade tränaren Hans R Strömberg på vinnarpodiet på Axevalla.

Mats E Djuse lyckades med viss möda försvara innerspåret med Xerava C.D. (e. Uncle Lasse-Jodas Julia), men uppvaktades två gånger av utvändiga Julia Sisu. Första 500 meterna travades på 1.09,8 och varvade gjorde Xerava C.D. på 1.13,3.

Fakta

Xerava C.D.

Mörkbrunt sto 3 år e. Uncle Lasse-Jodas Julia e. Igor Brick
Rekord: 1.17,4k* – 1.13,8am*
Prissumma: 815.000 kr
Resultat: 6 st: 5-1-0
Ägare: T Pettersson, Hans R Strömberg med flera
Uppfödare: Skråmsta Stuteri AB, Bro
Tränare: Hans R Strömberg, Rättvik
Körsven: Mats E Djuse, Hagmyren
Skötare: Martina Jonsson

Expandera

I sista sväng tog Mats E Djuse chansen att rycka åt sig några längder och även om det gick trögt sista biten höll hon säkert ifrån sig Maharajah-döttrarna Lilian Young och Kayla Westwood i den 51:a upplagan av Guldstoet med 350.000 kronor till vinnaren.

– Det blev en snabb inledning och Per (Nordström) ville ner i min rygg, men lyckades inte och då fick vi en tryckare till. Klart att det kostade en del för oss. Runt sista sväng såg jag att Magnus (Kayla Westwood) satt väldigt bra på det och då valde jag att försöka rycka och tjäna några extra meter till hans häst, fortsatte Mats E Djuse.

Näst snabbaste tiden

Även om det gick trögt sista biten höll Xerava C.D. undan med en längd på topptiden 1.13,8a/2.140 meter – den näst snabbaste tiden i Guldstoets historia.

– Hon kämpade på väldigt bra. Upploppet är väldigt långt och det kändes skönt när mållinjen kom. En startsnabb och löpärlig häst, betygsatte Djuse.

Bytesaffär med storasyster

För Xerava C.D. var det femte segern – hon har också en andraplats – i sjätte starten och tidigare har Uncle Lasse-dottern bland annat vunnit en division av Margaretas Tidiga Unghästserie och 300.000 kronor. Idag i Guldstoet skrevs segerchecken på 350.000 kronor.

– Jag är väldigt stolt att vi lyckades vinna det här loppet, sade tränaren Hans Strömberg.

Genom en bytesaffär med uppfödaren Skråmsta Stuteri med Xerava C.D:s halvsyster Rita C.D. (e. Mythical Lindy), 1.12,8ak/739.400 kr, hamnade vinnaren av Guldstoet hos Rättvikstränaren.

– Xerava C.D. kom till mig när hon var sex månader. Vi körde in henne i april som ettåring. Hon har fått träna på hela tiden och det har varit en spikrak resa, säger Strömberg.

Nu väntar närmast försök i Breeders Crown i samband med Rättviks midsommartrav.

Modern tjänade över fyra miljoner

Xerava C.D:s mor Jodas Julia (e. Igor Brick), 1.11,7ak/4.141.450 kr, tävlade för Catarina Lundström och hon kvalade in till Stochampionatet (oplacerad), men var också finalist i Derbystoet (fyra) och Breeders Crown (fyra).

Fyrfaldiga miljonärskan Jodas Julia är mamma till Hans R Strömbergs Xerava C.D. Foto Adam Ström /Stalltz.se

Som äldre vann hon tre lopp på Vincennes – Prix de Provence, Prix de Montier en Der och Prix Emile Beziere – men också Smedträffen, Peace Corps lopp, Gösta Nordins lopp och Bollnäsloppet i Sverige.

I avelsboxen har Jodas Julia sin främsta avkomma i Tabasco C.D. (e. Wishing Stone), 1.10,4ak/1.203.545 kr, och Xerava C.D. har tagit sig upp som tvåa med 815.000 kronor.  Och det lär knappast stanna där…

Xerava C.D. Källa breedersbible.com