Fokustema
Bjerke söndag varmblod
Läs senare

Cokstile vann Norskt Travderby

Här uppdaterar vi de fyra varmblodsfinalerna som avgörs idag på Bjerke, lopp för lopp.
Av
Emil Persson
Norske Derbyvinnaren Cokstile får ny kusk i Oslo Grand Prix. Foto Roger Svalsröd/Hesteguiden.com
Norske Derbyvinnaren Cokstile får ny kusk i Oslo Grand Prix. Foto Roger Svalsröd/Hesteguiden.com

Lopp 10, Norskt Travderby, förstapris: 1.000.000 NOK

– Jag har aldrig varit så så säker på att vinna ett Derby som jag är just nu.

Jan Kristian Waaler satte färg på förhandssnacket inför det norska Derbyt i samband med spårlottningen och så rätt han fick! På förhand hade man tydliggjort att man skulle köra i ledningen med Cokstile (e. Coktail Jet) och Lars Anvar Kolle höll också fast vid den taktiken.

I en ursinnig kamp gentemot Ferrari B.R. (e. Muscles Yankee) hölls innerspåret och ledningen upp. Det gick så pass fort att Ferrari B.R. inte klarade av att hålla ordningen på sina ben utan slog på en galopp och fick backas ner i djup köposition.

En rörd tränare Jan Kristian Waaler tillsammans med bland andra ägaren Jan-Erik Andresen och kusken Lars Anvar Kolle efter Derbysegern. Foto Roger Svalsröd/Hesteguiden.com

Cokstile kom till första halvvarvet på 1.10,3, varvet på 1.14,2 och det var just jämnt 1.14-tempo som loppet blev kört i resterande del. De första två varven nåddes på 1.14,1 och första attacken kom på sista bortre långsidan.
Då var det Björn Goop som gav sig iväg med fjolårets Kriterievinnare Shocking Superman (e. Orlando Vici) från andra utvändigt. Dödenstravande Born In The U.S.A. (e. Muscle Hill) blev rundad 400 meter före mål och med där i draget kom Evil Enok M.E. (e. Magnetic Power).
Det var Cokstile, Shocking Superman och Evil Enok M.E. det skulle stå emellan och Shocking Superman var faktiskt förbi Cokstile 150 meter före mål.

Då tog Cokstile fram löpskallen likt Cyber Lane gjorde i det svenska derbyt, kontrade och höll undan för Lars Anvar Kolle. Det på segertiden 1.13,4a/2.600 meter vilket får anses vara en toppnotering i vätan på Bjerke.

– Vi körde vad som gick båda två i första kurvan. När Ferrari kotade över blev det lite lugnare, men en sådan öppning sätter sina spår. Hela sista 500 meterna kände jag mig egentligen slagen, men den här hästen har ett hjärta av guld. En toppindivid som är enkel att köra; alla kuskars dröm, sade Lars Anvar Kolle.

Tränaren Jan Kristian Waaler tog sin andra Derbyseger i och med Cokstiles triumf.
– Det här är stort. Jag har tänkt på det här loppet sedan ifjol då jag var för snäll mot honom inför Kriteriet. Det tog vi igen nu, sade Waaler.

”Lät i halsen”

Desto mindre muntert var det fullt förståeligt hos Per Oleg Midtfjeld. Ferrari B.R. var geistlös loppet igenom och Momarken-tränaren verkade påtagligt bekymrad efteråt.

– Han kotade över i första kurvan. Där blev det fel, men han var svag för dagen oavsett och hade inte haft med utgången att göra. Det som oroar mig mest är att det var ljud i halsen på honom idag; det har han aldrig haft förut, sade Midtfjeld till Rikstoto Direkte.

Björn Goops Shocking Superman höll alltså till andraplatsen. Ett resultat Gopp verkade klart nöjd med efter loppet.

– Det kändes bra in mot upploppet, men jag såg att ledaren inte var trött. Jag trodde att vi skulle hålla en bit, men jag är jättenöjd med hästens insats. Om det norska derbyt var bättre än det svenska? Ja, det var i alla fall inte sämre. De norska fyraåringarna håller riktigt hög klass och absolut hade Cokstile kunnat vinna det Svenska Derbyt också som han var idag, sade Goop.

