Fokustema
Utmärkelse
Läs senare

Årets amatör utsedd!

Gustav Johansson har utsetts till ”Årets Amatör” och med endast 17 år på nacken är han den yngsta någonsin som erhållit utmärkelsen från STaR.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Gustav har utsetts till Årets Amatör av STaR. Foto Sidmakarn
Gustav har utsetts till Årets Amatör av STaR. Foto Sidmakarn

– Väldigt roligt förstås, det är ju bara andra året som jag kör lopp, säger Gustav Johansson.

Fakta

Gustav Johansson

Ålder: 17 år
Hemmabana: Halmstad
Resultat: 279 st: 27-21-21
Inkört: 1.549.600 kr.
Första segern: Vexil Kronos 17 januari 2019
Senaste segern: Fireman Am 17 oktober 2020
Aktuell: utsedd till Årets Amatör

Expandera

Årets amatör innebär att Gustav Johansson kommer att få tävla för Sverige internationellt.

– Förutom att Gustav får ett hederspris kommer han representera Sverige internationellt. Om det blir EM på Mallorca nästa år eller VM i Italien 2022, eller i något annat sammanhang är inte bestämt ännu, säger Bengt Larwik, ordförande i STaR.

Travet i blodet

Gustav Johansson debuterade som kusk ifjol och han har redan kört 279 lopp och varit först i mål vid 27 tillfällen.

– Jag tog ponnylicens för sex-sju år sedan, men när jag fick chansen att köra stora hästar var det något helt annat. Det går inte att jämföra med varandra, säger Gustav Johansson.

Till vardags går Gustav Johansson gymnasiet och har 1,5 år kvar på anläggningsfordon-programmet. Travet har han i blodet. Pappa Håkan B är en framgångsrik amatörkörsven och morfar Lars G Edvinsson var proffstränare på Halmstadstravet.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Visade sig från sin bästa sida

När Alien Hill har sina ljusa stunder är hon någonting extra.
Det gav hon uttryck för igår på Solvalla när hon vann ett treåringslopp.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Alien Hill övertygade för Jorma Kontio igår på Solvalla. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Alien Hill övertygade för Jorma Kontio igår på Solvalla. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Insatsen var femstjärnig och det behövs en kusk med mer än 10.000 segrar för att greja det här, sade tränaren Reijo Liljendahl i segerintervjun.

Alien Hill (e. Muscle Hill-Alien Lady) kom från ett galoppmisslyckande på Jägersro i ett rikstotolopp, men nu skötte hon sig perfekt.

– Hon är inte så enkel att hantera den här tjejen och jag vill ge en lika stor eloge till Jorma Kontio.

Alien Hill inledde utan rygg, övertog täten strax innan 500-meterspasseringen och efter 1.13,7 första halvvaret kunde Jorma Kontio sänka farten till 1.15,8 vid varvningen.

Jorma Kontio vann fem lopp igår. En av vinnarna var Alien Hill. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Sista rundan gick betydligt snabbare och på upploppet försvann Alien Hill ifrån med 3,5 säkra längder på nya rekordet 1.13,3a/2.140 meter.

– Jag hade 1.11 sista varvet på henne. När hon var så bra som hon var ikväll kanske det blir E3-Revanschen i Eskilstuna.

För Alien Hill var det tredje segern i tionde starten och efter gårdagens triumf står hon med 239.000 kronor intjänat, men det är alldeles för lite i förhållande till stoets kapacitet.

Stamtavlan lovar mer

Hon har också en stamtavla som lovar mer. Inte bara för att Alien Hills far heter Muscle Hill, utan hennes möderne är högklassigt. Modern Alien Lady (e. Andover Hall), 1.11,5ak/€160.393, tävlade för Tuomas Korvenoja och hade sitt stora år som fyraåring med segrar i Breeders Crown, Finska Stochampionatet och en tredjeplats i Derbyt.

Fakta

Alien Hill

Ljusbrunt sto 3 år e. Muscle Hill-Alien Lady e. Andover Hall
Rekord: 1.13,3am*
Prissumma: 239.000 kr
Resultat: 10 st: 3-1-3
Ägare: Ravitalli H Laakonen Oy & ML Stable Oy
Uppfödare: Ravitalli H Laakonen Oy & ML Stable Oy
Tränare: Reijo Liljendahl, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla

Expandera

Alien Hill är hennes tredje avkomma. Tidigare har hon lämnat My Newt (e. Muscles Yankee), 1.13,1am/241.142 kr, och Alien Scout (e. Love You), 1.15,3am/89.196 kr.

Fullträff i avelsboxen

Mormor Ripley (e. Ride the Night), 1.14,5ak*/113.959 kr, gjorde bara 15 starter och vann sex lopp. I avelsboxen har hon varit en riktig fullträff med avkommor som Jonesy (e. Muscles Yankee), 1.10,7ak/€521.033, och Lewis Ale (e. Andover Hall), 1.10,5ak/€223.

Jonesy vann Finskt Breeders Crown som treåring, året efter tog han hem Derbyt och som äldre segrade Muscles Yankee-sonen i Finskt Mästerskap. Lewis Ale toppade i Finskt Travkriterium, vann Breeders Crown som fyraåring och samma år segrade han i ett försök i Europaderbyt.

Det kan också tilläggas att Ripley ingår i samma syskonskara som Cosmic Ride (e. Express Ride), 1.13,4ak*/€214.226, vilken bland annat segrade i V75:s Jubileumslopp, Grosser Preis von Deutschland och Bild-Pokal.

Stamtavlan från worldwidepedigree.com
Fokustema
Criterium Continental
Läs senare

Power genrepar i Danmark?

Färdigtävlat för Hail Mary, men Power siktas fortsatt mot Criterium Continental.
Det bekräftade Robert Bergh vid en segerintervju på Åby under gårdagen och avslöjade därtill att det kan bli en mellanstart i ett grannland för Europaderbyvinnaren Power innan det stora slaget på Vincennes.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Power kan komma att genrepa i Danmark eller Norge inför Criterium Contiental. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Power kan komma att genrepa i Danmark eller Norge inför Criterium Contiental. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Eventuellt blir det ett lopp före Continental för Power, det är mycket troligt. Jag har inte bestämt, men det är inte säkert att det blir på svensk mark för han gillar ju att gå barfota bak. Vi får se hur jag värderar vart de andra loppen är och körs, men vi ska försöka passa in ett lopp före innan han går för start i Continental, sade Robert Bergh och fortsatte:

– Det troliga är att det blir en start i Norge eller Danmark.

Vid en snabb anblick på utbudet i de nämnda länderna är utbudet relativt sparsamt och Power kommer då behöva matchas mot äldre hästar.
Onsdag den 16 december körs ett snabblopp på Bjerke över 1.609 meter och två dagar senare finns ett alternativ på Lunden i form av Hästägarepokalen (se bilden). Då handlar det om 2.500 meter voltstart som grundförutsättning, men Power skulle få starta från 60 meters tillägg.

 

Vad det gäller Derby och Breeders Crown-vinnaren Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) blir det däremot ingen start i Criterium Continental.
– Hästen står i Sundsvall och det är brodd. Jag hade svårt att se att jag skulle få till någon bra form genom att träna på brodden, eftersom han är drulig och snubblig. Nu får vi tänka om och ha lite som mål att debutera med honom i april i stället. Det känns bra, han har haft en så fin säsong. Det hade känts väldigt plumpt att dra igång någonting som jag inte ens trodde på, att åka ner till Frankrike. Jag är nöjd med allting. Han är fit for fight i sina ben, det är inga problem, säger Robert Bergh till Kanal75.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Tar sats mot Elitloppet!

Goteborg bäst i Polen. Kriterievinnare etta i Paris. Diamant till Goop. Lasixfest på Meadowlands. Det är några av Sulkysports ”Sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Tae Kwon Deo och Adrian Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Tae Kwon Deo och Adrian Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1 Tae Kwon Deo (e. Muscle Hill-Brigham Dream), 1.09,6ak*/2.997.716 kr, tar sikte mot Eliloppet igen! Fjolårets Sprintermästare har inte synts på tävlingsbanan sedan tredjeplatsen i Hugo Åbergs Memorial den 28 juli och innan dess hade han vunnit gulddivisionen både i Kalmar (Kalmarsundpokalen) och Örebro (Håkan ”Lillis” Olssons lopp) på de fem framträdanden han gjort under 2020.

– Under två månader var Tae Kwon Deo vid havet i Normandie och nu är han på Menhammar Stuteri för att frysas. Han kommer enbart vara tillgänglig på fryst sperma under 2021. Årsdebuten är planerad till slutet av april och Elitloppet är det stora målet, säger Lutfi Kolgjini.

Tae Kwon Deo avelsvärderades i början av november i Eskilstuna och erhöll 76 poäng, vilket i avelsvärderingsnämndens bedömningssystem innebär ”högt skattat avelsvärde.”

***

2 Derbyvinnare i 19 olika europeiska länder kan Sulkysport presentera idag och detta med hjälpa av den österrikiske journalisten Nikolaus Matzka, som kan upplysa om att Goteborg vann Derbyt i Polen. Det varierar både i prispengar, segertider och banunderlag. Här hittar du alla vinnarna av travets blå band från Belgien till Österrike!

Robert Bergh och Hail Mary vann Svenskt Travderby. Foto Adam Ström/stalltz.se

***

3 Björn Goop har stärkt upp sitt franska stall med ett V75-meriterat, sjuårigt sto. Stonewashd Diamant (e. Gustav Diamant) 1.11,3/€157.931, vann Diamantstoförsök hos Peter Untersteiner 2018 och tävlade även framgångsrikt mot hingstar/valacker i silverdivisionen.

På senare tid har hon funnits hos Victor Gentz, men efter en sjundeplats i franska Mauquenchy i mitten av november så har hon placerats hos Björn Goop.

***

4 Meadowlands kommer att stå som värd för Breeders Crown i USA nästa år och det blir 13:e gången som ”The Big M” arrangerar BC-tävlingarna. Totalt tävlas det om sex miljoner dollar.

Breeders Crown körs på Meadowlands nästa år.

Senast Breeders Crown hölls på Meadowlands var 2016 och därefter har de penningstinna tävlingarna avgjorts på Hoosier Park, Pocono Downs, Mohawk Raceway och i år på Hoosier Park.

***

5 Svensktätt – både två- och fyrbent – blir det på Vincennes i dagens High Five-lopp Prix de Bourigny (€50.000) för fyra- och femåringar med högst 200.000 euro intjänat. Tomas Malmqvist startar danskfödda duon Empire och Eric the Eel, Vincent Martens tar ut Marcello Wibb medan Björn Goop gästspelar bakom Erik Bondos All Wise As.

***

6 Tre banor bjuder på trav i Sverige under torsdagen, där Örebro (första start 12.20) är först ut med fem lunchlopp. Pekka Korpi-tränade Axel Combo (e. Maharajah) är obesegrad i tre starter i Sverige – enda förlusten kom i finska Kouvola – och möter sju svenska treåringar.

Huvudbanan Gävle (18.20) ser andra segervana treåringar i Oskar J Anderssons Readly Lavec (e. Bird Parker), som inlett karriären med tre segrar och ett andrapris på fyra försök, och norske kallblodet Stormjerven (e. Åsajerven) med tre vinster på lika många starter.

På kvällens saxbana Östersund (17.45) blir det lite av ombytta roller. Montéexperten Assault (e. Weingartner) har 30 starter i rad under sadel när han ikväll får på sig sulky för första gången sedan i augusti 2018. 16 segrar har det blivit totalt i monté. Dubbelmiljonären Clemenza Am (e. Muscle Hill har gjort 84 starter, men har aldrig tävlat i monté – förrän ikväll. Per Linderoth anlitar Jenni H Åsberg på hästen i sadeldebuten. Startlistorna hittar ni här!

***

7 Lasix (L) – förbjudet i Sverige – men allt populärare i travsporten i USA. På fredag bjuder Meadowlands på åtta travlopp och av de 80 anmälda så är 52 hästar satta på lasix…