Fokustema
Konkurrensverkets beslut
Läs senare

ATG får välja partners

Kindred och Betsson får inte tillgång till ATG:s spelpooler. Det har Konkurrensverket beslutat, gällande det klagomål om ”missbruk av dominerande ställning” som de två spelbolagen lämnade in mot ATG i april.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
ATG har rätt att välja vilka spelbolag man vill samarbeta med gällande till exempel de största spelformerna, konstaterar Konurrensverket.
ATG har rätt att välja vilka spelbolag man vill samarbeta med gällande till exempel de största spelformerna, konstaterar Konurrensverket.

– Det här är ett oerhört viktigt beslut i helt i rätt riktning. Om inte annat för att värna rätten till ATG:s varumärken som V75, säger verkställande direktören Hasse Lord Skarplöth i ett pressmeddelande från ATG.

Branschföreningen för onlinespel (BOS) företrädde Kindred och Betsson i klagomålet till Konkurrensverket, gällande att ATG skulle åläggas att att ge Kindred och Betsson tillgång till ATG:s spelpooler. I första hand på samma villkor som ATG:s nuvarande internationella samarbetspartners, i andra hand på skäliga kommersiella villkor.

Beslutet från Konkurrensverket blev att ATG som utgångspunkt har rätt att fritt välja sina handelspartners.

– Det råder hård konkurrens på spelmarknaden och det är självklart att ATG själva ska avgöra vilka vi ingår avtal med, säger Hasse Lord Skarplöth.

Konkurrensverket skriver:

”Om ATG skulle åläggas att tillhandahålla tillgång till sina spelpooler riskerar detta att minska incitamenten för Kindred och Betsson med flera att konkurrera genom att arrangera egna liknande poolspel”.

Konkurrensverket ska heller inte utreda saken ytterligare, vilket var någonting ATG tryckte på i sitt svar på klagomålet – alltså att klagomålet helt skulle läggas ner.

Källa: pressmeddelande från ATG.

 

BOS anmäler ATG till Konkurrensverket

BOS anmäler ATG till Konkurrensverket

Fokustema
Sponsoravtal
Läs senare

Hockeyettan stämmer ATG

Samarbetet mellan ATG och Hockeyettan avslutades i förtid, men nu väljer Hockeyettan att stämma trav- och galoppsportens spelbolag, enligt Norrbottens-Kuriren.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hockeyettan stämmer ATG.
Hockeyettan stämmer ATG.

I början av maj berättade ATG att sponsor- och rättighetsavtalet med Hockeyettan avslutats i förtid. Från början skulle avtalet gälla över tre år, men redan efter ett år valde ATG att hoppa av.

I ett pressmeddelande i början av maj från ATG sade bolagets Chief Commercial Officer Katarina Widman:

– Tyvärr har inte samarbetet med Hockeyettan fungerat på önskat sätt vilket är en anledning till att vi avbryter samarbetet.

Skulle ge 18 miljoner

Sponsoravtalet mellan ATG och Hockeyettan skulle ge varje klubb runt 200.000 kronor per säsong under tre år och totalt 18 miljoner kronor av trav- och galoppsportens pengar.

Norrbottens-Kuriren uppger att ingen av parterna varken bekräftat eller dementerat uppgifterna med hänvisning till sekretess.

Enligt rättighetsavtalet – skrev ATG i ett pressmeddelandse den 5 maj – med Hockeyettan skulle ligaorganisationens klubbar bland annat leverera tv-sändningar från matcherna, något de allra flesta gjort under säsongen, men inte samtliga.

Fokustema
ATG
Läs senare

Hästsporten tappar 900 miljoner

Svenska Spel sågade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabis förslag om ”Ett stärkt spelarskydd till följd av sjukdomen covid-19”, medan ATG är mer återhållsamma i sitt remissvar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ardalan Shekarabis förslag om insatsgräns i travet slopas. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Ardalan Shekarabis förslag om insatsgräns i travet slopas. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Där skriver ATG, att bolaget delar regeringens oro, men att det inte ses några tecken på ökat problemspelande i kundbasen. Samtidigt är ATG beredd att ytterligare stärka konsumentskyddet avseende kommersiellt onlinespel i allmänhet och kasino online i synnerhet.

Istället för en insättningsgräns föreslår ATG att en förlustgräns för kommersiellt onlinespel införs.

Vidare noterar ATG, att skulle en gemensam insatsgräns för alla spel införas är det just hästsportens spelbolag som troligen kommer att förlora mest genom minskat spel på trav och galopp.