Fakta

RESULTAT NORSKT TRAVDERBY

Prispengar: 1.000.000-500.000-280.000-175.000-125.000-75.000-(5.000 NOK till övriga icke diskvalificerade hästar)

  1. Cokstile (e. Quite Easy U.S.) – Lars Anvar Kolle (Jan Kristian Waaler) – 1.13,4
  2. Shocking Superman (e. Orlando Vici) – Björn Goop – 1.13,4
  3. Evil Enok M.E. (e. Magnetic Power) – Noralf P Braekken – 1.13,4
  4. Born in the U.S.A. (e. Muscle Hill) – Eirik Höitomt (Nora Udjus Hansen) – 1.13,5
  5. Cheif Orlando (e. Orlando Vici) – Frode Hamre – 1.13,5
  6. C.C.Nosto (e. Thai Tanic) – Hans Christian Holm (Steinar Holm) – 1-13,6

Oplacerade: Looking Superb 1.13,9, Derby d’Estino 1.14,0, Allaway G.T. 1.14,6, N.U.Coeur de Soleil 1.14,6, Ferrari B.R. 1.14,8g, Jetsun 1.24,1.

Expandera

Lopp 8, Norskt Travkriterium, förstapris: 750.000 NOK

Svensk seger! Ola Åsebös Hard Times (e. Coktail Jet) har gått ifrån att i princip vara okänd på norsk mark till att vara landets bästa treåring. Efter den övertygande segern bakifrån i försöksloppet så bar det nu till ledningen istället i lag med Ulf Ohlsson och därifrån var hästen aldrig nära att förlora.

Initialt frontade Geir Vegard Gundersen med Gretzky B.R. (e. Quite Easy U.S.), släppte till stallkamraten Black Talisman (e. Sam Bourbon) efter 400 meter vilken överlät taktpinnen till Hard Times 200 meter senare.

Bergsåkeramatören Ola Åsebö efter Hard Times seger i norska Kriteriet. Foto Morten Skifjeld/Hesteguiden.com

Varvet gick så pass fort som 1.13,1, men det spelade ingen roll. När Frode Hamre skickade iväg favoriten Vainqueur R.P. (e. Infinitif) på sista bortre långsidan från tredje utvändigt kunde man lätt tro att han skulle svepa fram till dödens på 100 meter, men istället tappade hästen stilen.

Frågan är dock om det spelade någon roll. Hard Times spänstade bara ifrån sina konkurrenter över upploppet och vann åkandes på 1.13,4a/2.100 meter.

I och med att han var anmäld till Premiechansen dubblerade han förstapriset till 1,5 miljon norska kronor!

– Jag fick bilder på hästen av uppfödaren och gillade linjerna. Jag blev dock lite besviken första gången jag såg honom, men det har gått över nu. Det här känns helt otroligt; det såg ut som att han hade fulla linor hela vägen, sade Bergsåkersamatören Ola Åsebö.

Black Talisman höll farten godkänt i rygg till andraplatsen, Ghazi B.R. (e. Cantab Hall) höll till tredjeplatsen från dödens för Tom Erik Solberg och Vainqueur R.P. kom tillbaka helt okej som fyra.

– Jag är besviken. Han var nära att galoppera 800 kvar och var inte lika fin som i kvalet. Jag tror att banan som blivit hård efter regnet påverkade honom negativt, men vi inte skylla på något. Vinnaren var väldigt bra, sade Frode Hamre till TV12.

Lopp 4, Norskt Travderby – ston, förstapris: 500.000 NOK

Uppstickaren Madelen L.T.C. (e. Thai Tanic) mådde onekligen bra av att genrepa inför Derbystoet med att sluta femma i Treasure Kronos världsrekordlopp på Solvalla.

Då stod hon på start och var ”bara” femma, men i Norskt Travderby för ston blev det full pott. Efter tredjeplatsen i stoavdelningen av Jarlsberg Grand Prix och den övertygande försökssegern hade Marius och Eirik Höitomts häst fina förutsättningar med innerspår bakom bilen. Förutsättningar som hon också utnyttjade.

Eirik Höitomt fick Thai Tanic-dottern till att hålla upp täten och där skulle han bestämt köra. Björn Goop styrde fram på hans utsida i andra kurvan med Fortuna B.R. (e. Donato Hanover), men stoet tappade stilen och galopperade 1.200 meter före mål.

