Fokustema
Inför Hugo Åbergs Memorial
Läs senare

Calle Crown med egen öletikett!

Calle Crown kommer hem till Jägersro för att starta i Hugo Åbergs Memorial. De tolv delägarna laddar med ett gardenparty hemma hos Fredrik Nilsson. Och det med en för Åbergs speciellt etiketterad dryck: ”two guys beerrepublic nr 5!
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Fredrik Nilsson har tagit fram ett speciellt Calle Crown-öl till delägarna inför Hugo Åbergs Memorial. Foto Privat & Mia Törnberg/Sulkysport
Fredrik Nilsson har tagit fram ett speciellt Calle Crown-öl till delägarna inför Hugo Åbergs Memorial. Foto Privat & Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Calle Crown har ju femtespår i Hugo Åbergs Memorial, därav namnet på ölen.

– Min brorson har ett mikrobryggeri och jag beställde att han skulle ta fram ett eget Calle Crown-öl till oss. Det här var långt innan det blev aktuellt med att Calle skulle starta i Hugo Åbergs Memorial. När det sedan blev bestämt att vi ska vara med i Åbergs ordnade vi den här speciella etiketteringen; en ”limited edition” för Calle Crown i Åbergs, berättar Fredrik Nilsson.

Vad är det för typ av öl?

– En vanlig lager. Lättdrucken. Håller 4,7 procent i alkoholstyrka. Jag var och hämtade flaskorna i förrgår och satte några på kylning direkt, tänkte att det är väl säkrast att provsmaka…Det var riktigt gott, slank ner så lätt att jag inte bara provsmakade en flaska, utan två, skrattar Fredrik Nilsson.

Det var riktigt gott, slank ner så lätt att jag inte bara provsmakade en flaska, utan två

Fredrik och Niklas Persson, som håller i konsortiet om tolv delägare vilket administreras genom Easy KB, har hela tiden varit noga med den sociala biten i hästägandet, att delägarna har roligt tillsammans med hästen.

– Vi är vanliga knegare som vill vara med och ha delar i travhästar för att det är kul. Jag har gått på Jägersro i snart 40 år. Calle Crown var som unghäst en ”alldeles vanlig brun” när Niklas och jag ropade in honom för 70.000 kronor på auktion i Danmark som ettåring. Planen var hela tiden att göra en andelshäst av förvärvet.

Calle Crown och några av delägarna efter en av hästens (hittills) fyra segrar på Vincennes. Foto: Scoop Dyga

– Jag hade tidigare varit delägare i Rusty Dust (e. Great Challenger – Hey Day Dust) hos Tomas Malmqvist som var kulletta i Danmark som två- och treåring. Niklas hade Nice Little Ärt (e. Golden Globe – Cirkeline Tess), som vann danska Derbyt, hos Malmqvist, säger Fredrik Nilsson.

Fredrik var också med i en häst som hette Victor Crown, med härstamningen Great Challenger – Hillary Crown, som dock skadade sig så illa att han fick avlivas. Känns stammen igen? Just det, Victor Crown var helbror med Calle Crown, som de två vännerna alltså sedan ropade in på den danska auktionen. Calle Crown var svenskregistrerad, vilket förstås gjorde det hela än mer intressant.

Och den sociala samvaron var det som sagt…När Calle Crown startar ska det vara roligt och fest, oavsett hur det går i loppet, vilket manifesterades med hur hästen marknadsfördes när det lilla konsortiet sattes ihop:

 

”Om du vill ha andelshäst, häng då med på Nickes fest,
Gå på Jägers och rulla hatt, när Calle är till start”
(Melodi: SJ, SJ, gamle vän)

Facit – för den från början vanliga bruna hästen – blev bättre än de någonsin kunde drömma om. Debut som tvååring, och efter operation av en lös benbit följde sedan en treåringssäsong med sju segrar på 13 starter, finalplats i E3, och 747.000 kronor in. Säsongen avslutades med seger värd 200.000 kronor i Kriterierevanschen.

Fyraåringssäsongen blev ännu bättre med 1,3 miljoner kronor in. Förvisso endast två segrar, men en av dem togs på självaste Vincennes i ett lopp med 36.000 euro i segerpremie. Finalplats (galopp) i Sprintermästaren, fanns också med på upplevelsekontot. Den säsongen avslutades med att Calle Crown var med i storloppet Criterium Continental, där en Prix d’Amérique-biljett står på spel.

Calle Crown. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Efter det har Calle Crown varit bofast i Frankrike på Tomas Malmqvists filial där. När Calle var fem år hade han en mellansäsong, inga segrar och 360.000 kronor in, för att sedan komma tillbaka med full kraft som sexåring, då han tjänade 1,4 miljoner kronor på de franska banorna, huvudsakligen Vincennes.

– Calle var med om en otäck grej i ett lopp som femåring, kom ner på framknäna och var ytterst nära att störta omkull. Han fick skrapsår på knäna och hästen skickades på en periods strandträning i Normandie. Det gav verkligt bra effekt. Calle har sprungit in två miljoner som sex- och sjuåring. Jag – eller vi delägare – var sugna på att testa i grupp-lopp då  Calle hade typ 2,5 miljoner kronor på sig, men Tomas Malmqvist styrde bort det. Om Calle fått en fin grupploppsmerit hade han varit utestängd från en massa passande lopp i ett år enligt de franska reglerna. Men nu när han är över 400.000 euro i prissumma behöver vi inte tänka på det längre, och det känns som att fransmännen tar bort den där ”grupploppsspärren” i allt fler lopp, säger Fredrik Nilsson.

Calle Crown när han strandtränade i Normandie. Foto Fredrik Nilsson

Ägargänget var när Calle Crown blev bosatt i Frankrike så länge det gick noga med att se till att vara representerat varje gång hästen startade.

– Ja, någon eller några såg alltid till att kunna åka dit. Calle skulle inte starta utan att ha support på plats från ägarna! Men så kom pandemin och förstörde det. Senaste året har varit träligt, då vi inte kunnat åka och se och hålsa på vår häst i Frankrike. Så när han nu är med i Åbergs är vi förstås väldigt laddade…vi har ju längtat efter att få träffa och se vår topphäst! säger Fredrik Nilsson.

Vi har ju längtat efter att få träffa och se vår topphäst!

Att Calle Crown skulle komma hem till Jägersro och Hugo Åbergs Memorial efter att ha varit i Frankrike i nära tre år, kom på tal ganska sent.

– Ja, det var inte förrän ett par-tre veckor sedan, när det stod klart att flera av de tänkta Åbergs-hästarna skulle falla ifrån. Då öppnade det sig för Calle. Det blir ett riktigt häftigt äventyr. Som skåning och stamgäst på Jägersro sedan jag var väldigt ung är det naturligtvis en dröm att få vara med i Åbergs. Och att vi dessutom har Johnny Takter som kusk…det har också varit något vi hoppats på skulle kunna bli verklighet sedan hästen var tre år, att Johnny någon gång ska köra Calle i ett stort lopp. Johnny körde Niklas Nice Little Ärt till Derbysegern i Danmark, en av delägarna i Calle Crown jobbade i Takters stall på 1990-talet, och jag har också känt Johnny sedan dess, säger Fredrik Nilsson.

Fredrik Nilsson har tagit fram ett speciellt Calle Crown-öl till delägarna inför Hugo Åbergs Memorial. Foto: Privat

Efter gardenpartyt – med Nr 5. Lager så länge det specialbryggda lagret räcker – är det dock förmodligen så att Calle Crown återvänder till Frankrike.

– Ja, det skulle väl vara typ en inbjudan till Åby Stora Pris som kan ändra på det…mest realistiskt är att hästen återvänder till Frankrike efter Åbergs. Inget ont om Jägersro och träningsmöjligheterna där, men gården i Normandie där Tomas har alla sina hästar nu, hos Ecurie Hunter Valley, är sagolik när det gäller miljö och träningsmöjligheter. Det är där Calle Crown har fått möjligheterna att konstant utvecklas och växa in i allt högre klasser. Det är Tomas som sköter strategi och planering, men om jag får drömma lite så är det att Calle Crown får en ny paus med strandträning en period efter Åbergs och sedan kommer tillbaka helladdad till vintermeetinget. Calle var med i Prix d’Amérique-kvalet Prix de Bretagne i höstas, blev störd till galopp på upploppet då, och om hästen är tillräckligt bra för att tampas med franska eliten i vinter är det i så fall de här B-loppen, för högsta klassen, som är mest aktuella att starta i, säger Fredrik Nilsson, och fortsätter:

– Då kan man väl också hoppas att alla reserestriktioner runt pandemin är borta, så att vi får chansen att åka och titta på Calle Crown där.

Nya Crown-hästar köpta

Att den stora framgångssagan skulle smitta av sig med att andelsägarna skaffar fler, och nya hästar, är inte förvånande.

– Ja, så har det blivit. Vi har köpt en ettåring som heter Incasso Crown (e. Great Challenger – Olly Esterel), som är bror till miljonären Balotelli Crown (e. The Liquidator). Det är samma uppfödare som Calle Crown. Incasso är hos Svante Båth. Great Challenger-hästarma brukar bara tidiga, och Svante är ju alltid tidigt ute med sina hästar, så det känns spännande.

– En annan av delägarna i Calle Crown, som har den stora spelbutiken Möllans Tobak här i Malmö, har leasat Calle Crowns ettåriga helsyster Ina Crown och gjort andelshäst i 100 delar av henne bland butikens kunder. Ina Crown är hos Sofia Aronsson. Så visst har Calle Crown, och att vi gjorde andelshäst av honom, fått spinoffeffekter.

Loppet ikväll då? Vad är förhoppningarna?

– Alltså, det är ju svårt att sätta in Calle Crown i den svenska eliten nu. Han kommer ju i princip som en fransk häst in i Åbergs. Vi önskar och hoppas så klart att det går bra, det skulle också vara otroligt roligt för Tomas Malmqvists och inte minst Johnny Takters skull. Vi vill ju alla att Johnny ska komma tillbaka på allvar som kusk och om Calle Crown kan ge honom en bra känsla och en boost, så är ingen gladare än vi. Men vi vet hur det är, väldigt mycket beror på hur hästen hamnar till och vad det blir för tempo. Det vi vet är att Calle med sin fantastiska löpskalle kommer att ge allt han har. Oavsett resultatet blir det en väldigt rolig och trevlig dag, och upplevelse, nu när vi delägare får chansen att äntligen kunna samlas och ha social samvaro runt vår fantastiska häst och travsporten igen, säger Fredrik Nilsson.

Oavsett resultatet blir det en väldigt rolig och trevlig dag

Fakta

Calle Crown

hingst sju år e. Great Challenger – Hillary Crown e. Victor Victor
56 st: 13–8–8
Rekord: 1.16,3m – 1.10,0ak
Insprunget: 4.467.567 kr
Uppfödare: Helle & Lena Hjorth
Ägare: Easy KB Uppsala
Tränare: Tomas Malmqvist, Jägersro
Körsven: Johnny Takter, Jägersro
Skötare: Camilla Ahlqvist

Säsong för säsong:
2016: 1 st: 0–0–1. Bästatid: 1.17,4k. Insprunget: 8.500 kr
2017: 13 st: 7–1–2. Bästatid: 1.13,1am*. Insprunget: 747.500 kr
2018: 14 st: 2–4–2. Bästatid 1.10,3ak*. Insprunget: 1.282.224 kr
2019: 7 st: 0–0–2. Bästatid 1.11,9am. Insprunget: 361.187 kr
2020: 13 st: 3–3–0. Bästatid: 1.11,1am*. Insprunget: 1.432.228 kr
2021: 8 st: 1–0–1. Bästatid: 1.10,0ak. Insprunget: 635.928 kr

Meriter:
Som treåring (2017): Segrar i Kriterierevanschen, Kriterieconsolation, Jägersros Stora Treåringspris, final i Kalmartravets treåringsserie, uttagning till långa E3.
Som fyraåring (2018). Segrar i Prix de Clermant Ferrand på Vincennes och uttagning till Sprintermästaren. Andraplatser i Prix de Picardie och Prix Bohemia på Vincennes och Ina Scots Ära. Tredjeplatser i Prix Oscar Collard (grupp III) på Vincennes och Derby Trial.
Som femåring (2019): Tredjeplatser i Prix de Mirande (grupp III) och Prix de la Mayenne (grupp III) på Vincennes.
Som sexåring (2020): Segrar i Grand Prix de Vincennes (grupp III) i Cagnes-sur Mer, Prix de Chambord och Prix Themis på Vincennes. Andraplatser i Prix de la Mayenne (grupp III) och Prix Bertrand Deloison på Vincennes.
Som sjuåring (2021): Seger i Prix de Rouergue på Vincennes. Tredjeplats i Prix Emile Allix Courboy på Vincennes. Femteplats i grupp I-loppet Prix de l’Atlantique på Enghien. Kommer till Hugo Åbergs närmast från ett tufft större grupp II-klassat sprinterlopp på La Capelle där Calle Crown som sexa travade sitt rekord 1.10.0. Det loppet vanns av storstjärnan Davidson du Pont.

Expandera

 

 

Fokustema
Italien
Läs senare

Åttonde tränaren för Cokstile

Elitloppsvinnaren Cokstile byter adress. Igen!
Erik Bondo blir hans åttonde tränare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Trav-og Galopp-Nytt i Norge berättar idag att fjolårets Elitloppsvinnare Cokstile lämnar Vincenzo Gallo och skriver om alla tränarbyten som gjorts sedan hästen köptes på Klasselöpsauktionen på Bjerke som ettåring.

Dansken Erik Bondo, som varit verksam i Italien sedan 1990-talet, tar över träningen och siktet är inställt på Gran Premio della Lotteria i Neapel den 3 oktober. Bondo har inte bara fått Cokstile i träning från ägaren Renato Santese, utan också en annan Elitloppsdeltagare, Cheif Orlando.

Fokustema
Victor Gio
Läs senare

Första segrande avkomman

Peter Haughton Memorial-tvåan Victor Gio har redan haft segrande avkommor i sin första kull i Holland och hemlandet Italien, men igår fick han sin första svenskfödda vinnande tvååring.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I Skellefteå vann Petri Salmela-tränade Quantity of Time (e. Victor Gio-Quite A Yankee) för Ulf Ohlsson på 1.17,5/1.660 meter i Ung i Norr och kunde kvittera ut 25.000 kronor.

Victor Gio (e. Ready Cash-Ilaria Jet), 1.09,0ak/1.447.550 kr, har 24 hästar i sin första svenskfödda kull och Quantity of Time är hans enda startande avkomma.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Kan strida mer än en gång”

Robert Dunder slog till med en trippel vid tisdagskvällens tävlingar i Skellefteå och bland segergodsen fanns en treåring som tycks ha framtiden för sig.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Dunder har en fin treåring i Ride Away. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Dunder har en fin treåring i Ride Away. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Even’s Cool Boy (e. Un Mec d’Heripre) som vann snabbloppet på 1.11,5a/1.640 meter och West Wind (e. Django Riff) som vann på 1.15,4a/2.140 meter får ursäkta.

Här lyfter vi Ride Away (e. Traders) lite extra efter att han tagit sin andra seger i tredje starten. Robert Dunders häst inledde från bakspår, men kom tidigt fram utvändigt ledaren och tog över taktpinnen på sista bortre långsidan.

I det skedet såg allt ut att utmynna i en odramatisk avslutning, men Ulf Ohlsson ville annat med Muscle Mike (e. Muscle Mass) och tog sig fram i ett hastigt speedryck. Faktum var att det gick så pass fort att han nära nog fick en längds övertag i slutkurvan.
– Hans häst var helt enkelt snabbare i benen. Jag var aldrig riktigt orolig för jag kände att jag hade mycket kraft kvar i hästen och det gällde bara att hålla ut honom. Ohlsson körde väldigt schysst dessutom. Hade han gått ner hade jag kunnat gå ut och ta honom på rakan, men hästen går tungt balanserad och har lite svårt för tempoväxlingar.

Vinterträning nästa

Att Ride Away är en häst han håller högt går inte att ta miste om. Nu räckte 1.16,9/2.140 meter som segertid, men att hästen skulle kunna röra sig i andra farter tycks han övertygad om.
– Skulle han gå ut i ett autolopp skulle han springa en 1.14-tid redan nu, men det är inte aktuellt. Nu har han faktiskt gjort sin sista start för året och ska få vinterträna istället och komma tillbaka till nästa år. Det finns mycket utveckling kvar i honom; det är en väldigt rofylld häst. Han är lugn och harmonisk i allt han gör och jag tror vi har något bra för framtiden här.

Fakta

RIDE AWAY

Treårig brun valack e. Traders–Sofair e. Timoko

St: 3: 2–1–0, 1.16,7m, 110.000 kr

Ägare: Vårdbolaget Framtidstro AB, Vännas.
Uppfödare: Nika Horses OÜ, Estland.

Tränare: Robert Dunder, Bergsåker.

Dina samtliga tisdagsvinnare har franska pappor, är det en tillfällighet eller har du en förkärlek för franska hingstar?
– Nej, det är ingen tillfällighet. Jag gillar hästar som klarar av att bli trötta mer än en gång och inte blir lösa i magen av att strida.

Enda avkomman

Ride Away ropades in för 50.000 kronor på Wenngarn-auktionen 2019 vilket i skrivande stund får anses vara rena rånet då hans tre inledande starter resulterat i 110.000 kronor in utan att han behövt lägga i någon högre växel.
Den ostartade modern Sofair (e. Timoko) har Ride Away som sin enda avkomma på svensk mark och exporterades under fjolåret till Ryssland.

Som mormors mor syns Raging Samantha (e. Armbro Goal) 1.10,7aak/3.793.662 kr vars karriär inleddes i Nordamerika och bland annat innehöll triumf i finalen av Trotting Classic Oaks ($275.000).
På svensk mark tränades hon av Tommy Hanné och räknade hem en seger i Enoch Karlssons Minne samt ett andrapris i C.Th.Ericssons Memorial.