Drabbar många inom hästsporten

På årsbasis – skriver ATG – att det handlar om upp emot 1,2 miljarder kronor netto på spel på hästar. Det beloppet är framräknat efter att ha extrapolerat kundernas beteende under årets första 16 veckor till helår.

Det innebär – noterar ATG – att bidraget till trav- och galoppsporten minskas med 900 miljoner på årsbasis, vilket kommer att drabba tränare, hästskötare och uppfödare inom sporten. Dessutom tappar staten över 200 miljoner kronor bara i skatteintäkter från spel på hästar.

Läs hela ATG:s remissvar här!

Regeringens förslag sågas av ”egen” myndighet

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Campo Bahia siktar mot Jämtland

Campo Bahia till Jämtland. Tidigare tävlingstät helgdag reducerad till ”en i mängden”. Enormt uthållighetsprov för pålästa skicklighetsspelare. Det är huvudinnehållet i 1 maj-morgonsvepet.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Campo Bahia. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Campo Bahia. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

11 maj var förr en betydande travdag i Sverige. För 30 år sedan – 1990 – tävlades det på hela sex banor denna röda dag: Jägersro, Rättvik, Umåker, Årjäng, Örebro, Östersund. Mack Lobell (e. Mystic Park – Matina Hanover) vann överlägset på 1.13,5a/1.640 spelad till tio för tio, Jägersros snabblopp som uppladdning inför att en knapp månad senare ta sin andra Elitloppsseger.

Dagens huvudlopp var annars Mellansvenska Mästerskapet i Örebro med 50.000 kronor i förstapris. Det togs hem av den då nioåriga Sessan Spin (e. Speedy Spin – Judy Princess), på 1.13,8a/1.640, körd av Karl-Gösta Fylking.

Nu i den strikt ATG Live-orienterade tävlingskalendern är 1 maj bara en travdag i mängden och knappt ens det. Denna allmänna helgdags tävlingsutbud inskränker sig till Dannero (lunchtrav med åtta lopp) och Rättvik (kvällstrav med elva lopp).

***

2 att ATG ersätter veckan med V75-omgångar i månadsskiftet augusti-september med en serie V86-dagar som kulminerar med en jacktpotkväll den 2 september stod klart i höstas när V75-programmet för året presenterades. Nu har upplägget klarnat.

Det körs sex saxade V86-kvällar på åtta dagar från den 26 augusti till 2 september, med dubbla V75-dagar (!) däremellan: Sundsvall Open Trot lördag 29 augusti och danska Derbyt på Charlottenlund den 30 augusti. Dessutom är det V75 på Jägersro den 25 augusti, med Derbykval!

Skicklighetspelarna som gillar att läsa på noga och vara med på ATG:s största spelformer sätts alltså på ett ohyggligt uthållighetsprov med V75 25 augusti, V86 (saxad) 26, 27, 28, V75 29 och 30 augusti, sedan V86 igen 31/8, 1/9 och den stora finalkvällen med hopsamlad jackpot den 2/9. Därefter kommer Derbyhelgen på Jägersro med dubbla V75-or 5 och 6 september…

Bjerke är med och delar V86-omgången med Bergsåker (dubbeltravet vid Sundsvall Open Trot) den 28 augusti. Det är värt att notera eftersom ATG:s norska spelpartnerbolag Rikstoto (ännu) inte har V86 på sin spelmeny.

Följande dagar blir det, som ATG kallar det, V86 Super Days:

  • Onsdag 26 augusti: Solvalla/Åby
  • Torsdag 27 augusti: Bollnäs/Örebro
  • Fredag 28 augusti: Bergsåker/Bjerke
  • Måndag 31 augusti: Romme/Halmstad
  • Tisdag 1 september: Solänget/Axevalla
  • Onsdag 2 september: Solvalla/Åby

Från och med nästa vecka (6 maj) går endast 80 procent av eventuella jackpotmedel ut i följande veckas V86-omgång. 20 procent hålls undan till åttarättspotten den 2 september. Blir det jackpot den 12 augusti (onsdagen efter är det V75 med Solvallas Jubileumspokal) hamnar de pengarna också den 2 september, liksom (givetvis) jackpots i omgångarna från den 26 augusti till och med 1 september.

***

3

Conrad Lugauers stjärna Campo Bahia (e. Muscle Hill – Americandream A.T.), som inte startat sedan i början av januari, är på väg mot årsdebut, meddelas på jagersro.se.

Efter att ha haft en del att bestyra som avelshingst under våren är nu siktet först inställt på Jämtlands Stora Pris i Östersund den 6 juni, i nästa skede femåringsloppet Solvallas Jubileumspokal den 19 augusti, och därefter en riktigt grym utmaning: Breeders Crown för äldre hästar i USA i slutet av oktober – om det överhuvudtaget ens är möjligt med tanke på hur enormt hårt covid 19-drabbat USA är, ska kanske tilläggas.

***

4 Fortfarande återstår många platser att besätta i Elitloppet, som nu av tv-sändningsskäl ska köras som kvällstrav, bestämdes det igår. Tävlingarna inleds klockan 15:00 med ”V75-blocket” fram till klockan 18:00, sänt i TV4, och sedan får Solvalla komma tillbaka i TV4 klockan 20:00-21:00 med Ellitloppsfinalen.

Så här blir det nya TV4-anpassade körschemat för Elitloppssöndagen:

I TV4:
15:00 lopp 1 – V75-1
15:25 lopp 2 – V75-2
15:50 lopp 3 – V75-3
16:15 lopp 4 – V75-4
16:45 lopp 5 – V75-5
17:20 lopp 6 – V75-6 DD-1 Elitloppet försök 1
17:45 lopp 7 – V75-7 DD-2 Elitloppet försök 2
I TV12:
18:10 lottning av Elitloppsfinalen
18:30 lopp 8¨
18:55 lopp 9
19:20 lopp 10
19.45 lopp 11
TV4 kl 20.00 – 21.00
20:30 lopp 12 – Elitloppet final

***

5 Att visa upp sig för Solvallas sportchef Anders Malmrot verkar många vilja göra i Rättvik (första start 18.20) ikväll, där intresset för snabbloppet över sprinterdistans med startbil var så stort att dalabanan valde att dela loppet och köra två.

Tidigare Elitloppshästar som Dreammoko (e. Timoko – Uranie d’Atout) och Milligan’s School (e. Yankee Glide – Tori Ann) samt ungdomar som Missle Hill (e. Muscle Hill – India Hall) och Maxus (e. Muscle Hill – Gerri’s Joy) är några av de som sluter upp i Åke Sundbergs Marknadssprinter.

***

6I Danneros lunchtrav (första start kll 12.20) dyker den nya snackhästen bland kallbloden upp, den efter fyra starter obesegrade Ulvsåsen (e. Åsajerven – Ulvsås Anna). Vid Danneros extrainsatta V75-omgång i påsk imponerade Anders Wallins fyraåring stort på 1.26,6/1.640 och visade fartresurser som räcker långt, långt upp i klasserna. Per Linderoth sitter i sulkyn som vanligt och här är startlistorna till första maj-tävlingarna!

***

7Det börjar klarna hur Hanover Shoe Farms tänkt sig att använda den fond som det världsledande travstuteriet instiftat genom att lägga in 250.000 dollar för att ”återupprätta förtroendet för sporten”, i spåren den stora dopingskandal som tidigare i år avslöjades av FBI, med ett 30-tal personer åtalade. Däribland finns flera stora tränare inom både trav och galopp.

Vid en videokonferens med Pennsylvanias State Horse Racing Commission (Hanovers huvudfarm är belägen i Pennsylvania) förklarade Hanovers president Russell Wiiliams lite närmare hur han tänkt. Målet med fonden är att kunna finansiera en ”agency” – typ byrå – som 5 Stones Intelligence, vilken var inblandad i det förberedande arbete som ledde fram till FBI-utredningen med bland annat omfattande telefonavlyssning av de misstänkta stordoparna.

”Delstaternas racingkommissioner är kroniskt underfinansierade och verkar under en långt ifrån idealisk lagstiftning och föreskrifter, plus att traditionen är att hästfolk inte gärna avslöjar och dömer sig själva. Så det som behövs som nummer ett är bra undersökningar och utredningar”, sade Williams under mötet.

5 Stones Intelligence har varit inblandat i utredningar gällande humanidrott, bland annat runt vinter-OS i Sotji med det som avslöjades som omfattande ryskt fusk med dopingprover. Nu vill Russell Williams engagera en sådan högprofilerad ”dopingjägartjänst” regelmässigt, på flerårsbasis, och spännande över hela USA, inte bara i sulkysporten.

”Om alla tävlingshästraser kan gå samman i detta vore det fantastiskt”, sade Williams och pekade då givetvis med hela handen mot främst galoppsporten. Hanover Shoe Farms 250.000 dollar räcker knappast speciellt långt om de höga ambitionerna med ”privatbyråutredare” ska infrias utan då behövs fler (tunga) finansiärer.