Fokustema
Finland
Läs senare

”Borde varit diskad”

Länge såg det mörkt ut för Earl Simon, men Frank Ouvrie såg till att han fick fritt spår vid ingången till sista sväng i Kymi Grand Prix (€160.000) i Kouvola idag och kunde plocka ner tappre Oscar L.A. i spurten.
Men Per Nordström ansåg att Earl Simon borde diskats!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Franck Ouvrie och Earl Simon tar hem Kymi Grand Prix. Foto. Terhi Piispa-Helisten
Franck Ouvrie och Earl Simon tar hem Kymi Grand Prix. Foto. Terhi Piispa-Helisten
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Det är första gången jag är på trav i Finland och dessutom min första starthäst här och det kunde inte vara bättre, sade tränaren Jarmo Niskanen, som flyttade från Finland till Sverige när han var tre år gammal.

Franck Ouvrie och Earl Simon (e. Prodigious-Tindrana) kunde inte vara med i spetskörningen från början och hamnade i tredje inner när Calle Crown övertog täten från Inti Boko 1.550 kvar och då blev det tredje inner för Jarmo Niskanens storstjärna.

Stor glädje i vinnarcirkeln efter Earl Simons seger. Foto: Terhi Piispa-Helisten

Skaffade sig lucka på egen hand

Calle Crown varvade på 1.12,0 och då såg det mörkt ut för Jarmo Niskanens travare, men det löste Franck Ouvrie på egen hand och kunde skaffa sig lucka.

Genom slutsvängen kunde Franck Ouvrie vila i andra utvändigt innan han lyfte ut Earl Simon 200 kvar, men han fick jobba en del innan han kunde plocka ner Oscar L.A. och vinna på 1.12,5a/2.100 meter.

Earl Simon efter segern. Foto: Terhi Piispa-Helisten

Joakim Lövgrens Oscar L.A. (e. Ready Cash) gjorde ett starkt lopp som tvåa på samma tid som vinnaren, medan Calle Crown (e. Great Challenger) slutade trea på 1.12,8.

– Jag vet att Franck Ouvrie håller hästen högt och han säger att han har samma klass som Prix d’Amérique-vinnaren Davidson du Pont, som han kört flera gånger, sade Jarmo Niskanen.

Femte raka segern

För Earl Simon var det femte raka segern och han inledde säsongen med att vara oplacerad och sedan har han vunnit tre enkla lopp i Mons och därefter ett försök i Grand National du Trot (€90.000) innan han tog sin största seger i år i Kouvola.

Ägaren Gunnar Sundbaum har inte bara fött upp Earl Simon och hans mor Tindrana (e. Insert Gede), 1.18,3/€5.500, utan också mormor Joy of Life (e. Turquetil), 1.19,0/€12.821, och mormors mor Exception (e. Quito de Talonay) även om Ulf Nordin är uppfödare på ”papperet”.

”Borde varit diskad”

Per Nordström och Önas Prince slutade oplacerad, men var inte nöjd med varken resultatet och Franck Ouvries insats bakom Earl Simon.

– Det var en felaktig vinnare. Franck Ouvrie trycker ut mig i tredjespår och Joakim (Lövgren) går ut framför mig och då gör Ouvrie sig en lucka som inte finns och vi hamnar i fjärdespår. I Sverige hade han blivit diskad, konstaterad Per Nordström, som inte heller var nöjd sin häst:

– Lite blek, men det blir samtidigt omöjligt när vi blir uttryckta i fjärdespår.

Se loppet här!