Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Bazire ordnade 120.000 till sjukhuspersonal

Fyraåriga toppar jagar finalbiljetter på Åby, Looking Superb är väl förberedd inför Paralympiatravet, läkarpersonal stötte på patrull och stjärnas syster kvalade i Gävle.
Det är ett par av rubrikerna i fredagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jean Michel Bazire sänder Looking Superb till Paralympiatravet. Foto Simon Hagen och Mia Törnberg/Sulkysport
Jean Michel Bazire sänder Looking Superb till Paralympiatravet. Foto Simon Hagen och Mia Törnberg/Sulkysport

1 5.575 euro – eller 60.000 kronor! Så mycket ropades en körsvensdress skänkt av Jean Michel Bazire in för på en digital välgörenhetsauktion initierad av franske handbollsstjärnan Cyril Dumoulin i coronakrisen. Där auktioneras främst matchtröjor från idrottsmän och kvinnor i flera sporter ut. Bazire meddelade samtidigt att han själv lade till lika mycket pengar till insamlingen och därmed ordnade han 120.000 kronor som går till sjukhuspersonal i Frankrike. Dessutom kryddade han det vinnande budet med en hjälm och körhandskar. I morgon startar Bazire-tränade Looking Superb i Paralympiatravets final.

Mitt intryck är att hästen känns bättre nu än han gjorde i slutskedet av vintermeetinget

Looking Superb fick gå ett tufft ”väckarjobb” ute på vår gård i torsdags. Pappa körde tre hårda heat och tanken är att hästen ska vara i toppform på lördag. Förra helgen körde jag in hästen till Grosbois inför avresan till Sverige och tränade honom lätt i söndags. Mitt intryck är att hästen känns bättre nu än han gjorde i slutskedet av vintermeetinget. Hästen ska gå barfota runt om och kan vinna ett sådant här lopp”, säger Nicolas Bazire till Sulkysports franske kontakt Gerard Forni.

Sulkysports V75-tips med fler intervjuer och analyser publiceras klockan 12:00 idag.

***

2 Kvalen till Kunga- och Drottningpokalen på Åby är förstås kvällens höjdare och en härlig uppladdning inför morgondagens final i Paralympiatravet. En av förhandsfavoriterna är fjolårets Kriterievinnare Power, vars skötare Ni kunnat träffa här på Sulkysport inför den viktiga kvällen. Östersund står för lunchtravet med V65 (första start 12.20), Åbys kvällsgiv drar igång klockan 18.20 och saxbana för aftonen är Bollnäs (första start 18.30).

Startlistorna till fredagens tävlingar.

***

3

Daniel Redén. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

I onsdags kvalade Daniel Redén Mister Hercules (e. Trixton–Baghdad Dream) på vassa 1.14,6/2.140 meter. I Gävle igår kvalade Solvallatränaren Green Manalishis lillasyster Nagamori Hall (e. Cantab Hall–Naga Morich). Det treåriga stoet var godkänd på 1.16,7/2.140 meter.

***

4 I coronatider är säkerheten förstärkt rejält för att travsporten ska kunna fortsätta. I Norge är nyligen tävlingsförbudet hävt och restriktionerna stora vad gäller vilka människor som får vistas på travbanorna. Det fick personal hos överläkaren i Gövik erfara häromdagen, berättar Trav oh Galopp-Nytt. De blev nämligen inte insläppa på Biris travbana när de skulle kontrollera hur säkerheten och smittskyddet var i samband med en provloppsdag på banan.

De kom på oanmält besök. Då blev de inte insläppta på stallbacken eftersom de inte fanns med på någon lista”, säger Biris styrelseordförande Tom Rune Bratlien till TGN.
Nästa lördag är det V75-comeback i Norge – på just Biri.

***

5 Fem svenska stall har passerat fyra miljoner kronor i år. Halmstadtränaren Peter Untersteiner har för dagen 187 hästar på träningslistan och han är både vinst- och segerrikaste 2020. Untersteiners stall har 55 vinster på 304 starter.

Vinstrikaste tränare i Sverige

Tränare – Inkört (kronor)

 1. Peter Untersteiner – 4 689 968
 2. Stefan Melander – 4.440.962
 3. Robert Bergh – 4.441.962
 4. Björn Goop – 4.418.819
 5. Jörgen Westholm – 4.009.375

***

6 Totalt är två fransktränade hästar med i Paralympiatravets final på Åby i morgon. Sébastien Guaratos toppsto Billie de Montfort har hittills vunnit en av fyra starter på svensk mark och nioåringen rapporteras komma i mycket bra författning. Efter miljonloppet på lördag blir hästen kvar hos Björn Goop och målet är att vara med i Elitloppet på Solvalla sista söndagen i maj.

***

7 Franske hingsten Alceste du Goutier (e. Quido du Goutier) fick Åbys Admir Zukanovic in på träningslistan i mitten av april och nästa onsdag kvalar tioåringen med tränaren i sulkyn. Hästen har inte tävlat på över ett år, men han har startat 67 gånger (9-4-7) och tjänat över 2,9 miljoner kronor. Hästen har provat i ett par grupplöpningar, men inte kunnat matcha de allra främsta. Däremot har tre av hans nio fullträffar bärgats på Vincennes. Hästen ägs av Denco HB, Kållered, och kommer närmast från Philippe Daugeards stall.

Fokustema
Sundbyholm
Läs senare

Fyraåringstestet ett kanonlopp

Fyraåringstestet i Eskilstuna på onsdag blir ett kanonlopp: Ecurie D., Aetos Kronos, Brother Bill och Green Manalishi finns i startlistan!
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Ecurie D. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Ecurie D. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Att danskfödde, norsktränade (Frode Hamre) och svenskägda (Global Glide AB & Smart Repair Center AB) efter tio starter obesegrade Ecurie D. skulle starta i Fyråaringstestet har varit känt, och när den mörka anmälningslistan ”avtäcktes” nu på torsdagsmorgonen stod det klart att Ecurie D. kommer att åtminstone behöva lämna vilopulsläget för att besegra de jämnåriga konkurrenter som också är ute efter förstaprisets 200.000 kronor.

Ecurie D. (e. Infinitif – To Soon) har inte startat sedan han vann Fyraåringseliten Elitloppshelgen på 1.09,2a/1.640 meter och ska efter detta lopp fortsätta till Hugo Åbergs Memorial den 28 juli är det tänkt.

Kungapokalssegraren Aetos Kronos (e. Bold Eagle – Will Of A Woman) har startat en gång efter storloppsseger på Åby, Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) fick då revansch på Aetos Kronos för Kungapokalen då han vann Prix Readly Express på Solvalla, före Aetos Kronos och Green Manalishi.

Green Manalishi (e. Muscle Hill – Naga Morich) väntar fortfarande på sin första seger i Sverige. Efter galoppen i starten i Sprintermästaren senast får den tiofaldiga miljonären nu för första gången ge sig i kast med Derbydistansen 2.640 meter.

Kriterietvåan Brother Bill (e. From Above – Clear As A Bell) årsdebuterar och gör sitt första framträdande sedan han avslutade treåringstävlandet i stor stil med att vinna Breeders Crown.

Anmälningslista

Fyraåringstestet, Eskilstuna onsdag 15 juli, 2.640 meter autostart. Förstapris 200.000 kronor (sänkt från 300.000 kronor de senaste åren):

 • Aetos Kronos – tränare: Jerry Riordan
 • Brother Bill – Timo Nurmos
 • Ecurie D. – Frode Hamre
 • Exodus Brick – Jörgen Westholm
 • Green Manalishi – Stefan Melander
 • Jareth Boko – Micael Broberg (a)
 • Jason’s Camden – Daniel Redén
 • Rotate – Stefan Melander
 • Tabasco C.D. – Stefan Granlund
 • Ultion Face – Adrian Kolgjini

Startlistan med spår och kuskar blir klar under torsdageftermiddagen

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Inget kunde stoppa Napoleon

Medeldistans och hårt tryck under vägen spelade mindre roll. Mistelns Napoleon löste sin uppgift i ett klass II-försök på allra bästa sätt för Magnus A Djuse på Visbytravet igår.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

– Han gjorde det fantastiskt bra. Det var hårt tryck hela vägen och Mistelns Napoleon fick aldrig ligga ifred, berömde tränaren Henrik Hoffman.

Magnus A Djuse tog tidigt hand om taktpinnen, men Mistelns Napoleon (e. Judge Joe-Mistelns Xanthe) fick aldrig slå av på takten utan uppvaktades i omgångar. Trots det fanns det krafter kvar för att hålla undan med en halv längd för duktigt spurtande Ottilia Fri på nya rekordet 1.12,8a/2.120 meter.

Det var femte segern av sju tagna över medeldistans och i förbifarten kan också noteras att vid förra triumfen vann Mistelns Napoleon på 1.12,2a/1.620 meter.

Fem segrar över medeldistans

Gårdagens triumf var värd 110.000 kronor för Henrik Hoffsmans sexårige valack efter Judge Joe. Modern Mistelns Xanthe (e. Zerberus), 1.17,0am/43.100 kr, startade 20 gånger och vann ett B-lopp på Visbytravet. Av hennes tre avkommor i startbar ålder har bara Mistelns Napoleon varit ute och tävlat.

Fakta

Mistelns Napoleon

Stickelhårig brun valack 6 år e. Judge Joe-Mistelns Xante e. Zerberus
Rekord: 1.14,8m* – 1.12,2ak*
Prissumma: 340.300 kr
Resultat: 21 st: 7-1-3
Ägare: Stall Misteln HB, Tingstäde
Uppfödare: Stall Misteln HB, Tingstäde
Tränare: Henrik Hoffman, Visby
Körsven: Magnus A Djuse, Solvalla

Expandera

Själv är hon undan Collans Crona (e. Big Spender), 1.16,4ak*/46.300 kr, vars mor Coalou (e. Coachman), 1.19,4m*/17.250 kr, vann fem lopp på 20 starter.

Ytterligare ett steg tillbaka i stamtavlan hittar vi Louise B. (e. Clipper Hanover), 1.31,4am, som blev mor till segermaskinen Clipper Headland (e. Chateaubriand), 1.15,8ak/301.970 kr, som vann 30 lopp på 105 starter.

ST-slarv med Kriterie- och Derbyvinnare

Två steg bak till i stamtavlan finns USA-födda Louise, vars mest kända avkomma är Mary Louise (e. Real Frisco), som står som ostartad på travsport.se, men som själva verket vann Svenskt Travkriterium 1937 och slutade tvåa i Svenskt Travderby året efter.

Mary Louise var den första klassiska vinnaren som Margareta Wallenius-Klebergs far Olof (Stall Segerhuva) ägde. Det året tog han för övrigt sin andra klassiska vinst när Rosenella vann Svenskt Travderby. Även hon står som ostartad på travsport.se…

Fokustema
In memoriam
Läs senare

Sierra Kosmos död

Han skulle förändra världen som avelshingst – i alla fall ur ett amerikanskt perspektiv – med en kombination av Florican och Victory Song som en perfekt ”outcross” till alla ston efter Speedy Crown och Super Bowl. Nu har Sierra Kosmos gått till sin sista vila.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Sierra Kosmos.

Sierra Kosmos (e. Nearly Perfect-Sunkiss Bel), 1.10,7*/$558.710, blev 31 år och en riktig ”snackhäst” även om han aldrig var anmäld till Hambletonian Stakes. Som tvååring tog han vinnarrekordet 1.12,6 efter ha vunnit åtta av 14 starter och däribland Hoosier Futurity.

Fakta

Sierra Kosmos

född 1989 e. Nearly Perfect-Sunkiss Bel e. Noble Victory
Rekord: 1.10,7*
Prissumma: 558.710 dollar
Resultat: 30 st: 15-6-2
Tränare: Rick Beinhauer
Körsven: Rick Beinhauer
Ägare: Sierra Kosmos Syndicate
Uppfödare: Kosmos Horse Breeders Inc, Pennsylvania

Expandera

Under treåringssäsongen räknade han in sin största triumf i Beacon Course ($454.500), han vann heat i World Trotting Derby och satte världsrekord med tiden 1.12,5 när han vann Old Oaken Bucket på 800-metersbanan Delaware County Fair. Därefter åkte Sierra Kosmos till Red Mile och travade 1.10,7 – hans snabbaste tid i karriären.

Enormt intresse

Intresset för hans tjänster som avelshingst blev enormt när han introducerades i aveln 1993, inte bara för hans framgångar på tävlingsbanan utan också för sin stamtavla. Han stallades upp på Hanover Shoe Farms och betäckte 1.138 ston i USA 1993-2014. Andra året besöktes Sierra Kosmos av 203 ston!

Totalt sprang Sierra Kosmos avkommor in drygt 29,2 miljoner i Nordamerika och han blev far till tre dollarmiljonärer; No Nonsense Woman ($1.261.909), Fern ($1.245.502) och Springtop ($1.209.078).

No Nonsense Woman vann Breeders Crown, Goldsmith Maid, Matron Stakes och stoavdelningen i World Trotting Derby innan hon som äldre tävlade för Sören Nordin i Italien.

Fern var också framgångsrik med vinster i Hambletonian Oaks, Delvin Miller Memorial och Kentucky Futurity Filly. Berndt Lindstedts Kick Tail segrade i World Trotting Derby, Miss Whitewater tog hem Breeders Crown och Silver Pine – senare avelshingst i Sverige – vann ett försök i Hambletonian Stakes.

En svenskfödd miljonär

I Sverige finns 70 registrerade avkommor och av dem lyckades en bli miljonär; Sean Trot (u. Sally Trot e. Fadet), 1.12,2ak/1.725.365 kr.

I Europa gjorde han inget väsen av sig som avelshingst. Största intrycket skedde som morfar till två italienska topptravare; Main Wise As vann dubbla Prix de l’Atlantique och Europaderbyt, medan Island Effe tog hem Gran Premio della Lotteria. I Sverige är Sierra Kosmos bland annat morfar till Useful Hornline, vinnare av Guldstoet.

Sierra Kosmos togs ur aveln efter säsongen 2014. Han levde sin sista år hos Rick och Gina Beinhauer i Pennsylvania. Rick Beinhauer, som var amatör, både körde och tränade hästen under karriären och de två säsonger Sierra Kosmos tävlade innan han övergick till avel 1993.

Saxat från World Wide Pedigree.
Sport