Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Från Jarl Kulle till Sean Banan

Slå den stamtavlan den som kan? Svenskar slåss om 480.000 dollar. 14-årige On Track Piraten tillbaka i montélopp. Publikdragare gör comeback på Jägersro. Koch åter på Lunden. Negativt prov på Solvalla för Il Forte.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Skånska Amatörklubben bjuder in till Gentlemannadagen på Jägersro och On Track Piraten är redo för start – för tolfte året i rad. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Skånska Amatörklubben bjuder in till Gentlemannadagen på Jägersro och On Track Piraten är redo för start – för tolfte året i rad. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1

Inte bara trav på Jägersro när Gentlemannadagen är tillbaka…

Efter två år i träda – läs corona – är Gentlemannadagen äntligen tillbaka på Jägersro. Skånska Travamatörklubben står bakom arrangemanget – och gör ett stort arbete – den mångåriga publikfesten som har större fokus på familjeaktiviteter än travsport.

Redan klockan 11.00 slås portarna upp – första start klockan 13.00 – och förutom travsport bjuds på Sean Bean på scen, men också flera andra aktiviteter.

Skånska Travamatörklubben bildades den 7 mars 1946 och har varit mycket aktiva under årens lopp och är bland annat idéspruta till Svenskt och Nordiskt Mästerskap för amatörer.

I maj 1972 hölls den första upplagan av Gentlemannadagen och då var skådespelaren och hästuppfödaren Jarl Kulle det stora dragplåstret på Jägersro.

***

2 Miss Sunshine har fött en dotter efter franske championhingsten Ready Cash hos Lutfi Kolgjini på Vomb.

Miss Sunshine. Foto: privat

Här pratar vi verkligen crème de la crème…Miss Sunshine är fallen efter fjolårets USA-champion Chapter Seven undan en dotter – Morning Glow – till flerfaldige championhingsten Muscle Hill, vars mor Morningstar är fallen efter en annan championhingst Cantab Hall och Passionate Glide, vilken är Yankee Glides vinstrikaste avkomma med drygt två miljoner dollar på bankkontot.

– Inte till salu, men ni kan ju gotta er lite åt stamtavlan, säger Lutfi Kolgjini.

***

3För femte året i rad bjuder Bergsåker (första start 12.20) på enbart sadellopp på Kristi himmelfärdsdag. Det blir åtta montélopp, sex för varmblod och två för den kalla rasen. När det gäller ryttarna är det maximalt fyra uppsittningar som gäller under tävlingsdagen.

Och det blir en kär återkomst på tävlingsbanan. Som 14-åring går nämligen On Track Piraten (e. Kool du Caux) in i sin tolfte säsong som tävlingshäst när han årsdebuterar i montéloppet för högsta klassen. Från tre- till tolvåringssäsongen vann dessutom On Track Piraten lopp varje år. Ifjol som 13-åring bröts sviten efter 25 segerlösa starter.

Nathalie Blom sitter i sadeln på Hans R Strömbergs ögonsten, som hittills gjort 196 starter (47–31–28) och sprungit in hela 19,2 miljoner kronor. För Nathalie Blom blir det andra gången hon tävlar med On Track Piraten. Förra gången, i Rättvik i oktober ifjol, slutade duon tvåa i ett sulkylopp.

Totalt har 21 olika kuskar och ryttare kört eller ridit On Track Piraten i lopp!

On Track Piraten och Hans R Strömberg. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Här är ställningen i montéligan i Sverige:

 1. Jonathan Carre, Åby – 63 st: 20–9–8 – 1.055.000 kr
 2. Emilia Leo, Romme – 36 st: 10–9–5 – 812.400 kr
 3. Christina A Hande, Bergsåker – 28 st: 8–6–1 – 361.400 kr
 4. Sofia Adolfsson, Örebro – 32 st: 7–4–4 – 410.600 kr
 5. Iina Aho, Axevalla – 26 st: 6–6–4

***

4Gentlemannadagen på Jägersro (första start 13.00) har huvudspelformen och Christoffer Erikssons stjärna Rackham (e. Love You) kommer ut i ett sprinterlopp i jakt på första årssegern. Efter andraplatsen i årsdebuten har han slutat fyra och femma i två silverdivisionsförsök när han nu tampas med bakspår. Bland motståndarna finns årsdebuterande Adde S.H. (e. Nu Pagadi), som tillsammans med Sören Boel vann ett silverförsök på Jägersro i oktober.

Rättvik (start 11.10) inleder dagen med breddlopp, innan en välfylld svensk travdag avslutas med kvällstävlingar i Boden (start 18.30). Där bjuds ett litet men naggande gott snabblopp med Sandra Erikssons Swagger (e. Zola Boko) och Gabriella Laestanders Selmer I.H. (e. Love You) från de två innersta spåren.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

5 Igår berättade Svensk Travsport att Il Forte visade upp ett positivt dopingprov vid V75-segern på Kalmartravet den 5 mars. Det togs också dopingprov efter Il Fortes finalvinst på Solvalla den 26 mars och det provet var negativt.

Det innebär att ändå hästen går miste om förstapriset på 220.000 kronor i V75-finalen på Solvalla eftersom loppet i Kalmar var ett försök till nämnda finallopp.

***

6

Klaus Koch. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Charlottenlunds travbana har stått utan verkställande direktör sedan årsskiftet. Nu är det klart med ny vd från 1 juni och året ut.

Solvallas tidigare sportchef Klaus Koch blir direktör på Lunden och det är inte första gången han går in på den danska huvudstadsbanan i den rollen.

– Vi är glada att Klaus Koch med sin erfarenhet tar ansvar under en sådan viktig period för Charlottenlund och där vi i styrelsen kommer att fokusera på att ta fram en affärsplan enligt det mandat som givits oss, att frigöra Lundens kommersiella potential med dess unika läge i Charlottenlund, säger travsällskapets ordförande Henrik B Johannsen till travservice.dk.

***

7 Tio svensktränade travare tävlar om 480.000 dollar i finalerna i New Jersey Sire Stakes ($240.000) för treåringar på Meadowlands på fredag.

En svenskfödd travare – uppfödd på Alebäcks Stuteri – finns bland finalisterna i stonas final och det handlar om Åke Svanstedts Jiggy Jog (e. Walner), som han lämnar över tömmarna till Dexter Dunn eftersom han själv befinner sig på Solvalla samma dag.

Jiggy Jog slåss om ett förstapris på 120.000 dollar på fredag. Foto: Curtis Salonick

I de treåriga hingstarnas och valackernas final är åtta (!) av tio hästar svensktränade. Allra flest finalister har Marcus Melander. Han har kvalat in tre hästar, Nancy Takter två, medan Per Engblom, Åke Svanstedt och Lucas Wallin har en vardera.

Startlistor:

New Jersey Sire Stakes ($240.000)
Treåriga hingstar/valacker
1.609 meter, autostart.

 1. Brave By Design (e. Walner) – Joe Bongiorno/Jennifer Bongiorno
 2. Pretender (e. Muscle Hill) – Yannick Gingras/Nancy Takter
 3. Looks Like Moni (e. Muscle Hill) – Andrew McCarthy/Nancy Takter
 4. Senna (e. Trixton) – Dexter Dunn/Per Engblom
 5. B A Superhero (e. Muscle Hill) – Tim Tetrick/Lucas Wallin
 6. Tachyon (e. Muscle Hill) – Mark MacDonald/Åke Svanstedt
 7. Temporal Hanover (e. Walner) – Brian Sears/Marcus Melander
 8. Classic Hill (e. Muscle Hill) – Scott Zeron/Marcus Melander
 9. Testing Testing (e. Walner) – David Miller/George Ducharme
 10. Periculum (e. Muscle Hill) – Mattias Melander/Marcus Melander

New Jersey Sire Stakes ($240.000)
Treåriga ston
1.609 meter, autostart.

 1. Gracelyn Hanover (e. Walner) – Corey Callahan/John Butenschoen
 2. Spendthemoneyhoney (e. Muscle Hill) – Andy Miller/Julie Miller
 3. Jiggy Jog (e. Walner) – Dexter Dunn/Åke Svanstedt
 4. Jaya Bae (e. Walner) – Brian Sears/Marcus Melander
 5. Peyton Hanover (e. Muscle Hill) – Yannick Gingras/Marcus Melander
 6. Fashion Schooner (e. Walner) – Tim Tetrick/Jim Campbell
 7. Misswalner Fashion (e. Walner) – Andrew McCarthy/Jim Campbell
 8. Disclosure (e. Trixton) – vakant/Michael Russo
 9. Venerable (e. Walner) – David Miller/Nifty Norman
 10. Primadonna Deo (e. Trixton) – Todd McCarthy/Noel Daley