Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bazire laddar med kvartett

Inga svenska deltagare i Prix de Belgique på söndag, men däremot åker Adrian Kolgjini ner till Paris med Aquarius Face och startar i ett högklassigt treåringslopp med Björn Goop i sulkyn.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jean-Michel Bazire har fyra hästar till start i Prix de Belgique. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Jean-Michel Bazire har fyra hästar till start i Prix de Belgique. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Tio hästar är redan inkvalade till Prix d’Amérique. Idag blev startlistan till sista försöksrundan – Prix de Belgique (€110.000) – klar och 13 hästar slåss om tre finalbiljetter.

Fakta

Klara för Prix d'Amérique 2020:

 • Prix de Bretagne: Diable de Vauvert, Feliciano, Bahia Quesnot
 • Prix du Bourbonnais: Face Time Bourbon, Victor Ferm, Moni Viking
 • Prix Tenor de Baune: Feerie Wood
 • Criterium Continental: Gu d’Heripre
 • Prix de Bourgogne: Face Time Bourbon, Vivid Wise As, Delia du Pommereux
Expandera

Jean-Michel Bazire är flitigast i elden och har fyra hästar till start. Han väljer själv att köra Davidson du Pont, medan han lånar ut trion Victor Ferm, Looking Superb och Vitruvio till Christophe Martens, Francois Lagadeuc respektive Matthieu Abrivard.

Distansen i Prix de Belgique är 2.850 meter och vinnaren kvitterar ut 49.500 euro.

Något svenskt deltagande blir det inte i Prix de Belgique, men i treåringsloppet Prix Maurice de Gheest (€100.000) plockar Adrian Kolgjini ut treårige Aquarius Face.

Startlistor:

Prix de Belgique (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro
2.850 meter.

 1. Victor Ferm – Christophe Martens
 2. Feerie Wood – Alexandre Abrivard
 3. Elsa de Belfonds – Nicolas Ensch
 4. Fakir du Lorault – Francois Lecanu
 5. Frisbee d’Am – Anthony Barrier
 6. Moni Viking – Pierre Vercruysse
 7. Looking Superb – Francois Lagadeuc
 8. Feliciano – David Thomain
 9. Delia du Pommereux – Eric Raffin
 10. Tony Gio – Yoann Lebourgeois
 11. Davidson du Pont – Jean-Michel Bazire
 12. Vitruvio – Matthieu Abrivard
 13. Billie de Montfort – Gabriele Gelormini

Prix Maurice de Gheest (€100.000)
Priser: 45.000-25.000-14.000-8.000-5.000-2.000-1.000 euro
2.700 meter.

 1. Ole Bo – Alexandre Abrivard
 2. Idem du Pont – Yoann Lebourgeois
 3. Invincible Cash – David Bekaert
 4. Aquarius Face – Björn Goop
 5. Inoui Danica – Eric Raffin
 6. In the Money – Thierry Duvaldestin
 7. Ideal Ligneries – Franck Nivard
 8. Italiano Vero – David Thomain
Fokustema
Frankrike
Läs senare

Wild Love vinnare i Paris efter dramatik

Det höll på att bli en svensk dubbel i Prix du Cantal (€50.000) på Vincennes.
Efter en andra och tredjeplats på Paris-banan var Fredrik Wallins Millie Millionaire måletta i torsdagens lopp, men stoet diskvalificerades för orent trav.
Något som var en annan svensk hästs stora lycka då det istället blev Anders Lindqvist-tränade Wild Love som kunde räkna hem segern!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Wild Love vann på Vincennes under torsdagseftermiddagen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Wild Love vann på Vincennes under torsdagseftermiddagen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Den sistnämnda var verkligen stor i vad som först såg ut som ett nederlaget efter att tillbringat merparten av loppet utvändigt ledaren. Det av Anders Lindqvist-tränade stoet kördes av Alexis Prat som hamnade i skottgluggen efter sin uppmärksammade drivning bakom A Sweet Dance under Prix d’Amerique-dagen, men nu skötte Prat sina kort rätt när det stod och vägde och tog inte till några onödiga drivningar i stridens hetta trots att det blev hårt in mot linjen.

Fredrik Wallins Millie Millionaire (e. Jocose) som hade frontat, släppt och hamnat som trea längs sargen efter hand fick nämligen helt fritt in mot upploppet och då gick det undan värre.
Stoet som startade 25 meter före Wild Love (e. Love You) flög fram i lag med Franck Nivard och hann fram som måletta, men domarna på Vincennes var inte nöjda med stoets rörelsemönster utan diskvalificerade henne för orent trav.

Plötsligt stod Wild Love som segrare istället på 1.14,3/2.875 meter vilket gav 22.500 euro i belöning.
– Det här var förvånansvärt bra. Det har strulat mycket med Wild Love. hon har haft problem med sina blodvärden i omgångar och även karledsinflammationer. Vi har kunnat träna henne, men inte hårt. Idag får hon gå i dödens, men vinner ändå så det råder ingen tvekan om att detta är en bra häst, säger Anders Lindqvist.

