Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

44 år sedan jätteskrällen

Stjärna närmar sig årsdebut, Bollnäs testar nytt grepp och ett toppsto har dött.
Det är ett par av rubrikerna i fredagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Björn Goop körde Ecurie D. till seger i Big Noon-Pokalen. Foto Simon Hagen
Björn Goop körde Ecurie D. till seger i Big Noon-Pokalen. Foto Simon Hagen

1 Bollnästravet kör en överraskande tävlingsdag i eftermiddag: Breddtrav – alltså en vardagseftermiddag – som komplementbana till lunch-V65-banan Umåker.
Köra breddlopp en vardageftermiddag, är det klokt, travbanechef Stefan Samuelsson? De loppen riktar sig väl till hästar vars tränare och kuskar normalt ska ha en arbetsplats att vara på vid den tidpunkten?

Bollnästravet. Foto Thomas Hedlund/Sulkysport

Jag förstår den synpunkten, och det här är ett test från vår sida. Jag har inte fått några motreaktioner från våra aktiva, men däremot har en del varit förvånade och tycker det är en ovanlig tid att köra på”, säger Stefan Samuelsson, som också kunde konstatera att det blev bra anmält.

Vi valde till och med att utöka med ett lopp jämfört med vad vi tänkt”.

Bollnäs har fem breddloppsdagar i år och har valt att lägga två av dem på det här sättet, på fredageftermiddagar. Dagens tävlingar och en i oktober.

***

2 Den här dagen för 44 år sedan segrade Dennis J:r och Ingemar Rehnfors på V65 i Skellefteå. Hästen delade ut hissnande 815,04 gånger pengarna – ett svårslaget vinnarodds i rikstoton!

***

3

Sulkysport kunde berätta igår i ”Sju nyheter vid sju” att det hölls ett kvallopp för ponnytravare utan banveterinär på Kalmartravet den 17 februari.

Det är emot Jordbruksverkets föreskrift som ensamt reglerar vid vilka tävlingar det ska finnas veterinär närvarande,” säger ST:s veterinär Antti Rautalinko.

***

4 Tre svenska banor pockar på uppmärksamhet under fredagen och redan 12.10 drar Bollnäs igång med breddtrav om saxas med Umåkers fredagslunch (första start 12.45).
Per Lennartsson har två dubbelmiljonärer i stallet. Nappa Scar vann i Eskilstuna i måndags och ikväll på Rommes V64-tävlingar (första start 18.20) är stallkamraten Order To Fly ute efter årets första seger i snabbloppet.

Startlistorna till fredagens tre tävlingsdagar finns här.

***

5 21-åriga kallblodet Lundås Emelie (e. Rigel Jo-Stjärnpella) har dött. Hon gjorde totalt 125 starter (47-10-12) och tjänade 3.213.319 kronor. Rekordnoteringen 1.22,0ak sprang hästen som oplacerad i Elitkampen 2008, Vinning Kos vann på 1.20,7. Lundås Emelie vann totalt fyra rikstotolopp och hennes främsta merit är seger i Svenskt Mästerskap för ston 2008. Samma säsong slutade hon tvåa bakom Järvsöfaks i Svenskt Mästerskap. Hästen tränades av Bergsåkeramatören Håkan Åslund.

Lundås Emelie har lämnat åtta avkommor och tre dessa har startat. Lundås Emil (e. Moe Odin), Nygårds Josefin (e. Järvsöfaks) och Se På Mig (e. Järvsöviking) har alla tjänat mellan 200.000-300.000 kronor.

Hästen har inte missat ett enda pass under uppehållet

6 Svenskägde Ecurie D. (e. Infinitif) närmar sig årsdebut. Fyraåringen är danskfödd och tränas av Frode Hamre i Norge. Tidigare i veckan var hästen in till Jarlsberg travbana och gick ett snabbjobb.
– Ecurie D. sprang tillsammans med MS Triple J och de travade 1.17 över 2.000 meter. Hästarna såg väldigt fina ut och jag tänker mig att Ecurie D. startar om drygt en månad. Tack vare den milda vintern har han tränats med sommarskor och hästen har inte missat ett enda pass under uppehållet. Det blir en väldigt spännande säsong för hans del, säger Hamre till Trav og Galopp-Nytt.

Ecurie D. är obesegrad efter sju starter och han avslutade debutsäsongen med att vinna Big Noon-Pokalen på Solvalla och Europeiskt Treåringschampionat på Vermo. Marko Kreivi från Göteborg (Göteborg Smart Repair Center AB) och Süleyman Yüksel från Skövde (Global Glide AB) köpte hästen förra sommaren.

***

7 Timo Nurmos-tränade Sir Ratzeputz (e. Love You) gör comeback kommande vecka i Solvalla Hästägarförenings Vårvintervandringspris efter nästan ett års tävlingsuppehåll. Den numera tioårige valacken sprang godkänt kvallopp på Solvalla i onsdags. Med Rikard N Skoglund i sulkyn öppnade hästen 1.17,9 första 1.000 meterna i sin ensamhet och andra varvet gick betydligt snabbare. Sir Ratzeputz avverkade sista 700 meterna efter 1.12,3 utan att pressas och han landade på 1.15,0/2.140 meter.

Hästen har startat 54 gånger (14-8-7) och tjänat över 3,1 miljoner kronor. Hästen sprang 1.10,0a/1.609 meter vid seger i silverdivisionen i Östersund 2016 och hans penningmässigt främsta merit är andraplatsen bakom Poochai i Kungapokalen 2014. 2018 toppade han Steinlagers Äreslöp på Momarken.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Redéns besked om Propulsion

Daniel Redéns besked om Propulsion i Paralympiatravet, planerna för Berghs toppfyraåringar, så många miljoner extra finns det i V75-potten och auktionsarenan som blivit ”sjukhus”. Det är några av nyheterna i morgonsvepet Sju nyheter vid sju.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

1Propulsion är titelförsvarare i Olympiatravet/Paralympiatravet och har därmed en fribiljett till finalen på Åby den 25 april. Men huruvida tränaren Daniel Redén tänker utnyttja den återstår att se. Propulsion har inte startat sedan han var oplacerad i Prix d’Amérique sista söndagen i januari, men har tränat på hemma hos Redén.
– Propulsion tränar på lugnt och fint, men jag har inte vässat för att han ska ut och starta tidigt. Jag har inte planerat när han ska starta, det blir inte än på några veckor. Som det verkar nu känns inte Paralymiatravet så aktuellt. Jag får se hur han känns närmare loppet, men det är inget jag jättefokuserar på, sade Daniel Redén till TV12 igår.

***

2Det börjar mullra i trav-Sverige och påskdagens uttagningslopp till Paralympiatravet går verkligen inte av för hackor. Sveriges snabbaste häst i år, Daniel Redéns Sorbet ställs mot Elitloppstrean Makethemark och årsdebuterande Milliondollarrhyme. Och den store vinnaren på förhand är just Sorbet som drog spår fem bakom bilen, medan Milliondollarrhyme (nio) och Makethemark (tolv) brottas med bakspår.
I påsktider är det söndag som gäller för veckans stora V75-omgång, men det värms upp med V75 både torsdag, fredag och lördag. Den ihopsamlade multijackpotten ska lösas ut på Romme och inför veckans tre extra omgångar finns det redan 43 467 930 kronor extra i sjurättspotten. Här är startlistorna till söndagens V75-omgång!

***

3…och på tal om jackpot. Ikväll i Östersund ligger flera miljoner extra i potten efter att det inte blivit någon utdelning för fyra rätt på V64 vid Bollnäs favoritbetonade tävlingar i fredags. V64-omgången avslutas med ett fint kallblodslopp, där bland annat Spang Viktor jagar tredje årssegern för Björn Karlsson. Den segervane norskefödde hästen har vunnit elva av 40 lopp sä här långt. Östersunds tävlingar (första start 18.20) saxas med Halmstad (första start 18.30) och startlistorna till måndagens lopp kan ses och laddas ned här!

***

4Auktionsarena har blivit ”sjukhus”. För många inom travsporten är Agriplex i Western Fair District i London Ontario mest känd som värd för Kanadas största unghästauktion – London Selected Yearling Sale – men numera är auktionsarenans parkeringsplats omgjord till sjukhus för personer som återhämtar sig från covid-19. Den forna auktionsarenan börjar med 180 bäddar med möjlighet att utöka till 500.

***

5Idag ser det ut att komma besked om den norska travsportens vara eller inte vara i coronatider. Det rapporterar norska Trav- og Galopp-Nytt. Det norska Helsedirektoratet väntas ge besked om eventuellt öppnande av norska travbanor under mån dagen och enligt det norska travförbundet DNT:s boss Knut Weum kan i så fall norrmännen vara igång på 48 timmar.

***

6Power slutade tvåa med krafter kvar i lördags – Hail Mary hade lekstuga på Umåker igår. Robert Bergs två fyraåriga Googoo Gaagaa-söner visar musklerna redan i säsongsupptakten på vägen mot Svenskt Travderby. Hail Mary, som precis som i årsdebuten tävlade med dubbla boots på framhovarna, konstrade och galopperade i en omstart, men skötte sig när det väl gällde i ett fyraåringslopp där han belastades med 40 meters tillägg. Från andra utvändigt vred Bergh på 700 meter från mål och via 1.13 sista 800 försvann Hail Mary undan till karriärens sjunde seger på åtta försök.
– Han var rullig och hade svårt hålla fokus i provstarten, så jag visade pisken och han blev skärrad. Det kändes inte bra när ”kör” kom och det blev galopp i den ogiltiga starten. Sedan var det bättre och han kände på sig att han skulle göra något och började ta i strax innan jag attackerade, sade en belåten Robert Bergh till TV12.
Nästa uppgift för Hail Mary blir ett nytt fyraåringslopp i Umeå den 17 april, medan Power siktas mot kval till Kungapokalen.

***

Luc Ouellette.

7Igår var det 24 år sedan Walter Case Jr. och Luc Ouellette delade broderligt på samtliga tio lopp på Yonkers Raceway. Idag lever de segerrika kuskarna utanför travsportens rampljus. Varken Walter Case Jr, 11.049 segrar, eller medan Luc Ouellette, 8.589 vinster, har kört lopp sedan 2017. På svensk mark körde bland annat Luc Ouellette Elitloppet två år i rad 2008-2009, båda gångerna Peter Kleinhans-tränade Enough Talk. Bäst gick det 2008 då duon slutade trea i finalen efter andraplats i försöket. Vann gjorde Exploit Caf.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Elitloppshäst på gång efter lång frånvaro

Ta del av fredags ”Sju nyheter vid sju” med bland annat kall stjärna är tillbaka, varm topphäst nära återkomst och ”Tarzan” gör årsdebut i tävlingssulkyn.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tjacko Zaz har varit borta länge på grund av skadebekymmer. Foto Mia Törnberg
Tjacko Zaz har varit borta länge på grund av skadebekymmer. Foto Mia Törnberg

1 Det blev bara tre starter på vårkanten för Gunnar Melanders och svensk kallblodssports stora stjärna Månprinsen A.M. innan skada satte stopp för säsongen redan i början av maj. Nu är hästen tillbaka, 13 år gammal! I kvällens snabblopp för kallblod i Bollnäs ställs den flerfaldige svenske mästaren mot bland andra Smedheim Solan, som gör comeback på svensk mark där hans främsta syssla i vår och sommar blir avelsarbete.

Månprinsen A.M. och Gunnar Melander. Foto Simon Hagen

Tre banor tävlar i Sverige idag med start på Solvalla (tävlingarna börjar 12.20) och lunchtävlingar. Bollnäs kvällstävlingar (18.20) saxas med breddlopp från Kalmar (18.30).

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

2 Åbytravet och Svensk Travsport har beslutat att köra Paralympiatravet som planerat lördag den 25 april, men med en del förändringar. En stor skillnad är att den totala prissumman i miljonloppet sänks med 815.000 kronor. Förstapriset skulle ha varit 1,5 miljoner och nu uppgår segerchecken till en miljon kronor.

***

3

Det är mycket pengar i potten på V86 nästa vecka. Foto Mia Törnberg

Det är svalt med spelobjekt i dessa coronatider, men travsporten i Sverige är fortfarande igång och intresset för att spela på hästar är högt. I onsdags var V86-omsättningen över 31 miljoner kronor, men ingen lyckades hitta samtliga åtta vinnare och det är jackpot på spelformen kommande onsdag. Solvalla delar på omgången med Åby och åttarättspotten kommer att vara förstärkt med 8.229.199 kronor

Här är startlistorna till nästa veckas V86-omgång och på Solvalla körs bland annat körs Dartster F:s lopp för den äldre eliten.

***

4 Under torsdagen kom beskedet att Svensk Galopp ställer in Nationaldagsgaloppen på Gärdet i Stockholm den 6 juni med anledning av coronavirusepidemin. I USA är det helt tävlingsstopp efter Kalifornia-banan Cal Expo ställt in sina tävlingar i onsdags.

***

5 Tjacko Zaz (e. Crazed) är sedan i början av året på Jörgen Westholms träningslista och under gårdagen kvalade den numera åttaårige valacken i Rättvik. Med tränaren i sulkyn sprang hästen 1.16,7/2.140 meter och lämnade de andra kvalhästarna med flera sekunder.

Tjacko Zaz har totalt startat 36 gånger (10-6-3) och tjänat 1.121.381 kronor. Rekordet, 1.09,5/1.640 meter, sprang hästen i silverdivisionen på Åby våren 2017. Han var då i träning hos Timo Nurmos och den insatsen gav hästen en biljett till Elitloppet, men där blev det galopp i försöket. Hästen har inte startat sedan i augusti 2017 då han slutade oplacerad i Jubileumspokalen. Readly Express vann på 1.09,9a/2.140 meter och Tjacko Zaz noterade 1.10,5.

***

6

Stefan Melander, Travtränare, Travkusk, Sulkysport, Travsport
Stefan Melander. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Stefan Melander gör årsdebut i tävlingssulkyn idag. Solvallatränaren kör USA-importen Fire n’Fury (e. Explosive Matter) i lopp 1 på hemmabanan och han är lite senare igång än 2019. Förra säsongen körde han sitt första lopp den 6 mars. Totalt vann han tio av 109 styrningar 2019 och körde in över 1,4 miljoner kronor.

På stallet har Melander full form. Hans hästar har startat 191 gånger (26-23-23) i år och tjänat nästan 3,7 miljoner kronor. Med den siffran är han tvåa i tränarligan i Sverige 2020. Peter Untersteiner gick under torsdagskvällen upp i topp. Halmstadtränarens stall har sprungit i 3.742.318 kronor hittills i år.

***

7 Jan Hellstedt var Mantorptränare fram till 2016 då Vaggeryd blev hans nya hemmabana på grund av tuffare regelverk för vilken bana tränarna skulle tillhöra. Hellstedt har sin gård i Gränna, vilken räknas till Vaggeryds banregion. Nog om detta – den här punkten handlar om att Jan öppnar en filial på Mantorptravet. Han har för dagen 31 hästar på träningslistan och filialen omfattar sex travare.

– Jag har hyrt in mig hos Lennart Forsberg med personal. Med bara sju mil hemifrån kommer jag naturligtvis också att vara där själv en hel del. Det är roligt att vara tillbaka på Mantorp igen även om det bara handlar om en filial. Jag var ju tränare på Mantorp under flera år och ser fram mot detta upplägg. Träningsbanorna på Mantorp håller ju hög nivå under årets samtliga tolv månader, säger Jan Hellstedt till Mantorptravets hemsida.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Prispengarna sänks med 20 procent!

Sänkta prispengar. Alla 1.09-travarna i världen 2020. Nya regler för corona-viruset. Kriterievinnare tillbaka. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

1 Corona-viruset slår hårt mot hästsporten runt om i världen. Från och med måndag sänks prispengarna i Australien med 20 procent och det gäller inte bara sulkyhästarna, utan även galopp- och hundsporten. Spelomsättningen i Australien har backat med mer än 50 procent sedan corona-virusets intåg och ingreppet görs för att försöka rädda kapplöpningsindustrin från konkurs.

Från ”down under” kan också meddelas att det nya zeeländska storloppet Nya Zeeland Trotting Championship ($100.000) i Addington Raceway på fredag är inställt.

***

2 Sex hästar har travat under 1.10 i världen i år och den senaste är Daniel Redéns Sorbet (e. Super Photo Kosmos), vilken vann i Eskilstuna i tisdags på 1.09,8a/1.640 meter.

Förutom Sorbet har följande kvintett varit under 1.10-strecket; Tight Lines (e. Yankee Glide), 1.09,2, Jl Cruze (e. Crazed) 1.09,2, Vivid Wise As (e. Yankee Glide) 1.09,7, Home’n Dry (e. Credit Winner) 1.09,8 och Pappy Go Go (e. Tad the Stud) 1.09,8.

Tight Lines, Home’n Dry och Sorbet har gjort sina tider på tusenmetersbanor, Vivid Wide As på 1.300-metersbana och Jl Cruze och Pappy Go Go på milebanor.

***

3 Hard Times (e. Coktail Jet-Tigerlily), 1.11,6am/3.022.221 kr, är tillbaka i Sverige efter en sejour i Frankrike hos Jean-Michel Bazire. Där slutade han tvåa i Prix de Boissy-Saint-Leger och Prix du Cantal bakom Elvis du Vallon respektive Carioca de Lou. Totalt blev det nio starter (0-2-0) på Vincennes och utflykten till Frankrike inbringade 36.500 euro, eller närmare 380.000 kronor.

trav, travsport, sulkysport, östersund, v64
Så här såg det ut när Hard Times plockade ned Von Wise As i ett fyraåringslopp i Östersund på nya banrekordet 1.11,7a/2.140 meter. Foto Mathias Hedlund

Nu har tränaren Ola Åsebö tagit hem den norska Kriterie-vinnaren till Bergsåker och den 7 april ska han kvala på hemmaplan med Ulf Ohlsson i sulkyn. Här är startlistan!

***

4 Svensk Travsport har beslutat att pausa såväl provlopp som bygdetrav. Däremot kommer landets travbanor hålla öppet för träningskörning under tränarens eget ansvar, enligt de tider och regler som varje travsällskap beslutar, skriver travsport.se.

***

5 Travsporten står stilla i Norge i coronatider. Det hindrar inte norska hästar från att göra visiter på svensk mark. En hel del dyker upp på Åby ikväll, bland annat fyra hästar från championtränaren Frode Hamres stall. Encore Un Sisu med tre raka segrar och Sofies Case (två raka) är några av dem som startar inom V64, som är kryddat med jackpot. 1.514.417 kronor har flyttats över till kvällens sexrättspott.

Frode Hamre. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Frode Hamre. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Förutom Åby (första start 18.20) tävlar även Örebro på kvällen (första start 18.30), medan lunchen serveras i Rättvik (första start 12.20). Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

6 Ni har väl inte missat Sulkysports Treåringskoll? Igår tog vi pulsen på de dyraste ettåringarna – de som kostade en miljon eller mer på auktion – och som fyllde tre år vid årsskiftet.

***

7 Presidenten för fransk galopp – Edouard de Rothschild – har i dagarna uttalat en stor oro för galoppsporten i Frankrike och han noterar att tränarna äger- eller deläger 80 procent av galopphästarna i träning. Och Edouard de Rotschild tillägger – ”det är ingen större skillnad i travet”.

Nu snackas det om: