Fokustema
Stosprintern
Läs senare

Angelägna gäster

Sex hästar tränade utanför Sveriges gränser dyker upp i kvällens Stosprinterkval i Halmstad.
Sulkysport har tagit pulsen på de hetaste kandidaterna.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Unison Kronos och Christoffer Eriksson jagar vinsten i Stosprintern. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Unison Kronos och Christoffer Eriksson jagar vinsten i Stosprintern. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

På förhand tillhör tveklöst Donato Hanover-döttrarna Gilda Newport och Unison Kronos den skaran.
Duon var tvåa respektive trea i Fyraåringseliten för ston bakom Umaticaya under Elitloppsdagen på 1.10-tider och lär göras till klara favoriter i sina respektive lopp.
– Jag var väldigt nöjd med Gilda Newport i årsdebuten på Solvalla. Vi fick chansen sent – för sent helt enkelt – men hon flög fram och gick verkligen in till mål, säger hästens tränare och kusk Dion Tesselaar.

Var hon till och med bättre än vad du hade trott hon skulle vara?
– Uppriktigt; nej. Det var en prestation i nivå med vad jag hade förväntat mig. Hon var lite trött efter den långa resan, men har piggnat till och tränat bra inför den här starten. Jag har inget att klaga på och räds ingen konkurrent utan att för den skull säga att det är givet att hon vinner loppet. Vi kommer köra barfota runt om på nytt, säger Tesselaar.

Oakstrea

Medan han avser att åka tillbaka hem till Holland mellan försöket och finalen om hon tar sig dit så kan däremot Unison Kronos komma att stallas upp i Sverige under tiden.
Fjolårets italienska Oakstrea nådde just bronspengen även i Fyraåringseliten för ston.
– Hon tog resan till Solvalla väldigt bra och har jobbat fint även efteråt. Vi är helt inställda på att hon ska ta sig till final. Planeringen är att hon får stanna i Halmstad mellan försök och final, kanske får hon göra ytterligare något lopp i Sverige sedan. Hon kommer tävla barfota runt om på nytt, samma balans som det var första gången på Solvalla. Vi fick samma kusk också, vilket jag är nöjd med, säger Stephanie Lepetit om sin häst som körs av Christoffer Eriksson.

Bäst i Danmark

Beatriz (e. Credit Winner) vann såväl Stokriteriet som Grand Circle 3-års Championat för ston i Danmark ifjol och anses vara etta bland sina danska stokamrater.
Normalt sett brukar de bästa danska fyraårsstona stå över Stosprintern på grund av Jydsk Grand Prix för fyraåringar har final veckan innan Stosprinterfinalen, men det loppet har man alltså valt att stå över med Beatriz.
– Anledningen är enkel; hon fungerar helt enkelt inte som bäst i högervarv i Århus. Därför chansar vi och testar här istället då ju de bästa svenskfödda stona dessutom ofta stått över Stosprintern och gått mot Stochampionatet, säger Nicolaj Andersen.

Hur bra är hon?
– Bra. Hon har haft lite stolpe ut i år med två oturliga galopper. Senast när hon var fyra anmälde jag henne i ett öppet snabblopp med hopp om att det skulle bli bra fart hela vägen och hon skulle få upp farten, men det blev stiltje och gick bara fort till slut. Hon gick i alla fall med full fart in till mål. Vi har ett bra läge och min häst är ganska snabb iväg så hon ska kunna få en fin position, säger Nicolaj Andersen vars sto har bricka ett.

Det i samma försök som Gilda Newport och där dyker även Tuomas Korvenojas B.W.T.Burnin Alive (e. Brad de Veluwe) upp.
Det med två raka segrar bakom sig och varav den näst senaste togs på 1.13,3a/2.100 meter på Vermo.
– Och den tiden gick hon gaska lätt. Den här hästen sprang finskt rekord (1.14,5 full väg voltstart, red.anm.) i sin tredje start i karriären ifjol som treåring, men blev sjuk och fick halsproblem. Nu har hon äntligen kommit tillbaka på allvar och det är klart att det känns extra kul att åka till Halmstad med en avkomma till Sprintermästarvinnaren Brad de Veluwe. Hon är ganska så lik sin pappa med en fin attityd och dessutom kan hon blixta iväg bakom bilen. Jag tror att hon kan gå runt 1.11, säger Tuomas Korvenoja.