Framtiden, vad händer nu?
– Ja, vi får se nu efter detta hur Bengt Simberg som äger hästen vill göra. Han är ju med här nere, men har varit lite missmodig emellanåt när det varit motgångar. Han trivs fint nu i alla fall och jag tycker att hans häst är så pass bra att det inte känns som en omöjlighet för henne att tjäna en eller två miljoner här nere i år.

Förstod du att Millie Millionaire skulle bli diskvalificerad när de gick i mål?
– Nej, inte alls. Jag blev ful som tusan i munnen när vi torskade på målfoto. Visst är det ett bra andrapris med 12.500 euro försökte jag intala mig, men jag är en dålig förlorare. Däremot är jag desto gladare nu, medger Lindqvist.

Svensk pallplacering

Björn Goop hade tre hästar till start i loppet och bäst gick det för Ribaude (e. Conny Nobell) som slukade trea.
Ribaude noterades för 1.15,2/2.850 meter och fick 7.000 euro för sin placering.

Goop satt själv bakom Short In Cash (e. Ready Cash) som galopperade in mot upploppet, men däremot fick stallets tredje häst Guillaume Boko (e. Prodigious) med sig en sjundeplats värd 500 euro i lag med Yoann Lebourgeois.

Adrian Kolgjini-tränade Ganyboy (e. Ganymede) var strået vassare och slukade sexa, en placering värd 1.000 euro.

Fokustema
Marjaana Alaviuhkola om ATG:s resultat 2020
Läs senare

”Helt annat läge nu som ger anledning till optimism”

– Det här är resultatet av ett fantastiskt bra lagarbete. Alla i alla delar av sporten och på ATG kan sträcka på sig och känna sig stolta.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Marjaana Alaviuhkola. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Marjaana Alaviuhkola. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola som kommentar till ATG:s bokslut för 2020, som resulterar i att överföringen som ”resultatdisposition”, i form av koncernbidrag, till travsporten blir 1.996 miljoner kronor. Alltså tangerande två miljarder kronor, och i princip en fördubbling mot utdelningen för ett år sedan, som var 934 miljoner kronor.

– ATG:s resultat förra året uppstod ur en exceptionell situation, där en massa människor plötsligt blev sittande hemma. Sport- och nöjesverksamhet avstannade, medan trav- och galoppsporten genom att noga respektera ett strikt protokoll för att förhindra smittspridning kunde fortsätta verksamheten. Det blev en unik situation för ATG att kunna erbjuda alla som satt hemma underhållning. Det är en kedja där allt hänger ihop, från alla aktiva i sporten som kunnat hålla sina egna verksamheter och sin egen försörjning igång, och de som jobbar på banorna, som respekterat protokollet så att vi inte att drabbades av något utbrott som kunde stängt det som var vår arbetsplats, till alla på ATG som lyckades ta tillvara detta unika tillfälle att skapa det fantastiska ekonomiska resultatet, säger Marjaana Alaviuhkola och fortsätter:

– Samtidigt som vi kan vara otroligt stolta över 2020 ska vi vara ödmjuka. Det vi fortfarande är mitt uppe i orsakar otroligt mycket lidande världen över. Vi ska komma håg att om inte alla i vår verksamhet fortsätter att vara lika noga som under 2020 med att respektera restriktionerna och reglerna kan, inte minst med de nya muterade virusvarianter som börjat spridas, vi snabbt hamna i en situation som kan drabba även travsporten, och därmed även spelet på hästar, med nerstängning av verksamheten.

Alaviuhkola konstaterar att när hon och travförbundet nu går in i 2021 så är det med helt andra ekonomiska förutsättningar än som rådde för bara ett år sedan. ST gick in i 2020 med negativt eget kapital på cirka 300 miljoner kronor och lån från ATG på cirka 700 miljoner.

– Ja, då var vi i en situation där intäkterna från ATG inte motsvarat förväntningarna under 2019, plus alla omställningskostnader som var följden av omregleringen av spelmarknaden. Hela travsportsekonomin hamnade därför med negativt eget kapital och skulder att amortera. Det är ohållbart att låna pengar till den dagliga driften och konsumtion och till 2020 lades en budget i balans, som innehöll nerdragningar av prispengar, besparingar i förbundets verksamhet och även att en del av banornas investeringar fick skjutas upp. Nu kan vi genom resultatdispositionen från ATG sanera ekonomin, underskott och belåning i ett enda slag, och inte bara det, utan samtidigt återställa prispengarna till 2019 års nivå och få utrymme till offensiva satsningar. Det är ett helt annat läge nu som ger anledning till optimism om travsportens framtid, säger Marjaana Alaviuhkola.

