Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Avlade maiden – vann med 40 meter

När karriärens första seger bärgades togs den med en segermarginal på 40 meter.
I Brillantissime-dottern Noa Transs R. kan Axevallatränaren Hans Crebas ha en kassako med potential att tälja guld i de penningstinna Diamantstoloppen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Crebas debuterade ett fint nyförvärv på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Hans Crebas debuterade ett fint nyförvärv på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Där får nämligen utländska hästar starta regelbundet och det gynnar givetvis det fyraåriga, holländska stoet Noa Transs R. som alltjämt befinner sig i en låg klass. Väldigt låg klass kontra kapacitet av tisdagskvällens debutseger på svensk mark att döma.

Fakta

Noa Tranns R.

Fyraårigt mörkbrunt sto e. Brillantissime–Gabrielatranss R. e. Broadway Hall

St: 15: 1–0–7, 1.14,1m, 191.141 kr

Ägare: Henk Zwiers, Nederländerna.
Uppfödare: Klaas Redder, Nederländerna.

Tränare: Hans Crebas, Axevalla.

– Hon har varit hos mig i drygt tre månader, tränat väldigt starkt i sanden och det här var faktiskt hennes första rundbanejobb. Det gick utmärkt. Hästen har varit jätteduktig i Holland trots att hon aldrig vunnit lopp. Hon har mött kulltopparna och var trea i Holländska Derbyt för ston, men det är inte så mycket prispengar där som trea. Det är inte som i Sverige att man nästan är miljonär då, förklarade Hans Crebas i Axevallas vinnarcirkel.

Inför tisdagskvällens lopp var Noa Transs R. segerlös på 14 försök och hade ynka 166.141 kronor på kontot, men stod för en prestation av sådan art att det knappast spelat någon som helst roll vad hon hade fått får löpningsupplägg.

Unghästmeriter

Nu valde Hans Crebas att låta stoet pinna på rejält i inledningsskedet vilket kostade en öppning på 1.12,4 första halvvarvet innan hon tog sig fram och kunde överta ledningen av Markus B Svedbergs You to Xlnt (e. Up and Quick), men det spelade ingen roll.
När Hans Crebas bad om nästa växel i slutkurvan försvann bara Noa Transs R. ifrån och kom hem på 1.14,1/2.140 meter efter ett slutvarv på 1.13,2.
– Jag tror inte det här var hennes sista seger. Hon är läcker. Hon var lite hetsig innan start och gjorde sitt första voltstartslopp. Det var frågetecken kring hur det skulle gå, men hon var förnuftig. Hon hade gått i lag med Captiva i sanden som slutade tvåa i ett Breeders Crown lopp i söndags så då tänkte jag att den här inte borde vara sämre, sade Crebas som även vann lopp med egentränade Henry Palema (e. Muscle Mass) senare under kvällen.

Noa Transs R.:s tvååringssäsong innehöll en tredjeplats i Productendraverij (€24.000) och som treåring blev hon trea i såväl finalen av Merrie Derby (€25.500) som Criterium der Dreijarigen (€22.000).

Noa Transs R stamtavla på BreedersBible.com.