Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Red Mile-meeting inleds idag

Nya världsrekord i Lexington? Svenska tränare på Enghien. Fransk stjärna tillbaka som vinnare och Norges vinstrikaste travare på väg mot comeback. Djuse sålde fyraåring för 50.000 euro.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Red Mile i Lexington står i centrum de två närmaste veckorna. Foto: Jeannie Karlsson
Red Mile i Lexington står i centrum de två närmaste veckorna. Foto: Jeannie Karlsson
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Idag drar Lexington-meetinget igång med Bluegrass Series ($109.000) för tvååriga hingstar och valacker. Under två veckor samlas världens travfolk för auktion på Fasig-Tipton Newtown Paddocks och högklassiga tävlingar på Red Mile med förhoppningsvis några världsrekord.

Atlanta slog världsrekord på Red Mile ifjol Foto: Adam Ström/stalltz.se

Ifjol sattes ”bara” ett världsrekord på Red Mile, men det var en tid som hette duga. Atlanta (e. Chapter Seven) travade 1.07,7, vilket var nytt världsrekord för femåriga och äldre ston. Dessutom en tangering av Manchegos absoluta världsrekord för ston – ett rekord hon noterade som fyraåring 2019.

Tre divisioner hålls i Bluegrass Series och nio svensktränade travare tar plats på det röda gruset på Red Mile.

  • Anette Lorentzon: Brodeur (e. Tactial Landing)
  • Marcus Melander: Crown (e. Chapter Seven), Kilmister (e. Chapter Seven), Upstaged (e. Muscle Hill)
  • Åke Svanstedt: Cecil Hanover (e. Chapter Seven), Gates Hanover (e. Walner), Kierkegaard K (e. Chapter Seven), Kimmeridgian (e. Walner)
  • Lucas Wallin: Onion Gum (e. Chapter Seven)

Här är startlistorna till Red Miles tävlingar.

***

2 Najo (e. Adept-Jaja) är en av Örebrotravets stora profiler genom åren. Tillsammans med sin tränare Rune ”Snoddas” Johansson vann hästen både Svenskt Travderby och Kungapokalen under fyraåringssäsongen. Hästen hade två starka unghästår och 42 starter som tre- och fyraåring slutade med 15 segrar. Totalt gjorde Najo 57 starter (15–5–3), tjänade 190.125 kronor och travade 1.19,1 som snabbast.

Sedan 2002 har hans minne hedrats på Örebrotravet och ikväll är det dags igen för Najos Minne. 100.000 kronor väntar vinnaren i fyraåringsloppet som är öppet för alla hästar som tjänat lägst 190.125 kronor, alltså den summa Najo själv drog in under karriären på 1970-talet.

Power Doc och Åke Lindblom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Blott sex hästar har känt sig manade att starta i kvällens lopp, men det är inget fel på kvaliteten.  Hemmahoppet heter Power Doc (e. Muscle Massive) som slutade tvåa i Kungapokalen i våras och vann Derbyförsök. I finalen blev det dock galopp.

Frode Hamre sänder åter Asteroid (e. Crearine) till Sverige. I senaste framträdandet vann hästen Fyraåringsstjärnan i Gävle. Ulrica Wällstedts Sourire Frö (e. Wishing Stone) vann försök till Sprintermästaren.

***

3 V86 varje dag rullar vidare mot nästa onsdags multijackpot och Örebro (första start 18.15) delar expresstravet med Bergsåker (start 18.27).

Du vet väl att Du kan spela V86 tillsammans med Sulkysports tipsexpert via vår samarbetspartner Andelskungen? Här hittas andelarna till V86!

Dagens största lopp, Najos Minne i Örebro, är placerat utanför den stora spelkupongen. Bland hästarna som sticker ut där finns Sybille Tinters italienska nyförvärv Beethoven Gar (e. Varenne), som vunnit sex av sju starter och segrade direkt i Sverigedebuten i senaste starten. I Örebro jagar han femte raka segern.

Umåkertränaren Samu Sundqvist fick in fyraårige Il Capitano Mearas (e. Bold Eagle) i träning i mitten av maj och tre sensommarstarter har givit två segrar och ett andrapris. Nu på Bergsåker ställs siktet in på en tredje årsseger.

Torsdagens lunchbana är Visby (start 12.20) och här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

4 Norges vinstrikaste travare genom tiderna, Lionel (e. Look de Star), 1.08,5ak/16.894.966 norska kr, har blivit tolv år gammal och inte startat sedan i december förra året, men tränaren och ägaren Göran Antonsen ser inte slutet för hästens tävlingskarriär.

Lionel och Göran Antonsen vann Olympiatravet. Foto Mia Törnberg

Efter att ha verkat som avelshingst i vår och sommar – betäckte 20 ston i Norge – har Lionel satts igång med träning och förra veckan gick han sitt första snabbjobb.

– Han tränades inte alls under betäckningssäsongen, men direkt när jag började köra honom var han tillbaka och han hade inte tappat något. Han var så fin i jobbet och är pigg och glad, säger Göran Antonsen till Trav- og Galopp-Nytt.

Antonsen tror och hoppas på comeback på tävlingsbanan om en månad.

Lionels största segrar har kommit i Prix de Paris och Olympiatravet. Desutom var han tvåa i VM-loppet på Yonkers och trea i Prix d’Amérique. Totalt har hästen gjort 111 starter (30–17–11).

***

5 Tomas Malmqvists Ready Cash-son Kapitano de Source jagar idag sin andra raka seger i tvååringsloppet Prix Pont Marie (€36.000) på Enghien.

Eric Raffin bekantar sig med hingsten för första gången då det var Cédric Parys som satt i sulkyn vid segern i Caen den 12 september på 1.15,9a/2.200 meter.

Även Björn Goop startar hästar på Enghien och hans fall är det dubbelt upp. Jérémy Kubiche sitter bakom såväl Icarus Bourbon (e. Prodigious) i fyraåringsloppet Prix de Jarnac (€33.000) som Ha Yes Max (e. Very Well Jet) i försäljningsloppet Prix du Cotentin (€18.000).

***

6 Ifjol radade Ce Bello Romain (e. Jam Pridem-Miss Echo Bella) storloppsvinster både i sitt hemland Frankrike och utomlands. Nämnas kan Prix du Bois de Vincennes, Criterium de Vitesse de Basse-Normandie och Kymi Grand Prix.

Ce Bello Romain vid en tidigare vinst. Foto: Terhi Piispa-Helisten

I år har det varit mer tunnsått på den fronten, men igår blev det vinst i Grand Prix du Capitole-Dynavena Maisagri (€53.000) i Toulouse. Frank Nivard serverade den tioårige valacken en resa i tredje ytter och kunde vänta med att sätta in attacken till inne på upploppet. Ce Bello Romain segade sig till grepp 100 kvar och vann på 1.15,5/2.950 meter.

***

7

Igår sålde Mattias Djuse Stable fyraårige Icare Williams (e, Carat Williams-Phenica), 1.13,9l/€73.121, på franska Auctav-auktionen för 50.000 euro. Som ettåring betalade Djuse 20.000 euro för Icare Williams i Deauville.

Icare Williams. Foto: Scoop Dyga

I år har Icare Williams vunnit montéloppet Prix de Toulon (€39.000) på Vincennes i regi Jarmo Niskanen och förra året blev det två sadelvinster på franska huvudstadsbanan i Prix de Collioure (€33.000) och Prix de Angers (€29.000). Modern Phenicia (e. Elvis de Rossignol) startade fem gånger och tjänade inte en enda euro. Den nye ägaren heter Oliver Deboudaud.