Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Amatörernas Elitlopp

Elitloppshäst har blivit far. Fransk toppkusk gör comeback. Solvalla först ut med tvååringslopp. Ukrainare tog sjätte segern i Tyskland. 19-åring värmer upp inför Elitloppshelgen.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Harald Grendel (Sea Cove) och Henri Levesque (Roquepine) tillhör de amatörtränare som vunnit Elitloppet. Hur går det för årets amatörhopp Elisabeth Almheden med A Fair Day? Foto Stalltz.se & Mathias Hedlund/Sulkysport
Harald Grendel (Sea Cove) och Henri Levesque (Roquepine) tillhör de amatörtränare som vunnit Elitloppet. Hur går det för årets amatörhopp Elisabeth Almheden med A Fair Day? Foto Stalltz.se & Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1 Fem amatörtränade hästar har vunnit Elitloppet och skulle A Fair Day vinna på söndag blir Elisabeth Almhedens häst nummer sex. Dessutom skulle hon också bli den första kvinnan som tränar en vinnare av Elitloppet (det gäller också för Sabine Kagebrant) sedan starten 1952.

Två av amatörerna har kört sina hästar till seger i Elitloppet. Roger Massue vann 1963 med Ozo och fyra år senare satt Henri Levesque i sulkyn bakom Roquepine när hon räknade in sitt andra raka Elitlopp. Året innan hade Henri Levesque nyttjat Jean-René Gougeon tjänster i sulkyn.

Gerard Krüger, Henri Levesque (mitten) och Johannes Frömming var tre maktfaktorer i europeisk travsport och alla vann Elitloppet.

Enda amatörsegern av en svensk står John-Erik ”Goya” Magnusson för. Det skedde när Mack Lobell vann sitt andra Elitlopp 1990 med Thomas Nilsson i sulkyn. Senast en amatör vann Elitloppet som tränare var tysken Harald Grendel och då guidade Jos Verbeeck Sea Cove till seger.

John-Erik Magnusson med sin älsklingshäst framför alla andra, Mack Lobell. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Amatörtränare som vunnit Elitloppet

År – Häst – Körsven – Tränare

  • 1963 – Ozo – Roger Massue – Roger Massue
  • 1966 – Roquepine – Jean-René Gougeon – Henri Levesque
  • 1967 – Roquepine – Henri Levesque – Henri Levesque
  • 1990 – Mack Lobell – Thomas Nilsson – John-Erik Magnusson
  • 1993 – Sea Cove – Jos Verbeeck – Harald Grendel

***

2 På söndag i lärlingseliten direkt efter Elitloppsfinalen på Solvalla sitter Malte Handfast upp bakom sin arbetsgivare Rick Ebbinges nederländske segermaskin Jo Black (e. Muscle Mass), som ståtar med sex raka triumfer. Vid fyra av segrarna har Handfast suttit i sulkyn.

Malte Handfast trivs ypperligt tillsammans med Jo Black. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Jo Black har växlat upp mentalt. Segrarna han tagit har inte hämtats i så tuffa sällskap och det här blir något annat, men visst är det häftigt att köra en häst i ett sådant här lopp som har sex raka segrar, säger Malte inför söndagens uppgift.

På torsdagens svenska huvudbana Åby (första start 18.20) värmer Malte upp med två uppsittningar, varav en från egna stallet. Det handlar om en annan nederländsk häst som 19-åringen verkligen har god hand med: stoet Marla Boko (e. Chelsea Boko). 2-1-1 är placeringarna i duons tre starter tillsammans när Marla Boko nu blir hårt betrodd i ett stolopp.

Malte kör dessutom Axevallaamatören Thomas Peterssons fyraåring Armand Dee (e. Orlando Vici) med goda vinstmöjligheter i Åbytravets Ungdomsserie.

***

3 Det tävlas på ytterligare två svenska banor och lunchtävlingarna avgörs i Rättvik (första start 12.20). En proposition fördelad på sex spårtrappor för hästar upp till 800.000 kronor intjänat dominerar lopputbudet, som kompletteras med ett kallblodslopp och ett P21-lopp.

Unghäststjärnan Incase of Fire (e. Yarrah Boko) klev fram som en kulltopp tidigt som treåring när han i Joakim Elfvings regi vann fem lopp (varav en seger i Margaretas Tidiga Unghästserie) och tog två andrapris på livets sju första starter. Den fina sviten tog slut i långa E3-finalen och i slutet av sommaren började bekymren.

In Case of Fire och Rikard N Skoglund. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Incase of Fire gjorde blott en start som fyraåring, men kom tillbaka i december som femåring efter 20 månaders (!) tävlingsuppehåll. I femte försöket i april i år kom första segern sedan juni 2021. Efter ett tidigt galoppmissöde i starten efter dyker Incase of Fire upp som dagens mest meriterade häst i Rättvik, från spår tolv i högsta spårtrappan.

Ikväll blir det även breddlopp i Kalmar (start 18.30).

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

4 Ukrania-födde Parom (e. Montpellier-Parizanka) slog till i Pfarrkirchen i tisdags och Sophia Raschat satt i sulkyn i Elisabeth Mann Nachwuchschampionat (€3.000) och där segertiden skrevs till 1.18,2a/2.100 meter.

Sin senaste start i Ukraina skedde den 28 augusti 2022 i Kiev och sedan dess har valacken tävlat på tysk mark och vunnit sex lopp. Modern Parizanka (e. Idalo), 1.26,8, är halvsyster med tidigare Jörgen Westholm-tränade River de Liton (e. Super Arnie), 1.14,4/€62.677.

***

5 Svensk Travsport har gjort klart med tvååringsloppen i Sverige 2024. Det första loppet hålls den 1 augusti på Solvalla och det sista släpps iväg på Åby den 19 december. Totalt finns 80 tvååringslopp inplanerade (78 förra året) och det mest prestigefyllda avgörs på Jägersro den 23 november och då handlar det förstås om finalen i Svensk Uppfödningslöpning.

Ifjol inleddes också tvååringstävlandet den 1 augusti med Captiva (e. Walner) som vinnare för Per Nordström på 1.16,6/1.640 meter på Jägersro, medan Erik Adielsson guidade Svante Båth-tränade Duncan Gowan (e. Walner) till seger på 1.17,0 över samma distans på Solvalla.

Här hittar ni samtliga tvååringslopp 2024 på svensk mark.

***

6 Franska toppkusken och -jockeyn Alexandre Abrivard har inte varit synlig på tävlingsbanan sedan den 12 januari då han dagen efter var med om en trafikolycka. På fredag gör han comeback på Vincennes och har fem uppsittningar.

Alexandre Abrivard gör comeback på fredag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Under flera veckor har jag jobbat på min mekaniska häst hemma och jag börjar få tillbaka känslan. Jag har inte full rörlighet i fotleden på grund av de inopererade skruvarna, men det stör inte. Nu är jag redo, men inledningsvis blir det bara sulkylopp, men jag tror att jag kan vara tillbaka i sadeln om 10-15 dagar, säger Alexandre Abrivard till ”24 au Trot.”

Svenskfödda, men till Frankrike exporterade hästar kommer till start i dagens EU-lopp Prix Hubert Sarrazin (€30.000) i Salon-de-Provence (första start kl. 11.40).

Bruno Marie prövar lyckan med Mellby Guard (e. Going Kronos), David Cinier med Dante Godiva (e. Up And Quick) och Jo Corbanie med Silver Bullit (e. Orlando Vici) i strid om segerchecken på 13.500 euro.

Även Jarmo Niskanen har starthäst på samma bana då Jockstrap (e. Prince Gede) luftas i Prix de la Federation des Courses du Sud (€26.000).

***

7 Elitloppsstartande Önas Prince blev far till en hingst undan Hankypanky Peyton (e. Going Kronos-Hankypanky Dancing), 1.12,4ak*/515.400 kr, i helgen.

Fölet ägs av Emma och Per Nordström efter ha lånat modern Hankypanky Peyton av ägarna och uppfödarna Anna-Maria och Ulf Lundqvist. En avkomma har stoet sedan tidigare och hennes tvåårige hingst Hankypanky Readler (e. Readly Express) finns i träning hos Krister Jakobsson i Bollnäs.

Mormor Locky Parant (e. Meadow Gallant), 1.14,1ak/476.200 kr, vann 13 av 58 lopp. Hon är i sin tur halvsyster till Stefan Söderkvist Kriterie-tvåa Frances Drew (e. Mr Drew), 1.13,2ak/2.281.650 kr.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild tagen på bredden.
Maila till Sulkysport