Då gjorde istället Geir Vegard Gundersen slag i saken och sände fram favoriten Nice Eleven L. (e. Coktail Jet). Hon sällskapade på Madelen T.L.C.:s utsida hela slutvarvet och såg stark ut vid utgången av slutkurvan. Däremot kom inte den där riktiga överväxeln från Geir Vegard Gundersens häst när han drog ner det norska huvudlaget 200 meter före mål utan Madelen L.T.C. kunde hålla sin halva längd hela vägen in till mål.

Segertiden skrevs till 1.13,3a/2.100 meter och förstapriset var 500.000 norska kronor.

För Kriterie- och Derbyvinnaren Thai Tanic kom nu hans första segrande avkomma i Klasselöpsfinalerna.

Höitomt kunde även räkna in tredjeplatsen då Marius styrde in Lady Lane (e. Mr Commissioner) till den placering efter en resa som fyra i andraspår.

Lopp 2, Norskt Travkriterium, förstapris: 375.000 NOK

Gunnar Eggen må ha avslutat sin körsvenskarriär, men träna häst kan han alltjämt! I söndagens första klassiska, unghästfinal för varmblod kunde Gunnar se sonen Hans Jörgen Eggen vinna med Gluhwein (e. Weingartner) i hennes blott femte start i karriären.

Hans Jörgen Eggen överraskade i Stokriteriet med Gluhwein. Foto Roger Svalsröd/Hesteguiden.com

När favoriten Normandie Royal (e. Orlando Vici) släpptes till tät efter 600 meter av Calina (e. Archipelago) trodde nog de flesta att loppet var över.
Hugo Langeweg Jr höll dock ett anständigt tempo på loppet och nådde varvet på 1.13,9 efter att ”halvan” gått på 1.12,1.

Frode Hamre skiftade tredje invändigt mot dödspositionen när 1.200 meter återstod bakom Thai Sarahya (e. Broadway Hall) och det syntes i mitten av slutkurvan när farten ökade ytterligare att han hade grepp om ledarinnan som kastade in handduken och blev utan prispengar.

Den tunga löpningen Thai Sarahya hade fått satte dock sina spår. När Hans Jörgen Eggen vek ut Gluhwein för attack från andra utvändigt bet det bra och 29-oddsaren hade inga problem att avgöra per omgående.

Där bakom fick istället Sigbjörn Kolnes-tränade Let’s Take A Selfie (e. Ens Snapshot) luckan från tredje invändigt och sköt till vasst, men något riktigt hot blev hon aldrig.

Calina hakade på okej som trea via vinnarhålet medan Thai Sarahya höll till fjärdeplatsen.

Segertiden skrevs till 1.14,7a/2.100 meter och eftersom Gluhwein var premiechansad dubblerade hon förstapris och fick 750.000 norska kronor.

– Jag kände i slutkurvan att hon hade väldigt mycket krafter kvar, men hela sin karriär har hon haft en tendens att bryta ut i kurvorna. Hur detta känns? Det går inte beskriva; ring mig i morgon så ska jag beskriva känslan, sade Hans Jörgen Eggen som körde sin första klasselöpsfinal enligt Trav og Galoppnytt.

Gluhwein har ett känt syskon i den femårige Malkin N.O. (e. Ken Warkentin). I Jan Kristian Waalers regi har hästen sprungit in 753.050 norska kronor och tagit rekordet 1.11,6.

Björn Goops Easy Creation (e. Quite Easy U.S.) galopperade I spetskörningen efter 250 meter.

Fokustema
Fölrapport
Läs senare

Villiam har blivit pappa!

Världsrekordhållare, Kriterie- och Europaderby-vinnare. Nu kan också Villiam titulera sig pappa. Igår föddes hans första avkomma på Menhammar Stuteri på Ekerö.
Av
Claes Freidenvall
Det var Wuyishan, (e. Maharajah u. Dimbula), som nedkom med ett hingstföl efter Villiam – Villiams förstfödde. Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen
Det var Wuyishan, (e. Maharajah u. Dimbula), som nedkom med ett hingstföl efter Villiam – Villiams förstfödde. Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen

Det var ostartade modern Wuyishan (e. Maharajah), som nedkom med en hingst efter Villiam. Femåriga Wuyishan fick sin första avkomma och hon ingår i Maharajahs andra kull.

Wuyishan är undan amerikanskan Dimbula (e. Victory Dream), 1.14,7ak/294.992 kr, och hon är halvsyster med Oolong (e. Viking Kronos), 1.12,0ak/1.154.700 kr.

