Fokustema
Utblick Europa
Läs senare

Bikinisäsongen inte över

Det råder ingen som helst tvekan om att Bikini är Danmarks bästa fyraåriga sto.
Under söndagen vann hon Grand Circle Hoppechampionat i Billund och räknade därmed hem sin tredje klassiska seger för året.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jeppe Juels Bikini vann Grand Circle 4-års Championat för ston. Foto: KM Foto
Jeppe Juels Bikini vann Grand Circle 4-års Championat för ston. Foto: KM Foto

Efter derbysegern och triumfen i Aalborg Hoppechampionat ställdes Great Challenger-dottern inför en smålurig uppgift i Billund med tolftespår bakom bilen, men inte ens det kunde Jeppe Juels dam.
Vid de andra storloppssegrarna har Peter Ingves skött tömmarna, men nu tog han åter över själv och det märktes att han litade på sin häst.
Från femte utvändigt gav han sig iväg rundan före mål och på sista bortre långsidan var täten övertagen. Bikini försvann ifrån till seger på 1.13,5a/1.900 meter och det var fem längder ner till tvåan Brandy Laser (e. Andover Hall) samt ytterligare en längd till måltrean Belive It Or Not (e. Love You).
– Desto längre vi kom i loppet desto mer gåvillig var hon, sade Jeppe Juel enligt danskhv.dk.

Efter triumfen värd 165.000 danska kronor är nu Bikini uppe i 767.800 danska kronor totalt via åtta segrar på 22 starter.

Det kördes även uttagningslopp till Danskt Avelslopp i såväl ”flick” som ”pojkklass” i Billund. Stoklassen blev en riktig tunn historia med blott elva felfria hästar totalt så finalfältet blir inte ens fullt!
Cleo Gammelsbaek (e. Great Challenger) vann ett kval på 1.16,1a/1.900 meter för sin tränare Jeppe Juel och stotoppen C D (e. Great Challenger) – tränad av Kaj Jensen och körd av Birger Jörgensen – det andra på 1.15,5a/1.900 meter.

Även klassen för hingstar och valacker hade blott två uttagningslopp. Börge Mathiesen-tränade Cult Egedal (e. Beaumont Hanover) vann ett kval på 1.16,3a/1.900 meter för Birger Jörgensen och Peter Spengler-tränade Confidence (e. Great Challenger) det andra för Ken Ecce på 1.16,7a/1.900 meter.

Finalerna körs den 5 november med en förväntad, samlad prissumma på 200.000 danska kronor i vardera lopp.

Venkatesh tillbaka

Balfour vid en seger på Åby. Idag startar han på Enghien. Foto: Göran Lindskog/Sidmakaren

Lutfi Kolgjinis Venkatesh (e. Varenne) var tillbaka som en vinnare när han tävlade i Bordeaux. Grand Prix Dynavena Maisagri Duran (€30.000) var lopptiteln och därifrån fick han med sig 13.500 euro efter att ha vunnit på 1.15,4/2.675 meter i lag med Dominik Locqueneux.

Svenska segrar i Frankrike även för Anders Lindqvists Dynamique Style (e. Rodrigo Jet) som vann på 1.18,4/2.800 meter i Strasbourg medan Jarmo Niskanens Decidement (e. Iton de Gite) slog till på 1.15,7/2.775 meter i La Capelle.
Den sistnämnde är en spännande fyraåring som nu nått upp i 75.650 euro i intjänade prispengar via fem segrar på 13 starter.

En annan spännande, svensktränad häst dyker upp i Frankrike idag. I quintéloppet på Enghien klockan 13:47 startar Balfour (e. Scipion du Goutier) och Robert Bergh är själv på plats för att köra sin häst.
Prix de Pomarez (€52.000) är loppet det handlar om och det råder ingen tvivel om att Balfour kommer att tillhöra favoritskaran.

Knäckte derbyvinnaren

Det var inte bara Breeders Course-finalen som stack ut på Victoria Park-banan i Wolvega under söndagen. Det kördes även Breeders Crown-lopp för de bästa treåringarna och i den öppna klassen fick Hillary Queen (e. Quick Wood) revansch på Hooters USA (e. Armbro Embellish) vilken hon var tvåa bakom i det nederländska derbyt i somras.
Christoffer Eriksson fick gästkuska Hooters USA åt Hugo Langeweg Jr och svarade bestämt ledningen, men efter att backat ner i rygg under inledningsvarvet så flyttades Hillary Queen åter ut i dödens 1.100 meter före mål.
Via 1.13,3 sista varvet så tog hon ner Hooters USA 50 meter in på upploppet och bärgade därmed segerchecken på 8.250 euro. Paul Hagoort tränar och Robin Bakker kuskade, samma duo som tog hem Breeders Course-finalen, med andra ord.

Tyrolerdröm

Graf Kalman är det mest anrika storloppet för äldre hästar i Österrike och har sett svenska toppvinnare såsom LyonMeadow RoadQueen L. samt Opal Viking (två gånger om), men sedan flera år tillbaka för loppet en anonym tillvaro.
Årets upplaga hade 25.000 euro i samlad prissumma och den halva som vinnare plockade hem gick till Dream Vacation-sonen Tyrolean Dream. Rudolf Haller satte sin springare i tät direkt och höll en säker längd gentemot Palema Photo (e. Gidde Palema) som hakade på starkt via vinnarhålet.
Segertiden blev 1.14,8a/2.600 meter och med tanke på att sexåringen nu har fem raka segrar, men blott 60.000 euro i intjänade prispengar så borde Haller rimligtvis överväga att skicka hästen till Sverige över vintern.
I bronsdivisionen skulle han säkerligen duga bra…

Freeman Venus (e. Light Kronos) vann det andra storloppet för dagen på Krieaubanan i Wien. Anton Poschacher-Gedenkrennen (€25.000) för de treåriga, inhemska hästarna var uppgörelsen och i lag med  Franz Konlechner vann hon på 1.15,5a/2.100 meter vilket likaledes gav 12.500 euro i belöning.

Italiensk segermaskin

Suerte’s Cage vann storlopp i Padova. Foto: Unire TV

Grupp III-loppet Gran Premio Ivonne Grassetto (€40.400) i Padova lockade med prispengar av svensk ”guldnivå”, men några riktiga profiler sökte sig inte till 800 metersbanan.
Vinnaren Suerte’s Cage (e. Igor Font) stod dock för en rejäl insats då han bärgade sin sjätte seger på de sju senaste starterna.
Körande Enrico Bellei placerade den av Gennaro Casillo-tränade sexåringen i dödspositionen varifrån han hade grepp om ledaren Superbo Capar (e. Calypso Capar) redan 300 meter före mål.
In mot upploppet stod Bellei för en ”uppväckning” av hästen som direkt diskvalificerade honom för titeln årets gentlemannakusk och Suerte’s Cake övervägde inte för en sekund att slå av på farten.
Segertiden skrevs till 1.12,1a/1.640 meter vilket är den näst snabbaste tidsnoteringen i loppets 26-åriga historia. Blott Leben RL (e. Supergill) har sprungit fortare då han vann 2012 års upplaga på 1.11,7.

Suerte’s Cage fick 16.744 euro för sin seger och Superbo Capar fick även släppa Turbo Sund-dottern Pantera del Pino förbi sig.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

”Oerhört snabb i benen”

Galopp från början och störd på upploppet!
Flög ändå fram till seger!
San Moteur var bara bäst i Prix Readly Express!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
San Moteur och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
San Moteur och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Inledningen var däremot inte speciellt positiv för San Moteur (e. Panne de Moteur-Aung San Suu Kyi) i Prix Readly Express med en galopp. Björn Goops fyraåring kunde komma tillbaka och vinna i årsdebuten efter en mäktig avslutning över upploppet på 1.11,4a/2.140 meter.

– San Moteur har en extrem utväxling när man begär det extra av honom. Han går från 1.15-tempo till 1.06-fart på väldigt kort bit och sedan går han bara fortare och fortare, sade Björn Goop.

Och fortare och fortare gick det till slut och det var med full fart över mål som han flög ifrån ledande Mr Mah Can och vinnarhålets Kurri Jari Boko efter ha travat 1.09,5 sista 300 meterna.

Inledningsvis blev San Moteur generade av Mister Hercules när han felade efter 50 meter och galopp blev också för Björn Goops häst kort efteråt, vilken tappade 30-40 meter på den incidenten.

– I det läget var min tanke att bara ge San Moteur ett lopp.

Dubbla galopper – lösningen!

Björn Goop smög med i femte inner, vilket blev fjärde utvändigt när Hell Bent For Am gav sig iväg i tredjespår 750 meter före mål. I sista sväng körde Erik Adielsson och Hell Bent For Am upp i Hector Sisus sulky och båda hästarna galopperade, vilket öppnade upp för San Moteur.

– När det löste sig för San Moteur speedade han för fullt. Man vill gärna få en skön känsla när det handlar om årsdebut, men det började ju inte direkt bra för honom…

På upploppet handlade det bara om en häst och San Moteur kunde kvittera ut 400.000 kronor för segern i Prix Readly Express efter ha travat 1.10,3/1.900 meter efter galoppen.

– Vi har medvetet inväntat årsdebuten. San Moteur har en jättetuff säsong framför sig med många fina lopp. Idag var han inte på topp. Fortfarande är han rund om magen och går med tunga skor. Det finns mycket mer att göra med honom och han är väldigt väl förberedd, men egentligen ska Håkan (Arvidsson) ha all cred. Han gör ett fantastiskt jobb med hästen och kör San Moteur i alla jobben.

”Han har varit fin hela tiden”

Håkan Arvidsson, uppfödare och delägare, var förstås väldigt glad efter segern:

– San Moteur var otroligt väl förberedd inför årsdebuten. Hela vintern har vi kunnat träna honom utan ett enda stopp. Många har frågat vad som varit fel med hästen eftersom vi inte startat honom, men det var varit precis tvärtom – han har varit fin hela tiden!

San Moteur inledde karriären med fem raka segrar innan han slutade tvåa i Svenskt Travkriterium. Därefter vann han semifinal i Breeders Crown, men galopperade bort sig i finalen den 8 november ifjol och därefter gick Panne de Moteur-sonen till vintervila. Ikväll var han tillbaka på tävlingsovalen efter bravur och var månne detta sluta?

Starkt möderne

San Moteur är undan Aung San Suu Kyi (e. Ready Cash), 1.13,6am/174.300 kr, som bara gjorde elva starter (3-2-1) innan hon sattes i avelsboxen. I aveln finns två avkommor registrerade…San Moteur och helsystern Florence, född 2019 och i träning hos Morgan Ivarsson.

Aung San Suu Kyi är i sin tur undan ostartade Kissy Suzuki (e. Tenor de Baune), vilken har sin främsta avkomma i Rouge (e. Supergill), 1.13,2ak*/902.316 kr.

Mormors mor Tiba Lavec (e. Ata Star L.-Victorious Tail), 1.14,5am/1.382.450 kr, tävlade för Håkans far Berndt I Arvidsson och de segrade i finalen i Breeders Crown.

Tiba Lavec har bland annat lämnat Psycho (e. From Above), 1.12,4am/1.829.017 kr, You Talking to Me (e. Credit Winner), 1.11,7ak/1.771.566 kr, och Manhattan (e. Pine Chip), 1.12,8am*/562.000 kr.

Själv ingår Tiba Lavec i samma syskonskara som Chasing Tail ($806.717), Kick Tail (7.277.646 kr), Day For Night ($616.907) och Comets Tail (2.466.217 kr).

Källa: breedersbible.com
Fokustema
Solvalla
Läs senare

Ny triumf för Asteroid

Fjärde raka segern räknade Asteroid in i ett försök i Breeders Course för Björn Goop och duon var helt ohotad från spets.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Asteroid vid en tidigare seger på Solvalla för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Asteroid vid en tidigare seger på Solvalla för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Björn Goop placerade Asteroid (e. Creatine-Ultimate Cameron) i täten efter 150 meter. Snabba 1.08,5 första 500 meterna blev till 1.11,7 första kilometern. Över upploppet gick Frode Hamres treåring enkelt undan på nya rekordet 1.11,4a/1.640 meter.

– En jättefin häst som det driver väldigt bra för. Det går lätt för honom att springa, men det är synd att han inte får vara med i finalen, sade Björn Goop.

Som USA-född är Asteroid utestängd från Breeders Course. Toppspurtande måltvåan och italienskfödde Callisto (e. Nad Al Sheba) är inte anmäld till Breeders Course och istället gick finalplatserna till duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Cash Maker (e. Donato Hanover), vilka slutade trea respektive fyra.

Fakta

Breeders Course

Återstående försök:

  • 1 juli – Åby
  • 4 juli – Berlin
  • 13 juli – Jägersro
  • 14 juli – Milano

Final:

  • 27 juli – Jägersro
Expandera

Finalen i Breeders Course avgörs den 27 juli på Jägersro med ett förstapris på 700.000 kronor.

Kostade 25.000 dollar

Frode Hamre-tränade Aestorid tog sin tredje seger på Solvalla. Han köptes i höstas i Harrisburg för 25.000 dollar. Asteroids mor Ultimate Cameron (e. Yankee Glide), 1.10,6*/$809.899, tog sin största seger i Elegantimage Stakes (C$557.000) och var finaltvåa både i Breeders Crown och Hambletonian Oaks.

Själv är Ultimate Cameron en dotter undan dubbla Breeders Crown-vinnaren Cameron Hall (e. Garland Lobell), 1.10,2/$2.138.787.

Cameron Hall var länge det dyraste stoet som sålts på auktion innan Hambletonian-vinnaren Atlanta klubbades för 1.550.000 dollar. Innan dess hade Cameron Hall rekordet med 1,1 miljoner dollar, vilket motsvarade 11,7 miljoner svenska kronor vid den tidpunkten.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Svenskfödd tvååring kvalvann

Hans ”Global” Neléns svenskfödda Global Design kvalvann på Hoosier Park idag och det tvååriga stoet kom hem på 1.14,7/1.609 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Nélen har fött upp Global Design. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Hans Nélen har fött upp Global Design. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det Christopher Beaver-tränade stoet avrundade med 1.10,1 sista quartern och Global Design (e. Ready Cash-She Wear’s It Well) spurtvann med en längd för Peter Wrenn.

Global Design är undan She Wear’s It Well (e. Andover Hall), 1.11,0/$161.820, som också lämnat Global Wonderful (e. Yankee Glide), 1.12,0ak/342.900 kr, och Feel the Rush (e. Muscle Hill), 1.12,8ak/147.500 kr.

Dubbel till Engblom

Det kördes också kvallopp för tvååringar på träningscampen Magical Acres i New Jersey och två av vinnarna hade svensk adress. Per Engblom dubblade och inledde gjorde Chulo (e. What the Hill-Chula) och från spets vann han han 16,5 längder för Yannick Gingras på 1.14,5.

Yannick Gingras vann också med Per Engbloms Castle House (e. Conway Hall-Winning Missbrenda) och från ledningen utmättes segermarginalen till tre längder på 1.16,1 efter ha avrundat sista 400 meterna på 1.11,1.