Fokustema
Inför Hugo Åbergs Memorial
Läs senare

Calle Crown med egen öletikett!

Calle Crown kommer hem till Jägersro för att starta i Hugo Åbergs Memorial. De tolv delägarna laddar med ett gardenparty hemma hos Fredrik Nilsson. Och det med en för Åbergs speciellt etiketterad dryck: ”two guys beerrepublic nr 5!
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Fredrik Nilsson tog fram ett speciellt Calle Crown-öl till delägarna inför Hugo Åbergs Memorial. Foto Privat & Mia Törnberg/Sulkysport
Fredrik Nilsson tog fram ett speciellt Calle Crown-öl till delägarna inför Hugo Åbergs Memorial. Foto Privat & Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Calle Crown har ju femtespår i Hugo Åbergs Memorial, därav namnet på ölen.

– Min brorson har ett mikrobryggeri och jag beställde att han skulle ta fram ett eget Calle Crown-öl till oss. Det här var långt innan det blev aktuellt med att Calle skulle starta i Hugo Åbergs Memorial. När det sedan blev bestämt att vi ska vara med i Åbergs ordnade vi den här speciella etiketteringen; en ”limited edition” för Calle Crown i Åbergs, berättar Fredrik Nilsson.

Vad är det för typ av öl?

– En vanlig lager. Lättdrucken. Håller 4,7 procent i alkoholstyrka. Jag var och hämtade flaskorna i förrgår och satte några på kylning direkt, tänkte att det är väl säkrast att provsmaka…Det var riktigt gott, slank ner så lätt att jag inte bara provsmakade en flaska, utan två, skrattar Fredrik Nilsson.

Det var riktigt gott, slank ner så lätt att jag inte bara provsmakade en flaska, utan två

Fredrik och Niklas Persson, som håller i konsortiet om tolv delägare vilket administreras genom Easy KB, har hela tiden varit noga med den sociala biten i hästägandet, att delägarna har roligt tillsammans med hästen.

– Vi är vanliga knegare som vill vara med och ha delar i travhästar för att det är kul. Jag har gått på Jägersro i snart 40 år. Calle Crown var som unghäst en ”alldeles vanlig brun” när Niklas och jag ropade in honom för 70.000 kronor på auktion i Danmark som ettåring. Planen var hela tiden att göra en andelshäst av förvärvet.

Calle Crown och några av delägarna efter en av hästens (hittills) fyra segrar på Vincennes. Foto: Scoop Dyga

– Jag hade tidigare varit delägare i Rusty Dust (e. Great Challenger – Hey Day Dust) hos Tomas Malmqvist som var kulletta i Danmark som två- och treåring. Niklas hade Nice Little Ärt (e. Golden Globe – Cirkeline Tess), som vann danska Derbyt, hos Malmqvist, säger Fredrik Nilsson.

Fredrik var också med i en häst som hette Victor Crown, med härstamningen Great Challenger – Hillary Crown, som dock skadade sig så illa att han fick avlivas. Känns stammen igen? Just det, Victor Crown var helbror med Calle Crown, som de två vännerna alltså sedan ropade in på den danska auktionen. Calle Crown var svenskregistrerad, vilket förstås gjorde det hela än mer intressant.

Och den sociala samvaron var det som sagt…När Calle Crown startar ska det vara roligt och fest, oavsett hur det går i loppet, vilket manifesterades med hur hästen marknadsfördes när det lilla konsortiet sattes ihop:

 

”Om du vill ha andelshäst, häng då med på Nickes fest,
Gå på Jägers och rulla hatt, när Calle är till start”
(Melodi: SJ, SJ, gamle vän)

Facit – för den från början vanliga bruna hästen – blev bättre än de någonsin kunde drömma om. Debut som tvååring, och efter operation av en lös benbit följde sedan en treåringssäsong med sju segrar på 13 starter, finalplats i E3, och 747.000 kronor in. Säsongen avslutades med seger värd 200.000 kronor i Kriterierevanschen.

Fyraåringssäsongen blev ännu bättre med 1,3 miljoner kronor in. Förvisso endast två segrar, men en av dem togs på självaste Vincennes i ett lopp med 36.000 euro i segerpremie. Finalplats (galopp) i Sprintermästaren, fanns också med på upplevelsekontot. Den säsongen avslutades med att Calle Crown var med i storloppet Criterium Continental, där en Prix d’Amérique-biljett står på spel.

Calle Crown. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Efter det har Calle Crown varit bofast i Frankrike på Tomas Malmqvists filial där. När Calle var fem år hade han en mellansäsong, inga segrar och 360.000 kronor in, för att sedan komma tillbaka med full kraft som sexåring, då han tjänade 1,4 miljoner kronor på de franska banorna, huvudsakligen Vincennes.

– Calle var med om en otäck grej i ett lopp som femåring, kom ner på framknäna och var ytterst nära att störta omkull. Han fick skrapsår på knäna och hästen skickades på en periods strandträning i Normandie. Det gav verkligt bra effekt. Calle har sprungit in två miljoner som sex- och sjuåring. Jag – eller vi delägare – var sugna på att testa i grupp-lopp då  Calle hade typ 2,5 miljoner kronor på sig, men Tomas Malmqvist styrde bort det. Om Calle fått en fin grupploppsmerit hade han varit utestängd från en massa passande lopp i ett år enligt de franska reglerna. Men nu när han är över 400.000 euro i prissumma behöver vi inte tänka på det längre, och det känns som att fransmännen tar bort den där ”grupploppsspärren” i allt fler lopp, säger Fredrik Nilsson.

Calle Crown när han strandtränade i Normandie. Foto Fredrik Nilsson

Ägargänget var när Calle Crown blev bosatt i Frankrike så länge det gick noga med att se till att vara representerat varje gång hästen startade.

– Ja, någon eller några såg alltid till att kunna åka dit. Calle skulle inte starta utan att ha support på plats från ägarna! Men så kom pandemin och förstörde det. Senaste året har varit träligt, då vi inte kunnat åka och se och hålsa på vår häst i Frankrike. Så när han nu är med i Åbergs är vi förstås väldigt laddade…vi har ju längtat efter att få träffa och se vår topphäst! säger Fredrik Nilsson.

Vi har ju längtat efter att få träffa och se vår topphäst!

Att Calle Crown skulle komma hem till Jägersro och Hugo Åbergs Memorial efter att ha varit i Frankrike i nära tre år, kom på tal ganska sent.

– Ja, det var inte förrän ett par-tre veckor sedan, när det stod klart att flera av de tänkta Åbergs-hästarna skulle falla ifrån. Då öppnade det sig för Calle. Det blir ett riktigt häftigt äventyr. Som skåning och stamgäst på Jägersro sedan jag var väldigt ung är det naturligtvis en dröm att få vara med i Åbergs. Och att vi dessutom har Johnny Takter som kusk…det har också varit något vi hoppats på skulle kunna bli verklighet sedan hästen var tre år, att Johnny någon gång ska köra Calle i ett stort lopp. Johnny körde Niklas Nice Little Ärt till Derbysegern i Danmark, en av delägarna i Calle Crown jobbade i Takters stall på 1990-talet, och jag har också känt Johnny sedan dess, säger Fredrik Nilsson.

Fredrik Nilsson har tagit fram ett speciellt Calle Crown-öl till delägarna inför Hugo Åbergs Memorial. Foto: Privat

Efter gardenpartyt – med Nr 5. Lager så länge det specialbryggda lagret räcker – är det dock förmodligen så att Calle Crown återvänder till Frankrike.

– Ja, det skulle väl vara typ en inbjudan till Åby Stora Pris som kan ändra på det…mest realistiskt är att hästen återvänder till Frankrike efter Åbergs. Inget ont om Jägersro och träningsmöjligheterna där, men gården i Normandie där Tomas har alla sina hästar nu, hos Ecurie Hunter Valley, är sagolik när det gäller miljö och träningsmöjligheter. Det är där Calle Crown har fått möjligheterna att konstant utvecklas och växa in i allt högre klasser. Det är Tomas som sköter strategi och planering, men om jag får drömma lite så är det att Calle Crown får en ny paus med strandträning en period efter Åbergs och sedan kommer tillbaka helladdad till vintermeetinget. Calle var med i Prix d’Amérique-kvalet Prix de Bretagne i höstas, blev störd till galopp på upploppet då, och om hästen är tillräckligt bra för att tampas med franska eliten i vinter är det i så fall de här B-loppen, för högsta klassen, som är mest aktuella att starta i, säger Fredrik Nilsson, och fortsätter:

– Då kan man väl också hoppas att alla reserestriktioner runt pandemin är borta, så att vi får chansen att åka och titta på Calle Crown där.

Nya Crown-hästar köpta

Att den stora framgångssagan skulle smitta av sig med att andelsägarna skaffar fler, och nya hästar, är inte förvånande.

– Ja, så har det blivit. Vi har köpt en ettåring som heter Incasso Crown (e. Great Challenger – Olly Esterel), som är bror till miljonären Balotelli Crown (e. The Liquidator). Det är samma uppfödare som Calle Crown. Incasso är hos Svante Båth. Great Challenger-hästarma brukar bara tidiga, och Svante är ju alltid tidigt ute med sina hästar, så det känns spännande.

– En annan av delägarna i Calle Crown, som har den stora spelbutiken Möllans Tobak här i Malmö, har leasat Calle Crowns ettåriga helsyster Ina Crown och gjort andelshäst i 100 delar av henne bland butikens kunder. Ina Crown är hos Sofia Aronsson. Så visst har Calle Crown, och att vi gjorde andelshäst av honom, fått spinoffeffekter.

Loppet ikväll då? Vad är förhoppningarna?

– Alltså, det är ju svårt att sätta in Calle Crown i den svenska eliten nu. Han kommer ju i princip som en fransk häst in i Åbergs. Vi önskar och hoppas så klart att det går bra, det skulle också vara otroligt roligt för Tomas Malmqvists och inte minst Johnny Takters skull. Vi vill ju alla att Johnny ska komma tillbaka på allvar som kusk och om Calle Crown kan ge honom en bra känsla och en boost, så är ingen gladare än vi. Men vi vet hur det är, väldigt mycket beror på hur hästen hamnar till och vad det blir för tempo. Det vi vet är att Calle med sin fantastiska löpskalle kommer att ge allt han har. Oavsett resultatet blir det en väldigt rolig och trevlig dag, och upplevelse, nu när vi delägare får chansen att äntligen kunna samlas och ha social samvaro runt vår fantastiska häst och travsporten igen, säger Fredrik Nilsson.

Oavsett resultatet blir det en väldigt rolig och trevlig dag

Fakta

Calle Crown

hingst sju år e. Great Challenger – Hillary Crown e. Victor Victor
56 st: 13–8–8
Rekord: 1.16,3m – 1.10,0ak
Insprunget: 4.467.567 kr
Uppfödare: Helle & Lena Hjorth
Ägare: Easy KB Uppsala
Tränare: Tomas Malmqvist, Jägersro
Körsven: Johnny Takter, Jägersro
Skötare: Camilla Ahlqvist

Säsong för säsong:
2016: 1 st: 0–0–1. Bästatid: 1.17,4k. Insprunget: 8.500 kr
2017: 13 st: 7–1–2. Bästatid: 1.13,1am*. Insprunget: 747.500 kr
2018: 14 st: 2–4–2. Bästatid 1.10,3ak*. Insprunget: 1.282.224 kr
2019: 7 st: 0–0–2. Bästatid 1.11,9am. Insprunget: 361.187 kr
2020: 13 st: 3–3–0. Bästatid: 1.11,1am*. Insprunget: 1.432.228 kr
2021: 8 st: 1–0–1. Bästatid: 1.10,0ak. Insprunget: 635.928 kr

Meriter:
Som treåring (2017): Segrar i Kriterierevanschen, Kriterieconsolation, Jägersros Stora Treåringspris, final i Kalmartravets treåringsserie, uttagning till långa E3.
Som fyraåring (2018). Segrar i Prix de Clermant Ferrand på Vincennes och uttagning till Sprintermästaren. Andraplatser i Prix de Picardie och Prix Bohemia på Vincennes och Ina Scots Ära. Tredjeplatser i Prix Oscar Collard (grupp III) på Vincennes och Derby Trial.
Som femåring (2019): Tredjeplatser i Prix de Mirande (grupp III) och Prix de la Mayenne (grupp III) på Vincennes.
Som sexåring (2020): Segrar i Grand Prix de Vincennes (grupp III) i Cagnes-sur Mer, Prix de Chambord och Prix Themis på Vincennes. Andraplatser i Prix de la Mayenne (grupp III) och Prix Bertrand Deloison på Vincennes.
Som sjuåring (2021): Seger i Prix de Rouergue på Vincennes. Tredjeplats i Prix Emile Allix Courboy på Vincennes. Femteplats i grupp I-loppet Prix de l’Atlantique på Enghien. Kommer till Hugo Åbergs närmast från ett tufft större grupp II-klassat sprinterlopp på La Capelle där Calle Crown som sexa travade sitt rekord 1.10.0. Det loppet vanns av storstjärnan Davidson du Pont.

Expandera

 

 

Fokustema
Italien
Läs senare

Fjärde Grupp III-segern i år

Akela Pal Ferm hade uppvisning igår i Gran Premio Valentinia (€40.040) i Pontecagnano och Maharajah-dottern utklassade sina motståndare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Segertiden för Antonio de Nardo och Akela Pal Ferm (e. Maharajah-Remilla Di Palle) skrevs till 1.11,6a/1.600 meter och det var gott om luft ner till måltvåan Zaffiro Top (e. Donato Hanover), vilken noterade 1.12,3. Tredjeplatsen gick till Ursus Caf (e. Toss Out) på 1.12,4.

För Akela Pal Ferm var det fjärde Grupp III-segern för året. Hon har också vunnit Gran Premio Ponte Vecchio (€40.040), Gran Premio Abruzzo (€40.040) och Gran Premio Riccardo Grassi (€40.040).

Förra året vann Akela Pal Ferm också det nyinstiftade storloppet Gran Premio Valentinia (€40.040) i Pontecagno och tidigare har det Gennaro Casillo-tränade stoet tagit hem Gran Premio Matti (€40.040).

Ostartad mor

Ostartade modern Remilla di Palle (e. S.J.’s Photo) har också lämnat trion Zen Pal Ferm (€36.050), Bucefalo Pal Ferm (€35.049) och Vive le Vent (€28.185).

Modern är i sin tur halvsyster med avelshingsten och unghäststjärnan Nad al Sheba (e. Windsong’s Legacy), 1.12,1*/€304.889, och Ora Pronobis (e. Pine Chip), 1.13,0/€119.474.

Fokustema
Travera-auktion
Läs senare

Toppbud på 200.000 kronor

Dyrast på Travera-auktionen igår var ett treårigt sto och en fyraårig valack för 200.000 kronor vardera.
Båda gick till utländska köpare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Kenneth Handeland i Norge betalade 200.000 kronor för treåriga stoet Marit di Quattro (e. Mosaique Face-Rhiannon Face), 1.14,1am/146.500 kr, vilken startat sju gånger (1-2-3) i regi Timo Nurmos.

Finske storhästägaren Reima Kuisla spenderade lika mycket för fyraårige valacken Show Must Go On (e. Ready Cash-Poppy Lavec), 1.13,4ak/222.400 kr, vilken vunnit fem lopp på 15 starter under Svante Båths flagg.

Resultat Travera-auktionen:

 • Marit di Quattro (sto 3 år e. Mosaique Face-Rhiannon Face)
  Pris: 200.000 kr, Kenneth Handeland, Norge.
 • Show Must Go On (valack 4 år e. Ready Cash-Poppy Lavec)
  Pris: 200.000 kr, Reima Kuisla, Finland.
 • King Sober (hingst 2 år e. Raja Mirchi-Sparkle Hall)
  Pris: 110.000 kr, Bo Falsig.
 • Lakethesnake (hingst 1 år e. Ringostarr Treb-Tiffany Cash)
  Pris: 110.000 kr, Asplar AB.
 • Nice Weather (sto 3 år e. S.J.’s Caviar-Elissa F.Z.)
  Pris: 110.000 kr, Thomas Svensen, USA.
 • Cleopatra Jet (sto 4 år e. Maharajah-Pulcinella Jet)
  Pris: 90.000 kr, Thomas Svensen, USA.
 • Thatch Her Face (fölsto 7 år e. Joke Face-Iona L.B.)
  – dräktig Maharajah.
  Pris: 75.000 kr, Ryka Invest AB.
 • Natalie Coger (sto 2 år e. Ken Warkentin-Ottey Coger)
  Pris: 60.000 kr, Anonym köpare.
 • Veiled (sto 8 år e. Zola Boko-Invisible Face)
  Pris: 55.000 kr, Anonym köpare.
 • Highbury (fölsto 5 år e. Muscle Hill-Celine Boko)
  – dräktig Googoo Gaagaa.
  Pris: 50.000 kr, Anonym köpare.
 • Aroma Grim (fölsto 14 år e. Offshore Dream-Green Apple)
  – dräktig Maharajah.
  Pris: 46.000 kr, M Pettersson Konsult.
 • Francesco Star (valack 5 år e. Gift Kronos-Penny of Man)
  Pris: 44.000 kr, Fredrik Lind, Björkvik.
 • K.G.H. Atlas (hingst 2 år e. Nuncio-Moaning Myrtle)
  Pris: 44.000 kr, Tor Aage Rönningen, Norge.
 • R.K. Rose (sto 3 år e. Mosaique Face-Skat Face)
  Pris: 44.000 kr, Frida Edin, Gävle.
 • Only Sonja (sto 4 år e. Raja Mirchi-Paisley)
  Pris: 42.000 kr, Spelling Stable.
 • Peace Dove (sto 2 år e. Bird Parker-Heal the World U.S.)
  Pris: 40.000 kr, Roine Almsgård, Hok.
 • Violette Face (sto 5 år e. Joke Face-Chiba de Vandel)
  Pris: 40.000 kr, Susanna Paavalainen, Finland.
 • El Greco (valack 6 år e. Enjoy Lavec-Marilyn M. Karsk)
  Pris: 34.000 kr, Stall Skaven HB.
 • Party Brodda (sto 4 år e. Zola Boko-Puma Brodda)
  Pris: 34.000 kr, Stall Christian Månsson.
 • Lucy In the Sky (sto 4 år e. Ken Warkentin-Garima Top Spin)
  Pris: 30.000 kr, Thomas Svensenm USA.
 • Merano Boko (sto 3 år Chelsea Boko-Miss Beniss)
  Pris: 24.000 kr, Jens Bergmann, Tyskland.
 • Una Face (fölsto 6 år e. Joke Face-La Faisanderie)
  – dräktig Hard Livin.
  Pris: 22.000 kr, Conny Hellström, Bollstabruk.
 • Devon Am (fölsto 9 år e. Raja Mirchi-My Love di Quattro)
  Pris: 20.000 kr, Anonym köpare.
 • Keppel Street (sto 2 år e. Father Patrick-Bloomsbury)
  Pris: 14.000 kr, Anonym köpare.
 • Enjoy’s Hardcash (valack 8 år e. Enjoy Lavec-Credityen)
  Pris: 10.000 kr, Anonym köpare.

Åter:

 • Gangster (hingst 6 år e. Look de Star-Elusive Melody) – 75.000 kr
 • Claudia B.R. (fölsto 12 år e. Dream Vacation-Sister Sahbra) – 40.000 kr
  – dräktig Who’s Who.
 • Panchiao (fölsto 11 år e. Viking Kronos-Taipei Crown) – 40.000 kr
  – dräktig Googoo Gaagaa.
 • Unico Southwind (hingst 3 år e. Executive Caviar-Lovely Southwind) – 36.000 kr
 • Drottning Blanka (sto 1 år e. Djali Boko-Gloria Sånna) – 20.000 kr
 • Xenial Xerus (fölsto 6 år e. Trixton-Anastacia Sund) – 20.000 kr
  – dräktig Bold Eagle.
 • Kind of Penny (sto 1 år e. Daley Lovin-Penny of Man) – 12.000 kr
 • Too Busy To Cook (fölsto 18 år e. Dream Vacation-Foot Loose) – 12.000 kr

Osålda:

 • Cashwonder (fölsto 8 år e. Ready Cash-Devona)
 • I’m A Winner Now (sto 1 år e. Executive Caviar-Valsa Matilda)
 • Nicoise (fölsto 4 år e. Zola Boko-Caprese)
 • Siren Hall (fölsto 18 år e. Striking Sahbra-Sweet Cindy)
 • Suddenly Spring (fölsto 4 år e. Infinitif-Romantic Love)

Struken:

 • Inner Feelings (valack 2 år e. Bird Parker-Celebrity Feeling)
Fokustema
Utblick Kanada
Läs senare

Storpott till Melander och Srf

Miljondollarloppet Mohawk Million (C$1.000.000) blev en munsbit för Marcus Melanders Oh Well i natt och den Srf Stable-ägde tvååringen tog hem 500.000 dollar på ett bräde!
Eller drygt fyra miljoner omräknat till svensk valuta!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Tim Tetrick och Oh Well vinner Mohawk Million. Foto: New Image Media
Tim Tetrick och Oh Well vinner Mohawk Million. Foto: New Image Media
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Tim Tetrick och Oh Well (e. Muscle Hill-Fine Tuned Lady) började i tredje inner, men kunde kliva ut i andra utvändigt vid utgången av första sväng på Mohawk Raceways 1.400-metersbana. Där blev han sittande till 800 kvar när Oh Look Magic tog över täten 800 meter före mål.

Lennart Ågren äger Oh Well. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Redan vid utgången av sista sväng kopplade Marcus Melander-tränade Oh Well greppet och kunde sedan vinna ohotad med 2,5 längder på 1.10,7/1.609 meter.

Silly Hanover (e. Walner) spurtade in som tvåa på 1.11,0 och trea slutade Proud Be Lindy (e. Muscle Hill) på 1.11,2.

Det kan också noteras, att Lennart ”Srf Stables” Ågrens uppfödning Winner’s Bet var på väg mot en framskjuten placering när han galopperade vid upploppets början under anfall.

För Oh Well var det fjärde segern i karriären och förstapriset uppgick till mastiga 500.000 kanadensiska dollar. Tidigare har tvååringen finalvunnit New Jersey Classic ($275.000) och New Jersey Sire Stakes ($240.000) plus att han slutade tvåa i Peter Haughton Memorial bakom Kilmister.

Lennart Ågren betalade 530.000 dollar för Oh Well i Harrisburg förra året och han är moderns första avkomma.

Fine Tuned Lady (e. Cantab Hall) tog vinnarrekordet 1.09,8 och sprang in 643.987 dollar. Hon är i sin tur en dotter till Poster Princess (e. Pine Chip-Me Maggie), 1.11,6/$153.407.

Poster Princess lämnade också Poster Pin Up ($439.135), Call To Post ($415.119), Every Ones Talkin ($354.618) och Prince Rocco ($167.921), varav de tre sistnämnda startade 290, 280 respektive 214 gånger vardera. Det kan också nämnas att mormors mor Me Maggie vann dubbla finaler i Breeders Crown för Berndt Lindstedt och Jan Johnson.

Upploppsgalopp för vinnaren

Canadian Trotting Classic (C$615.000) gick till Tony Alagna-tränade Slay (e. Chapter Seven-Swinging Royalty), men det var en hel del dramatik med i spelet. Vid upploppets början galopperade Slay i vinnarhålet, men Joe Bongiorno lyckades få ner honom i rätt gångart 20 meter senare.

Slay och Joe Bongiorno. Foto: New Image Media

Sedan använde Bongiorno sig av ”köksvägen” och kunde plocka ner Nancy Takter-tränade och ledande Pretender med en längd efter invändig resa på upploppet. Vinnartiden skrevs till 1.09,7. Pretender (e. Muscle Hill) noterade 1.09,8 som tvåa, medan Fast As the Wind (e. Cantab Hall) spurtade starkt som trea på samma tid.

För Slay var det fem segern för året och tidigare har han tagit hem en division av Stanley Dancer Memorial ($125.000) plus tre försöksvinster i New York Sire Stakes.

Slay köptes på Harrisburg-auktionen som ettåring för 130.000 dollar och är undan Swinging Royalty (e. RC Royalty), 1.10,9/$255.580, vilken avslutade karriären som treåring med en andraplats i finalen i New York Sire Stakes.

Förutom Slay har hon lämnat Ahundreddollarbill (e. Chapter Seven), 1.08,6*/$816.687. Swinging Royalty ingår ingår i samma syskonskara som Cash Hit ($196.872) och Lights Down Low ($100.857).

Vann från spets

Raised By Lindy (e. Walner-Birthright) och Yannick Gingras övertog täten i Elegantimage Stakes (C$350.000) för treåriga ston efter 600 meter och därifrån vann duon ohotad med 1,5 längder på 1.09,7.

Raised By Lindy och Yannick Gingras vid nattens triumf i Elegantimage Stakes. Foto: New Image Media

Vinnarhålets Adare Castle (e. Muscle Mass) slutade tvåa på 1.09,8 och samma tid noterade Nancy Takters Mon Cheval (e. Father Patrick) som trea. Marcus Melanders Peyton Hanover (e. Muscle Hill) avslutade bäst av alla – 1.06,1 sista 400 meterna – och det räckte till en fjärdeplats på 1.10,0.

För Raised By Lindy var det fjärde vinsten i åttonde starten i år, medan hon vann fem lopp på tio starter under fjolåret och slutade finaltvåa i Breeders Crown.

Raised By Lindy är en dotter till Birthright (e. Credit Winner), 1.15,7/$11.308, som bara gjorde tre starter och tog en andra- och tredjeplats. Modern har också lämnat tvåårige International Man (e. International Moni), 1.11,1/$188.467, vilken nyligen var finaltvåa i William Wellwood Memorial.

Mödernet går tillbaka till Amour Angus dotter Emilie Cas El. Mormor Fabulous Kemp (e. Yankee Glide), 1.12,7/$36.032, ingår i samma syskonskara som Hambletonian-vinnaren Trixton ($968.696), Impressive Kemp ($501.074) och Highscore Kemp ($111.988).

Det kan också nämnas att Fabulous Kemp lämnat Order By Keeper ($164.728) och Amour Heiress ($6.000) – den sistnämnda är mor till Hambletonian-tvåan Spy Booth ($490.705), King Alphonso ($340.205) och Periculum ($307.852).