I samma syskonskara ingår också trion Queen’s Delight (e. Varenne), 1.11,4ak*/741.300 kr, E3-trean Souchong (e. Going Kronos), 1.12,6ak/611.000 kr, och Ruhuna Tea (e. Viking Kronos), 1.11,5ak*/600.000 kr.

Villiam imponerade stort när han vann Kriteriet på nytt världsrekord. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Villiam (e. Muscle Hill-Gold Strike), 1.11,3am*/6.225.160 kr, klev in i aveln ifjol som fyraåring och betäckte 78 ston och igår föddes alltså hans första avkomma. Det är för övrigt årets första föl hos Sveriges championstuteri.

Fokustema
”Hålla ihop familjen”
Läs senare

Hörnberg: ”Kommer absolut behålla avtalen”

Svensk Travsports tillförordnade vd Ulf Hörnberg ger sin syn på kritiken från Solvallas Jörgen Forsberg.
– Vi kommer absolut att behålla avtalen mellan Svensk Travsport och banorna gällande spelbolagen, säger Ulf Hörnberg.
Av
Ola Lernå
ST:s tillförordnade vd Ulf Hörnberg kommer behålla avtalen mellan ST och banorna gällande spelbolagen. Foto ALN
ST:s tillförordnade vd Ulf Hörnberg kommer behålla avtalen mellan ST och banorna gällande spelbolagen. Foto ALN

Jörgen Forsberg kritiserade hårt att Svensk Travsports (ST) dotterbolag TR Media fått ingå avtal med Svenska Spel, samtidigt som landets travbanor har ”tvingats” till ett avtal där de inte får förhandla med något spelbolag över huvudtaget.
– Det är en begränsad tid som avtalet mellan TR Media (Travronden) och Svenska Spel gäller och ST har styrelsemöte den 8 februari då jag på nytt kommer lyfta frågan. Vi släppte på det här med förutsättningen att ett avtal med Svenska Spel skulle skrivas på, säger Ulf Hörnberg.
Men vad är egentligen skillnaden mellan Travronden och en travbana i just den här frågan?
– Det är två helt skilda typer av avtal och förutsättningar. TR utför en begränsad tjänst, när det gäller banorna är det oerhört viktigt att vi håller ihop helheten och alla typer av banor och att vi får ersättning för att driva alla våra anläggningar.
Tror du att ni lyckas?
– Vi har alla avtal med banorna inför 2019 klara. Det är två banor som inte skrivit under, Lycksele och Karlshamn, men i båda dessa fall beror det på administrativa orsaker, helt enkelt att tiden inte räckt och vad jag förstår är båda dessa banor också på väg att skicka in handlingarna.
Jörgen Forsberg är tämligen säker på att avtalen mellan ST och banorna gällande spelbolagen kommer att rivas?
– Absolut inte! Vi har varit tydliga med banorna att det är viktigt att hålla ihop familjen och ha kontroll på vad som händer när vi går in på denna nya och osäkra marknad. Vi har också lovat att vi kan justera överenskommet upplägg över tid när vi lär oss hur marknaden fungerar. Vi är väldigt öppna om detta när vi diskuterar framtida avtal med andra spelbolag, säger Hörnberg.

 

Läs också:

Dubbla budskap från ST

Fokustema
Snabbast/vinstrikast
Läs senare

Bäst igår: Ung – men inte yngst

Åbytravet var den enda svenska banan som arrangerade hästkapplöpningar under torsdagen.
Av
Emil Persson
15-årige Gustav Johansson styrde Vexil Kronos till seger, före den yngsta segerkusken med stor häst genom alla tider på svensk mark – sett till nuvarande regler – Dante Kolgjini. Foto Sidmakarn
15-årige Gustav Johansson styrde Vexil Kronos till seger, före den yngsta segerkusken med stor häst genom alla tider på svensk mark – sett till nuvarande regler – Dante Kolgjini. Foto Sidmakarn

Den mest uppmärksammade händelsen under torsdagen blev tveklöst Gustav Johanssons första kuskseger. 15-åringen fick chansen bakom Vexil Kronos, tränad av Jerry Riordan som vann ytterligare ett lopp under kvällen då Maggie Cash (e. Djali Boko) likaså fick segerdefilera.

Det är lätt att tänka sig att Gustav Johansson skulle vara den yngsta segerkusken med stor häst genom alla tider på svensk mark, men så är inte fallet. Faktum är gårdagens tvåa från samma lopp – Dante Kolgjini – var 15 år och 53 dagar när han vann med Daytona den 13 januari år 2015.

Men inte heller Dante Kolgjini innehar det absoluta rekordet på svensk mark. Det har nämligen Siv Nilsson som vann med Permin år 1964. Då var hon 14 år och 270 dagar!

Ett rekord som är omöjligt att besegra utifrån hur nuvarande regler är utformade kring när man får börja köra lopp med ”stor häst”.

Fem snabbaste vinnarna

Dream Night Palema (e. Muscle Hill) 1.12,9a/1.640 – Åby
Tränare: Pär Hedberg. Körsven: Mikael J Andersson.
Ägare: Stall Palema. Uppfödare: Bender Karl-Erik, Kvänum.

Quite a Quality (e. Quite Easy U.S.) 1.14,8a/2.140 – Åby
Tränare & körsven: Conrad Lugauer.
Ägare: Sikroma Horse AB, Växjö. Uppfödare: Bendz Eril, Växjö.

Vexil Kronos (e. Muscle Hill) 1.14,9a/2.140 – Åby
Tränare: Jerry Riordan. Körsven: Gustav Johansson.
Ägare: Riordan Stables AB, Halmstad. Uppfödare: Allev. Kronos S.R.L. Soc Agr, Italien.

Maggie Cash (e. Djali Boko) 1.15,7/2.140 – Åby
Tränare: Jerry Riordan. Körsven: Carl Johan Jepson.
Ägare & uppfödare: Jerry Bengtsson AB, Växjö.

Thriller N.P. (e. Gruccione Jet) 1.15,9/2.640 – Åby
Tränare: Magnus Dahlén. Körsven: Carl Johan Jepson.
Ägare: Pisacane Nicola, Italien. Uppfödare: Pisacane Ferdinando, Italien.

Högsta förstaprisen

35.000 kr

Quite a Quality (e. Quite Easy U.S.) 1.14,8a/2.140 – Åby
Tränare & körsven: Conrad Lugauer.
Ägare: Sikroma Horse AB, Växjö. Uppfödare: Bendz Eril, Växjö.

Tengil Face (e. Joke Face) 1.17,5a/2.640 – Åby
Tränare & körsven: Adrian Kolgjini.
Ägare: Highlights AB, Lysekil. Uppfödare: Kolgjini Lutfi & Svensson Anna.

Maggie Cash (e. Djali Boko) 1.15,7/2.140 – Åby
Tränare: Jerry Riordan. Körsven: Carl Johan Jepson.
Ägare & uppfödare: Jerry Bengtsson AB, Växjö.

Vexil Kronos (e. Muscle Hill) 1.14,9a/2.140 – Åby
Tränare: Jerry Riordan. Körsven: Gustav Johansson.
Ägare: Riordan Stables AB, Halmstad. Uppfödare: Allev. Kronos S.R.L. Soc Agr, Italien.

Thriller N.P. (e. Gruccione Jet) 1.15,9/2.640 – Åby
Tränare: Magnus Dahlén. Körsven: Carl Johan Jepson.
Ägare: Pisacane Nicola, Italien. Uppfödare: Pisacane Ferdinando, Italien.

Dream Night Palema (e. Muscle Hill) 1.12,9a/1.640 – Åby
Tränare: Pär Hedberg. Körsven: Mikael J Andersson.
Ägare: Stall Palema. Uppfödare: Bender Karl-Erik, Kvänum.

Snabbast vinnare & högst förstapris monté

Nemo Rols (e. Good As Gold) 1.16,5/2.160 – Åby
Tränare: Ronny Palm. Körsven: Henriette Larsen.
Ägare: Stall Moneyfee. Uppfödare: Stall Rols AB, Höör.

Flest segrar (kusk/ryttare): Mikael J Andersson, Carl Johan Jepson  – 2 segrar
Flest segrar (tränare): Jerry Riordan – 2 segrar
Flest segrar (avelshingst): Muscle Hill – 2 segrar

 

Mycket mer travsport...
...hälften så dyr!
Kampanjer året ut!
Papperstidning + e-tidning + premium: 56 veckor 1.495 kr
Papperstidning + e-tidning + premium: 10 veckor 299 kr
Beställ
Prova e-tidningen
för endast 19 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