De fyra försöken lockar med 75.000 kronor till vinnaren. De två främsta tar sig vidare till finalen samt de två främsta treorna.

70.000 euro väntar vinnaren av finalen lördagen den 7 juli vilket är en höjning med 10.000 euro kontra fjolåret då Jerry Riordans Treasure Kronos vann finalen på 1.11,1a/1.609 meter.

Fakta

Startlistor Stosprinterkvalen

Kval 1

 1. Gisele de Veluwe – Jorma Kontio
 2. Xperia Knick – Johan Untersteiner
 3. Caddie Lisieux – Kenneth Haugstad
 4. Una Blessed – Wim Paal
 5. Come And Dream – Christoffer Eriksson
 6. Unchaperoned Dance – Lutfi Kolgjini
 7. Flo Jo Keeper – Björn Goop
 8. Quebec C.D. – Erik Adielsson
 9. Red River Broline – Kevin Oscarsson

Kval 2

 1. Beatriz – Nicolaj Andersen
 2. Julia Pellini – Stefan Söderkvist
 3. Absolut Gehör – Johnny Takter
 4. Bugatti Brick – Jorma Kontio
 5. Gilda Newport – Dion Tesselar
 6. Caprinia Ås – Johan Untersteiner
 7. B.W.T.Burnin Alive – Tuomas Korvenoja
 8. Unstirred Drink – Erik Adielsson

Kval 3

 1. Greece Boko – Robert Bergh
 2. Unison Kronos – Christoffer Eriksson
 3. Serious Sister – Jorma Kontio
 4. Unter Uns – Joakim Lövgren
 5. Utrecht Rapid – Stefan Söderkvist
 6. High Beam Hanover – Johan Untersteiner
 7. Luck Is Back – Kevin Oscarsson
 8. Global Tendency – Peter Untersteiner

Kval 4

 1. Udessa degli Dei – Christoffer Eriksson
 2. Firstlady Michelle – Sören Boel
 3. Ginny Weasley – Robert Bergh
 4. Unica Gio – Jörgen Westholm
 5. Croquet Rose – Joakim Lövgren
 6. Lady Zappa – Jorma Kontio
 7. Juni Håleryd – Peter Untersteiner
 8. Lavidaloca de Vie – Örjan Kihlström
Expandera
Fokustema
Bergsåker
Läs senare

Vinnarna diskade efter dött lopp

Tre hästar på startfållan. Fem hästar från dubbla tillägg.
Så var det tänkt i lopp tre på Bergsåker igår.
Istället startade tilläggshästarna bara 20 meter bakom – och blev diskvalificerade i efterhand!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
20 meter för långt fram (!) startade tilläggshästarna i lopp tre på Bergsåker igår. Nu har samtliga diskvalificerats i efterhand. Skärmdump från atg.se
20 meter för långt fram (!) startade tilläggshästarna i lopp tre på Bergsåker igår. Nu har samtliga diskvalificerats i efterhand. Skärmdump från atg.se

Inte ens målkameran kunde skilja Höstbo Wille (e. Tekno Odin) och Jack M.R. (e. Smedsbo Faksen) år i ett fyraåringslopp för kallblod på Bergsåker igår. Dött lopp blev resultatet. Delad glädje är dubbel glädje? Ja, kanske en stund. Idag rapporterar nämligen Svensk Travsport att samtliga hästar som startade på 2.180-fållan blir diskvalificerade i efterhand.

Orsaken var att hästarna de facto startade 20 meter för långt fram, på 2.160-fållan, och därmed från fel distans. Delade vinnarna Höstbo Wille och Jack M.R, samt Minea (fyra), Styfs Vilda (sexa) och Ängsbalder (åtta) diskvalificeras i efterhand och loppets nya vinnare blir Björnemyr Ludvig (e. Smedheim Solan), som tränas av Markus Pihlström.

– Hela historien är såklart jättetråkig och det är bara att beklaga att ingen, varken kuskar eller startpersonal, upptäckte att de var på fel distans. Tyvärr kan vi inte få det ogjort utan vi kan bara be om ursäkt och gå vidare. Vi kommer dock ge en viss kompensation för de diskade hästarna, och vi kommer att kontakta respektive tränare under dagen, säger Henrik Lindgren, vd på Bergsåker, till travförbundets hemsida travsport.se.

Ansvaret att starta från rätt plats ligger enligt §51 i Svensk Travsports tävlingsreglemente på kusken. ”Körsven/ryttare är själv ansvarig för att ekipage startar från den i programmet angivna distansen och från rätt startspår. Start från gentemot programmet felaktig distans medför diskvalifikation.”

– Vi hade ett liknande fall på Årjäng för ett antal år sedan och samma beslut fattades då i och med att det enligt reglementet är körsvennens ansvar att starta från rätt distans, säger Claes Broberg på Svensk Travsports sportavdelning till travsport.se.

Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Positivt dopingprov

Efter ett lopp den 27 december förra året i Skellefteå lämnade kallblodet Järvsötekno ett positvt dopingprov.
Nu, nästan ett halvår senare, har hästen ålagts startförbud.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Idag kan Svensk Travsport (ST) berätta att Järvsöteknos A-prov innehöll förekomst av substansen dimetylsulfoxid (DMSO) över det internationella gränsvärdet.

B-provet har – enligt ST – skickats till ett franskt dopinglaboratorium och Järvsötekno har ålagts startförbud tills vidare.

Fakta

Dimetylsulfoxid

DMSO är en substans med antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper. DMSO finns inte i något registrerat läkemedel eller godkänt preparat för användning till häst i Sverige, dock tillverkas det som extempore-beredning av apotek. Enligt travsportens lista över karenstider har DMSO, oberoende av administrationssätt, en minsta karenstid på 14 dygn inför tävling.

Källa: Svensk Travsport

Expandera

Järvsötekno, som tränas av B-tränaren Morgan Lindberg, slutade fyra i det aktuella loppet i Skellefteå den 27 december. Efter den starten har Järvsötekno startat ytterligare sju gånger och senast den 15 maj, men nu har hästen dömts till startförbud efter att dopingprovet var positivt.

Fokustema
ATG/ST
Läs senare

Nytt Xpress-koncept

V86 Xpress ynglar av sig till V64 Xpress på fredagar.
Med start den 17 september på Kalmartravet och Romme.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
ST:s tillförordnade sportchef Per Wetterholm berättar om nytt xpress-koncept. Foto: stalltz.se
ST:s tillförordnade sportchef Per Wetterholm berättar om nytt xpress-koncept. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Vi behöver testa nya saker för att hålla uppe riksintresset för travsporten, och det här en liten del av det. Tävlingarna på fredagarna påverkas egentligen inte så mycket, säger Per Wetterholm, tf sportchef på Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

V64 på fredagar startar klockan 20.30 och delas mellan två banor under en försöksperiod mellan den 17 september och 10 december.

– Tillsammans med vår affärspartner ATG, banorna och de aktiva vill vi testa vilka fördelar och nackdelar det skulle kunna innebära.

En oro

V86 Xpress-konceptet har varit ifrågasatt på många håll och framför allt för de som är på plats på travbanorna.

– Det finns helt klart en oro för att Xpress-konceptet försämrat upplevelsen på bana på onsdagar. Men vi vet också att fredagsbanpubliken ofta söker en delvis annan upplevelse än onsdagsbesökarna. Det kan vara så att Xpress-upplägget helt enkelt passar banpubliken bättre på fredagar än onsdagar, när dessutom spelformen och tv-formatet är mindre. Det är detta vi vill testa i höst. Men vi ska vara ödmjuka inför utmaningen att ändra på invanda koncept och vi kommer utvärdera det här noga med berörda banor. Fördelar ska vägas mot nackdelar.

Läs hela pressmeddelandet här!