Nu kan vi genom resultatdispositionen från ATG sanera ekonomin, underskott och belåning i ett enda slag

Hon är samtidigt tydlig med att ATG:s resultat 2020 och den till synes jämfört med 2019 nya högre grundnivå på 15-20 procent som det av trav- och galoppförbundet ägda spelbolaget ATG nu tycks ha i sin verksamhet, ska användas till att säkra sportens ekonomi långsiktigt. Till exempel förbrukades den mer än halv miljard kronor stora, och under många år hopsamlade, disposition som tidigare hette ”hästsportens fond”, och sedan under Hasse Lord Skarplöths vd-tid för ATG bytt namn till ”balanserat resultat”, helt när ATG storinvesterade för att möta den konkurrensutsatta licenssystemframtid man nu är inne i.

– Vi behöver inte bara återställa sportens egen ekonomi och det underskott och de skulder som vi hade att hantera in i 2020 utan måste också komma tillbaka till en situation där det finns en buffert, som en gång i tidens ”hästsportens fond” hos ATG var. I pandemin som vi nu går igenom har den svenska trav- och galoppsporten, och dess ekonomi, blivit en av de verksamheter som klarat sig bäst. Men det måste finnas en buffert så att vi klarar ett stopp i tävlingsverksamheten utan att det får stora negativa konsekvenser, och det finns nu förutsättningar att kunna börja bygga en sådan buffert också, säger Marjaana Alaviuhkola.

”Spelare som kom till ATG under pandemin stannade”

Vinstökningen: 739 miljoner!

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Eklundh: ”Vi testar nya grejer”

André Eklundh tillhör skaran som startar hästar inom såväl Margaretas tidiga unghästserie som V75.
I Stoeliten nämns Gobi Princess (V75-1) som en het segeraspirant av de flesta.
– Det finns ett mönster över hennes främsta insatser i min regi och därmed känns taktiken självklar, säger Åbytränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
André Eklundh startar tre hästar på Solvalla denna lördag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
André Eklundh startar tre hästar på Solvalla denna lördag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Fem gånger har Gobi Princess (e. Muscle Mass) hittat till ledningen på svensk mark. I tre av de loppen har det resulterat i seger, i de andra två har hon slutat tvåa och fyra.
– I Nordamerika gick hon bra bakifrån, men i min regi måste jag säga att hon har höjt sig rejält de gånger hon har gått i ledningen. Det är en klar fördel om hon kan nå dit och trots att vi har spår sex och snabba hästar på insidan måste det göras ett försök att nå ledningen, säger André Eklundh.

Vid segern i Fiona Sans lopp på just Solvalla 13 januari var det just från tät hon vann loppet och besegrade några av motståndarna i dagens lopp.
– Vi gick igenom henne dagen efter det loppet, behandlade hästen och hon har kunnat träna på som vanligt. Hästen har varit väldigt laddad och fin så allt tyder på att det är full form.

Varför kör du inte henne själv?
– Jag körde galopp med henne några gånger och vi kom inte riktigt överens. Hon har gått bra för Rikard N Skoglund och Erik Adielsson efter det så jag tyckte inte det fanns anledning att ändra kusk med tanke på det.

Chansen här?
– Hon slog ju flera av motståndarna senast och har visat att hon hävdar sig i Stoeliten. Jag tycker att hästen håller sig relativt fräsch, hon tycker det är kul att tävla och känns inte heller tagen mentalt så jag måste tro att hon ska kunna fortsätta tävla på bra ett tag till.

Trippla ändringar

Dessförinnan ska ett år yngre Bring Me Wine (e. Chocolatier) starta i Margaretas tidiga Unghästserie för fyraåriga ston.
– Hon hade en halsinfektion i Kalmar i december, fick penicillin och sedan tränade vi på med sikte mot just det här loppet. Hon hade inte gått något banjobb innan comebacken på Axevalla och fick mestadels dödens den gången så jag var nöjd med insatsen och tror hon gått framåt till det här loppet.

Idag kan det bli tal om flera spännande ändringar på stoet när det står hela 300.000 kronor på spel till vinnaren.
– Jag har testat urryckare på henne vilket är tanken att hon ska gå med nu och därtill så blir det lättning till aluminiumskor runt om. Jag kommer även att värma henne i en jänkarvagn.

Vart hamnar ni från innerspår bakom bilen?
– Jag vet faktiskt inte riktigt för jag har aldrig laddat med henne, men jag tror att hon kan öppna bra.

Hur står hon sig i den här omgivningen?
– Jag har en känsla av att hon kommer göra en bra insats här. Vi spände bågen med henne i början av hösten och då räckte hon inte riktigt, men jag tycker att hon höjt sig hela tiden. Den här hästen är fin mentalt och lägger aldrig någon kraft i onödan.

Och så har du en räddningsplanka i lopp 12 i Hazyshadeofwinter (e. Brad de Veluwe) för den som är på jakt efter en sådan?
– Det säger jag inte, men normalt sett ska hon stå sig bra i det här loppet. Hästen har ryckt upp sig, utvecklades fint under hösten och kommer från seger på ett bra sätt så jag måste tro att hon kan leverera en stark insats igen, avslutar André Eklundh.

Läs även: