Fokustema
Läs senare

BC-tvåan i en egen klass

Hösten är inte sällan skrällarnas årstid, men i tisdagskvällens årgångsfinaler i Kalmar var det betrodda hästar som stod pall för trycket.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Indy Rock och Johan Untersteiner vann Treåringsserien i Kalmar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Indy Rock och Johan Untersteiner vann Treåringsserien i Kalmar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det stod 150.000 kronor på spel till vinnarna av finalerna av Kalmartravets Tre- och Fyraåringsserie.

I klassen för de yngre blev det en mycket säker seger för Johan Untersteiners Breeders Crown-tvåa Indy Rock (e. Readly Express), men det var inte utan dramatik.
Efter att blivit nerstruken till innerspår bakom bilen var Indy Rock totalt chanslös på ledningen och hamnade som fyra längs sargen.
– Jag kände redan efter 100 meter att det inte skulle bli bra idag. Han var så laddad och ville så mycket att det inte skulle kunna gå att släppa av honom från start utan att det var risk för galopp istället. Jag fick ta det lugnt, vi hade tur att en häst galopperade i första kurvan, sade Johan Untersteiner i Kalmartravets vinnarcirkel.

Ja, så löste det sig och därefter kunde Indy Rock forceras till tät. Lilliannes Love (e. Muscle Hill) kämpade berömvärt på utsidan som tvåa och Indy Rocks stallkamrat Kron Vici Star (e. Going Kronos) slutade trea.
– Han kändes stark hela vägen trots att det blev ett ganska tufft första varv. Otroligt skönt att avsluta året med seger och dessutom med lite krafter kvar, sade Johan Untersteiner.

Hemmaseger

I Fyraåringsserien gick segern till hemmahästen Betting Pacer (e. Maharajah). Från tät höll Niklas Robertssons Stosprinter-tvåa stången gentemot Picadilly (e. Father Patrick) och hon gjorde det på nya banrekordet 1.13,2a/2.140 meter för fyraåriga, svenskfödda ston.
– På förhand tyckte jag spåret var dåligt, men nu var hon så pass rask iväg att det kanske inte ens spelat någon roll om hon haft spår tolv! Hon var jättefin att köra och pinnade iväg här runt slutkurvan när jag tyckte det var dags, sade segerkusken Kim Eriksson i vinnarcirkeln.

Robertsson drog – som vanligt – på smilbanden efter loppet och medgav att segern värmde lite extra.
– Jag är lite stolt över mig själv också att jag satte henne i ordning. Om man ska översätta det till en fotbollsskada så var det ljumsken bak och jag hade inte kunnat träna henne inför det loppet som jag ville. Nu blev det banrekord idag istället, sade Niklas Robertsson.

Bakom Betting Pacer och Joakim Lövgrens Picadilly var det Philosopher (e. Cantab Hall) som slutade trea för sin tränare Christoffer Eriksson.