Fokustema
Startlistor 5–9 oktober
Läs senare

5–9 okt: Sikta Mot Stjärnorna och jackpot

Stig Lindmarks Styrkeprov i Skellefteå på lördag, Sikta Mot Stjärnornas final i Mantorp på måndag och saftig V86-jackpot på onsdag. Här är startlistorna till alla svenska banor från lördag till onsdag!
Av
Sulkysport
Upplåst för dig som är prenumerant
Den svenskfödde femåringen Zola Key vann på en topptid på La Maura-banan i Milano. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Den svenskfödde femåringen Zola Key vann på en topptid på La Maura-banan i Milano. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.

Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan du ladda ned och kolla in startlistorna från lördagens V75-omgång i Skellefteå till onsdagens saxade V86-jackpotomgång på Solvalla och Åby.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:

Lördag: Åby (11.10), Skellefteå V75 med Stig Lindmarks Styrkeprov (14.45)

Söndag: Solvalla (11.10), Årjäng GS75 (13.45), Hagmyren (14.00)

Måndag: Romme (12.20), Mantorp V64 med Sikta Mot Stjärnorna (18.20), Färjestad (18.30)

Tisdag: Axevalla (12.20), Solvalla V64 (18.15), Jägersro (18.30)

Onsdag: Solvalla (18.15) och Åby (18.27) med delad V86-omgång

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Stjärnbröder möts – för första gången

Den ene vann Kallblodskriteriet 2019.
Den andre var tvåa i samma lopp ifjol.
På söndag i Gävle möts bröderna Bäcklös Uriel och Bäcklös Faron för första gången!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Femårige Bäcklös Uriel ställs mot ett år yngre brodern Bäcklös Faron i Gävle på söndag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Femårige Bäcklös Uriel ställs mot ett år yngre brodern Bäcklös Faron i Gävle på söndag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Kallblodsstoet Bäcklös Amalia (e. Briskeby Philip) är den gemensamma nämnaren bakom de båda framgångsrika kallbloden. Bäcklös Uriel (e. Smedheim Solan) är hennes första avkomma och Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) den andra!

Nicklas Blom och Kristin Persson från Tierp är paret bakom de framgångsrika uppfödningarna och de äger fortsatt Uriel som tränas hemma på gården i Bäcklösen, medan Faron såldes som unghäst till hästägare hos Oskar Kylin Blom.

Nicklas Blom och Kristin Persson är paret bakom Kriterievinnaren Bäcklös Uriel. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Det ska bli väldigt kul att komma igång och tävla igen med Uriel. Jag ser verkligen fram emot söndagen och är väldigt spänd. Så nervös som jag jag var inför kvalet vet jag inte när jag var senast, säger Nicklas Blom.

Ja, efter den framgångsrika treåringssäsongen för Bäcklös Uriel gjordes bokslut i augusti efter segern i Svenskt Kallblodskriterium på svenskt rekord, men fyraåringssäsongen blev inte vad Blom hoppats på.

– Han var sjuk mest hela året, det var halsinfektioner som spökade och han fick fyra penicillinkurer under sommaren. I Derbykvalet var han jättefin som tvåa, men finalen blev en stor besvikelse (femma). I efterhand ser jag dock att han gjorde ett fantastiskt lopp, där han galopperade från start och sedan satt fast länge. Men efter Derbyt blev han sjuk igen, han gjorde en start till innan vi beslutade att ställa av honom.

”Slet hårdare än jag trodde”

Ja, i våras klev Bäcklös Uriel in i avelsboxen på Hudik Stallion och det blev 34 betäckta ston premiäråret och även nästa år väntar samma avelsuppgift, men först…

– …ska han tävla vidare i vinter om det fungerar som jag hoppas och tror på söndag. Uriel var lite svår att få igång efter avelsarbetet, det var svårt att få fart på honom och betäckningarna slet hårdare än jag trodde på honom att betäcka och hållas igång med träning under tiden.

Inför kvalloppet i Gävle i slutet av hade Uriel gått 1.28/1.600 meter i ett snabbjobb och kvalet löstes på 1.30,0/2.180 meter med ständige följeslagaren Wiktor Kylin-Blom i vagnen. Precis som i söndagens comeback.

Bäcklös Faron. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nu väntar tävlingscomeback – första starten sedan oktober förra året – och bland motståndarna finns alltså fyraårige lillebrodern Bäcklös Faron. Denne var tvåa i Svenskt Kallblodskriterium förra sommaren och följde upp med dubbla världsrekord på hösten som treåring, men årets Derbysäsong blev till mångt och mycket förstörd i våras när hästen drabbades av en gaffelbandsskada.

I höst har fyraåringen kommit tillbaka på banan i tre starter för sin tränare Oskar Kylin Blom. Med dessa förberedelser jämfört med Bäcklös Uriels ligger pappa Nicklas lågt inför brödramötet.

– Att göra de lopp Faron gjort nu i höst är otroligt och mina förhoppningar med Uriel sträcker sig till att vara fyra-femma och att han ser bra ut. Då blir jag superglad och nöjd. Det kommer att bli hård körning i början och därför är jag nöjd med bakspår för min häst. Och den som försöker ta emot Faron i ledningen kommer att få det tufft, han är så fin och det finns sådan enorm styrka i honom, säger Nicklas.

Vi har nog tittat på samma proposition även till nästa start

Och det kan bli fler möten mellan bröderna senare i vinter.

– Ja, både min och Oskars plan är att tävla vidare med hästarna om de fungerar som de ska. Vi har nog tittat på samma proposition även till nästa start.

Att de tävlar i samma klass numera är också tydligt. Båda hästarna har gjort 13 starter. Uriel (3–1–2) har tjänat 835.800 kronor och håller undan för lillebror Faron (6–5–0) med 780.712 kronor.

Dessa är modern Bäcklös Amalias första två avkommor. Hennes tredje, treåriga Bäcklös Yrja (e. Järvsö Tore) som är helsyster med Faron, skulle också ha tävlat i år, men ströks från den tilltänkta debuten i somras.

– Det hände något med henne i somras och vi fick inte ordning på henne. Nu är det beslutat att hon går till avel och betäcks med Tangen Bork (dubbel Derbyvinnare i sommar, reds. anm.) tidigt nästa år, säger Nicklas.

Här är startlistorna till Gävles tävlingar på söndag.

Sverige större än Norge

Fokustema
Solvalla onsdag
Läs senare

Nästa steg mot Prix d’Amérique

Marschen mot eventuell start i Prix d’Amérique fortsätter.
På onsdag startar Daniel Redéns Elitloppsvinnare Don Fanucci Zet på Solvalla igen – från spår tio bakom startbilen.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström tog tredje raka segern ikväll. Foto Adam Ström/stalltz.se
Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström tog tredje raka segern ikväll. Foto Adam Ström/stalltz.se

Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) har efter sparsamt matchande efter Elitloppsegern varvat upp igen i höst. Tredjeplatsen i SM på Åby i oktober följdes av novembersegrar på Romme respektive Solvalla. Den senaste triumfen kom för knappt två veckor sedan i ett sprinterlopp för fem- och sexåringar, där Don Fanucci Zet kördes till tät efter 600 meter och när Örjan Kihlström lättade något på tömmarna mitt i slutsvängen stack Elitloppsvinnaren undan med ett par längder efter 1.10 sista 400 meterna – i totalt okörd stil.

– Det var perfekt, han såg så flegmatisk och lat ut som han brukar, det var mycket bra.  Väder och vind bestämmer Prix d’Amérique-start och hur det ser ut med banan i Belgien, men det var väldigt, väldigt bra med Don Fanucci Zet idag, sade Redén efter segerloppet.

På onsdag, när det är Nordindagen på Solvalla, startar Don Fanucci mot tio konkurrenter i Gösta Nordins lopp med 100.000 kronor till vinnaren.

Göstas bröder hedras också med varsitt lopp. I Sörens lopp för treåringar möts fjolårets tätduo i tvååringsloppet Svampen i Örebro, Mi Ma Ohrtus (e. Jocose) och Cool Kronos (e. Readly Express), båda i träning hos Svante Båth.

Fyraåringar är det som gäller i Gunnar Nordins lopp och där finns tvåan, trean, fyran och femman från Solvalla Grand Prix i startlistan: Readly Lavec (e. Bird Parker), Zeolit (e. Make It Happen), Fire n’Fury (e. Explosive Matter) och Chestnut Hill (e. Muscle Hill).

Tvååringarna gör upp om 100.000 kronor i förstapris i Vinterfavoriten, som samlat ett fint fält unga travare. Sju av nio tvååringar har vunnit lopp och duon Bedazzled Sox (e. Brillantissime) och Kayla Westwood (e. Maharajah) är obesegrade efter tre respektive två starter.

Här är startlistorna till Solvallas tävlingar på onsdag, där expresstravet delas med Bergsåker.

Fokustema
Solvalla fredag
Läs senare

Loppet kört efter spårlottningen?

Stor vinnare och lika stor förlorare.
Avgjordes fredagskvällens Solvalla Grand Prix redan i eftermiddags när startspåren lottades?
Så här blev nämligen utfallet.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Sister Sledge. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Sister Sledge. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Per Nordström och hans fenomenale hingst Önas Prince (e. Chocolatier) har redan vunnit Kungapokalen, Sprintermästaren och Breeders Crown, samt slutat tvåa i Svenskt Travderby under fyraåringssäsongen. Nu kan han kröna succéåret med seger och ytterligare 300.000 kronor insprunget i Solvalla Grand Prix på fredag kväll.

Nordströms travare drog vinstlotten, spår ett, medan värsta utmanaren och den efter fem starter på svensk mark fortfarande obesegrade Sister Sledge (e. Father Patrick) inleder från spår tolv bakom startbilen. Daniel Redéns amerikanska sto tog säsongens största seger i Fyraåringseliten under Elitloppshelgen där hon travade fantastiska 1.09,1a/1.640 meter tillsammans med Örjan Kihlström.

Här är startlistorna till Solvallas tävlingar på fredag kväll!

Här är startlistan till fredagens Solvalla Grand Prix.https://sulkysport.se/onas-prince-mot-rekordsiffror/